زندگی لاکچری

فتح الله آملی،   3970922044 ۱۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

وجود فاصله‌های طبقاتی همانطورکه گفته شد نه تنها بد نیست بلکه اتفاقاً عدم آن ناعادلانه است اما اگر این فاصله ناشی از کار و تلاش و ابداع و نبوغ و ابتکار و خلق ثروت نباشد محل سوال جدی است و اگر برای جلوگیری از روند نامتعارف افزایش ثروت‌اندوزی حداقل با ابزار ایجاد شفافیت نظام کارآمد مالیاتی اقدامی صورت ندهیم موجبات افزایش عقده‌های اجتماعی را فراهم می‌آوریم.

زندگی لاکچری

 وجود فاصله طبقاتی برخلاف تصوری که وجود دارد، به خودی خود امر مذمومی نیست. تجربه جامعه بی‌طبقه مدتهاست که به تاریخ پیوسته و آخرین دژ آن در همان دهه80 یعنی بیش از سه دهه پیش با سقوط امپراتوری شوروی و سپس با تخریب دیوار برلین فرو ریخت. به هر حال در جامعه بین آنها که تلاش می‌کنند و خلّاقیّت به خرج می‌دهند و ثروت بیشتری می‌آفرینند با آنانکه دست روی دست می‌گذارند یا تنبلی را پیشه خود ساخته‌اند باید در استفاده از امکانات و ثروت تفاوت وجود داشته باشد که اگر نباشد انگیزه جهد و تلاش از دست می‌رود.

این مقدمه را آورده‌ام تا در ادامه بحث متّهم به گرایشات کمونیستی یا دشمنی با مالکیّت و حق مالکیّت خصوصی نشوم امّا بحث اصلی این است که حتی در اغلب همان کشورهای سرمایه‌داری برای تعدیل رشد بی‌حساب و کتاب فاصله‌های طبقاتی و برقراری نوعی عدالت اجتماعی مکانیزمهایی را طرّاحی کرده‌اند که بویژه در حوزه کشورهای اسکاندیناوی این مکانیزمها عملکرد بسیار مناسبی داشته‌اند. در این جوامع به جای ناسزا گفتن به سرمایه‌دار و ثروتمند و به جای سلب مالکیّت از او اتفاقاً با احترام و با استفاده از ابزارهایی از جمله مالیات پلکانی و تصاعدی و نیز شفّاف‌سازی در مبادلات مالی و مقابله جدّی با پولشویی به میزان قابل توجّهی از رشد بی‌روّیه فاصله‌های طبقاتی کاسته‌اند تا به مرز نسبتاً‌ قابل قبولی از عدالت اجتماعی دست یابند. در جریان انقلاب بزرگ ملّت ایران نیز یکی از مهّمترین خواسته‌های ملّت برقراری عدالت و مقابله با همین روند روبه گسترش فاصله‌های طبقاتی در کنار خواسته‌های بزرگی چون مقابله با فساد و فحشا و وابستگی و خفقان و استبداد بوده است.

همه حکومت عدل علی را در شعارهایشان سرمی‌دادند چرا که در مکتب علی و در مکتب اسلام بهترین و بیشترین آموزه‌ها در مورد برقراری عدالت وجود دارد. لذا عدالت نه تنها مطالبه‌ای انسانی بلکه به طریق اولی مطالبه‌ای‌ الهی و اسلامی هم بوده و هست. مطالبه‌ای که این روزها هم مردم ما بیش از همه به دنبال آنند.

اما شوربختانه با وجود تمام شعارها و نیت‌ها و عملکردهای از سر حسن‌نیت، کمتر شاهد آن هستند و در نقطه مقابل، رشد بی‌رویه فاصله‌ها‌ی طبقاتی را که به مرزهای غیرقابل قبولی رسید به چشم می‌بینند. بد نیست با ذکر یک مثال کمی مصداقی صحبت کنیم. هفته گذشته یکی از نشریات و به نقل از آن برخی سایت‌ها گزارشی از زندگی لاکچری در تهران منتشر کرده‌‌اند. از قیمت برخی آپارتمان‌های چند صدمتری و پنت‌هاوسهای رویایی در برج‌های به اصطلاح لاکچری این شهر که هر کسی را به خود راه نمی‌دهند و قیمت هر متر مربع آن60 میلیون تومان است و پول شارژ ماهانه آن چند میلیون تومان در ماه. اصولاً بحث بر سر این نیست که چنین تمایزی در شهر باید باشد یا نباشد.

اتفاقاً به هیچوجه نباید خود این پدیده را زیر شلاق و تازیانه گرفت. همچنانکه وجود اتومبیل‌های میلیاردی را. آنچه که محل بحث است زمینه‌های پیدایی و رشد چنین فاصله‌هایی است. بگذارید کمی روشنتر بگویم. فلان برج لوکس توسط چه کسی ساخته شده، سرمایه‌اش از کجا آمده، مجوز آن آیا قانونی بوده یا نه؟ مقررات ساختمانی و تراکم در آن رعایت شده یا خیر؟ قیمت تمام شده‌اش چه میزان بوده و سودی که از این محل نصیب سازنده شده چقدر بوده و چه میزان بابت این ارزش افزوده‌ی ایجاد شده مالیات پرداخت شده؟ و آیا مالیات پرداختی نسبتی با سود حاصله داشته یا نه؟ و... و دهها سوال از این حیث که در همه جای دنیا امری پذیرفته شده است و متاسفانه در اینجا چندان محلی از اعراب ندارد.

همانطور که اگر فردی در مقام مدیر، یا معاون یا قاضی یا مامور و... در عرض چند سال توانست به مکنتی برسد که با هیچ عقل سلیمی به‌طور معمول نمی‌توان بدان رسید چندان مکانیزمی برای پیگیری و حساب‌کشی وجود ندارد و به همین خاطر است که نمی‌توان پی برد چطور جوان‌ سی‌ساله‌ای می‌تواند برای دریافت چند هزار سکه ثبت‌نام کند که البته خرید سکه خلاف نیست و مقابله موردی با او هم نه شرط عدل است و نه عقل. چرا که باید سرچشمه عمیقتر‌شدن هر روز‌ه این شکاف اقتصادی و اجتماعی را گرفت که اما این سرچشمه همچنان پرآب‌تر هم می‌شود. چرا که همان خانه لاکچری هم از آب و برق و گاز و انرژی یارانه‌ای استفاده می‌کند و عوارض شهری‌اش هم فرق چندانی با آلونک40 متری جنوب شهر ندارد و همچنانکه ماشینهای گران‌قیمت ساکنانش نیز بنزین یارانه‌ای یکدهم قیمت واقعی در باک می‌ریزند و البته هم از کالای اساسی یارانه‌ای استفاده می‌کنند و ... و وقتی به نظام مالیاتی هم که عصای دست دولتها برای اندکی تعدیل در این وضعیت است نگاه می‌کنیم درمی‌یابیم که کاری با مالیات عایدی سرمایه ندارد و بیشتر فشارش بر طبقه کارمندی و واحد‌های تولیدی است و در نظام دستمزدی هم با حقوقهای نجومی و درآمدهای نجومی و حق سنواتهای نجومی هم مهربان است و در همین لایحه بودجه 98 برای آنکه خاطر عزیزان نرنجد تا 7 برابر حقوق پایه را بعد از سقف معافیت ده درصد و مابقی آنرا تا20درصد بسته است که بیش از این حقوق و مزایای بالای20 میلیون تومان از این محل آسیب نبینند.

وجود فاصله‌های طبقاتی همانطورکه گفته شد نه تنها بد نیست بلکه اتفاقاً عدم آن ناعادلانه است اما اگر این فاصله ناشی از کار و تلاش و ابداع و نبوغ و ابتکار و خلق ثروت نباشد محل سوال جدی است و اگر برای جلوگیری از روند نامتعارف افزایش ثروت‌اندوزی حداقل با ابزار ایجاد شفافیت نظام کارآمد مالیاتی اقدامی صورت ندهیم موجبات افزایش عقده‌های اجتماعی را فراهم می‌آوریم. همین حال بخاطر استمرار همین روند اگر سرمایه‌داری هیچ کار نکند و مثلا ده میلیارد تومان در بانک بگذارد در پایان سال حداقل دو میلیارد تومان بدون پرداخت هیچ مالیاتی به سرمایه‌اش اضافه خواهد شد و این تازه مربوط به سرمایه‌داری است که پولش را در بانک می‌گذارد که کار خوبی است.

*منبع: روزنامه اطلاعات

دیدگاه کاربران

ناشناس۶۷۴۶۱۷۱۱:۵۳:۲۸ ۱۳۹۷/۹/۲۲
مقایسه سبک زندگی افراد طبقه مرفه با طبقه ضعیف دردی را دوا نمی کند.
علی۶۷۴۸۲۵۱۴:۵۶:۲۷ ۱۳۹۷/۹/۲۲
هیچ فردی با زندگی سالم و پاک به چنین وضعیت مرفهی نمی رسد این کاخها با خون فقرا درست شده است
ناشناس۶۷۴۹۴۸۱۷:۵۵:۲۷ ۱۳۹۷/۹/۲۲
برای این مقایسه راه حل هم اقلا نشان بدهند که چه باید کرد !!!!!!
ناشناس۶۷۵۰۰۴۱۹:۱۱:۱۵ ۱۳۹۷/۹/۲۲
مرفهین باید مالیات واقعی را بپردازند تا قشرهای دیگر به رفاه نسبی برسند راه حل دیگر نداریم
ناشناس۶۷۴۶۷۹۱۲:۳۸:۴۴ ۱۳۹۷/۹/۲۲
وجود فاصله‌های طبقاتی همانطورکه گفته شد نه تنها بد نیست بلکه اتفاقاً عدم آن ناعادلانه است!!!!؟ شما لطف کن یک سری به قرآن بزن ببین در این مورد چی نوشته
ناشناس۶۷۴۶۹۵۱۲:۵۳:۰۸ ۱۳۹۷/۹/۲۲
سیستم اخذ مالیات در ایران در مقایسه با کشور های دیگه بسیار نابسامان و ضعیف است،بیچاره حقوق‌بگیر ها.
ناشناس۶۷۴۷۴۶۱۳:۴۷:۳۲ ۱۳۹۷/۹/۲۲
ما نه کمونیستیم نه حسود بحث اصلی اینه که از کجا آورده ای؟؟؟؟؟؟چرا کسی به بیل گیتس و استیو جابز گیر نمیده که از کجا آورده ای چون درآمدهاشون کاملا شفاف و بر اثر اختراع و نبوغه
ناشناس۶۷۴۹۴۹۱۷:۵۶:۴۳ ۱۳۹۷/۹/۲۲
از حکومت مولایمان امیر المومنین ع خیلی فاصله گرفتیم
ناشناس۶۷۵۲۰۷۰۰:۲۰:۰۱ ۱۳۹۷/۹/۲۳
اگه قبض آب و برق اینها رو چک کنن شاید مغز آدم سوت بکشه! مال فقیره بیشتر از مال اینهاست!!
ناشناس۶۷۵۲۲۹۰۱:۰۵:۳۴ ۱۳۹۷/۹/۲۳
این مقاله کلآ مزخرف بود. پرت و پلا و طرفداری از پولداراها. بله؛ ثروت اشکالی ندارد اما نه از راه فرار از مالیات و مج سواری تورم و احتکار.
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. آتشی که به جان حکمرانان آمریکایی افتاد

  2. کیهان: آتش لُس‌آنجلس، آهِ کودکان غزه است

  3. انقلابی بودن هیچ نسبتی با مطلق گرایی ندارد

  4. پادگان شهری به نام اسرائیل

  5. راهپیمایی موتوری مطالبه گران انقلابی

  6. اعلام آمادگی ایران برای کمک به حادثه‌دیدگان در آتش‌سوزی لس‌آنجلس

  7. انتقادها‌ به یکجانبه‌شدن وفاق / چه کسانی از پشت به مردم خنجر می‌زنند؟/ خطای باکو

  8. نامه دانشجویان بسیجی به پزشکیان درباره عملکرد دولت/ برخی رویکرد‌ها حاکی از نگاه به دهان شیطان اکبر است/ توهم چراغ سبز، برخی کارگزاران را شیدا کرده!

  9. ادعای جنجالی مجری تلویزیون در آنتن زنده: حمید فرخ‌نژاد در آمریکا مسافرکشی می‌کند

  10. آهنگساز مشهور ایرانی درگذشت

  11. آتشفشان خفته در شهر موشکی جدید ایران

  12. ابراز همدردی عارف با حادثه دیدگان آتش سوزی در کالیفرنیا

  13. قیمت دلار و سکه بازهم افزایشی شد

  14. روایت کمتر شنیده شده از غر زدن های سیاسی همسر «هاشمی»

  15. باکو در حال گسترش توان خود برای حمله به جرموک

  16. قالیباف: نیازی به اعمال ماده ۲۳۴ درباره انتصاب ظریف نیست

  17. روایت وزیر سابق کار از افزایش دستمزد ۵۷ درصدی کارگران و واکنش شهید رئیسی

  18. از سال‌های دور برای نبردهای بزرگ آماده شده‌ایم/ موشک‌های ما به‌روز و در حال افزایش است/ وعده‌های صادق بخش کوچکی از نمایش عظمت ایران بود

  19. مژگان شجریان: در آمریکا ۳۶ساعته که برق نداریم

پربحث‌های هفته

  1. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  2. آتشی که به جان حکمرانان آمریکایی افتاد

  3. هشدار جمهوری اسلامی درباره تهدیدهای جدی در مرزهای کشور: مسئولین هوشیار باشید!

  4. بیانیه دفتر «عبدالحمید» درباره اهانت اخیر یک مداح

  5. لایحه عفاف و حجاب در مجلس حاشیه ساز شد

  6. بهشت زمان شاه !

  7. بن‌بست ترامپ در پرونده اتمی ایران

  8. توضیح درباره همسر عراقچی

  9. نماینده مجلس : ۷ میلیون تبعه خارجی در ایران هستند؛ لااقل نیمی از این‌ها به دلیل نداشتن ظرفیت، مازاد هستند/ اگر همه اتباع بروند، بسیاری از تولیدی‌ها تعطیل می‌شوند

  10. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  11. توصیه به ترامپ برای توافق با ایران / مکران؟ شوخی می‌کنید آقای عارف؟!/ یک مشت بنجل خارجی گرانقیمت!

  12. راه نجات

  13. سردار نقدی: باید آماده باشیم و خود را برای حوادث بزرگ آماده کنیم

  14. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: باید به سلاح هسته‌ای و موشک قاره پیما مجهز شویم/ استیضاح وزرای دولت، سیاسی نیست

  15. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  16. کجا با این عجله؟!

  17. هراس اسرائیل از قدرت نفوذ ایران

  18. پس‌لرزه‌ اظهارات جبرائیلی/ استیضاح وزرای نفت و اقتصاد از منظر حامیان دولت/ برنامه ای برای تبیین وفاق

  19. رهبر معظم انقلاب: آمریکایی ها درباره ایران غالبا دچار خطای محاسباتی شدند

  20. همتی: عده‌ای نمی‌خواهند قیمت ارز پایین آید/ فرزین: نرخ ارز کانال‌ها غیرواقعی است

  21. با ترامپ و ترامپیست ها چه کنیم؟

  22. اظهارات عجیب محسن هاشمی درباره فوت آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی تمامی ندارد

  23. رسانه‌های غربی و تفکر نقاد ما

  24. یمن: ناوهواپیمابر آمریکا و تل‌آویو را هدف قرار دادیم

  25. ۵۰ ورزشگاهی که بعد از انقلاب اسلامی ساخته شد

آخرین عناوین