ابوالفضل ظهرهوند کارشناس مسائل بینالمللی در گفتوگو با تسنیم، درباره عضویت دائم ایران در گروه بریکس که امروز اعلام شد، گفت: این اعلام پذیرش عضویت ایران اتفاق بسیار مثبت و قابل تبریکی برای ملت ایران و دولت سیزدهم است.
وی با بیان اینکه بریکس امروز جایگاه شاخصی در نظام جهانی و اقتصاد بینالملل داراست، افزود: 5 کشور اصلی این گروه 25 درصد از تولید ناخالص جهانی را در اختیار دارند و حتی بر گروه 7 (هفت کشور صنعتی دنیا) نیز پیشی گرفته است.
کارشناس مسائل بینالملل اظهار داشت: بریکس امروز معادلات جدیدی را در فضای چندقطبی در حوزه روابط بینالملل شکل میدهد؛ همچنین سازماندهی جدیدی از مجموع کشورهای گروه جنوب در مقابل گروه شمال که مسیر یکجانبهگرایی را دنبال میکردند، رقم میزند.
ظهرهوند بیان کرد: درباره ورود کشورهایی مانند جمهوری اسلامی ایران و همچنین عربستان به این گروه میتوان گفت توانستیم بخش مهمی از منابع انرژی را در حوزه جنوب حفظ کنیم و این بزرگترین پشتوانه برای مسیر رشد کشورهای عضو بریکس خواهد بود.
وی ادامه داد: تحریمها تا اینجا علیرغم تمامی فشارها علیه ایران، شکست خورده اما با ورود ایران به بریکس باید پایان سیاست تحریمی غرب را اعلام کرد؛ چون بریکس با این حجم از وسعت، جمعیت و بازار میتواند بهراحتی کلیه نیازهای ما را در عرصه تجارت خارجی تأمین کند. این همان نطقه مثبت برای اقتصاد ماست که باید این مهم را به فرصت تبدیل کنیم.
این کارشناس مسائل سیاسی درباره علت انجام عضویت ایران در مجموعههایی ماند شانگهای و بریکس و همچنین آزادسازی منابع بلوکهشده که اخیرا انجام گرفت، خاطرنشان کرد: عضویت ما در شانگهای و همچنین بریکس به تفاوت معنیدار در نوع جهتگیری و رویکردهای دولت سیزدهم برمیگردد که نقطه مقابل دولت سابق است. مستندِ این نظر نیز باورِ طرفهای اصلی بریکس و شانگهای یعنی روسیه و چین و هند است.
ظهرهوند تصریح کرد: ایران در گذشته هم متقاضی عضویت بود اما ایران نه بهعنوان شریک مطمئن بلکه بهعنوان کشوری که تمایل دارد خود را در گروه غرب تعریف کند، شناخته میشد ولی با آشکار شدن رویکردهای دولت سیزدهم، روسیه و چین و کشورهای عضو بریکس متقاعد بودند که باید ایران را بهعنوان شریک مطمئن در معادلات خود در نظر بگیرند.