به گزارش الف، پایگاه خبری شبکه المیادین در گزارشی به بررسی پیامدهای افت تاریخی قیمت نفت برنت شمال پرداخت و نوشت که پیامدهای ویروس کرونا و تاثیرات آن بر اقتصاد جهانی و کشمکشهای سیاسی که آمریکا در دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور طراحی کرده به علاوه اختلافات میان عربستان و روسیه در نیمه اول سال جاری میلادی و همچنین عدم دستیابی به توافق سریع برای کاهش قیمت نفت عوامل مهمی بود که باعث افت شدید قیمتها در بازار نفت شد.
این گزارش در ادامه به این سوال پاسخ می دهد که چرا نفت آمریکا بیشترین تاثیر پذیری را از این اتفاقات داشته و افق پیش روی اقتصاد این کشور در پی این افت شدید چگونه خواهد بود. الجزیره در این مقاله تاکید میکند که بحران کنونی در نتیجه کاهش درخواستها برای نفت از ابتدای سال جاری میلادی به ویژه بعد از تحولات سیاسی و امنیتی موجود در منطقه خلیج فارس آغاز شد که باعث افت اندک قیمت نفت در بازارهای جهانی شد، اما انتشار اپیدمی کرونا ویروس که از چین به عنوان بزرگترین وارد کننده نفت دنیا آغاز شد، پیش بینی برای کاهش قیمت نفت را محتملتر از گذشته کرده بود.
به نوشته این گزارش در سایه این تحولات بود که اختلافات بین روسیه و عربستان نیز باعث شیب تندتر کاهش قیمت نفت شد و افزایش تولید نفت از سوی تولیدکنندگان بزرگ نفتی نیز به این بحران دامن زد. البته تمامی این اتفاقات در صورتی که شیوع اپیدمی کرونا در دنیا فراگیر نمیشد و روند حمل و نقل و صنعت در کشورهای جهان به تعطیلی نمی کشید، نمی توانست این افت تاریخی را در قیمت نفت رقم بزند، این در حالی است که تولید کنندگان نفتی و به ویژه عربستان سعودی آمادگی لازم برای انبار مقادیر فراوان نفت تولید شده را ندارند و به این منظور مجبور هستند با هزینههای بالا، نفتکش های بزرگ را اجاره کنند.
المیادین افزایش قیمت نفت بعد از توافق نشست اوپک پلاس در ۱۲ آوریل مبنی بر کاهش 10 درصدی تولید نفت یعنی 9.7 میلیون بشکهای طی دو ماه آینده نیز نتوانست مقاومت زیادی در برابر این رود داشته باشد.
بر اساس این مقاله در شرایطی که انبار های تولید کنندگان نفتی مملو از نفت بود، ۲۱ آوریل یعنی زمان پایان قراردادهای نفتی ماه می فرا رسید و همین موضوع پیمانکاران کوچک در بازارهای نفت و مصرف کنندگان جزء را مجبور کرد تا قراردادهای خود را به فروش بگذارند. آمریکا به تنهایی ۱۵ درصد از ذخایر پشتیبانی و پیمانکاران نفتی دنیا را در اختیار دارد و این تحولات تاثیر عمده ای بر بازار این کشور داشته است.
به نوشته این گزارش گرچه افت شدید نفت در شرایط کنونی مرحلهای و موقت است، اما این قیمت در صورت افزایش نیز زیر رقم ۲۰ دلار برای هر بشکه باقی خواهد ماند، علاوه بر اینها افزایش قیمت نفت به بازگشت روند طبیعی به حیات اقتصادی دنیا و آغاز حمل و نقل و همچنین سرعت این بازگشت بستگی دارد و این موضوع نیز به چین مربوط می شود که به عنوان بزرگترین مصرف کننده نفت با چه سرعتی روند تولیدات و صنایع خود را آغاز کند. به این ترتیب به نظر میرسد هفتههای آینده، هفتههای سرنوشت ساز خواهد بود و در صورت فروکش کردن ویروس کرونا و بازگشت حیات صنعتی کشورهای جهان قیمت نفت تا حدودی بهبود پیدا خواهد کرد، اما در صورتی که این روند ادامه پیدا کند، ماههای آینده نیز این رکود ادامه پیدا خواهد کرد.
الجزیره: روزانه ۱۰ میلیون بشکه اضافه در انتظار نفت آمریکا
پایگاه خبری الجزیره نیز به نقل از برخی تحلیلگران مسائل نفتی به بررسی این پدیده پرداخته است. احمد النعیمی تحلیلگر مسائل نفتی در گفتگو با الجزیره تاکید کرد که ذخیره انبارهای نفتی آمریکا به بالاترین حد خود رسیده و تنها طی یک هفته ۱۹ میلیون بشکه نفت در آمریکا متراکم شده است. این موضوع باعث شده نفت آمریکا به رقم کمتر از ۱۵ دلار در هر بشکه برسد و البته این افت قیمت همچنان ادامه دارد.
وی تاکید کرد که حجم نفت انباشت شده در نفتکشها بالغ بر ۱۶۰ میلیون بشکه است که باعث تراکم زیاد نفت در بازارهای فروش شده و قیمت آن را کاهش داده است. بنا بر اعلام این تحلیلگر مسائل نفتی قیمت نفت در آن واحد با فشارهای گسترده عرضه و تقاضا در آن واحد مواجه شده که این اتفاق تاکنون بی سابقه بوده است.
به نوشته الجزیره احمد بدر الکوح دیگر کارشناس نفتی معتقد است که افت شدید کنونی روندی پیش بینی شده بود و مشخص بود که افزایش قیمت نفت بعد از توافق اوپک پلاس موقتی است و قیمتها بار دیگر افت خواهد کرد. وی ادامه داد که هنگامی که قبل از توافق اخیر قیمتها اندکی افزایش پیدا کند، کشورهای مختلف اقدام به انباشت مقادیر فراوانی نفت کرده بودند و همین موضوع شیب نزول قیمت را افزایش داده است.
النعیمی به الجزیره گفت که در حالی که کشورهای تولید کننده نفت وعده کاهش ۲۰ میلیون بشکه ای نفت برای بهبود قیمت را داده اند، اما پیش بینی ها نشان از کاهش تقاضای نفت به مقدار ۳۰ میلیون بشکه در روز در می آینده است و این روند باعث میشود عرضه مازاد به رقم ۱۰ میلیون بشکه برسد و به این ترتیب قیمت ها همچنان کاهش خواهد داشت. علاوه بر اینکه تا زمانی که بحران ویروس کرونا به پایان نرسد، تقاضای نفت با افت مواجه خواهد بود و همین موضوع نیز بر روند قیمتها تأثیرگذار خواهد بود.
به این ترتیب در سایه استمرار شرایط کنونی بازگشت قیمت نفت به مرز ۴۰ دلار که قبل از پایان سال جاری میلادی بر این اساس بود، بعید به نظر می رسد و حتی برخی تحلیلگران اعتقاد دارند که قیمت نفت خام آمریکا به سطحی پایینتر از سطح کنونی نیز خواهد رسید.