برای اقتصاد غیردستوری!

سعید ونکی، گروه اقتصادی الف،   4010823098 ۱۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار
برای اقتصاد غیردستوری!

۱-گویا روایت وارونه از واقعیت‌ها در ایران، به امری رایج تبدیل شده است و در حوزه اقتصاد این وارونه‌نمایی بیشتر جلوه می‌کند. جریان غالب در اقتصاد ایران که از قضا دست برتر را در نهادهای آموزشی، سیاست‌گذاری، اجرایی و رسانه‌ای دارد، سال‌ها سعی در نهادینه کردن مفاهیمی چون بزرگ‌بودن دولت، دخالت دولت در اقتصاد و دستوری بودن آن داشته و به نظر می‌رسد در تئوریزه‌کردن آن هم موفق عمل کرده که اگر غیر از این بود، افکار عمومی ایران زیر ضرب این جریان غالب نمی‌رفت. 

۲- پارادایم‌های مسلط در اقتصاد ایران که با رویکردهای مبتنی بر نظام بازار آزاد همگونی دارد، همواره اصلی‌ترین چالش‌های حاکم بر کشور را ناشی از موارد فوق می‌دانند اما  واقعیت‌های موجود با بازنمایی‌های صورت‌گرفته توسط این جریان همخوانی ندارد.

۳- اگر شاخص بزرگی دولت را که توسط جریان بازار آزاد برجسته می‌شود در نظر بگیریم، ایران از دولت بزرگی برخوردار نیست. بر اساس گزارش شاخص آزادی اقتصادی بنیاد هریتیج در سال ۲۰۱۸، ایران دارای کوچک‌ترین اندازه دولت(بر حسب مخارج) بین ۲۰ کشور مهم جهان است. طبق این گزارش، آمریکا، ژاپن، کانادا، انگلستان، آلمان و ایتالیا دارای بزرگ‌ترین دولت‌ها هستند. اگرچه این آمار مربوط به سال ۲۰۱۸ است اما از آن مقطع تا کنون نمی‌توان تصور کرد که تغییرات چندانی در این آمار صورت گرفته باشد؛ آن هم با توجه به واگذاری‌ دارایی‌های دولت به بخش خصوصی در این بازه زمانی که هزینه‌های آن را هم کاهش داده است.

۴- برای قضاوت در خصوص میزان دخالت دولت در اقتصاد هم شاید نیازی به ذکر آمار و ارقام نباشد و تجربه عینی به وضوح نشان داده هر حوزه‌ای که دولت کمترین میزان تحرک و ورود به آن را داشته و کلیت آن را به دست ساز و کار بازار سپرده، سرنوشت تلخ و ناگواری داشته است.
عدم دخالت دولت در بخش مسکن که شاید بزرگترین معضل خانواده‌های ایرانی باشد و بازاری که بی‌قاعده و ضابطه، در حال تاختن است و خانه‌دار شدن را به رویایی دست نیافتنی تبدیل کرده، خود گویای همه چیز است. این همان دست نامرئی بازار و مکانیزمی است که قرار بوده به سامان‌دهی و تنظیم‌گری منتهی شود اما عملاً تولید فاجعه و بحران کرده است. این دقیقاً همان نقطه‌ای است که نئولیبرال‌های وطنی مقابل آن می‌ایستند و مخالفان را تکفیر می‌کنند. آن‌ها اعتقاد دارند که ساز و کار بازار به درستی اجرایی نشده و دولت با دخالت‌های خود مانع اجرای دقیق این نظم است اما تنها همین فقره معضل مسکن که دولت‌های پس از جنگ، کمترین دخالت را در آن داشتند نقض این گزاره نئولیبرال‌های وطنی را ثابت می‌کند. در این سال‌ها چنان خلع‌یدی از دولت در حوزه‌های مختلف صورت گرفته که عملاً اختیار اعمال قدرت از آن سلب شده و تنها در بروز بحران‌ها گاهی برای کاهش اثرات این چالش‌ها وارد عمل می‌شود؛ مثل بحرانی که اخیراً در حوزه دارو بروز کرده و دولت برای تامین سلامت عمومی مجبور به دخالت شده است. 

۵- نص صریح قانون اساسی دولت را ملزم به تامین منافع ملت و حمایت‌های بنیادین برای تامین حداقل نیازهای اساسی‌اش کرده است و این مهم جز با تصدی‌گری و دخالت نهاد دولت در بخش‌های کلیدی اقتصاد حاصل نخواهد شد. وظیفه دولت، بسط حمایت‌های اجتماعی از آحاد جامعه است و مسیری که حداقل در سه دهه اخیر طی شده، دولت را از تحقق این امور و نیل به اهدافی که برای آن متصور شده، دور کرده است. 

۶- شاید بتوان با جریان‌سازی رسانه‌ای، اذهان را تسخیر کرد و برای اقتصاد مثلاً دستوری، ترانه‌ سرود و نواخت و جوانان را به شور و طرب وا داشت اما واقعیت‌های موجود نه دخالت جدی دولت را ثابت می‌کند و نه بزرگی آن را. این اقتصاد هر چه که باشد دستوری نیست و باید برای اقتصاد غیردستوری نوشت و نواخت!

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۷۶۹۱۶۷۰۹:۱۶:۴۶ ۱۴۰۱/۸/۲۴
درباره ی مورد ۳ باید عرض کنم که برای محاسبه ی اندازه ی دولت مخارج رو در نظر نمیگیریم بلکه شاخص های مهمی مثل تعداد کارکنان دولت وجود داره. الان در ایران مثلا یه کارمندی داره ماهی پانزده میلیون میگیره که اگر بگیره میشه حدود پانصد دلار.
ناشناس۲۷۶۹۲۴۹۱۰:۲۳:۱۵ ۱۴۰۱/۸/۲۴
از وزیر محترم اقتصاد درخواست میشود قانون مشروعیت سنجی اموال و دارایی ها را به عنوان پایلوت برای تمامی مدیران بانکی که از اول انقلاب تا حالا پست و سمت داشته اند به همراه بستگان و وراث آنها اجرایی نماید.
ناشناس۲۷۶۹۳۰۲۱۱:۰۵:۴۸ ۱۴۰۱/۸/۲۴
دولت ایران دارای 3/5 حقوق بگیر است. در حالی که دولت کشور ژاپن با 140 میلیون نفر جمعیت دارای 400 هزار حقوق بگیر است
ناشناس۲۷۶۹۱۷۶۰۹:۲۱:۵۲ ۱۴۰۱/۸/۲۴
مفهوم دولت کوچک در هزینه نیست بلکه در سیاست گذاری است تا بتوان فضای اقتصادی را پیش بینی کرد. کمبود عرضه برق در سالهای جاری ناشی از ناتوانی سرمایه گذار در پیش بینی قیمت سوخت نیروگاه، پیش بینی خرید شبکه و تداوم روند آن، پیش بینی تامین تجهیزات بغیر از ساخت داخل مپنا و .... دیگر است. در مابقی صنایع هم لازم است اجزا به نحوی پیش بینی پذیر شوند. اینکه کسی نمی تواند اوضاع آینده را پیش بینی کند باعث می شود به سمت عدم تحرک برویم، تولید نباشد تورم رشد می کند.
ناشناس۲۷۶۹۱۸۸۰۹:۲۹:۰۴ ۱۴۰۱/۸/۲۴
یعنی واقعا نویسنده معتقد هست که معضل مسکن بیش از همه به خاطر عدم دخالت دولت هست؟ یعنی دخالت و نقش دولت در بحث آهن، سیمان و . . هیچ نقشی در این بین ندارد؟
ناشناس۲۷۶۹۳۰۶۱۱:۰۷:۴۰ ۱۴۰۱/۸/۲۴
با توجه به میزان درآمد و قیمت مسکن ایران رتبه اول گرانی مسکن رو داره. علت هم اینه که در ایران مسکن کالای مصرفی نیست بلکه کالای سرمایه ای است. مردم برای اینکه ارزش پولشون سقوط نکنه مجبور هستن مسکن بخرن و نگهداری کنن. طبق آمار بیش از 4 میلیون مسکن خالی در ایران وجود داره.
ناشناس۲۷۶۹۱۹۳۰۹:۳۱:۴۳ ۱۴۰۱/۸/۲۴
تنها راه نجات کشور و انقلاب و اقتصاد اجرای قانون مشروعیت سنجی اموال و دارایی ها که به قانون از کجا آورده ای شهرت یافته است می باشد اجرای این قانون بطور عام و فراگیر مادر تمامی مبارزات با فساد است
ناشناس۲۷۶۹۳۰۷۱۱:۰۸:۰۸ ۱۴۰۱/۸/۲۴
تنها راه نجات کشور و اقتصاد، پایان دادن به جنگ جهانی، توافق با کشور های صنعتی، پذیرش FATF مانند 95 درصد کشور های جهان، و در نتیجه آن تجارت آزاد با جهان، ورود سرمایه به ایران و گردش مالی و در نهایت رشد اقتصادی می باشد. بعد هم آرزو کنیم که سهم حکومت از این رشد اقتصادی در داخل کشور سرمایه گذاری شود تا در نهایت پس از سه دهه بر مسند بودن، زیر ساخت های صنعتی هنوز تکنولوژی 50 سال پیش را نداشته باشند!
t g۲۷۶۹۲۳۲۱۰:۰۷:۳۴ ۱۴۰۱/۸/۲۴
هر زمان به این اصل معتقد شدید که اقتصاد یک علم است آنگاه در مسیر درست قرار گرفته اید
ناشناس۲۷۶۹۲۴۷۱۰:۲۱:۴۳ ۱۴۰۱/۸/۲۴
دولت در اقتصاد ایران بزرگترین بنگاه هست و در حدود 60 الی 70 درصد هست دلیل بر این نیست که حتما در بخش ساخت مسکن دخالت کمتر داشته پس در اقتصاد کمترین نقش را دارد!!
صمصام۲۷۶۹۲۴۸۱۰:۲۱:۴۴ ۱۴۰۱/۸/۲۴
وقتی در خصوص شاخص بزرگی دولت حرف میزنیم باید بدانیم که منظور میزان تاثیر گذاری دولت در اقتصاد است نه حضور خود دولت.
علی۲۷۶۹۲۵۳۱۰:۲۵:۱۵ ۱۴۰۱/۸/۲۴
حداقل نیمی از پروژه های مسکن کشور بصورت غیر مستقیم توسط دولت انجام می شود چون توسط منابع بانکی تامین می شوند ، اقتصاد دستوری اگر نیست پس چه هست ؟
ناشناس۲۷۶۹۳۶۲۱۱:۵۲:۴۲ ۱۴۰۱/۸/۲۴
در تمامی دنیا بانک ها سرمایه های خرد ملت رو به سمت صنعت هدایت می کنند. اما در ایران به دلیل تحریم های گسترده و فلج بودن صنعت و واردات بی رویه که عملا تولید رو به شدت ریسک پذیر کرده بانکها که یا کاملا متعلق به دولت هستند و یا سهام دار عمده آنها دولت است اکثریت سرمایه های خود را یا وام می دهند یا برج سازی و پاساژ سازی می کنند.
ناشناس۲۷۶۹۲۵۷۱۰:۲۷:۱۳ ۱۴۰۱/۸/۲۴
مطلب تا حدی صحیحه ببینید ما چند گروه مخرب داریم 1- گروهی که داره چاپ ریال می کنه و تورم را به مردم تحمیل میکنه: راه حل اینه که جلوی چاپ پول گرفته بشه ولی این گروه نمیذارن چون خرج دارن 2- گروهی که از تحریمها خیلی متنعم شده و متوجه شده که تحریم که باشه خیلی سود داره و نمیذاره تحریمها از بین بره و روابط ایران نرمال بشه اگر با این دو گروه برخورد بشه 90 درصد راه را ما خواهیم رفت که شرایط به سمت نرمال شدن بره اگر برخورد نشه ما دلار بالای 50 هزار و ابر تورم و بحران اجتماعی خواهیم داشت
مانا۲۷۶۹۲۷۹۱۰:۴۷:۰۸ ۱۴۰۱/۸/۲۴
عدم دخالت دولت به معنی عدم نظارت وکنترل و شفافیت نیست،در برنامه دیشب شیوه شبکه 4 دکتر زالی به درستی به بخشی از معضلات اقتصاد پرداخت توصیه میکنم ببینید.
ناشناس۲۷۶۹۲۹۸۱۱:۰۲:۳۴ ۱۴۰۱/۸/۲۴
دستکاری در اقتصاد و سرکوب قیمتی نکنید در این صورت وضع بدتر نخواهد شدکه هیچ بهتر هم خواهد شد.
ناشناس۲۷۶۹۳۳۰۱۱:۲۸:۵۲ ۱۴۰۱/۸/۲۴
در کشوری که درگیر جنگ اقتصادی مگه میشه دخالت نکرد تا دشمن با دلال هاش و عواملش هرکاری خواست بکنه؟
yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

  1. راه نجات

  2. اظهارات عجیب محسن هاشمی درباره فوت آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی تمامی ندارد

  3. مشاجره خانوادگی دلیل اصلی تنش در فرودگاه مهرآباد

  4. یوتیوب برای این افراد در مسیر رفع فیلتر قرار گرفت

  5. توصیه به ترامپ برای توافق با ایران / مکران؟ شوخی می‌کنید آقای عارف؟!/ یک مشت بنجل خارجی گرانقیمت!

  6. پیشنهاد جالب یک منبری معروف به کسانی که فکر می‌کنند «لوله نفت در جیب آخوندهاست»!

  7. چند نکته درباره رفتار غیراخلاقی با عباس عراقچی/ دادستان کجاست؟

  8. بلندپروازی‌های اردوغان/ ترکیه موشک ۲ هزار کیلومتری می‌خواهد!

  9. مکران کجاست؟/ با پایتخت جدید ایران آشنا شوید + تصاویر

  10. یک واکنش به ادعای داوری در خصوص قیمت خانه شهید رئیسی

  11. علیرضا دبیر و فوتبال؛ این خبر را خیلی جدی بگیرید

  12. مگه ایران چشه؟

  13. قیمت دارو سرسام‌آور شد/ اعلام نرخ‌های جدید توسط شرکت‌های داروسازی + عکس

  14. نشست خبری سخنگوی دولت؛ از پشت‌پرده افزایش قیمت دلار تا قانون حجاب و مسئله FATF

  15. نقشه جامع علمی کشور؛ متناسب با پیشرفت‌های جهانی ، دور از ذهنیت‌های سنتی

  16. چطور می‌توان افغانستان را وادار به تامین حقابه ایران از هیرمند و هریرود کرد؟

پربحث‌های دیروز

  1. توضیح درباره همسر عراقچی

  2. نماینده مجلس : ۷ میلیون تبعه خارجی در ایران هستند؛ لااقل نیمی از این‌ها به دلیل نداشتن ظرفیت، مازاد هستند/ اگر همه اتباع بروند، بسیاری از تولیدی‌ها تعطیل می‌شوند

  3. هراس اسرائیل از قدرت نفوذ ایران

  4. رسانه‌های غربی و تفکر نقاد ما

  5. توصیه به قالیباف برای مدیریت فضای بین دولت و مجلس / لاریجانی با چه کسانی مرزبندی می‌کند؟/ پشت پرده فیلم درگیری در فرودگاه مهرآباد چیست؟

  6. سلامی: اراده حزب‌الله به اسرائیل تحمیل شد/ داستان ادامه دارد

  7. محسن ‌هاشمی دولت روحانی را هم افراطی خواند!

  8. کولاک زیباکلام در آنتن زنده تلویزیون وزارت خارجه آمریکا

  9. جنگل قوانین !

  10. اعترافات تکان دهنده دختر طماع افغانستانی

  11. سارقان مسلح تهران تنها ۱۲ساعت پس از آزادی دست‌به‌کار خلاف زدند/ سردسته باند: غیر از خلاف، کاری بلد نیستم؛ ماشین سرقت می‌کنم به‌سرعت پلک‌زدن

  12. حاشیه‌های خواندن مهران مدیری با علی زندوکیلی؛ وقتی خوانندگی «دست‌گرمی» سلبریتی‌ها می‌شود!

  13. گلایه توئیتری ظریف از تشکیل پرونده برای محسن رنانی/ او از دلسوزترین اندیشمندان این مرز و بوم است

  14. جلالی: سفر پزشکیان به مسکو، تاریخی خواهد بود

  15. ۳۵ درصد کارگران فقط حقوق پایه می‌گیرند، بدون مزایا

  16. پسر جوانی، دوست صمیمی خود را کشت و مثله کرد

  17. خانه‌دار شدن یک رویا شده است

  18. با این روش، همسان سازی حقوق بازنشستگی را پیگیری کنید!

  19. آماری ترسناک از میزان ابتلا به سرطان در کشور!

  20. استیضاح وزیر نفت متوقف شد

  21. سخنگوی سپاه: فرمان برسد، محاسبات دشمن را تغییر خواهیم داد

  22. تهدید به قتل استاد دانشگاه توسط حامیان سگ‌های ولگرد/ پخش تماس تلفنی فرد تهدید‌کننده در تلویزیون

  23. تدابیر امنیتی نیروهای الجولانی برای حفاظت از سفارت ایران در دمشق

پربحث‌های هفته

  1. بنویسید تابوشکنی بخوانید وطن‌فروشی

  2. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  3. این یک قیاس مع‌الفارق است!

  4. چراغ استیضاح وزرا روشن شد/ خداحافظی زودهنگام دو وزیر؟

  5. اعتراف سلطنت‌طلب‌ها به وابستگی شاه!

  6. بهشت زمان شاه !

  7. توضیح درباره همسر عراقچی

  8. «بن بست» فرزین؟!

  9. بن‌بست ترامپ در پرونده اتمی ایران

  10. طرح عجیب مجلس برای پرداخت یارانه ۱۰ میلیونی/ فاجعه تورمی دوباره یا گشایش بزرگ؟!

  11. زینب سلیمانی: حاج قاسم فلسفه دفاع از فلسطین را تبیین کرد

  12. نماینده مجلس : ۷ میلیون تبعه خارجی در ایران هستند؛ لااقل نیمی از این‌ها به دلیل نداشتن ظرفیت، مازاد هستند/ اگر همه اتباع بروند، بسیاری از تولیدی‌ها تعطیل می‌شوند

  13. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  14. ایده «تیر چراغ‌برق» رهایشان نمی‌کند/ آقای خاکپور! چشم‌هایت را باز کن/ چند سوال از رسایی

  15. به نرگس محمدی جایزه اسکار بدهند!/ چرا رئیس‌جمهور باید سخن خود را اصلاح کند؟/ از توانایی ساخت سلاح اتمی عبور کرده‌ایم

  16. سردار نقدی: باید آماده باشیم و خود را برای حوادث بزرگ آماده کنیم

  17. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  18. تشکیل پرونده برای مداح هتاک

  19. هراس اسرائیل از قدرت نفوذ ایران

  20. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: همتی خودش دولت قبل را برای گرانی دلار سرزنش می کرد / جوانان عربستانی غبطه ایران را میخورند/ حمایت از یمنی‌ها به نفع ماست

  21. پس‌لرزه‌ اظهارات جبرائیلی/ استیضاح وزرای نفت و اقتصاد از منظر حامیان دولت/ برنامه ای برای تبیین وفاق

  22. راه نجات

  23. میرسلیم: مردم با FATF چه کار دارند؟!

  24. رسانه‌های غربی و تفکر نقاد ما

  25. رکوردزنی مدینه‌ فاضله غربی در بی‌خانمان‌سازی

آخرین عناوین