عمده گرد و غبار ایران منشأ خارجی دارد

  4020617003

دبیر ستاد ملی سیاست‌گذاری و هماهنگی پدیده گرد و غبار گفت: اطراف کشور ما ۲۷۰ میلیون هکتار مناطق غبارخیز وجود دارد که توانایی تولید ۱۴۷ میلیون هکتار غبار دارند و لذا برگزاری «اجلاس بین‌المللی مقابله با توفان‌های ماسه و گرد و غبار» بسیار حائز اهمیت است.

علی محمد طهماسبی بیرگانی در گفت‌وگو با تسنیم در رابطه با برگزاری «اجلاس بین‌المللی مقابله با توفان‌های ماسه و گرد و غبار» به میزبانی کشورمان اظهار کرد: به این دلیل که عمده منشا گرد و غبار در کشور ما هم از لحاظ شدت و هم وسعت منشا خارجی دارد، برگزاری یک اجلاس بین‌المللی بسیار حائز اهمیت است و می‌تواند نقش مؤثری در جهت مقابله با گرد و غبار داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه منشا گرد و غبار هم در داخل و هم در خارج کشور است، ادامه داد: وسعت کانون‌های داخلی 34.6 میلیون هکتار است که ممکن است بر اثر ترسالی یا خشکسالی این مقدار زیاد یا کم شود. در اطراف کشور ما 270 میلیون هکتار مناطق غبارخیز وجود دارد که توانایی تولید 147 میلیون هکتار غبار با غلظت زیر 10 میکرون دارند.

دبیر ستاد ملی سیاست‌گذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گرد و غبار گفت: گرد و غبار خارجی چه از نظر مساحت و چه از نظر غلظت, تأثیرگذاری به مراتب شدیدتری از توفان‌های گرد و غبار داخلی دارد. ضمن اینکه غبار خارجی میانگین اندازه پایین‌تری از ذرات داخلی دارد که این ذرات ریزتر پیامدهای بهداشتی شدیدتر, ماندگاری بیشتر و غلظت بیشتری دارند. در کشورهای همسایه، صرف نظر از وسعت آن‌ها حدود 3.7 برابر گرد و غبار بیشتری گسیل می‌شود، بنابراین شدت گرد و غبار در کشورهای همسایه بیشتر از کشور خودمان است.

طهماسبی بیرگانی با بیان اینکه ایران مرجع انجام اقدامات مقابله‌ای و اصلاحی در زمینه گرد و غبار است، گفت: کشورهای منطقه، ایران را پیشرو در امر مقابله با گرد و غبار می‌دانند و سابقه تاریخی هم نشان می‌دهد که ما سال‌هاست که در مقابله با بیابان‌زایی و گرد و غبار فعالیت می‌کنیم.

وی تصریح کرد: دولت برنامه خاصی برای مدیریت گرد و غبار در منطقه دارد و برنامه عمل منطقه‌ای در این راستا مد نظر است که امیدواریم پیش‌نویس آن تهیه، تصویب و در اجلاس پیش‌رو تبدیل به یک سند رسمی برای کشورها شود.

مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: تشکیل صندوق منطقه‌ای برای پشتیبانی از اقدامات اجرایی مدنظر است و رئیس جمهور نیز پیگیر این موضوع بوده و امیدواریم این مسئله تأیید شود. همچنین ایجاد مرکز منطقه غرب آسیا و آسیای میانه بسیار حائز اهمیت است و در مدیریت و کاهش گرد و غبار کشور نقش مؤثری خواهد داشت.

گفتنی است، «اجلاس بین‌المللی مقابله با توفان‌های ماسه و گرد و غبار» به میزبانی ایرانی در تاریخ 18 و 19 شهریور ماه با حضور بیش از 50 کشور، هیئت‌ بین‌المللی و سازمان‌های جهانی برگزار خواهد شد.