امروز شنبه – 13 آذرماه- دولت سیزدهم وارد صدمین روز کاری خود شد. بنابر یک سنت که در کشورهای غربی رایج است احزاب، گروهها و دولتهایی که به قدرت میرسند در صدمین روز کاری با ارائه استراتژیها و برنامههایشان در زمان عهدهداری مسئولیت (آینده) به افکار عمومی چشمانداز و مسیر راه ارائه میدهند.
در ایران این سنت با اظهارات مبهم حسن روحانی درباره وعده حل مشکلات در 100 روز جاانداخته شد که نسبت به شکل غربی آن متفاوت است چرا که در تبلیغات انتخاباتی به نفع روحانی ( فارغ از اینکه در ذهن روحانی چه می گذشت) چنین جا انداختند که او قول حل مشکلات در 100 روز اول را داده است که پر واضح است مشکلات کلان یک کشور در هیچ دولتی در این بازه زمانی حل نمیشوند و به نوعی طرح این وعده اقدامی پوپولیستی بود.
توجه حداقل 10 روزنامه سراسری به 100 روز دولت رئیسی
سنت گزارش عملکرد و تاحدی انتظار از حل مشکلات در 100 روز در دولت دوازدهم هم ادامه پیدا کرد و اکنون در دولت سیزدهم به سرپرستی ابراهیم رئیسی به یک مطالبه عامه تبدیل شده است،به این ترتیب که دولت باید گزارش عملکرد 100 روز اول خودش را بدهد. این موضوع از زبان سخنگوی دولت سیزدهم مورد انتقاد قرار گرفت و جهرمی گفت دولت قول نداده تا طی این مدت گزارش عملکردی بدهد اما چون مطالبه عامه است به آن عمل میکند. البته معاون پارلمانی رئیس جمهور هم اعلام کرده که گزارش رسمی عملکرد دولت در صد روز اول منتشر میشود.
امروز صبح روزنامه های سراسری از جمله ایران، اعتماد، جوان، جامجم، سیاستروز، ستاره صبح، صبحنو، فرهیختگان، وطن امروز و همشهری در تیترهای اصلیشان (در صفحه اول) تلاش کردند تا سنت گزارش 100 روز اول دولت را با نگاه سیاسی خود منعکس کنند.
لابهلای گزارشهای این روزنامهها نقاط قوت و ضعف از عملکرد دولت در این بازه زمانی برجسته شده بود. البته شایان ذکر است در این گزارشها برخلاف سنت غربی، آیندهنگری کمتری مدنظر قرار گرفتند و بیشتر نگاه گذشته نگر به کارهای انجام شده توسط دولت در این بازه زمانی و مقایسه با عملکرد دولت قبل مدنظر قرار گرفتهاند.
توجه روزنامه دولت به حضور مردمی رئيسی
روزنامه ایران، ارگان رسمی مطبوعاتی دولت تیتر اصلی خود را «100 روز میان مردم» (لینک) انتخاب کرد و عکسی از دیدار اخیر رئیسجمهور با اهالی محله هرندی تهران (یکی از محلات با معضلات اجتماعی بالا و دارای سکونتگاههای غیررسمی) را منتشر کرد. این گزارش کوتاه دارای چند محور است و مطلب اصلی این رسانه درباره گزارش عملکرد 100 روز دولت در قالب پرونده ویژه در سه صفحه سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جایگرفت.
از عضویت در شانگهای تا مدیریت بحران منطقهای
ایران در صفحه سیاسی با تیتر «از عضویت در شانگهای تا مدیریت بحران منطقهای» (لینک) مینویسد: «تعاملات خارجی فعال دولت سیزدهم در ابتدای کار سبب شد که یکی از پررنگترین فضاسازیهای انتخاباتی از سوی جریان رقیب، در کمتر از صد روز رنگ ببازد. سیاست خارجی و بویژه تعامل با کشورهای اروپایی آن چیزی بود که در این فضاسازی پاشنه آشیل دولت رئیسی معرفی میشد و در شرایطی که یکی از مهمترین پروندههای حوزه سیاست خارجی یعنی مذاکرات برای احیای برجام و لغو تحریمها از دولت پیش به ارث میرسید، غالب تحلیلها با این پیرنگ نگاشته میشد که بر سر کارآمدن دولتی که منتقد رویکرد دولتهای گذشته در دیپلماسی بوده میتواند رشتهها را پنبه کند و از جمهوری اسلامی ایران کشوری منزوی و ناتوان در مقابله با تحریمها بسازد. تا آنجا که جمله معروف حسن روحانی در روزهای انتخابات 96 - «شما بلد هستید که با دنیا مذاکره کنید؛ اصلاً زبان دنیا را میدانید؟!» - در همین راستا مطرح شد.»
ایران در صفحه سیاسی کوشیده تا سیاست خارجی دولت رئیسی را بیشتر برجسته کند در بخشی از گزارش اخیر مینویسد: «عضویت دائم در پیمان شانگهای یکی از نخستین موفقیتهای دیپلماتیکی بود که در جریان سفر رئیسی به تاجیکستان در بیست و یکمین نشست سران شانگهای رقم خورد و این در حالی بود که بیش از یک دهه از ابراز تمایل و اعلام تقاضای ایران برای عضویت در شانگهای میگذشت. برخی جریانها سعی داشتند تا آنچه را که در حال رخ دادن بود محصول دیپلماسی دولت گذشته معرفی کنند و این در حالی بود که اجلاسیههای پیشین هر ساله رئیس جمهور وقت با احتمال نهایی شدن عضویت سفر را آغاز میکرد اما اجماع کشورهای عضو بر خلاف پیشبینیها در دقیقه 90 حاصل نمیشد.»
5 گام برای بهبود معیشت
در صفحه اقتصادی روزنامه دولت در گزارشی با تیتر «5 گام برای بهبود معیشت» (لینک) موضوع تلاش دولت برای کاهش نرخ رشد تورم و توجه دولت به بخش مسکن برجسته شده و در بخشی از گزارش اخیر آمده است: «بخش مسکن که تقریباً نیمی از هزینههای خانوارهای ایرانی را تشکیل میدهد با روند صعودی قیمتها که به بازار اجاره بها نیز رسید، معیشت ایرانیان را بهشدت تحت تأثیر قرارداد. در سالهای گذشته تولید مسکن یکی از بخشهای فراموش شده بود و همین فراموشی به روند صعودی قیمتها کمک کرده بود. برهمین اساس یکی از نخستین و مهمترین طرحهای دولت سیزدهم نهضت ملی مسکن است که با هدف ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی و درمجموع چهار میلیون واحد در دولت سیزدهم تدوین و پس از تصویب در مجلس هم اکنون در حال اجراست و تاکنون بیش از 1.8 میلیون متقاضی درآن ثبتنام کردهاند.»
در همین گزارش استقراض نکردن دولت از بانک مرکزی برای پرداخت حقوق و دستمزدها نیز مدنظر نویسنده قرار دارد.
احیای سرمایه اجتماعی با سفرهای استانی
در صفحه اجتماعی روزنامه ایران دو گزارش با عناوین «احیای سرمایه اجتماعی با سفرهای استانی» (لینک) و «کنترل کرونا با شتاب واکسیناسیون» (لینک) منتشر کرده است. در این دو گزارش هم حضور رئیسی میان اقشار مردم و رشد واکسیناسیون با شروع دولت برجسته است.
امیدواری نسبی روزنامه اعتماد
روزنامه اعتماد در مطلبی با عنوان «امیدواری نسبی» (لینک) اولین اقدام مثبت دولت سیزدهم را واکسیناسیون عمومی اعلام کرده است. البته ارگان رسمی حزب اعتماد ملی بخشی از دستاوردهای دولت رئیسی در واکسیناسیون را مربوط انعقاد قراردادها به دولت دوازدهم مربوط میداند.
دومین موضوع برجسته شده در این روزنامه دیپلماسی منطقهای پویا در دولت سیزدهم معرفی شده است. این روزنامه مینویسد: «دولت سيزدهم در اين زمينه با هوشمندي تلاش كرد، راهبردهاي دولتهاي قبلي را امتداد بخشد و زمينه عضويت ايران در سازمان همكاريهاي شانگهاي را فراهم سازد. پيوستن كامل ايران به سازمان همكاري شانگهاي به عنوان اولين سازمان منطقهاي كه ايران در سالهاي پس از پيروزي انقلاب در آن حضور پيدا كرده، ظرفيتهاي جديدي را به خصوص در حوزه همكاريهاي اقتصادي، تجاري، امنيتي و بينالمللي در اختيار تهران قرار ميدهد كه پيش از اين سابقه نداشته است. موضوع زماني مهمتر ميشود كه بدانيم، برخي كشورهاي غربي تلاشهاي دامنه داري را براي جلوگري از عضويت ايران در اين پيمان منطقهاي برنامهريزي كرده بودند...»
سومین موضوع لحاظ شده در گزارش اعتماد به انعقاد قرارداد گازی ایران به کشورهای منطقه مربوط است. اعتماد مینویسد: «در كنار دو گزاره ياد شده در سطور بالا، يكي ديگر از مهمترين دستاوردهايي كه ميتوان براي دولت سيزدهم برشمرد، قرارداد سه جانبه انتقال گاز تركمنستان به جمهوري آذربايجان از طريق ايران است كه 7آذرماه در حاشيه اجلاس سران اكو به امضاي روساي جمهور 3كشور رسيد. هرچند برخي افراد و جريانات تلاش كردند اين قرار داد را بي اهميت و فاقد گزارههاي راهبردي معرفي كنند، اما واقع آن است كه اين قرارداد را ميتوان در حكم بستري فرض كرد كه چشمانداز روشني از توسعه همكاريها را درآينده شكل ميدهد.»
جوان: صد روز سربلند
در روزنامه جوان، یکی از ارگانهای رسانهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی علاوه بر مواردی که در سایر روزنامههای جریان اصولگرایی برجسته هستند موضوعات امنیتی و دستاوردهای دولت در این حوزه هم جایگاه برجستهای دارد. این روزنامه در مطلبی با عنوان «صد روز سربلند» (لینک) مینویسد: «با استقرار دولت سیزدهم و سفر رئیسجمهور به ۱۰ استان کشور و حضور در بین مردم به طور متوسط هر ۱۰ روز یک استان، اهتمام به تقویت ریشههای هویت ایرانی و نظام اجتماعی ایران جامعه روستایی و عشایری، احیای پروژههای نیمهتمام و نیمهتعطیل صنعتی، عمرانی و اقتصادی در استانها، در دسترس مردم بودن مدیران و حذف فاصله بین مردم و کارگزاران دولتی، توجه به طبقات فرودست و فراموششدگان جامعه، حاشیهنشینان و اقشار دیدهنشده، اهتمام به بخش کشاورزی و دامداری و حمایت از زندگی روستایی و عشایری به عنوان قشر مولد و کمهزینه جامعه، اصلاح الگوی حکمرانی و رفتار مدیران مبتنی بر اشرافیت سیاسی و اقتصادی به سمت الگوی دولت مردمی اعم از حضور در میدان و در بین مردم، عملگرایی، تحرک و پویایی وزرا و بدنه دولت، عبور از بوروکراسی اداری، تقویت تعامل و همکاری بین قوا و احیای شوراهای عالی تعطیلشده، به بازسازی سرمایه اجتماعی و بازسازی اعتماد مردم به دولت کمک شایانی کرده است. نتیجه آنکه بر اساس نظرسنجیهای معتبر داخلی و خارجی اعم از گالوپ و نظرسنجی جهاد دانشگاهی، روند امید و اعتماد مردم به دولت، صعودی است و تخریبها و سیاهنماییها و جنگ روانی شدید رسانههای معاند و برخی گروههای رقیب داخلی علیه اقدامات دولت سیزدهم افزایش قابل توجهی یافته است.»
روزنامه جوان به موضوع تامین کالاهای اساسی بهویژه گندم تاکید ویژهای کرده است و از معدود روزنامههایی است که به حمله سایبری به سامانه مدیریت سوخت کشور پرداخته و مینویسد: «به رغم طراحیهای پیچیده دشمن برای ایجاد آشوب در کشور در سالگرد وقایع آبان۹۸، از طریق فراخوانهای گسترده در فضای مجازی، عملیات رسانهای وسیع در شبکههای ماهوارهای و حمله سایبری به زیرساختهای بنزین در کشور، با مدیریت بموقع و میدانی دولت و تدابیر به عمل آمده، تهدید موجود به فرصتی برای مخابره پیام آرامش به جامعه از جهت استقرار دولتی کارآمد و دارای توان بالای مدیریت بحران، تبدیل گردید، حال آنکه یکی از عوامل مؤثر در شکلگیری نارضایتیهای آبان ۹۷ که از سوءمدیریت دولت گذشته نشئت گرفته بود، مسئولیتگریزی مسئولان وقت بود که بعضاً مواضع آنها به اعتراضات مردمی دامن زد.»
کارنامه 100 روزه دولت از نگاه صداوسیماییها
روزنامه جام جم، ارگان مطبوعاتی سازمان صداوسیما در مطلبی با عنوان «کارنامه 100 روزه دولت در 12 چالش ملی» (لینک) اولین سفر استانی رئیس جمهور به استان خوزستان را سیگنال مثبتی از توجه رئیسی به مناطق و استانهای محروم ارزیابی کرده است.
نویسنده جام جم سختیها و تنگناهای معیشتی در دولت قبل را به یک دوربین مخفی تشبیه کرده است و آنچه دولت سیزدهم تحویل گرفت را با آوارهای ساختمان فروریخته پلاسکو قابل قیاس میداند. یکی از محورهای برجسته در این گزارش چالش همیشگی ارز است، جام جم مینویسد: «وزرای دولت دوازدهم در اوج جنگ کرونا میگفتند کشور حتی برای خرید واکسن دچار کمبود ارز است، این درحالی بود که همه هشت میلیارد دلار ارز ترجیحی دولت برای خرید دارو و کالاهای اساسی در سال ۱۴۰۰ از محل تنخواه بانک مرکزی تا مرداد ماه استفاده شده بود و یک مدیریت عجیبی در این بحران حاکم بود. اختلافنظرهای جدی بخش خصوصی و بانک مرکزی بر سر نحوه ایفای تعهدات ارزی، تامین نشدن بهموقع مواد اولیه برای تولید کالاهای داخلی و بیثباتی نرخها در بازار تنها بخشی از مشکلاتی بود که صادرکنندگان و تجار کشور در دوره قبل با آن مواجه بودند، اما در حال حاضر ارز ترجیحی دارو و کالاهای اساسی با وجود گذشت بیش از سه ماه و اتمام سقف مقرر قانونی، تامین شده و قیمت این کالاها در بازار هم تحت کنترل است و این روند همچنان ادامه دارد.»
100 روز خدمت از نگاه سیاست روز
روزنامه اصولگرای سیاستروز با تیتر «100 روز خدمت» (لینک) تلاش کرده به مخاطبان خود بگوید دولت در شرایط سخت اقتصادی کارش را شروع کرد و تلاش دولت بر حل مشکلات جدی است. یکی از موضوعاتی که در این روزنامه برجسته شده توجه به راهاندازی فروشگاه اینترنتی «بازرگام» برای توزیع کالاهای اساسی به روش هوشمند است که فعلا به صورت پایلوت در چند استان آغاز به کار کرده است.
سیاست روز مینویسد: «راه اندازی سامانه فروش اینترنتی کالاهای ضروری برای مردم را میتوان یک گام مهم برای حمایت از مصرف کننده و قطع دست دلالانی که مدام در جهت افزایش قیمت گام بر میدارند یکی از اقداماتی است که توانسته در میان مردم عادی یک تصمیم مناسب تلقی شود.»
در بخش دیگری از گزارش فوق خوشبینی زیادی به لایحه بودجه 1401 مطرح شده و آمده است: «در کنار اقدامات اقتصادی که از سوی دولت مردم انجام می شود و در بودجه ۱۴۰۱ نیز نمود آن بیشتر دیده خواهد شد، سیاست همگرایی و همکاری با همسایگان نیز در دستور کار دولت قرار دارد.»
انتقاد ستاره صبح در 100 روز با دولت رئیسی
میتوان گفت روزنامه ستاره صبح انتقادیترین گزارش را نسبت به عملکرد دولت سیزدهم طی 100 روز درج کردهاست. این روزنامه به طور خلاصه بر وعدههای رئیسی در زمان انتخابات ریاست جمهوری دوره سیزدهم متمرکز شده است.
در بخشی از گزارش این روزنامه اصلاحطلب با عنوان «100 روز با دولت رئیسی» (لینک) آمده است: آنچه از 100 روز ابتدایی دولت سیزدهم مشاهده میشود این است که تورم نسبت به قبل از روی کار آمدن این دولت بیشتر شده، قیمت کالاها رو به افزایش است، قیمت مسکن و اجارهبها همچنان روند صعودی دارد، پرونده هستهای با توقف نزدیک به شش ماه، روز دوشنبه گذشته از سر گرفته شده و سرنوشتش نامعلوم است، قولهایی که درباره بهبود وضعیت معیشت و اقتصاد داده شده تاکنون اجرایی نشده و برنامهای هم برای حل آن ارائه نشده است… مهمتر اینکه رئیسجمهور وعده ساخت سالانه یکمیلیون مسکن را داده که در 100 روز اول وزارت راه و شهرسازی استراتژی برای تحقق چنین هدف بزرگی را اعلام نکرده است.»
البته این روزنامه نقاط مثبتی هم در کارنامه دولت دیده است از جمله اینکه آغاز مذاکرات هستهای در وین را اتفاق خوبی ارزیابی کرده و همچنین تدوین سند تحول را مثبت ارزیابی کرده است با این حال رگههایی از نگاه انتقادی نویسنده در گزارش مشهود است. وی مینویسد: «دولت سیزدهم اقدام به تدوین سند تحول کرده است. البته تاکنون پیشنویس آن منتشر شده و نهایی نشده است. این سند بر اساس چهار محور 1-«عدالت محوری»، 2-«مردم محوری» به این معنا که خود مردم الگو هستند و عدالت باید توسط خود مردم اجرا شود، 3-«علم و خیزش علمی» که در طول چهار سال اولویت دولت است 4-«خانواده گرایی» به این معنا که از «فردگرایی» به سمت «خانواده گرایی» حرکت کنیم و 37 موضوع کلیدی تدوین شده که قرار است پس از نهایی شدن اجرا شود. هرچند تدوین این سند یک گام مثبت به شمار میرود، ولی لازم است دولت سیزدهم از هماکنون مراقب باشد که این سند به سرنوشت سند 20 ساله که در سال 1384 تدوین و پس از تأیید رهبری ابلاغ شد، ولی به سرانجام نرسید دچار نشود. علاوه بر این سند دولت برنامه هفتم را پیش رو دارد که جا داشت پس از 28 خرداد که سید ابراهیم رئیسی انتخاب شد این برنامه در دستور کار قرار میگرفت و در 100 روز اول نهایی میشد که نشد. سند و برنامه نیاز به یک استراتژی برای مدت چهار سال و تاکتیک (روش) برای رسیدن به هدف دارد. این دو مهم در 100 روز اول آماده نشد، علت این است که دولت در همه حوزهها در 100 روز اول دچار سردرگمی بوده است.»
روزنامه نزدیک به قالیباف: 100 روز کار
روزنامه صبح نو از روزنامههای اصولگرا که به تیم رسانهای محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی نزدیک است در مطلبی با عنوان «100 روز کار» (لینک) که چندان تفاوتی به لحاظ محتوایی با دیگر روزنامههای اصولگرا ندارد به چند محور توجه کرده است از جمله توجه به حل مشکلات و دیپلماسی فعال منطقهای.
این روزنامه یکی از دستاوردهای دولت سیزدهم را جلوگیری از ونزوئلایی شده اقتصاد ایران طی این مدت عنوان میکند و مینویسد: «مساله مهم دیگر که در عملکرد دولت جلوهگری میکند، حل مشکلاتی است که دولت قبل به بهانه تحریمها، از حل آنها اظهار عجز میکرد. یکی از این مشکلات، تسهیل واردات واکسن به کشور و تامین ارز موردنیاز برای این واردات بود. این درحالی است که مقامات ارشد دولت قبل از رییسجمهور گرفته تا سخنگوی دولت و رییسکل بانک مرکزی، تحریمها و مساله FATF را دلیل اصلی در سختی واردات واکسن عنوان میداشتند. مورد دیگر در عملکرد دولت فعلی، کنترل نسبی قیمت کالاهای اساسی و جلوگیری از درغلتیدن کشور در وضعیت ونزوئلایی شدن، است.»
دو انتقاد اساسی روزنامه فرهیختگان
روزنامه فرهیختگان گزارش بلندی از عملکرد دولت در مدت سیزدهم با عنوان «۱۰۰ روز با رئیسی به روایت آمار» (لینک) آماده کرده است. محورهای این گزارش گسترش واکسیناسیون، مدیریت بحران، ارتقای سلامت اقتصادی، احیای سیاست خارجی با دیپلماسی فعال منطقهای، رفع کمبود کالاهای اساسی، ارتقای سرمایه اجتماعی و فراهم شدن مقدمات تامین مسکن است.
این گزارش دو انتقاد هم به دولت مطرح میکند و مینویسد: «چیزی حدود 40 درصد از کرسیهای مدیریت کلان دولت بعد از 100 روز هنوز بلاتکلیف مانده و متصدیان آن انتخاب نشدهاند، هرچند دیر تشکیل شدن دولت عامل این سرعت پایین در شکلگیری دولت بیان شود، سرعت پایینی که آن را در ارائه برنامههای مدیریتی کشور نیز شاهد هستیم بهطور مثال دولت هنوز پیشنویس برنامه بودجه را ننوشته و برنامه توسعه هفتم نیز آماده نشده است. این سرعت پایین از چشم نمایندگان مجلس نیز دور نمانده و پنجشنبه هفته گذشته رئیس مجلس از آن انتقاد کرد؛ اما باید توجه داشت که دیر تشکیل شدن دولت خود معلول یک رخداد دیگر است که شاید بشود آن را نداشتن یک ایده جامع حکمرانی دانست. مصداق نبود این ایده حکمرانی را میشود در حضور طیفهای مختلف فکری در حلقه برنامهریزی اقتصادی کشور دید. البته شاید توجیه دولت برای استفاده از افراد با نگاههای مختلف استفاده از همه ایدهها باشد اما باید توجه داشت استفاده از نظرات مختلف نباید در مرحله تصمیمگیری اعمال شود بلکه سکان هدایت اقتصادی باید توسط ایدهای مشخص هدایت شود و نظرات مختلف صرفا نقش مشاورهای داشته باشند.»
در بخش دیگری فرهیختگان مینویسد: «دادن وعدههایی نظیر حل مشکل بورس و کاهش قیمت ارز توسط برخی کاندیداهای ریاستجمهوری که الان دولتمردان رئیسی محسوب میشوند نیز مصادیقی از نگاه سادهانگارانه به حل مسائل است که در ذیل نبود یک ایده حکمرانی اقتصادی قابل تعریف است.»
رویکرد بسیار مثبت همشهری به دولت
روزنامه همشهری با صفحهآرایی جذابتری نسبت به سایر مطبوعات سراسری عملکرد دولت را در گزارشی با عنوان «کارنامه ۱۰۰ روز کار رئیسی و دولتمردانش | از کنترل کرونا تا بازگشت به مردم» (لینک) مورد توجه قرار داده است.
در بخشی از مطلب ارگان مطبوعاتی شهرداری تهران آمده است: «گرانیها در بخش اقتصاد اگرچه مهار نشد، اما کمبود اقلام و در هم ریختگی بازار مایحتاج مردم جای خود را به تنظیم بازار داد. شروع مذاکرات برجامی در آذرماه نیز بهبود شرایط معیشتی و کاستن فشارهای تحریمی را به افکار عمومی نوید داده است.»
تعبیر آواربرداری در روزنامه وطن امروز
روزنامه وطن امروز که در بین اهالی رسانه به تیترهای جذاب و اغلب کوتاهش مشهور است، درباره صد روزگی کار دولت سیزدهم از تیتر «100 روز آواربرداری و امیدواری» (لینک) استفاده کرد. این گزارش در چند محور «مدیریت بحران در زندگی روزمره مردم»، «سیاست خارجی فعال و منطقهپایه»، «ترمیم رابطه دولت- مردم و ارتقای سرمایه اجتماعی دولت» و « مبارزه با فساد، اشرافیگری و رانتخواری» به طرح موضوع پرداخته است. تنها تفاوت برجسته در گزارش وطن امروز با روزنامههای دیگر این است که در هر بخش لیستی از گزارش عملکردها را به شکل لیستی متمایز قرار داده است.
وطن امروز در بخش گزارش عملکردها از مربوط به مبارزه با فساد، اشرافیگری و رانتخواری در دولت رئیسی این لیست را منتشر میکند:
1- ابلاغ راهبردهای دوازدهگانه مبارزه با فساد
2- تدوین سند جامع اصلاح بسترهای تولید فساد در کشور
3- انتصاب بازرس و نماینده ویژه رئیسجمهور با اختیارات اصل 127 قانون اساسی برای مبارزه با فساد
4- برکناری برخی مدیران و افراد ناسالم اقتصادی از مناصب مدیریتی که همچنان ادامه دارد، با حفظ آبروی این افراد و انتصاب مدیران پاکدست و فسادستیز
5- حذف تشریفات زائد مرسوم اداری و کاهش هزینههای جاری در مراسمات، سفرها و... .