جهان پیرامون ما از وسائل و سیستمهای الکتریکی بسیار زیادی پر شده است. هر کدام از این سیستمها، قادر به دریافت مقدار مشخصی از ولتاژ بوده و با آن کار میکنند. در واقع باید این سیستمها ولتاژ مورد نظر خود را از منبع تغذیه به دست آورند تا بتوانند عملکرد صحیحی از خود نشان دهند. در برخی از موارد وجود چند دلیل موجب میشود تا تمامی ولتاژ تامین شده توسط منبع تغذیه به مصرف کننده انتقال پیدا نکند و یا با فرایندی با عنوان افت ولتاژ برق در طول مسیر مواجه شده و یا ضعیف شدن برق در سیم و کابلهای مختلف اتفاق بیفتد. سیم و کابل سیمیا نیز از این قاعده مستثني نیستند.
ضعیف شدن برق در سیمها و کابلهای سیمیا و یا افت ولتاژ در این محصولات، خود را به شکل گرما به نمایش در میآورد. این پدیده، بررسی علل و عوامل ایجاد کننده آن و سپس برطرف ساختن این اختلال، اهمیت بسیار بالایی دارد. چراکه در بیشتر موارد به خرابی سیستمهای برقی و الکتریکی منجر میگردد.
به همین دلیل در این مقاله به ۴ عامل که سبب ضعیف شدن برق در سیم و کابل سیمیا میشوند خواهیم پرداخت .
اهمیت بررسی علل ضعیف شدن برق در سیم و کابل سیمیا
همانطور که میدانید برق یک ساختمان از نوعی سیستم پیچیده به وجود آمده و شامل اتصالات و سیم پیچیهای مختلفی است. در برخی از مواقع ضعیف شدن برق ساختمان و یا در اصطلاح افت ولتاژ جریان برق اتفاق میافتد.
این عامل میزان پخش جریان الکتریسیته در نقاط مختلف یک ساختمان را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد. بنابراین باید این اختلال شناخته شده و علت به وجود آمدن آن بررسی گردد تا در نهایت بتوانیم ضعف برق ساختمان و یا افت ولتاژ آن را برطرف ساخته و آن را جبران کنیم .
۴ عامل ضعیف شدن برق در سیم و کابل سیمیا
جنس سیم و یا کابل
یکی از مهمترین عوامل موثر در ضعیف شدن برق در سیم و کابل سیمیا، جنس این محصولات است. در واقع یکی از مهمترین نکاتی که باید پیش از خرید سیم و کابل و دیگر انواع این محصولات در نظر داشته باشید این است که مواد مورد استفاده در فرایند تولید سیم مورد نظر چگونه موادی هستند.
در حال حاضر شرکتهای تولید کننده این محصولات، از دو نوع رسانه و یا هادی در فرایند ساخت کابل و سیم استفاده میکنند. این متریالها شامل مس و آلومینیوم هستند. بنابراین اگر تمایل به خرید سیم و کابل سیمیا نیرو مارکت دارید به این نکته دقت داشته باشید که مس، رسانای بسیار مناسبتری نسبت به آلومینیوم است.
از سوی دیگر در کابلهایی که در ساخت آنهو از مس استفاده شده باشد، شاهد افت ولتاژ و یا ضعف برق کمتری نسبت به آلومینیوم خواهیم بود. در حالت کلی، در صورتی که جنس کابل مناسب برای نقل و انتقال الکترونها نباشد فرایند افت ولتاژ اتفاق افتاده و یا با ضعفف بیشتری در مدار انتقال جریان برق مواجه خواهیم شد.
قطر سیم و کابل
افرادی که به دنبال بررسی عوامل اثرگذار بر ضعیف شدن برق در سیمها و کابلهای سیمیا هستند باید پیش از خرید به اندازه این کابلها و یا طول قطر آنها هم توجه داشته باشند.
در این زمینه یک اصل و قاعده کلی وجود دارد و آن هم این است که به هر اندازه که سایز و اندازه بزرگتری از یک سیم یا کابل با قطر بالاتر، در یک مدار الکتریکی به کار گرفته شوند، به همان نسبت و به تبع آن پدیده افت ولتاژ و یا ضعف در برق رسانی کمتری نسبت به اندازه سیمهای کوچکتر با همان سایز و یا طول اتفاق خواهد افتاد .
طول سیم و یا کابل
طول سیمها و کابلها یکی دیگر از مهمترین دلایل ضعیف شدن برق در این سیستمها و یا عامل کاهش ولتاژ جریان الکتریکی هستند. در این زمینه نیز یک قاعده کلی وجود دارد.
اصل این است که سیمها و کابلهایی که از ابعاد و اندازه و یا طولهای کوتاه تری برخوردار شدهاند، نسبت به سیمهایی که اندازههای طولانیتری دارند و اندازه سیم و یا قطرشان در هر دو صورت با هم برابر است، افت ولتاژ و یا ضعف کمتری هم خواهند داشت.
در واقع با افزایش طول یک سیم و طولانیتر شدن آن با این پارامتر برخورد خواهید کرد. یک کابل طولانی و یا بلند امکان ضعف بالاتری در ولتاژ نیز خواهد داشت. پس یکی از سادهترین روشها برای برطرف ساختن اختلال ضعف در سیستم برقرسانی و یا جبران افت ولتاژ جریان الکتریسیته، توجه به میزان طول سیمها و کابلها در فرایند برق کشی ساختمان مد نظر شما است.
چراکه اگر میزان طول سیمهای به کار رفته در فرایند برق کشی بلندتر از حد مورد نیاز باشد، به کاهش قدرت ولتاژ و در نهایت ضعیف شدن جریان الکتریسیته و برق ساختمان کمک خواهد رساند .
میزان و مقدار جریان عبوری از سیم و کابل
در صورتی که تمایل به بررسی و پیدا کردن دلایل ضعیف شدن برق در سیم و کابل سیمیا و دیگر محصولات موجود در بازار را دارید، باید به فاکتور دیگری هم دقت داشته باشید. این فاکتور مهم توجه به میزان جریان عبوری و یا میزان جریان حامل برق و جریان الکتریکی از سیم و کابلهای مورد نظر است.
در حالت معمول هرچه جریان عبوری در یک سیم و کابل افزایش بیشتری پیدا کند به دنبال آن با کاهش ولتاژ و یا ضعف برق از طریق آن سیم و کابل هم مواجه خواهیم شد. لازم است این نکته را در نظر داشته باشید که هر کدام از این دلایل و عوامل به تنهایی قادر به ایجاد اختلال در سیم و کابل سیمیا بوده و میتوانند به ضعیف شدن جریان برق عبوری از این محصولات کمک کنند.