استاد زبان و ادبیات فارسی: نظامی گنجوی زیباترین مثلث عشق جهان را خلق کرد

  4011221075

استاد زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه‌های کرمانشاه با اشاره به اینکه نظامی گنجوی در آثار خود مثلث عشقی بین شیرین، خسرو و فرهاد بنا نهاده که بسیار ارزشمند است، گفت: این مثلث عشق، از زیباترین مثلث‌های عاشقانه جهان است.

دکتر «عبدالرضا رادفر» روز یکشنبه ۲۱ اسفند که به نام بزرگداشت نظامی گنجوی نامگذاری شده است، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: یک ضلع این مثلث عاشقانه، عشق شریف انسانی شیرین به خسرو است که برای رسیدن به عشق خود از همه چیزش می گذرد به جز نام و ناموس.

مکالمه خسرو و فرهاد یکی از زبیاترین دیالوگ های شعر فارسی است

وی با اشاره به اینکه ضلع دوم این مثلث عشق مربوط به عشق خسرو است که پادشاهی است که برای رسیدن به عشقش به سمت معشوق حرکت می کند و در ادامه افزود : خسرو در بین راه و در عشرت کده ای در اصفهان به دام زن دیگری می افتد لذا عشقش به شیرین چندان معتبر و ارزشمند نیست.

این شاعر و منتقد ادبی در ادامه اظهار داشت: اما ضلع سوم این عشق مربوط به فرهاد است که دیوانه وار عاشق شیرین میشود و فقط یک توقع دارد که شیرین بداند که عاشق و دلباخته اوست و حاضر است برای رسیدن به او جان دهد و این در حالی است که خبر این عشق به خسرو می رسد و فرهاد را به دربار می خواند تا زیباترین دیالوگ های شعر فارسی در آنجا بین خسرو و فرهاد رقم بخورد.

استاد رادفر با اشاره به اینکه نظامی گنجوی یکی از بزرگترین شاعران قرن ششم در داستان سرایی است افزود : دلیل این سخنم این است که نظامی سبک جدیدی به صورت فردی در شعر فارسی ایجاد کرد که امروز گنجینه و میراث فرهنگی ایران زمین است و این در حالی است که نظامی در آثار خود رویکردی جامعه شناسانه دارد که هر خواننده ای در برابر آثار او سرتعظیم فرود می آورد.

درباره نظامی گنجوی

حکیم جمال‌الدین ابومحمد الیاس بن یوسف بن زکی بن موید، متخلص به «نظامی»، شاعر معروف ایرانی قرن ششم هجری است؛ وی در شعر، به ویژه در داستان‌سرایی در قالب مثنوی، صاحب سبک و در این حوزه از سرآمدان ادب فارسی ‌است.

معروف‌ترین و مهم‌ترین اثر نظامی، «خمسه» یا «پنج گنج» نام دارد که شامل «مخزن الاسرار»، «خسرو و شیرین»، «لیلی و مجنون»، «هفت پیکر» و «اسکندرنامه» است.

نظامی، «مخزن الاسرار»، نخستین اثرش، را در جوانی سرود؛ او از شاعرانی است که تاثیر شگرفی بر شعر فارسی گذاشت به طوری که می‌توان او را در کنار شاعرانی مانند فردوسی و سعدی از استادان مسلم زبان و ادب فارسی دانست.

نظامی از علوم ادبی و اسلامی، نجوم و فلسفه آگاهی کافی داشته و این آگاهی‌ها در شعر او به روشنی پیداست.