به گزارش ایسنا، ایالات متحده در زمینه قرار گرفتن در رتبه اول برای در اختیار داشتن بیشترین تعداد از سریعترین ابررایانههای جهان از چین پیشی گرفته است.
پایگاه Techspot گزارش داده است که در حال حاضر تعداد ابررایانههای ایالات متحده به ۱۵۰ عدد رسیده است که از ۱۲۶ عدد در سال گذشته افزایش قابل توجهی را نشان میدهد. این در حالی است که تعداد ابررایانههای چین از ۱۶۲ به ۱۳۴ کاهش یافته است.
ابررایانهها قادرند تعداد عملیاتهای زیادی را برای کاربردهای علمی پیشرفته انجام دهند و همگام با تلاش یک کشور برای پیشرفت در فناوری طراحی شدهاند.
رتبهبندی Top۵۰۰ برای ابررایانههای برتر دنیا، معیاری برای اندازهگیری چگونگی تکامل مهارت محاسباتی در کشورهای سراسر جهان ارائه میکند.
۵۰۰ ابررایانه برتر سال ۲۰۲۳
شصت و یکمین نسخه از فهرست TOP۵۰۰ به تازگی منتشر شده است و به نظر میرسد ایالات متحده با بالا بردن خود از رتبه دوم به رتبه اول، از نظر تعداد ابررایانه پیشرفت زیادی داشته است.
رکورد سریعترین ابررایانه جهان همچنان در اختیار سیستم Frontier در آزمایشگاه ملی اوک ریج(ORNL) است که اتفاقاً اولین رایانه اگزافلاپ جهان نیز هست.
در حالی که توانایی محاسباتی در رایانههای معمولی به صورت «میلیون عملیات در ثانیه»(MIPS) اندازهگیری میشود، برای ابررایانهها به صورت عملیات ممیز شناور در ثانیه(FLOPS) اندازهگیری میشود.
سیستم Frontier قادر به انجام ۱۰۱۸ عملیات در ثانیه است، در حالی که عملکرد سایر ابررایانهها هنوز با پتافلاپ یا ۱۰۱۵ دستورالعمل در ثانیه اندازهگیری میشود.
از سال گذشته تا امسال، Frontier با افزایش عملکرد خود به میزان ۱۶ درصد، برتری خود را بیشتر کرده است و اکنون به ۱.۱۹۴ اگزافلاپ رسیده است. گفتنی است که این سیستم دارای هشت میلیون و ۶۹۹ هزار و ۹۰۴ هسته است.
جالب اینجاست که این ابررایانه همچنان در رتبه دوم معیار محک HPCG قرار دارد و امتیاز ۱۴.۰۵ را کسب کرده است که بسیار کمتر از امتیاز ۱۶.۰ متعلق به ابررایانه فوگاکو ژاپنی است که از سال گذشته توانسته است مقام اول را به خود اختصاص دهد.
همزمان با افزایش تعداد کل ابررایانههای ایالات متحده در این فهرست، شرکت تراشهساز AMD نیز سهم خود را ۲۹ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داده است. چهار ابررایانه از ۱۰ ابررایانه برتر، توسط تراشههای شرکتهای AMD و دو ابررایانه از شرکت اینتل تغذیه میشوند. دو مورد دیگر نیز توسط تراشههای شرکت IBM پشتیبانی میشوند.
البته اینتل همچنان در مجموع، در این فهرست، صدرنشین است، اما تراشههای شرکت AMD اکنون ۱۲۱ ابررایانه از ۵۰۰ ابررایانه برتر در سراسر جهان را پشتیبانی میکنند.
عقب نشینی ابررایانههای چینی در فهرست امسال قابل توجه است. این ابرقدرت آسیایی امسال تنها یک ابررایانه را به این فهرست اضافه کرده که موجب شده تا چندین برتری را در آمارها از دست بدهد.
ممکن است تصور شود که تحریمهای ایالات متحده برای تامین تراشههای رده بالا از شرکتهای NVIDIA و AMD ممکن است چین را عقب انداخته باشد. با این حال، چین قبلاً استفاده از تراشههای بومی خود را در ابررایانههای Sunway Oceanlite و Tianhe-۳ نشان داده و موفق شده آنها را در فهرست ۵۰۰ ابررایانه برتر دنیا بگنجاند.
بنابراین به احتمال زیاد چین از اعلام پیشرفت خود در معماری تراشهها خودداری میکند که همین موضوع سبب شده در چنین فهرستهایی قرار نگیرد.