به گزارش الف، آنطور که وزارت بهداشت اعلام کرده است تاکنون حدود 45 هزار بیمار مبتلا به کرونا از خدمات پرستاری در منزل، استفاده کرده اند. البته اینها آمارهای رسمی از بیمارانی است که به مراکز قانونی و مجوزدار برای دریافت خدمات پرستاری در منزل مراجعه کرده اند. تعداد بیمارانی که بدون کمک این مراکز به استخدام پزشک و پرستار در منزل روی آورده اند، بسیار بالاتر از آمارهای رسمی است.
هزینههای میلیونی درمان خانگی کرونا
هزینه های درمان خانگی کرونا بسیار متغیر است و نمی توان رقم قطعی اعلام کرد. اینکه بیمار در کدام شهر زندگی می کند، چند پرستار استخدام خواهد کرد، پزشک روزی چندبار او را ویزیت کند، چه داروها و تجهیزات پزشکی برای بیمار مصرف شود و اینکه روزی چند ساعت به مراقبت کادر درمان نیاز داشته باشد، همه از عوامل تعیین کننده در هزینه درمان خانگی کرونا است.
شواهد نشان می دهد که معمولا درمان خانگی کرونا بین 20 تا 100 میلیون تومان هزینه دارد. واضح است که بسیاری از خانواده های ایرانی از توان مالی کافی برای درمان خانگی کرونا بهره مند نیستند.
درمان در خانه؛ انتخابی از سر اجبار
البته در این بین، برخی بیماران و خانواده هایشان مدعی هستند که به دلیل پیدا نکردن تخت خالی در بخش مراقبت های ویژه مجبور شده اند که درمان خانگی کرونا را انتخاب کنند. آنها می گویند انتخاب درمان خانگی کرونا از سر تمکن مالی نبوده است، بلکه صف شلوغ بیمارستان ها، درمان خانگی کرونا را به آنها تحمیل کرده است.
برخی کارشناسان نظام سلامت نیز کمبود تخت های مراقبت ویژه برای درمان بیماران مبتلا به کرونا را تایید می کنند. به طور مثال، مینو محرز، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا تصریح میکند: «در بیمارستانهای دولتی، بیماران مبتلا به کرونا در نوبت بستری هستند و جا نیست. بیمارستانهای خصوصی هم تقریبا همینطورند. یعنی تا یک مریض مرخص نشود، نمیشود فرد دیگری را بستری کرد.»
البته وزارت بهداشت، این ادعاها را قبول ندارد و معتقد است هر کسی که درمان خانگی کرونا را دنبال می کند، به دلیل انتخاب شخصی خودش است و ربطی به کمبود تخت بستری ندارد.
مثلا چندی قبل، سعید نمکی، وزیر بهداشت با صراحت مشکل کمبود تخت های مراقبت ویژه برای درمان بیماران مبتلا به کرونا را رد کرد و یادآور شد: ««در ایامی که مشغول مقابله با کرونا بودهایم حتی یک بیمار در پشت در هیچ بیمارستانی بدون تخت نماند و ما هیچ کسی را به علت بیبضاعتی رها نکردیم.»
او خطاب به روسای دانشگاههای علوم پزشکی نیز تاکید کرد: «نباید به مردم سیگنال مایوسکننده بیهوده داد. مردم را از خطرات کرونا آگاه کنید، هوشیار کنید، اما اینگونه صحبت نکنید که ایها الناس، تخت خالی نیست و ممکن است در خیابان بمانید. بنده به عنوان وزیر و شما به عنوان خدمتگزاران کنار مردم در نظام سلامت، وظیفه داریم که همه بیماران را فارغ از هر دلیل و علتی پذیرش کنیم و به آنها خدمترسانی کنیم.»
مزایا و معایب درمان خانگی کرونا
درمان خانگی کرونا به هر دلیلی اعم از اجبار یا تمکن مالی انتخاب شود، مزایا و معایب متعددی دارد که بیمار بهتر است قبل از انتخاب این گزینه از آنها آگاه باشد.
دکتر کیانوش کمال زاده، متخصص طب اورژانس در گفتگو با الف درباره معایب و مزایای این نوع درمان، تصریح می کند: «در درمان خانگی کرونا، کادر درمان کاملا روی درمان یک بیمار متمرکز هستند، اما در بیمارستان های دولتی، معمولا مسئولیت مراقبت از چندین بیمار به یک پرستار سپرده می شود. به همین دلیل نیز طبیعی است که در درمان خانگی کرونا، قدری کیفیت ارائه خدمات مراقبتی، مطلوب تر باشد. البته اگر کادر درمان از نیروهای حرفه ای استخدام شوند، جنس ارائه خدمات در منزل و بیمارستان کاملا یکسان خواهد بود، ولی اگر مراکز درمانی خیلی شلوغ باشد، درمان خانگی کرونا معمولا با آرامش روانی بیشتری همراه است.»
او هشدار می دهد: «البته همه اینها به شرطی است که بیمار از درمانگران حرفه ای استفاده کند. اینکه فردی با عنوان پرستار از موسسات گمنام و بدون پروانه به کار گرفته شود، در این حالت قطعا درمان خانگی کرونا بسیار مضر خواهد بود. اگر بیمار بتواند از مراکز معتبر، کادر درمان را استخدام کند و به بالین بیمار بیاورد، قطعا خدمات باکیفیت تری در منزل، دریافت خواهد کرد.»
دکتر رحیم قدیمی، متخصص رادیولوژی در گفتگو با الف از زاویه دیگری به درمان خانگی کرونا اشاره می کند و می گوید: «اینکه بیمار با علایم حاد کرونا از سوی پزشک ویزیت نشود و صرفا پرستار برای خدمات مراقبتی به بالین بیمار بیاید، انتخاب کاملا غلطی است که می تواند عوارض جانی داشته باشد. درمان خانگی کرونا برای بیماران حاد فقط به شرطی مناسب است که بیمار ابتدا از سوی پزشک متخصص، ویزیت شود و درمان های تخصصی برای بیمار تجویز شود. بعد از این مرحله، می توان با نظر پزشک متخصص از خدمات پرستاری در منزل استفاده کرد.»
او تصریح می کند: «اینکه فردی با بیماری های زمینه ای و مزمن دچار نوع حاد بیماری کرونا شود، در این شرایط انتخاب درمان خانگی کرونا باید بسیار بادقت و وسواس انجام شود. در این شرایط، بیمار باید به طور مداوم توسط پزشک متخصص ویزیت شود و همه تجهیزات پزشکی مورد نیاز بر بالین بیمار باشد. در این حالت معمولا بیمار به خدمات پرستاری 24 ساعته نیاز دارد. اگر همه این پیش شرط ها رعایت شود، درمان خانگی کرونا برای این گروه از بیماران، خطرناک نخواهد بود.»
همچنین باید در نظر داشت که هزینه بستری در بخش مراقبت های ویژه در بسیاری از بیمارستان های خصوصی برای درمان کرونا حداقل 50 میلیون تومان هزینه خواهد داشت. همین مساله باعث شده است که درمان کرونا در بیمارستان های خصوصی هم برای اغلب خانواده های ایرانی، دور از دسترس باشد. در این وضعیت، افزایش تخت های مراقبت ویژه در بیمارستان های دولتی می تواند دسترسی به خدمات درمان کرونا در سراسر کشور را عادلانه تر سازد.