گویا فقط در نظام مدیریتی ایران است که فردی با ایجاد خسارات فراوان و آواری از بدهیها میتواند در نقش منجی بازگردد! وقتی در دی ماه 98 مهدی تاج استعفا داد، کمتر کسی تصور داشت که حدود 3 سال بعد دوباره بر مسند ریاست فدراسیون فوتبال تکیه کند؛ آن هم با وعده حل مشکلاتی که خودش عامل و مسبب به وجود آمدن آنها بود!
تاج آمد که مشکل حضور بانوان در ورزشگاهها را حل کند، آمد که از تعلیق فوتبال ایران جلوگیری کند، آمد که صدور مجوز حرفهای برای سرخابیهای پایتخت تسهیل شود، آمد که به چالش اساسنامه فدراسیون پایان دهد، آمد که میلیونها دلار پولهای بلوکه شدن ایران در فیفا و AFC آزاد شوند و آمد که پرونده عجیب و غریب بدهیهای کلان ایران به مارک ویلموتس سرانجام بسته شود و جالب اینکه غالب این مسائل و چالشها در زمان ریاست خود او در برهه قبلی به وجود آمد و یا وجود داشت و تیم مدیریتی او نتوانست آنها را حل و فصل کند!
زمانی که تاج در برهه قبلی ریاست خود عطای کار را به لقایش بخشید، همه جا صحبت از برخورد با او به خاطر قرارداد یکطرفه با ویلموتس بود. برخی نمایندگان مجلس از محاکمه او میگفتند، کمیسیون اصل 90 وارد ماجرا شد، سازمان بازرسی کل کشور گزارش تخلفات را به دادسرا ارسال کرد اما سرنوشت نهایی این اتهامات هیچ کدام به صورت واضح و روشن بیان نشد.
هر چند به گفته تاج برای بسیاری از این اتهامات قرار منع تعقیب صادر شد اما نکتهای که مهم است، کلاف مبهم و سردرگم خسارتی است که به بیتالمال وارد شد. چندصد میلیارد تومان به سرمربی بلژیکی برای 5 ماه حضور نصفه و نیمه در ایران پرداخت شد و هنوز مشخص نیست که چه کسی در این قرارداد قصور داشته است! مسئول اصلی این قرارداد امروز بر مسند ریاست فدراسیون نشسته و به گفته خودش، برای این قرارداد و پرداخت دستمزد ویلموتس، تاییدیه نهادهای بالادستی را کسب کرده و اتهامی بر او وارد نیست و این هم از عجایب مدیریتی در فوتبال ایران است!
فارغ از این مسئله، تاج سال بسیار پرچالشی را پیش رو خواهد داشت. از اساسنامهای که همچنان در برزخ به سر میبرد تا تیم ملی و حضور در جام ملتهای آسیا بخشی از مهمترین معضلات رئیس فدراسیون فوتبال برای سال 1402 به شمار میروند.
اساسنامه فدراسیون فوتبال نیازمند اصلاح و تغییرات است و هر گونه اهمال در این امر میتواند منجر به تعلیق فوتبال ایران شود؛ مسئلهای که خود تاج به خوبی از آن آگاهی دارد و او پیش از حضور در انتخابات سال گذشته فدراسیون گفته بود: « برای اساسنامه نامهای آمده است. باید با مجلس تعامل داشته باشیم و بدون تعامل با مجلس و دولت نمیشود. دولت و مجلس یکدست است و فرصت خوبی است برای حل مشکل اساسنامه. اگر این مشکل حل نشود برایمان زحمت درست میکنند. اگر فیفا سکوت کرده به خاطر جام جهانی است چون میخواهند «فیرپلی» جام جهانی به هم نخورد. به عنوان یک آدم مطلع می گویم. باید تغییراتی در اساسنامه بدهیم.»
مسئله بعدی پیش روی تاج، جام ملتهای آسیاست؛ رقابتهایی که زمستان امسال در قطر برگزار میشود و ایران 47 سال است که طعم قهرمانی را نچشیده و طلسمشکنی در این رقابتها برای فوتبال ایران از نان شب هم واجبتر است؛ آن هم در مقطعی که رقبای اصلی ما چون ژاپن و استرالیا و کره و عربستان در حال جنگیدن برای کسب قهرمانی این پیکارها هستند.
آزاد شدن پولهای بلوکه شده ایران در فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا، دیگر ماموریت مهم تاج است. بر اساس برآوردها حدود 24 میلیون دلار، تیمهای ملی و باشگاههای ایرانی از این نهادها طلبکار هستند که به دلیل تحریمها امکان وصول آنها ممکن است و مهدی تاج به عنوان نایبرئیس AFC میتواند نقش مهمی برای دریافت این مبالغ کلان، ایفا کند.
مسئله ورود VAR هم از مسائل بسیار حیاتی است که میتواند به آرامش فوتبال ایران کمک کند و مهدی تاج باید به وعدههایی که در این خصوص داده، جامه عمل بپوشاند. بر اساس گفتههای رئیس فدراسیون، اگر این تکنولوژی وارد نشود، تیمهای ایرانی شانس کمی برای میزبانی مسابقات آسیایی خواهند داشت و باید به هر شکل ممکن شاهد ورود VAR باشیم. این مسئله چندین سال است که به دلایل تحریمی و همچنین سهلانگاریهایی که صورت گرفته موجب عقب افتادن فوتبال ایران شده و امسال، سالی است که باید شاهد حل و فصل مسئله ورود این تکنولوژی به ایران باشیم.
اگرچه این موارد، گوشهای از معضلات پیش روی مهدی تاج، رئیس 63 ساله فوتبال ایران است و چالشهای نهادینه شده در این رشته بسیار فراتر از اینهاست اما اگر وی بتواند بخشی از این مسائل را حل کند میتواند تا حدی خاطرات تلخ گذشته خود را از ذهن فوتبالدوستان ایرانی پاک کند و تاج و تخت از دست رفته خود را احیا کند.