رایزنی‌های کره‌جنوبی با ایران برای پرداخت حق عضویت در سازمان ملل

گروه سیاسی الف،   4001030045

در شرایطی که امتناع کره جنوبی برای پرداخت بدهی خود به ایران ادامه دارد، خبرگزاری «یونهاپ» از رایزنی‌ سئول با تهران و واشنگتن برای پرداخت حق عضویت ایران در سازمان ملل خبر داد.

به گزارش فارس، یک رسانه دولتی در کره جنوبی خبر داد، سئول در حال رایزنی با تهران و واشنگتن به منظور پرداخت پول حق عضویت ایران در سازمان ملل است.

بدهی کره جنوبی به ایران در ازای خرید میعانات گازی در دو بانک این کشور، مجموعاً به ارزش هفت میلیارد دلار است که از سپتامبر ۲۰۱۸ میلادی (شهریورماه ۱۳۹۷) به بهانه تحریم‌های آمریکا پرداخت نشده است.

خبرگزاری دولتی «یونهاپ» کره جنوبی روز پنجشنبه (امروز) در گزارشی نقل از منابع دولتی این کشور خبر از رایزنی سئول با تهران و واشنگتن درباره پرداخت حق عضویت ایران در سازمان ملل از محل بدهی کره جنوبی به ایران است.

طبق این گزارش،  سازمان ملل هفته گذشته به ایران و هفت کشور دیگر عضو سازمان ملل اطلاع داد که حق رای آنها به دلیل عدم پرداخت حق عضویتشان (به ارزش ۱۸.۴ میلیون دلار آمریکا) تعلیق شد.

خبرگزاری یونهاپ به نقل از منابعی که نخواستند نامشان فاش شود، ادعا کرد که سئول و تهران به دنبال استفاده از دارایی‌های بلوکه شده ایران در کره جنوبی برای رسیدگی به مشکل بدهی‌های معوق سازمان ملل هستند.

یک منبع دولتی کره جنوبی به یونهاپ گفت: «دولت ما در این زمینه با دولت ایران در حال رایزنی است و با آمریکا و سازمان ملل نیز در حال رایزنی است».

بیست و دوم دی ماه بود که «سعید خطیب‌ زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در خصوص تعلیق حق رای جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد اظهارنظر کرد.

به گفته خطیب زاده، «جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از اعضای پایه گذار و فعال سازمان ملل، خود را متعهد به پرداخت کامل و به موقع حق عضویت در سازمان ملل متحد و دیگر سازمان‌ها و آژانس‌های بین‌المللی می‌داند. متاسفانه برای دومین سال پیاپی و به دلیل تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا پرداخت‌های کشورمان با مشکل مواجه شده است».

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران افزود: «به رغم مضایق متعدد ایجاد شده، دولت جمهوری اسلامی ایران منابع لازم را برای پرداخت حق عضویت خود در سازمان ملل فراهم آورده و در حال انجام رایزنی‌های ضروری برای حل و فصل موضوع است. در عین حال تدارک کانالی امن جهت پرداخت سریع‌تر حق عضویت مدنظر است».

خبرگزاری یونهاپ در بخش پایانی گزارش امروز خود به موضوع تعلیق حق رای ایران در سازمان ملل در سال گذشته میلادی پرداخت و مدعی شد که پول این کار از محل دارایی‌های بلوکه شده ایران در یکی از بانک‌های کره جنوبی انجام شده بود.

طبق ادعای این رسانه کره جنوبی، «در سال ۲۰۲۱، سازمان ملل ایران را به دلیل ناتوانی در پرداخت حقوق خود از حق رای محروم کرد. ایالات متحده موافقت کرد که تهران را قادر سازد تا برخی از وجوه موجود در بانک صنعتی کره (IBK) را برای پرداخت هزینه احیای حق رای (ایران در سازمان ملل) استفاده کند».

شانزدهم دی ماه بود که در بحبوحه مذاکرات در وین، «چوی جانگ کان» معاون وزیر خارجه کره جنوبی که به شهر اتریش سفر  و با علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفت‌وگو کرد.

در این جلسه که به درخواست طرف کره‌ای و در محل نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در وین برگزار شد، معاون وزیر خارجه کره جنوبی با اشاره به اهمیت روابط سئول- تهران، توضیحاتی در خصوص پول‌های بلوکه‌ شده ایران نزد کره جنوبی ارائه و عنوان کرد که این کشور برای بازپرداخت بدهی خود به ایران تلاش می‌کند.

 علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در این دیدار تأکید کرد که فارغ از نتایج گفت‌وگوها در وین، دولت کره جنوبی موظف به آزادسازی پول‌های بلوکه ‌شده ایران است و تحریم‌های یکجانبه آمریکا نمی‌تواند توجیهی برای عدم پرداخت بدهی‌ها به ایران باشد.

در این جلسه همچنین تصریح شد که خودداری غیرقانونی و غیرقابل توجیه کره جنوبی از بازپرداخت بدهی‌های خود به ایران، نقطه‌ای تیره در تاریخ روابط دو کشور خواهد بود و سئول باید هر چه سریع‌تر نسبت به آزادسازی منابع ایران اقدام کند.