امسال نیز مانند هر سال در ایام نوروز شاهد تلفات قابل توجه ناشی از تصادفات جاده ای در کشورمان هستیم. موضوعی که ظاهرا از فرط تکرار دیگر چندان هم حساسیتی بر نمی انگیزد و به نوعی پذیرفته شده است! نه در مردم ترس و هشداری ایجاد می کند و نه در مسوولان همت و تلاشی برای متوقف کردن آن.
البته همانطور که افزایش تلفات تصادفات رانندگی دلایل متعدد و مختلفی دارد کاهش آن نیز بسته به عوامل مختلفی است که تحقق اش را به امری تدریجی تبدیل می سازد اما با این حال از آنجا که سالهای سال است این موضوع در کشور در حال رخ دادن است می توان گفت یا به قدر کافی برای متوقف ساختن این روند تاسف بار تلاشی صورت نگرفته یا تلاش های صورت گرفته چندان کارآمد نبوده اند و گرنه طی سالیان طولانی گذشته باید شاهد کاهش قابل توجهی در آمار تلفات انسانی ناشی از حوادث رانندگی می بودیم.
در تحلیل دلایل آمار بالای کشته شدگان و مصدومان این حوادث معمول است که نوک تیز انتقادات متوجه خودروسازان و ایمنی پایین تولیدات آن ها می شود. نکته ای که کاملا درست است و نظر کارشناسی پلیس نیز تاحد زیادی پشتیبان آن است. اما همانطور که گفته شده این وضعیت دلایل دیگری هم دارد که مهمترین آنها ایمنی و کیفیت جاده ها و از آن هم مهمتر رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی توسط رانندگان است. براساس آمارهای اعلام شده عمده این حوادث و تلفات ناشی از آن به دلیل فراتر رفتن از سرعت مطمئنه یا سایر خطاهای حادثه ساز دیگر است. به تعبیر بهتر خطاهای آشکار رانندگان و بی احتیاطی مرگبار نیز سهم بسیار قابل توجهی در تلفات حوادث رانندگی دارد.
امن ترین و با کیفیت ترین خودروهای موجود جهانی هم اگر اسیر رانندگی بی محابا و بی احتیاط باشد یقینا آمار تلفاتش در مقایسه با رانندگان محتاط تر بالاتر خواهد بود. مضافا اینکه مساله در تصادفات رانندگی فقط تلفات نیست بلکه مصدومیت های شدید و رنج آور ناشی از آن نیز به اندازه تلفات، آسیب زا و هزینه ساز است. ایمن ترین خودروها را هم اگر به دست رانندگان بی پروا بسپارید سرنوشت سرنشینان آن چندان معلوم نخواهد بود. اینکه چه کسی خودرو را می راند به اندازه اینکه چه خودرویی رانده می شود اهمیت دارد! رانندگان خطرناک، سفیران مرگ در جاده ها هستند.
بنابراین درکنار توجه به کیفیت ساخت خودرو و استحکام و ایمنی آن که درجای خود بجاست و انتقادات وارده نیز کاملا درست است باید برای موضوع فرهنگ رانندگی و تقویت آن نیز چاره ای اندیشید.
اگر منصف باشیم و به خصوص استاندارد رانندگی در کشورمان را با دیگر کشورها مقایسه کنیم اختلاف فاحشی در این زمینه قابل مشاهده است که باید هر چه زودتر برای آن فکری کرد .
عکس های این یادداشت متعلق به یک حادثه رانندگی در آلمان است که بنابر نقل رسانه ها در زمان وقوع آن بر اثر انحراف ناگهانی یک دستگاه کامیون رخ داده. شدت این تصادف مرگبار به قدری بوده که حتی سری۳ بی ام و که یکی از ایمن ترین خودروهای جهان محسوب می شود نیز نتوانسته جان راننده آنرا حفظ کند.
متاسفانه ضعف تفکر منطقی باعث شده اشاره به اهمیت و نقش رانندگان در این زمینه به دفاع از وضعیت فعلی خودروهای ایرانی تعبیر شود. شاید هم ترس از همین موضوع نزد کارشناسان، ( و البته سواستفاده خودروسازان از این موضوع) باعث شده به مساله فرهنگ رانندگی در بحث تلفات رانندگی کمتر توجه شود اما هر چه هست واقعیت آن است که راننده نقش بسیار مهمی در حفظ جان سرنشینان خودرو دارد. چه سرنشینان خودروی خود چه سرنشینان خودروی دیگران!