به گزارش فارس، در پی حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران در سال گذشته، دولت این کشور اقدام به تخلیه سفارت این کشور در تهران کرد و از آن زمان تنها سرکنسولگری آذربایجان در تبریز مشغول به فعالیت است. اخیرا نیز سفارت جمهوری اسلامی ایران در باکو در اطلاعیهای خطاب به ایرانیانی که قصد سفر هوایی به جمهوری آذربایجان را دارند، اعلام کرد که بنابر اعلام وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان از تاریخ دوم تیرماه ۱۴۰۲، روند صدور روادید فرودگاهی برای اتباع جمهوری اسلامی ایران در فرودگاههای بینالمللی جمهوری آذربایجان متوقف خواهد شد و هموطنانی که نیاز به دریافت روادید ورود برای سفر به جمهوری آذربایجان دارند می توانند قبل از سفر و از طریق (سامانه آسان ویزا) اقدام به دریافت ویزای الکترونیکی کرده و یا جهت دریافت روادید در گذرنامه حضورا به نمایندگیهای دیپلماتیک و سرکنسولگریهای جمهوری آذربایجان مراجعه کنند.
در این اطلاعیه آمده بود: مرزهای زمینی جمهوری آذربایجان نیز از زمان شیوع کرونا تاکنون برای تردد مسافری به روی اتباع خارجی و همسایه همچنان و تا تصمیمات بعدی بسته است.
در همین راستا، برخی از اتباع جمهوری آذربایجان درباره وضعیت سفر به ایران سؤال کردند که سفارت جمهوری اسلامی ایران در باکو امروز (یکشنبه) چهارم تیر ماه در اطلاعیهای در این باره اعلام کرد: «همه مرزهای زمینی و هوایی جمهوری اسلامی ایران از گذرگاههای موجود بین جمهوری آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان با ایران به روی برادران و خواهران آذربایجانی باز است و مقررات قبلی در خصوص لغو روادید ورود به ایران برای آنان همچنان اجرا میشود.»
ناصر کنعانی سخنگوی دستگاه دیپلماسی ۲۲ خرداد ماه سالجاری در نشست هفتگی با خبرنگاران درباره رایزنیها با جمهوری آذربایجان نیز عنوان کرد: چهار دور گفتوگو بین وزرای خارجه دو کشور در فواصل مختلف انجام شد که نفس این گفتوگو نشانگر وجود اراده برای مدیریت روابط ایران و جمهوری آذربایجان است. در آخرین دور گفتوگو بین وزرای خارجه برخی گامهای اجرایی توافق شده بود از جمله تبادل برخی هیأتهای فنی و تخصصی بین دو کشور برای اینکه تنش پیش آمده را مدیریت کنند و سوءتفاهمات رفع و روابط دو کشور به مسیر و ریل طبیعی خودش برگردد. در چارچوب همان توافق هیأتهایی بین دو کشور تبادل و گفتوگوهایی انجام شد و برای جمع بندی گفتوگوها و تکمیل گامهای برداشته شده، دور چهارم گفتوگوهای وزرای خارجه دو کشور انجام شد و به شکل عام توافق و تفاهم بین طرفین بود که گامهای تعریف شده تکمیل شود. در همان راستا هیأت یا هیأتهای دیگری بین دو طرف تبادل خواهد شد. گمان میکنیم در ارتباط با کنترل تنش در نتیجه اقدامات دیپلماتیکی که انجام دادیم، به نتیجه مثبت رسیدیم و اکنون در مرحله گفتوگوها برای حرکت از مرحله تنش به مرحله جدید و ازسرگیری فعالیت رسمی سفارت جمهوری آذربایجان در تهران هستیم.نیازمند گفتوگو و تبادل نظر برای برداشتن گامهای اجرایی جدید هستیم.
وی همچنین گفت: سیاست ما در ارتباط با آذربایجان، نه ایجاد تنش، بلکه تنش زدایی و حفظ چارچوبهای دوستانه مناسبات دو کشور و بازگرداندن روند روابط به مسیر طبیعی، دوستانه و سازنده خود مبتنی بر همکاری مشترک است. (اینجا بخوانید)
«سید عباس موسوی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو نیز ۲۲ خرداد ماه با «شاهین باقراف» رئیس جدید کمیته دولتی گمرک جمهوری آذربایجان دیدار و گفتوگو کرد. در این دیدار همکاریهای نزدیکتر گمرکات دو کشور بویژه در مبادی مرزی چهارگانه، رفع موانع و تسریع در روند تشریفات گمرکی و ترانزیتی، استفاده بهینه از سامانه الکترونیکی اعلام مشخصات قبل از ورود به پایانههای مرزی و دیگر موضوعات مورد علاقه مورد بررسی و تأکید قرار گرفت.
دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان دارای چهار گذرگاه فعال مرزی جادهای و ریلی در شهرهای آستارا، بیله سوار، جلفا و پلدشت هستند.