از مهمترین منابع استفاده صلح آمیز از انرژی اتمی ، ساخت راکتورهای هستهای جهت تولید برق است. در ایران نیز تنها نیروگاه هسته ای ایران، نیروگاه اتمی بوشهر است که حدود یک دهه پیش به بهره برداری رسید.
به گزارش تسنیم، در حال حاضر از مجموع حدود 85 هزار مگاوات ظرفیت اسمی نصب شده تولید برق کشور، 1000 مگاوات ظرفیت تولید در نیروگاه هسته ای است و در حالی که ظرفیت عملی تولید برق در تمامی انواع نیروگاهها از جمله نیروگاههای حرارتی، برقآبی، تجدیدپذیر و ... هر کدام به دلیلی کمتر از ظرفیت اسمی است، تنها در نیروگاه هسته ای ظرفیت عملی تولید برق برابر با ظرفیت اسمی است و به عبارتی، برق هسته ای یک برق پایدار برای تأمین نیاز شبکه برق است.
با وجود آنکه در ایران حدود یک درصد ظرفیت اسمی تولید برق کشور در بخش هسته ای است، در کشورهای مختلف جهان به میزان بسیار قابل توجهی از ظرفیت انرژی هسته ای برای تولید برق استفاده می کنند.
طبق گزارش های رسمی در سال 2014، فرانسه با داشتن سهم حدوداً 75 درصدی برق هستهای از کل تولید برق خود در صدر کشورهای تولیدکننده برق هستهای جهان قرار دارد. پس از آن به ترتیب بلژیک (52 %)، مجارستان(44%)، سوئیس و سوئد (38 %) هستند. آمریکا نیز حدود 20 درصد از تولید برق خود را به برق هستهای اختصاص داده است.
همچنین اتحادیه بهره برداران هسته ای در گزارشی در سال 2014 اعلام کرد: "باوجود سابقه کوتاه استفاده از انرژی اتمی؛ از 1940 تاکنون؛ تعداد قابل توجهی از کشورهای جهان به این فناوری دست یافته و از مزایای آن بهره مند شده اند. به گونه ای که اکنون 11.5 درصد از برق جهان در راکتورهای اتمی 31 کشور تولید می شود.
در طی دولت های یازدهم و دوازدهم بارها مسئولین امر، به خصوص وزرای نیرو، از برنامه ریزی برای احداث واحدهای دوم و سوم نیروگاه بوشهر و مذاکرات مربوطه در این خصوص خبر دادند اما در حالی که دولت به روزهای پایانی خود نزدیک می شود در این بخش دستاوردی حاصل نشد.
کم کاری 8 سال گذشته در افزایش ظرفیت برق هسته ای کشور بی تأثیر از برجام هسته ای نبوده و در حالی که در جریان ذوق زدگی دولت از برجام، وزارت نیرو در مذاکرات روزانه خود در سالهای پایانی دولت یازدهم و شروع دولت دوازدهم به دنبال جذب سرمایه گذاران خارجی در زمینه برق حرارتی بود، توسعه انرژی هسته ای با کم توجهی مواجه شد و اگر امروز به جای 1000 مگاوات ظرفیت تولید برق هسته ای کشور، 3000 مگاوات ظرفیت بهره برداری شده در این بخش داشتیم، می توان گفت بخش قابل توجهی از خاموشی های امروز را شاهد نبودیم.
برجام و تعهدات پذیرفته شده از سوی ایران و انتظارات دیکته شده امریکا در قالب این سند همکاری، وقفه ای جبران نشدنی به صنعت برق هسته ای ایران تحمیل کرد و اقدامات دو سال اخیر بخش های از دولت برای احداث واحدهای دوم و سوم نیروگاه اتمی بوشهر، جبران کننده وقفه های برجامی در این بخش مهم و تأثیرگذار نبوده و نیست.