مقدمه
بسیاری تصور میکنند که استرس و اضطراب یکی هستند، اما تفاوتهایی بین این دو وجود دارد. استرس معمولا یک تجربهی موقتی بوده و تنها در مواقعی که فرد در شرایط سخت و تحت فشار قرار میگیرد، نمایان میشود. اما اضطراب ممکن است یک مسئلهی دائمی باشد و افراد را در بیشتر مواقع دچار چالش کند. استرس میتواند پس از اینکه فرد از شرایط سخت فاصله گرفت، از بین برود و مجددا با بروز اتفاقات غیر منتظره بازگردد. اما اضطراب نسبتا شدیدتر بوده و حتی در مواقعی که خطری فرد را تهدید نمیکند به سراغ او میآید.
انواع اختلال اضطراب
اختلال اضطراب دارای انواع مختلفی است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
اختلال اضطراب اجتماعی
بسیاری از افراد از حضور در موقعیتهای اجتماعی هراس دارند که این بیماری به فوبیای اجتماعی معروف است. این افراد معمولا از این که در اجتماع حضور پیدا کنند خجالت کشیده و دچار دستپاچگی میشوند. البته احساس دستپاچگی هنگام کنفرانس و سخنرانی در محافل عمومی برای همه ممکن است پیش بیاید که این امری طبیعی بوده و نشانهی فوبیای اجتماعی نیست. منظور از اختلال اضطراب اجتماعی این است که فرد در تمامی موارد دچار خجالت و استرس شده و نمیتواند با افراد جامعه ارتباط برقرار کند. معمولا درمان اختلال اضطراب اجتماعی کمی زمانبر بوده و باید توسط روانشناس انجام شود.
اختلال هراس
این نوع از اختلال به معنی هراس از دست از اتفاقاتی است که هرگز قرار نیست رخ دهند. به گونهای که فرد با خیالبافیهای خود به اتفاقات آینده بدبین بوده و همواره تصور میکند که قرار است اتفاق ناگواری رخ دهد. این امر موجب تپش قلب، عرق کردن و سرد شدن بدن شده و میتواند افراد را در چالشهای جدی قرار دهد.
اختلال اضطراب فراگیر
این نوع از اختلال شایعترین نمونهی اضطراب بوده و بسیاری از افراد جهان دچار آن هستند. این نوع از اختلال معمولا به گونهای است که افراد بیدلیل استرس داشته و توانایی رهایی از آن را ندارند. توجه داشته باشید که این امر درصورتی اختلال اضطراب فراگیر تلقی میشود که به صورت مداوم رخ داده و رهایی از آن برای شما مشکل باشد.
اختلال وسواس
اختلال وسواس یکی از دردناکترین انواع اختلال اضطراب بوده و افرادی که دچار آن هستند بشدت از این موضوع رنج میبرند. اختلال وسواس به گونهای است که فرد تنها در صورتی از کاری رضایت پیدا میکند که طبق یک فرایند خاص و پیچیده انجام شود. وسواس تنها در پاکیزگی خلاصه نمیشود، بلکه انواع مختلفی نظیر وسواس فکری، وسواس تاکتیکی (بیشتر ورزشکاران دچار آن هستند)، وسواس شغلی و غیره دارد. وسواس ناشی از تعصبات ذهن بوده و رهایی از آن کار بسیار دشواری است.
چگونه بفهمیم که دچار اختلال اضطراب هستیم؟
بسیاری از افراد در گذشته به دلیل ترس از پزشک و مایل نبودن به مراجعه به روانشناس موفق به تشخیص اختلالات ذهنی خود نبوده و همین امر صدمات زیادی را به آنها وارد کرده است. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و گسترش اینترنت وبسایتهایی وجود دارند که با ارائه تست آنلاین روانشناسی توانستهاند کمک بزرگی به افراد کنند. این تستها شامل پرسهای از پیش طراحی شده بوده و توسط بزرگترین روانشناسان جهان گردآوری شدهاند. شما میتوانید با مراجعه به این وبسایتها با پاسخ دادن به پرسشها از سلامت روان خود مطلع شوید و درصورت مبتلا بودن به یکی از اختلالات ذهنی اقدام به درمان آن کنید.
راه های درمان استرس و اضطراب شدید
برای درمان استرس و اضطراب شدید چند راهکار موثر وجود دارد که میتواند شما را در بهبود وضعیت کنونی کمک کند.
حواس خود را پرت کنید
بهترین کار برای درمان اضطراب و استرس فکر نکردن به شرایطی است که باعث ناراحتی شما شده است. معمولا افرادی که دچار اضطراب و استرس شدید میشوند از چیزی ناراحت بوده و فکرشان مشغول شده است. برای رهایی از این شرایط، بهترین کار فکر نکردن به مسئله و پرت کردن حواس خود میباشد.
منشا استرس را ریشهیابی کنید
اگر به طور مداوم دچار استرس میشوید، باید منشا بروز آن را پیدا کنید وگرنه استرس شما را از بین خواهد برد. بسیاری از افراد متاسفانه دلیل استرسها و اضطرابهای مکرر خود را نمیدانند. شاید استرسهای مکرر ناشی از بیخوابی، تغذیه نامناسب و حضور در مکانهای که ممکن است باعث یادآوری مسائل بدی هستند، باشد. بنابراین خیلی راحت میتوان با پیدا کردن منشا استرس، آن را درمان کرد.
افزایش تمرکز و خودباوری
انجام کارهایی که تمرکز را بالا ببرد برای درمان اضطراب بسیار مفید است. بالا بردن تمرکز باعث میشود تا فرد به خودباوری رسیده و کنترل ذهن خود را در دست بگیرد. بسیاری از افرادی که دچار اختلال اضطراب هستند از مدیریت و کنترل ذهن خود عاجز میباشند. بنابراین افزایش تمرکز و عزیت نفس میتواند شما را یک گام به درمان این عارضه نزدیک کند. بهتر است تمرکز خود را با انجام ورزشهای تمرکزی مانند یوگا و مدیتیشن بالا ببرید.
مراجعه به روانشناس
یکی از بهترین و مطمئنترین راههای درمان استرس و اضطراب شدید مراجعه به روانشناس و دریافت راهکارهای مناسب از او است. به طور مثال، روانشناس برای درمان اختلال اضطراب اجتماعی با ارائه مشاورههای خاص و روشهای منحصربفرد، افراد را از شر خجالت و دستپاچگی خلاص میکنند. نمونه بارز درمان هراس اجتماعی در فیلم "سخرانی شاهزاده (King's speech)" دیده میشود که فرد روانشناس با تلاشهای فراوان خود باعث شد تا شاهزادهای که به دلیل لکنت زبان از سخرانی و حضور در اجتماع هراس داشت. روانشناس با روش پرت کردن حواس توانست به شاهزاده یاد دهد که هنگام سخنرانی، لکنت زبان خود را فراموش کرده و فقط به سخنرانی فکر کند.
سخن پایانی
اختلال اضطراب شدید دارای انواع مختلفی است که ما در این مطلب به چند نمونه مهم آن اشاره کردیم. اگر فکر میکنید که دچار اختلال اضطراب هستید و از مراجعه به پزشک هراس دارید، میتوانید با ورود به وبسایتهای آنلاین روانشناسی از نوع اختلال خود مطلع شوید. اگر دیر اقدام به درمان این عارضه کنید ممکن است در آینده با مشکلات بزرگی روبرو شوید و دیگر شانسی برای درمان نداشته باشید. بنابراین بهتر است هرچه زودتر برای درمان خود اقدام کنید.
در نهایت اگر به دنبال روانشناس خوب در تهران هستید و کلینیک های روانشناسی مختلفی را مورد ارزیابی قرار داده اید و هنوز تصمیم خود را برای انتخاب روانشناس مورد نظرتان نگرفته اید ما به شما مرکز تخصصی روانشناسی و روانپزشکی دکتر آل یاسین را پیشنهاد میکنیم که با سالها سابقه درخشان در این زمینه و با بهره گیری از بهترین روانشناسان در تهران می تواند انتخاب مناسبی برایتان باشد.
آدرس وبسایت : https://draleyasin.com
تلفن تماس: 02126474195
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد.