۵۰ درصد داروهای تجویزی در کشورمان غیرضروری‌اند

  4010924067

رئیس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج) گفت: دستکم ۵۰ درصد داروهایی که در نظام سلامت کشورمان تجویز می‌شود، غیرضروری است و می‌توان با تربیت متخصصان داروسازی بالینی این مشکل را کاهش داد.

به گزارش تسنیم، حسن ابوالقاسمی؛ رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله(عج) صبح امروز در هفتمین همایش داروسازی نظامی و شرایط اضطراری در این دانشگاه اظهار کرد: تولید، انتقال، مدیریت و به‌کارگیری دانش از جمله نقش‌های دانشگاه‌ها در توسعه علمی کشور است. باید به سوی دانشگاه نسل سوم حرکت کنیم؛ بهره‌برداری از دانش، فعالیت در بازار رقابتی بین‌المللی و انجام پژو‌هش‌های فرارشته‌ای از جمله ویژگی‌های دانشگاه‌های نسل سوم است.

وی افزود: بسیاری از دانش‌آموختگان به خاطر نداشتن مهارت‌های کارافرینی نمی‌توانند در بازارکار جایگاه خود را پیدا کنند و بنابراین باید به سوی دانشگاه‌های نسل سوم حرکت کنیم زیرا کارآفرینی بخش مهمی از راهبرد دانشگاه‌های نسل سوم است.

وی در پاسخ به سوال تسنیم مبنی بر اهمیت تولید داروهای نظامی بیان کرد: داروهای موردنیاز در حوزه نظامی جدا از سایر داروهای موجود در کشور نیست اما واحدهای نظامی، دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان برای تولید دارو دارند و می‌توانند در بالا بردن سطح دانش و تولیدات دارویی نقش مهمی داشته باشند. دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله یکی از دانشگاه‌های مهم در این زمینه است که به تولید واکسن و داروهای بیولوژیک و انجام مطالعات مرتبط با آن‌ها می‌پردازد. توانمندی دانشگاه‌های وابسته به دستگاه‌های نظامی در زمینه تولید داروها می‌تواند باعث مقابله با تهاجمات بیولوژیک شود.

داروهای پرکاربرد نظامی

در ادامه مصطفی قانعی؛ دبیر ستاد توسعه زیست‌فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به داروهای پرکاربرد نظامی گفت: داروهای موثر در خواب باکیفیت سربازان، فرآورده‌های خونی و پلاسما، محلول‌های تزریقی و عوامل متوقف‌سازی خونریزی و داروهای جلوگیری‌کننده از عوارض تروما (آسیب) از جمله داروهای پرکاربرد نظامی هستند که باید به تولید آنها توجه شود.

وی با تاکید بر لزوم تقویت داروسازی نظامی تصریح کرد: باید فهرست داروهای مورد نیاز در عملیات‌ها و مدیریت بحران‌ها و جنگ‌ها تدوین و به داروسازی در این حوزه توجه شود.

وی افزود: کاهش ارزبری، نخستین اولویت کشور ما است؛ حدود سه درصد  داروها وارداتی هستند اما 30 درصد ارز دارو بابت داروهای وارداتی صرف می‌شود و 70 درصد ارز نیز برای تامین مواد موثره و اولیه دارویی به کشور صرف می‌شود.

بیشتر بخوانیدعدم تحقق تسهیلات 15 هزار میلیارد تومانی وعده داده شده به صنعت دارو
ارزبری 1.8 میلیارد دلاری صنعت دارو

وی با بیان این‌که به دلیل تحریم‌ها راهی جز تولید داروهای حیاتی نداریم، ادامه داد: ارزبری مواد اولیه دارویی و فرم نهایی دارو، 1.8 میلیارد دلار است.

وی با بیان اینکه در ایام کرونا کیت‌های تشخیص کووید19 ایرانی طی سه ماه به بازار وارد شد، خاطرنشان کرد: این کیت‌ها به کشورهای دیگر نیز صادر شد.

قانعی بیان کرد: تولیدات دوران کرونا نشان داد بخش‌های نظامی می‌توانند در خوزه سلامت ورود خوبی داشته باشند که یکی از مثال‌های موفق، تولید واکسن نورا در دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله است. تولید کیت‌ها و واکسن فخرا نیز از دیگر دستاوردها بوده است.

تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان باید 2 برابر شود

یونس پناهی؛ معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت درباره تولیدات دانش‌بنیان گفت: در دولت سیزدهم در وزارت بهداشت قرارگاه تولید دانش‌بنیان حوزه سلامت شکل دادیم که وزیر بهداشت ریاست این قرارگاه را برعهده دارد و هدف آن حمایت و هدایت تصمیمات و اقدامات وزارت بهداشت به سوی زنجیره تولید دانش‌بنیان است.

وی افزود: در این قرارگاه بررسی شد که در کشور چه ظرفیت‌هایی برای تولیدات دانش‌بنیان وجود دارد همچنین یکی از برنامه‌های این قرارگاه، تقویت ارتباط دانشگاه با صنعت با هدف پاسخ به نیازهای جامعه و کاربردی کردن پژوهش‌هاست.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت تاکید کرد: تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان در کشور باید دو برابر شود و نخستین گام برای این امر، اصلاح قوانین و زیرساخت هاست‌‌ تا انتهای سال 1400، حدود 6000 شرکت دانش بنیان داشتیم که الان به بیش از 7000 مورد رسیده است.

نیمی از داروهای تجویزی غیرضروری‌اند

در ادامه غلامرضا پورحیدری؛ رئیس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج) بیان کرد: امروزه دفاع از کشور تنها در دفاع فیزیکی خلاصه نمی‌شود و دفاع زیستی نیز از اهمیت زیادی برخوردار است به طوری که پس از امنیت غذایی، امنیت در حوزه دارو باید موردتوجه قرار بگیرد.

وی افزود: دستکم 50 درصد داروهایی که در نظام سلامت کشورمان تجویز می‌شود، غیرضروری است و می‌توان با تربیت متخصصان داروسازی بالینی این مشکل را کاهش داد زیرا این داروسازان می‌توانند در تجویزها و اعمال مداخلات نظارت و کنترل داشته باشند که در صورت تحقق این امر در کشور، می‌توان بسیاری از منابع را ذخیره و از افزایش مصرف دارو جلوگیری کرد همچنین در کشور ما برنامه‌ منسجمی برای پسماندهای دارویی وجود ندارد و بسیاری از داروها دور ریخته می‌شوند که برای رفع این معضل نیز باید چاره‌اندیشی شود.

لزوم تربیت داروسازان نظامی

عبدالمجید چراغعلی؛ استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج) بیان کرد: داروسازها در حین آموزش این علم را یاد می‌گیرند که در شرایط کمبود داروها، جایگزین آن‌ها را به سیستم درمان معرفی کنند اما داروسازان نظامی می‌آموزند که در شرایط بحران مانند جنگ، سیل، زلزله و آسیب شبکه داروسازی، در شرایطی که جایگزینی برای برخی داروها وجود نداشته باشد چگونه باید به کمک نظام سلامت بیایند و بنابراین توجه به تربیت این داروسازان، ضروری است.

وی ادامه داد: دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله دو دوره فارغ التحصیل داشته و با برگزاری همایش‌های داروسازی نظامی و در شرایط اضطراری، امیدواریم شبکه داروسازان نظامی شکل بگیرد؛ در حال حاضر در کشور امکان تولید و تجاری‌سازی هر نوع مولکول دارویی بیوتکنولوژی اعم از مولکول‌های مونوکلونال و واکسن‌ها را در کشور داریم.