یک نفر پیتزا پپرونی را ترجیح میدهد و دیگری عاشق پیتزا رست بیف، پیتزا سبزیجات، مخلوط یا قارچوگوشت است. تنوع پیتزا دستمان را برای انتخاب باز میگذارد؛ اما یک فاکتور مهم دیگر هم هست که ضخامت و حالت تردی یا خمیری پیتزا را مشخص میکند. اگر عاشق پیتزای ترد با پنیر کم هستید یا برشهای سنگین و پرپنیر را دوست دارید، باید بدانید پیتزای موردعلاقهتان آمریکایی است یا ایتالیایی!
تفاوت پیتزای آمریکایی و ایتالیایی در یک نگاه
احتمال میدهیم خیلی از شما همین حالا در رستوران نشستهاید و با دیدن منوی غذای رستوران، مشتاق شدهاید بدانید فرق پیتزای آمریکایی و ایتالیایی چیست. بهخاطر همین قبل از پرداختن به جزئیات، در این بخش تفاوتهای اصلی را خیلی سریع مرور میکنیم.
تفاوت عمده پیتزای آمریکایی و ایتالیایی در ضخامت و شکل خمیر است. پیتزای آمریکایی ضخیمتر است و شکل مستطیلی دارد. در حالی که خمیر ایتالیایی چندین برابر نازکتر است، شکل دایرهای و کراست پفکیتر دارد. از طرفی در پیتزای سنتی ایتالیایی فقط از یک یا چند قلم مواد تاپینگ استفاده میشود و پنیرش بهمراتب کمتر از پیتزاهای مخلوط و فوقالعاده چرب آمریکایی است.
غذای ایتالیاییالاصل بهسبک آمریکایی
پیتزا یک غذای اصیل ایتالیایی است که همراه با مهاجران ایتالیایی وارد مرزهای ایالات متحده شد و بهشدت تحتتاثیر فرهنگ و سلیقه ساکنان آمریکا قرار گرفت. تا قبل از آنکه سرآشپزهای آمریکایی خلاقیت بهخرج دهند و ترکیب طعمهای مختلف را امتحان کنند، ایتالیاییها به دستورپخت اصلی این غذا کاملا پایبند بودند و تغییری در رسپی اصلی پیتزای شهر ناپولی ایجاد نکردند. در واقع کنجکاوی آمریکاییها برای ترکیب طعمها و خلق مزههای تازه بود که زمینه ظهور انواع پیتزا آمریکایی و البته انواع پیتزا ایتالیایی را فراهم کرد.
فرق پیتزا ایتالیایی و آمریکایی
ما آدمها از ابتدای خلقت با مفهوم مقایسه آشنا شدیم و در بحثهای مختلف، از موسیقی تا پوشاک و از مسکن تا غذا، همیشه از قدرت تمایز ذهنمان استفاده کردیم. جنگ میان دو پیتزای آمریکایی و ایتالیایی هم به سالها قبل برمیگردد و مقایسه میان این دو از همان اولین سالهای معرفی وجود داشته است.
بگذارید کمی دقیقتر و حسابشدهتر درباره تفاوتهای این دو پیتزای محبوب صحبت کنیم.
۱. تفاوت از نظر خمیر پیتزا و کراست
سرآشپزهای ایتالیایی بیشتر از هرکسی در دنیا مراقب خمیر پیتزا هستند تا دقیقا به سبکوسیاق پیتزای اصیل ناپولی باشد. خمیر پیتزای ایتالیایی با آرد حاوی گلوتن بیشتر تهیه میشود که بافت جویدنی جالبی به آن میدهد. تهیه خمیر ۷۲ ساعت طول میکشد. در طول این مدت خمیرمایه حسابی عمل کرده و خمیر پیتزا کاملا پف میکند (ور میآید). سپس آن را بهطرز ماهرانهای پهن میکنند تا کاملا نازک و سبک باشد. اگر تابهحال پیتزای ایتالیایی نوش جان کرده باشید، میدانید که ضخامتش بهاندازه یک بیسکوییت است.
پیتزای آمریکایی کاملا ضخیم و بهمراتب سنگینتر است چراکه این شیوه مراقبت از خمیر روی آن اجرا نمیشود. میتوان از هر آردی برای تهیه خمیر پیتزای آمریکایی استفاده کرد و نهایت زمان استراحت آن بین ۸ تا ۱۶ ساعت است.
۲. تفاوت از نظر تاپینگ
پیتزای آمریکایی معمولا پر از پپرونی، سوسیس و مقدار زیادی پنیر است؛ در عوض، ایتالیاییها ترجیح میدهند پیتزای خود را با مواد ساده و باکیفیت همچون سس گوجهفرنگی تازه، روغن زیتون، پنیر موزارلا و برگ ریحان نوش جان کنند. آنها معتقدند تنوع مواد اولیه تاپینگ ذهن را هنگام خوردن غذا درگیر میکند و باید یک هارمونی کاملا طبیعی میان آنها وجود داشته باشد. برای همین بهندرت میتوان پیتزای ایتالیایی اصیل با بیش از ۳ تاپینگ پیدا کرد.
تاپینگ مخلوط در اصل ابداع آمریکاییها بود. ذائقه متنوع مردم این ناحیه تاپینگ پیتزای پروپیمان میپسندید و این شد که طعمهای مختلف را با پیتزای ایتالیایی امتحان کردند. زیتون سیاه و سبز، انواع گوشت گاو و مرغ و ژامبون و حتی گوجهگیلاسی و تکههای میوه! تا دلتان بخواهد گوشت و سبزیجات در پیتزای آمریکایی هست و چندین برابر پنیر بیشتر دارد. در حالی که پیتزای ایتالیایی فقط با چند قلم مواد تازه وارد فر میشود و انتخابی سبک و سالم است.
اگر طرفدار طعم لذیذ گوشت در پیتزا هستید، پییشنهاد میکنیم سراغ پیتزاهای آمریکایی بروید. تقریبا هر نوع گوشتی که بخواهید، یک پیتزای خوشمزه شامل آن پیدا میکنید، برخلاف رستورانهای ایتالیایی که در منوی آنها خبری از انواع مختلف پیتزا با گوشتهای متنوع نیست!
۳. تفاوت از نظر سس
سس یکی از مهمترین تفاوتهای دو پیتزای آمریکایی و ایتالیایی است. سس پیتزای ایتالیایی با سیر، روغن زیتون، پونه کوهی و پوره گوجهفرنگی تازه آماده میشود، غلیظتر است و طعم تندتر و شیرینتری دارد. در حالی که آمریکاییها برای تهیه سس پیتزا سس گوجهفرنگی را ابتدا میپزند، با مواد اضافی مانند پیاز، فلفل، گوشت یا سبزی مخلوط میکنند و بعد روی خمیر میریزند. سس پیتزای آمریکایی بهخاطر نوع پنیری که در این پیتزا استفاده میشود (موزارلای شیر گاو) تهمزه شوری دارد.
۴. تفاوت از نظر روش پخت
پیتزای اصیل ایتالیایی در فر هیزمی با دمای بین ۴۳۰ تا ۴۸۰ درجه سانتیگراد بهمدت ۶۰ تا ۹۰ ثانیه آماده میشود. در این دمای بالا پیتزا کاملا میپزد و پایهای نرم و کمی ترد تشکیل میدهد. بخش مرکزی پیتزا نیز کاملا مغزپخت میشود و خیس نیست. پیتزای آمریکایی در اجاقهای برقی با دمای کمتر پخته میشود و به همین خاطر پایه خمیری و نیمپز دارد.
۵. تفاوت از نظر پنیر
یک فرق مهم پیتزای آمریکایی و ایتالیایی در میزان پنیر و نوع پنیر آنهاست. روی پیتزای ایتالیایی هیچوقت پر از پنیر نیست؛ فقط روی خمیر با مقدار مناسبی از پنیر موزارلای بوفالو کامل، تازه و مرطوب پوشانده میشود تا طعم موردنظر را به پیتزا بدهد. موزارلای بوفالو محتوای آب بالاتری دارد؛ یعنی بهراحتی ذوب نمیشود و بافت سفتتری به پیتزا میدهد. در حالی که سس گوجهفرنگی پیتزای آمریکایی بهخاطر ترکیب موزارلای شیر گاو با چند نوع پنیر دیگر مانند پروولون، فوقالعاده غلیظ است و کشسانی بیشتر دارد.
برای همین ایتالیاییهای اصیل این غذا را برای وعده شام میپسندند. در حالی که سنگینی پیتزای آمریکایی حتی برای وعده ناهار هم سیرکننده است. همان کسی که با نصف یک پیتزای ایتالیایی هم سیر نمیشود، شاید با سه برش پیتزای آمریکایی دیگر احساس گرسنگی نکند!
۶. تفاوت از نظر مدل سرو
با خرید اینترنتی انواع پیتزا آمریکایی و ایتالیایی از بهترین پیتزافروشی ها یا خرید حضوری، معمولا پیتزایی که تحویل میگیرید مثلثی برش خورده و آماده سرو است. پیتزای ایتالیایی اینطوری سرو نمیشود. بلکه روی یک تابه کوچک مناسب یک وعده روی سفره میآید و فرد هنگام خوردن بهشکل دلخواه خود برش میزند. اما پیتزای آمریکایی بهمحض خروج از اجاق برش میخورد و به ۶، ۸ یا ۱۲ تکه تقسیم میشود.
۷. تفاوت از نظر ارزش غذایی
گفتیم که پیتزای اصیل ایتالیایی با مواد سالمتری مانند روغن زیتون، سبزیجات تازه و گوشت بدون چربی درست میشوند. این یعنی نسبت به پیتزای آمریکایی کالری و چربی کمتری دارد و برای بدن سالمتر است. البته دقت کنید که همه انواع پیتزاهای آمریکایی ناسالم نیستند. میتوان با ترفندهای مختلف مثل استفاده از آرد گندم کامل یا پنیر کمچرب، ضرر این غذای محبوب را تا حد زیادی کم کرد.
۸. تفاوت از نظر قیمت
رستورانهای ایتالیایی معمولا از گرانترین رستورانهای هر شهرند. با همین یک جمله میتوان فهمید اختلاف قیمتها از چه قرار است. اما علتش چیست؟ برای تهیه پیتزای اصیل ایتالیایی بهترین و تازهترین مواد اولیه انتخاب میشوند و این مواد با کیفیت هزینه تولید را بالا میبرند، در حالی که پیتزای آمریکایی عموما با مواد اولیه ارزان تهیه میشود تا هرکسی قدرت خرید یک پیتزای لذیذ را داشته باشد و از بتواند از طعم دلپذیرش لذت ببرد.
ختم کلام اینکه پیتزای اصیل ایتالیایی اگرچه نسبت به پیتزای آمریکایی سبکتر است، قیمت بیشتری دارد.
کلام آخر
هرگز نباید از یک رستوران آمریکایی انتظار پیتزای ایتالیایی و از رستوران ایتالیایی انتظار پیتزای آمریکایی داشته باشید. با توجه به تفاوت چشمگیر این دو در خمیر، تاپینگ، سس، پنیر، روش پخت، ارزش غذایی، قیمت و مدل سرو، پیشنهاد میکنیم ابتدا پیتزای موردعلاقهتان را بشناسید و بعد برای خرید حضوری یا آنلاین از رستوران مناسب تصمیم بگیرید.
شما طرفدار پیتزای ایتالیایی هستید یا آمریکایی؟ به نظرتان طعم این دو غذای محبوب چقدر متفاوت است؟