هفتمین روز جشنواره چهل و یکم فیلم فجر با نمایش تنها یک فیلم با نام کاپیتان به کارگردانی محمد حمزهای در سینما ملت به نمایش درآمد. گلهای باوارده دومین فیلم روز هفتم بود که قرار بود در سانس ساعت 19 اکران شود اما پس از یک ساعت و نیم تاخیر، خبر لغو نمایش آن به دلایل فنی اعلام شد همچنین حضور گروه بازیگری شیرین و جذاب فیلم کاپیتان باعث جذابیت دوچندان فیلم در نشست رسانهای فیلم شد.
تداوم واکنش ها به جنجال برنامه هفت
پس از دو روز، همچنان واکنشها به صحبتهای ابوالقاسم طالبی در ارتباط با زنان سینمای ایران و بازخورد بهروز افخمی ادامه دارد و طرفداران و مخالفان این برخورد به موضعگیریث در این باره میپردازند. جبلی رییس سازمان صداو سیما در جواب پرسشی درباره اظهار نظر ابوالقاسم طالبی در برنامه هفت و توهینش به بازیگران زن گفت:«آنچه که باید به آن توجه کرد این است که در فضایی که به مقدسترین مقدسات ما در طول ماههای گذشته توهین شده و فتنهای که پشت سر گذاشتهایم، طبیعی است که واکنشها و عکسالعملهایی صورت بگیرد که البته بعضی از این نظرات با ادبیات بهتری میتوانست بیان شود. شاید با ادبیات مناسبی بیان نشد اما واکنشی به آن رفتارها و اظهارنظرهایی است که در طول این چند ماه بیان شده بود.»
در مقابل این اظهارات نرم و نه چندان رادیکال، عمده نوشتهها و موضعگیریها انتقادآمیز بوده است. برای نمونه یک رسانه داخلی با اشاره به هزینه چنین صحبتهایی برای حاکمیت کشور نوشت: «اینکه آقای طالبی، در صحبتهایش مشخصاً عنوان «یائسگی» را به عنوان ابزاری برای سرکوب و تحقیر یک زن در دست گیرد، میخواهد این بخش از زندگی یک زن را مثابه رذیلتی در نظر بگیرد که زن چه بخواهد و چه نخواهد باید با این رذیلت کنار بیاید؛ اما موضوع اینجاست که زنان در واقع در حال ورود به بخش جدیدی از زندگی خود هستند که اتفاقا قرار است، وادی سکون و آرامش را تجربه کنند. آقای طالبی! هزینه عبور از یائسگی ورزش، تغذیه مناسب و مصرف آنتیاکسیدان است؛ اما شما هزینه این هتاکی را چگونه پرداخت خواهید کرد؟.این اولین بار نیست که این افراد بدون توجه به هزینه هایی که برای کشور و سینمای ایران ایجاد میکنند؛ تفکر خود را فریاد میزنند و آخرین بار هم نخواهد بود اما پرسش اینجاست که صداوسیما چطور میخواهد جلوی مهمانان هزینهتراش خود را بگیرد؟ آیا وقت آن نرسیده در خصوص استفاده از برخی چهرهها و پخش زنده برخی برنامه ها تجدیدنظر کند؟»
اغلب رسانههای سینمایی در فضای مجازی نسبت به این اظهارات موضعگیری کردند و برخی هنرمندان و وبسایتهای خبری این رفتار را نقد و تقبیح کردند. شهاب حسینی نیز روز گذشته در متنی تند خطاب به خاطیان این ماجرا و در حمایت از زنان سینماگر نوشت.
اعلام سیاستهای تازه سازمان سینمایی در مواجهه با هنرمندان تحریمی
اظهارات تند چند روز گذشته روح الله سهرابی مدیر کل نظارت بازتاب زیادی در رسانهها داشت تا جاییکه مجتبی امینی دبیر جشنواره روزگذشته و بعد از آن محمد خزاعی به تعدیل این موضعگیری و بیان صریح سیاستهای تازه ارشاد که سرشار از همراهی و همدلی باد هنرمندان بود، پرداختند. به یادداشت امینی روزگذشته در گزارش روزانه الف اشاره شد اما محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی درباره بازتابهای متن منتشرشده از روحالله سهرابی مدیرکل دفتر نظارت بر عرضه و نمایش سازمان سینمایی درباره سینماگران تحریمکننده جشنواره فجر توضیح داد: آنچه از این یادداشت برداشت شد، با آنچه در آن نوشته شده بود، دو چیز متفاوت بود. آقای سهرابی در یادداشت خود نوشته بود هر کسی تصمیم گرفته است دیگر در سینمای ایران فعالیت نداشته باشد، این به معنای ترک این سینماست و این یک تصمیم شخصی است. اینگونه نیست که ما کسی را مجبور کنیم و بگوییم شما حق ندارید کار کنید. فضای سینمای ایران به گونهای است که به عقیده من هر کسی که در لوای پرچم ایران و در چارچوب نظام جمهوری اسلامی ایران بخواهد در آن فعالیت کند، از نظر من هیچ اشکالی ندارد. قواعد نظام جمهوری اسلامی ایران هم مشخص و معلوم است. ما که نمیتوانیم قانونگذاری جدیدی انجام دهیم. ما هم داریم براساس قوانین موجود وظایف خود را انجام میدهیم. شاید کسی بگوید من دیگر اصلاً نمیخواهم در این سینما فعالیت داشته باشم، این یک تصمیم شخصی است. کسی اما میگوید من امسال در شرایطی نبودم کار کنم و از تروریسم رسانهای موجود میترسیدم. اکثر بازیگران ما در حال حاضر همین شرایط را دارند و من با آنها صحبت که میکنم میگویند در این شرایط میترسیم و من به آنها حق میدهم. قطعاً این فضا یک فضای پوشالی است و قطعاً باید شکسته شود. ما نباید نقش رباتهای فضای مجازی و لشگرهای سایبری منافقین را در این جریانات نادیده بگیرم.»
از نمایش جذاب فیلم کاپیتان تا لغو اکران فیلم گلهای باوارده
اکران و نمایش فیلمهای روز هفتم با دو بازخورد متفاوت رضایت و عصبانیت اهالی رسانه در سالن ملت روبرو شد. فیلم کاپیتان در سانس نخست به نمایش در آمد که احوالات کودکان سرطانی را روایت میکرد و برخی از اهالی رسانه فیلم را پسندیدند و یادداشتهای تمجیدآمیزی بر روی آن نوشته شد اما آنچه یخ جشنواره را در رزو هفتم آب کرد حضور کودکان بامزه و جذاب فیلم کاپیتان بود که علاوه بر نقش آفرینی قدرتمند، نشست رسانهای فیلم را به شلوغ ترین و تماشایی ترین نشست 7 روز اول جشنواره بدل کرد جاییکه کودک آبادانی فیلم با تکرار شعرخوانی که در فیلم انجام داده توجه همه حضار را به خود معطوف کرد و با تشویق و ذوق زدگی اهالی رسانه روبرو شد. در سوی مقابل، اکران فیلم مهرداد خوشبخت که گفته شده بود در مراحل فنی و آمادهسازی مانده و تمامی نمایشهای روزانه آن در سینماهای مردمی لغو شده با تاخیر و بعد عدم نمایش مواجه شد. ابتدا عنوان شد که به دلیل طولانی شدن نشست رسانه ای فیلم کاپیتان و حضور وزرای نفت و ارشاد برای تماشای فیلم، ساعت نمایش از 19 به 20 تغییر کرده اما بعد از چندی بلندگوی جشنواره اعلام کرد که فیلم به دلایل فنی نمایش داده نخواهد شد. این بی برنامگی و عدم توجه به وقت اهالی رسانه با ناراحتی و نارضایتی اهالی رسانه روبرو شد جاییکه بسیاری از خبرنگاران و اهالی مطبوعات خواستار توضیحات دقیق تر و عدم تکرار جنین اتفاقاتی در روزهای آتی شدند.