تنهاترین رئیسجمهور؟
کامبیز مهدیزاده، داماد حسن روحانی که چند ماه پیش انتصابش در وزارت صنعت جنجال شده بود یادداشتی در روزنامه شرق با عنوان بالا منتشر کرده است. مهدیزاده در این یادداشت درباره پدرزنش نوشته است: «با کمی تامل و با نگاهی به اطرافیان روحانی میشود دید که تقریبا اندک افرادی در دولت حاضرند خود را خرج روحانی کنند و اغلب به فکر دور بعد هستند. آنها در مشکلات جاخالی میدهند که تیرهای انتقادی به تن روحانی بنشیند تا روحانی در مرکز سیل انتقادها باشد. این روزها همه از دولت روحانی گلایه میکنند؛ راست و چپ هم ندارد، اصولگرایان این مخالفت را با صدای بلند داد میزنند و اصلاحطلبان سعی میکنند از دولت رفتهرفته فاصله بگیرند و آرامتر شیخ اعتدال را نقد میکنند.» و در ادامه بخشی از شعارهای تکراری روحانی در سال ۹۶ را بهعنوان دستاوردهای روحانی مطرح کرده است.
این روزها ناکارآمدی دولت روحانی بر همگان عیان شده و مردم در اثر بیتدبیری دولت، سفرهشان کوچک شده است و تمام حامیان پیشین دولت هم سعی دارند راه خود را از روحانی جدا کنند. البته از داماد رئیسجمهور بعید نیست در این شرایط هم از پدرزن خود دفاع کند.
***
مصوبه خامدستانه مجلس
مجلس شورای اسلامی دیروز مصوبهای داشت که طی آن نمایندگان پس از سه دوره حضور در مجلس نمیتوانند برای چهارمین نوبت متوالی برای نمایندگی مجلس داوطلب شوند. طراحان این مصوبه، چرخش نخبگان را هدف اصلی آن دانستهاند.
میتوان گفت تقریبا تمامی حقوقدانانی که تاکنون درباره این مصوبه اظهارنظر کردهاند متفقالقول گفتهاند این مصوبه با قانون اساسی مغایر است و قاعدتا باید شورای نگهبان آن را رد کند.
کامبیز نوروزی در روزنامه شرق نوشت: «[این مصوبه] مغایر قانون اساسی است؛ چون قانون اساسی در میان تمام نهادهای انتخابی فقط برای ریاستجمهوری محدودیت ادوار مقرر و آن را محدود به دو دوره متوالی کرده است. نهادهای انتخابی دیگر شامل مجلس، شوراهای شهر و روستا و خبرگان رهبری، محدودیتی از نظر تعداد دوره انتخاب ندارند؛ یعنی قانون اساسی به اشخاص اجازه داده است بدون محدودیت تعداد دورهها حق انتخابشدن داشته باشند. اگر قانون اساسی میخواست برای این نهادها هم محدودیت تعداد ادوار مقرر کند، باید آن را تصریح میکرد که نکرده است. اصل بر حقوق و آزادی ملت است. محدودیت حقوق و آزادی ملت نیازمند تصریح قانون اساسی است. هرجا تصریح وجود ندارد و قانون اساسی ساکت است، باید حکم به حقوق و آزادی ملت داد و از محدودکردن آن در قوانین عادی پرهیز کرد. حق انتخابشدن و حق انتخابکردن از حقوق ملت است. محدودکردن تعداد دورههای انتخابشدن بهعنوان نماینده مجلس در قانون عادی، خلاف حق انتخابشدن و حق انتخابکردن و نقض قانون اساسی است.»
***
آقای لاریجانی سوزنی هم به مجلس بزنید!
چند روز پیش پس از تصویب پیشنهاد رئیس فراکسیون نمایندگان ولایی مبنی بر افزایش ۴۰۰ هزار تومانی حقوق همه کارکنان و بازنشستگان دولت، نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه در نامهای به رئیس مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که سازمان برنامه، این ماده را اجرا نمیکند.
علی لاریجانی، رئیس مجلس، در جلسه روز یکشنبه مجلس در واکنش به این نامه گفت: «هرکسی هر حرفی زد بر روی آن حساب باز نکنید؛ مگر کسی میتواند قانون را اجرا نکند؟ بیجا کرده این حرف را زده، زیرا وقتی قانون تصویب میشود باید اجرا شود.»
واکنش لاریجانی به نامه نوبخت: بیجا کردند حرف زدند، قانون لازمالاجراست+ ویدئو
روزنامه ایران که روزنامه رسمی دولت است در یادداشتی به علی لاریجانی انتقاد کرد و نوشت: «از نامه آقای نوبخت و البته پاسخی که رئیس مجلس داشته، شاید بتوان این برداشت را داشت که دولت مصوبه مجلس در صورت تایید شورای نگهبان را اجرا نمیکند و این یعنی قانون گریزی. اما به نظر میرسد نامه رئیس سازمان برنامه و و بودجه متوجه موضوع دیگری است. در حقیقت ماجرا نخواستن یا اجرا نکردن قانون از سوی دولت نیست بلکه نتوانستن است چنان که به گفته عضو هیات رئیسه، نوبخت در نامه خود اشاره داشته که دولت «نمیتواند» این مصوبه را اجرا کند...
گفته میشود شایستهتر آن است نمایندگان مجلس در ارائه پیشنهادهای خود، نظر دولت را جویا شده و بخصوص عملیاتی بودن یا نبودن پیشنهادها را مد نظر داشت. همین چند روز پیش بود که بهروز نعمتی، سخنگوی هیات رئیسه از ارائه بیش از ۶ هزار پیشنهاد در جریان بررسی لایحه بودجه خبر داده بود. پیشنهادهایی که شاید یک درصد آنها هم عملیاتی نباشد.
اما گویا برخی نمایندگان در مجلس، قوای مجریه و مقننه را جزایری جدای از هم میدانند که بی توجه به چارچوب اختیارات قوا و بویژه امکانات کشور خود را محق میدانند هر دخل و تصرفی را در لوایح دولت انجام دهند. البته که کسی منکر نیست این اتفاقات در چارچوب اختیارات نمایندگان است اما نحوه استفاده از این اختیارات قانونی و حد و حدود آن هم مهم است. این بی توجهی به مقدورات به صورت پررنگتر در بررسی لایحه برنامه ششم توسعه دیده شد آنجا که دولت لایحه خود را در ۳۵ ماده تقدیم بهارستان کرد و نمایندگان با ۱۴۴ ماده آن را تحویل دادند یعنی ۱۰۹ ماده به لایحه دولت اضافه کردند تا این سوال به اذهان متبادر شود که این لایحه دولت است یا طرح مجلس! همین نمایندگان هم بتدریج منتقد خواهند بود که چرا مصوبات لایحه بودجه یا برنامه توسعه به طور کامل اجرا نمیشود. کما اینکه این سرنوشت دیگر برنامههای توسعه هم بوده است. با این وصف خوب بود آقای لاریجانی در کنار جوالدوزی که به دولت زدهاند، سوزنی هم به همکاران خود در مجلس میزدند که تغییر ماهیت لوایح دولت ولو اینکه در چارچوب اختیارات قانون باشد، باز هم کار بجایی نیست.»
***
فرار متهم پرونده بانک سرمایه
رئیس شعبه سوم دادگاه ویژه مفاسد اقتصادی پایان جلسه دوم رسیدگی به پرونده گروه موسوم به حسین هدایتی از بدهکاران بانک سرمایه را اعلام کرد و گفت: «یقینی متهم این پرونده با وثیقه آزاد شده بود که متواری شده است. آقای یقینی از متهمان این پرونده که با وثیقه آزاد بود متواری شده و ضمن صدور دستور ضبط وثیقه ۵ میلیاردی دستور دستگیری و جلب متهم صادر شده است.»
این خبر فقط تاسف و تعجب به همراه دارد. تاسف از غفلت دستگاه قضایی و دستگاههای امنیتی درقبال یک متهم اقتصادی و تعجب از میزان وثیقه بسیار کم. متاسفانه این اتفاق و اتفاقات مشابه، ناامیدی بسیاری در مردم ایجاد میکند و باعث میشود ناخودآگاه مردم رفتار قوه قضاییه در قبال متهمان اقتصادی را با رفتار این قوه درقبال متهمان امنیتی مقایسه کنند.
میزان وثیقه تعیینشده برای این متهم هم بسیار عجیب است. برای پروندهای که ارقام مطرحشده در آن حول و حوش ۵۰۰ میلیارد تومان میچرخد وثیقه ۵ میلیاردی به یک شوخی شبیه است.
***
ورود شورای نظارت صدا وسیما به تخلفات رایگیری برنامههای تلویزیونی
سید احسان قاضیزادههاشمی عضو شورای نظارت بر سازمان صداوسیما در گفتوگو با خبرگزاری خانه ملت درباره اتفاق رخ داده در خصوص ماجرای دو برنامه «نود» و «برنده باش» در جشنواره تلویزیونی جامجم که شائبههایی مبنی بر تقلب و دست کاری در آرای مردمی مطرح کرده است، گفت: این موضوع از جنبههای مختلف بررسی خواهد شد و نتیجه آن نیز به شورای نظارت بر سازمان صدا و سیما ارائه میشود.
نماینده مردم فریمان و سرخس در مجلس شورای اسلامی افزود: این موضوع ابعاد فنی و حواشی مختلفی دارد که باید همه این موارد در کنار هم به صورت جامع مورد بررسی قرار گیرد.
عضو شورای نظارت بر سازمان صداوسیما اضافه کرد: ما کار خودمان در این خصوص را آغاز کردیم و در بخشهای مختلف شائبههایی در خصوص این تخلف اعلام شده که همه این موارد باید بررسی شود.
دبیر پنجمین جشنواره تلویزیونی جام جم از تشکیل جلسه کمیته فنی دبیرخانه جشنواره در راستای صیانت از آرای مردمی از بامداد جمعه خبر داد و تاکید کرد: براساس تحقیقات صورت گرفته مشخص شد یکی از شرکت های مجوزدار آی سی تی «وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات» در جذب و شمارش آرای مردمی در 24 ساعت منتهی به روز شنبه هفته جاری سهل انگاری کرده و مرتکب تخلف شده است.
البته محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات طی توییتی گفت این تخلف طی سه روز انجام شده است:
***
برخی از اعضای حلقه اصلی روحانی، عضو انجمن حجتیه هستند
حجت الاسلام والمسلمین مسیح مهاجری، مدیر مسئول روزنامه جمهوری اسلامی در گفت وگو با انتخاب می گوید: من اصلا این را قبول ندارم که آقای روحانی با رای اصلاح طلبان رئیسجمهور شده باشد. اصلا اینطوری نیست. آقای روحانی بعد از رد صلاحیت آقای هاشمی رفسنجانی و اینکه آقای هاشمی گفتند رای من به روحانی است، بالا آمد. والا تا آن وقت دو، سه میلیون بیشتر رای نداشت. این واقعیت است و هرکس میخواهد بپذیرد یا نپذیرد. آقای هاشمی رفسنجانی هم به تنهایی او را رئیسجمهور نکرد. بلکه مردم از کار شورای نگهبان عصبانی شدند که دیدند آقای هاشمی با آن خدمات، سوابق و عظمت را برای ریاست جمهوری رد صلاحیت کردند یا به تعبیر جدید عدم احراز صلاحیت لذا به دلیل عصبانیت گفتند هرچه آقای هاشمی بگوید عمل میکنیم و به آقای روحانی رای دادند. حتی در دور دوم هم دیدید شعارهایی که برای روحانی داده شد چه بود؟ «وصیت هاشمی رای به روحانی» باز هم وصیت هاشمی، روحانی را رئیسجمهور کرد. اصلاح طلبان 10 درصد در قضیه بودند. چون اینطوری نبود که هرچه بالاسریها بگویند عمل کنند و در بین خودشان اختلافاتی داشتند. بنابراین اصلا اصل ماجرا را از ذهن مان بیرون کنیم که اصلاح طلبان روحانی را رئیسجمهور کردند، بیخود میگویند.
مهاجری در پاسخ به این سوال درباره اطرافیان رئیس جمهور که« برخی معتقدند که اینها حتی به جریان انجمن حجتیه منتسب هستند» گفت: بدون اینکه انجمنی بودن خودشان را مطرح کنند و خودشان را به آن عنوان بشناسانند، وجود دارند و هستند. الان یک جریان خطرناکتری پیش آمده که البته جدید است. این میتواند به همان مطلبی که شما گفتید و من تایید کردم، منضم شود. و آن اینکه اخیرا بعضی از انجمن حجتیهایهای مارکدار و سابقهدار شروع به سخنرانی در این طرف وآن طرف میکنند و در سخنرانی هایشان دقیقا حرفهای گروه مقابل دولت و دلواپسان را در مورد برجام مطرح میکنند و اینهایی که هستند میگفتند ما در سیاست هیچ دخالت نمیکنیم. پایه اصلی انجمن حجتیه عدم دخالت در سیاست بود...با گوش دادن سخنرانی برخی از اینها احساس کردم یک پیوندی بین این دو جریان انجمن حجتیه و مخالفین دولت برقرار شده که میخواهند هرطور شده برجام را از بین ببرند، دولت را زمین بزنند و در دولت بعدی سهیم باشند. این خطرناک است....
مدیر مسئول روزنامه جمهوری اسلامی درباره اینکه آیا روحانی از این موضوع اطلاع دارد یا خیر می گوید: من از اول این را با خود آقای روحانی هم مطرح کردم ولی ایشان به راحتی از کنارش گذشتند. بعضی از بزرگان کشور هم این مسئله را مطرح کردند ولی عملا گوش ندادند. البته آقای روحانی خودش انجمن حجتیهای نیست ولی برخی از مسئولین ما گرفتار این چیزها میشوند.