معیارهای دوگانه آمریکا و جامعه بین‌المللی در کمک به زلزله‌زدگان ترکیه و سوریه

  4011118074 ۲۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

درحالی که امدادرسانی جهانی در مناطق زلزله زده ترکیه به سرعت ادامه دارد اما سوری‌ها موانع زیادی را در روند دریافت کمک‌ها پیش روی خود می‌بینند.

به گزارش الف، مردم  سوریه که هنوز با پیامدهای ناشی از جنگ جهانی تروریسم علیه این کشور دست و پنجه نرم می‌کنند اکنون در برابر یک بحران فاجعه‌بار دیگر قرار گرفته‌اند. بعد از جنگ جهانی تروریسم علیه سوریه در سال 2011 و پیامدهای آن که هنوز هم ادامه دارد، زلزله مهیب 7.8 ریشتری که بامداد دوشنبه (17) بهمن ماه مناطق وسیعی از جنوب ترکیه و شمال سوریه را لرزاند، فاجعه‌بارترین اتفاقی بود که مردم این کشور در قرن گذشته تجربه می‌کنند. 

منابع غیررسمی سوریه اعلام کردند که تا این لحظه آمار جان‌باختگان زلزله اخیر به 1504 تن رسیدن و بیش از 3500 نفر نیز زخمی شده‌اند. آمار کشته شدگان و مفقودان و مجروحان این زلزله همچنان در حال افزایش است و نزدیک به صد هزار نفر نیز آواره شده‌اند. 

این زمین لرزه در مناطق وسیعی از استان‌های حلب، لاذقیه، حماه و طرطوس و همچنین مناطق خارج از کنترل دولت دمشق در شمال سوریه احساس شد و خسارت‌های عمیقی به باور آورد. 

«بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه به منظور بررسی خسارات ناشی از این زمین‌لرزه هولناک و راهکارهای کمک به آسیب‌دیدگان یک جلسه اضطراری با حضور وزای دولت تشکیل داد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که عمده خسارت‌های ناشی از این زلزله در استان‌های حلب، حماه و لاذقیه بوده است. 

بعد از انتشار خبر این زلزله ویرانگر تیم‌های امدادی از کشورهای مختلف جهان و سازمان‌های بین‌المللی راهی ترکیه و سوریه شدند. با وجود اینکه طبق قوانین بشردوستانه سازمان ملل در چنین شرایطی همه باید برای کمک‌رسانی به آسیب‌دیدگان بسیج شوند و هیچ مانعی در این روند ایجاد نشود اما باز هم شاهد استانداردهای دوگانه جهانی و غربی در مواجهه با این مصیبت بزرگ در سوریه هستیم.

پیامدهای بحران اقتصادی ناشی از تحریم‌های خفقان‌آور و ظالمانه آمریکا علیه ملت سوریه تحت عنوان «قانون سزار» که اخیرا تشدید نیز شده، زندگی این مردم را در همه سطوح به شدت تحت تاثیر قرار داده و به نظر می‌رسد که در این شرایط بحرانی نیز سوری‌ها مجبورند با عواقب این سیاست ضد انسانی ایالات متحده دست و پنجه نرم کنند.

درحالی که امدادرسانی جهانی در مناطق زلزله زده ترکیه به سرعت ادامه دارد اما سوری‌ها موانع زیادی را در روند دریافت کمک‌ها پیش روی خود می‌بینند. همانطور که اشاره شد این موانع به تحریم‌ها و محاصره ناعادلانه‌ای برمی‌گردد که آمریکا ضد دمشق تحمیل کرده و در این وضعیت اسفبار نیز حاضر به کاهش تحریم‌های خود نیست.

«جو بایدن» رئیس جمهوری ایالات متحده که بر خلاف عرف جهانی حتی لفظا با ملت سوریه در این مصیبت بزرگی که به آنها وارد شده، ابراز همبستگی نکرد، با انتشار توییتی گفت: از همه نهادهای مربوطه خود خواستم تا با هماهنگی ترکیه وضعیت زلزله‌زدگان را از نزدیک دنبال کرده و همه کمک‌های لازم را ارائه دهند.

«جک سالیوان» مشاور امنیت ملی ایالات متحده نیز به همین ترتیب کمک‌های وعده داده شده آمریکا را منحصر به ترکیه دانسته و گفت که آمریکا به شدت نگران زلزله ویرانگری است که ترکیه و سوریه را لرزاند و ما آماده ارائه کمک‌های لازم به ترکیه هستیم.

البته سوری‌ها به خوبی می‌دانند که آمریکا سرکرده جنگ جهانی تروریستی بزرگی بود که علیه سوریه به راه افتاد و همچنین آمریکا بود که از یک دهه گذشته با اعمال ظالمانه‌ترین تحریم‌ها و سیاست‌های خصمانه خود ضد دمشق اجازه نفس کشیدن را از ملت سوریه گرفته است. بنابراین مردم این کشور انتظار همدردی یا دریافت کمک از ایالات متحده را ندارند؛ اما اقدام غیر انسانی که اکنون علیه این مردم در جریان است، همراهی سازمان ملل و جامعه جهانی با سیاست‌های غیرانسانی آمریکاست.

تحریم‌هایی که واشنگتن تحت عنوان قانون سزار علیه سوریه تحمیل کرده محدودیت‌های زیادی را در مسیر کمک‌رسانی به این کشور به وجود آورده است. همچنین تحریم دارویی بزرگترین جنایتی بود که ایالات متحده طی ماه‌های گذشته ضد ملت سوریه مرتکب شد و در این شرایط بحرانی، زلزله‌زدگان از دسترسی به بسیاری از داروهای ضروری محروم هستند.

این درحالی است که روسیه و چین و ایران اولین کشورهایی بودند که آمادگی خود را برای کمک به زلزله زدگان سوریه اعلام کردند. در همین راستا شامگاه دوشنبه اولین هواپیمای حامل کمک‌های بشردوستانه جمهوری اسلامی ایران برای زلزله‌زدگان به سوریه رسید. این هواپیما حامل ۴۵ تُن کمک‌های دارویی، غذایی و بهداشتی بشردوستانه ایران بود. 

«مهدی سبحانی» سفیر ایران در سوریه اعلام کرد که ین اولین سری از کمک‌های تهران است و هواپیماهای حامل محموله‌های بیشتر به سوریه اعزام خواهند شد.

وزارت دفاع روسیه نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد که بیش از 300 سرباز روسی و 60 یگان مهندسی را برای کمک‌رسانی به زلزله‌زدگان سوریه اعزام می‌کند. چنی نیز آمادگی خود را برای  ارسال کمک‌های بشردوستانه به سوریه اعلام کرده است.

لبنان نیز با وجود بحران اقتصادی بزرگی که گرفتار آن است برای ارائه کمک به سوریه در سطوح مختلف اعلام آمادگی کرده و علاوه بر ارسال تاسیسات ویژه آواربرداری به این کشور، بنادر و فرودگاه‌های خود را برای ارسال کمک‌ها و عبور هواپیماهایی که برای کمک به سوریه می‌روند باز کرده است.

مقامات و گروه‌های لبنانی ضمن ابراز همدردی با مردم و دولت سوریه از سازمان ملل و جامعه جهانی خواستند تا اقدامی برای مقابله با سیاست‌های ضد بشری آمریکا علیه ملت سوریه در این شرایط بحرانی انجام دهد. 

کلیساهای خاورمیانه نیز خواستار رفع تحریم‌های سوریه شده و با اشاره به اینکه این تحریم‌ها جنایت علیه ملت سوریه است تاکید کردند باید اجازه رسیدن کمک‌های انسانی به زلزله‌زدگان سوریه داده شود.

بنابراین آمریکا و متحدان آن در جامعه جهانی بار دیگر ثابت کردند که دفاع از حقوق بشر صرفا یک اصل نسبی برای آنها بوده و تنها در شرایطی معنا دارد که استانداردهای آنها در نظر گرفته شود.