به گزارش الف؛ پایگاه خبری "العربیجدید" در گزارشی با اشاره به ممنوعیت حجاب در مدارس فرانسه و برخوردهای سخت و قهری نیروهای امنیتی این کشور با دانش آموزانِ دختر محجبه در فرانسه در روزهای گذشته، سعی کرده به واکاوی ابعاد مختلف رویکردهای نژادپرستانه و استانداردهای دوگانه جهان غرب در رابطه با حقوق زنان بپردازد و پیام های پنهان این مساله را استخراج کند.
پایگاه خبری العربی جدید در گزارش خود می نویسد:
«در بحبوحه ناآرامی های سال گذشته ایران، کشورهای غربی حمایت های گسترده ای را از حذف حجاب در این کشور کردند و خود را حامیان ایرانی ها معرفی کردند. جالب اینکه فمنیست های شناخته شده فرانسوی ویدئوهایی را از خود ضبط می کردند و برای زنان در ایران گریه می کردند. سلبریتی های اروپایی موهای خود را در آنچه همبستگی با زنان ایرانی اعلام می کردند، کوتاه مینمودند و ویدئوهای مختلفی نیز از سوزاندن روسری و مقنعه در شبکه های اجتماعی نظیر تیک تاک به اشتراک گذاشته می شد. محیط اینستاگرام هم پُر شده بود از ویدئوها و تصاویر اینچنینی. همه به حقوق زنان در ایران متمرکز شده بودند و هر کسی حرفی برای گفتن در این زمینه داشت.
با این حال، به تازگی شاهد رویکرد خاص دولت فرانسه در مورد نوع پوشش زنان بوده ایم. این دولت استفاده از حجاب توسط دانش آموزان دختر در مدارس دولتی را ممنوع کرده و برخورد قهری و خشوت آمیزی را با آن دسته از دانش آموزانی انجام می دهد که اقدام به استفاده از حجاب می کنند.
جالب اینکه دولت فرانسه اکنون به نحوی کنشگری می کند که در نقطه مقابلِ اعتراضات دور و دراز آن علیه دولت ایران قرار دارد. زنان مسلمان در فرانسه سال هاست که به دلیل نوع پوشش خود با چالش ها و مشکلات جدی رو به رو هستند. البته که خودِ دولت فرانسه نیز در این رابطه بخشی بزرگ از فعالیت های بحرانزا را نمایندگی میکند و مدت هاست که اسلام هراسی را به نام و در لوای سکولاریسم، ترویج داده و گسترش می بخشد. جالب اینکه از سال 2000 میلادی تاکنون، دولت فرانسه در دوره های زمانی مختلف، قوانینی را به تصویب رسانده که در قالب آن ها حقوق زنان در این کشور جهت استفاده از حجاب را زیر سوال برده است. مساله ای که برای فرانسه به عنوان کشوری که خود را مهد آزادی معرفی می کند چندان شایسته نیست.
با این همه، نکته قابل تامل در روزهای اخیر در مورد تحولات فرانسه و برخورد سختِ دولتِ این کشور با حجاب دانش آموزان فرانسوی، واکنش های جهانی به این مساله است. عجیب است که برخلاف نمونه ایران، واکنش چندانی را در این رابطه شاهد نیستیم و کسی از حق زنان فرانسوی برای انتخاب حجابشان صحبت نمی کند.
البته شاید دلیل این مساله این باشد که این مرتبه یک دولت اسلامی مطرح نیست و صحبت از دولت فرانسه به عنوان یک دولت غربی و سکولار است!فرانسه که به زعم بسیاری جزوِ به اصطلاح غربِ پیشرفته است و ارتباطی با کشورهای خاورمیانه ای که درگیر جنگ و تنش هستند، ندارد. البته که شاید دلیل دیگر این مساله این باشد که برخوردهای خشونت آمیز با مقوله حجاب در فرانسه از سوی سیاستمداران غربی و در قالب شعارها و سخنرانیهای زیبایشان انجام می شود.
دلیل هر چه باشد باید اذعان کنیم که سکوت جاری در عرصه بین المللی در مورد تحولات فرانسه حقیقتا آزاردهنده است. کجا هستند سلبریتی های فرانسوی که همچون نوع کنشگری خود در مورد ایران، در باب تحولات جاری فرانسه نیز موضع گیری کنند و با زنان محجبه ابراز همبستگی کنند؟ چرا هیچکس از بایکوت دولت فرانسه، جهت حمایت از حقوق زنان صحبت نمی کند؟
واقعیت این است که فمنیسم غربی جلوه عینی خود را در قالب تحولات اخیر فرانسه نشان داده است. جنس خاصی از تفکر که وقتی به مساله زنان محجبه می رسد، استانداردهای دوگانه خود را آشکارا نشان می دهد.
وقتی از نگاه تفکر غربی کنار گذاشتن حجاب مصادف با مفهوم رهایی می شود، دیگر جایی برای زنانی که حجاب را به صورت اختیاری انتخاب می کنند، وجود ندارد. این همان وضعیت متضادی است که فمنیسم های غربی ایجاد می کنند و در مورد آن پاسخگو هم نیستند. درست به همین دلیل است که می بینیم مبارزه زنان محجبه برای دفاع از پوشش خود در مکان هایی نظیر محیط های آموزشی، به هیچ عنوان ارزشمند تلقی نمی شود.
عجیب است که سازوکارهای قدرت در فرانسه، هیچ حقی را برای زنان در انتخاب پوششان قائل نیستند. نژادپرستی، اسلام هراسی و فمنیسمِ سفید، همه و همه زنان مسلمان را به عنوان کنشگرانی که باید هدفِ سرکوب ادامهدار قرار گیرند، تصویرسازی می کنند. افرادی که پذیرش قواعد و قوانین زن ستیزانه از سوی آن ها، نوعی اجبارِ مطلوب قلمداد می شود. شاید اساسا به همین دلیل است که می بینیم سرکوب زنان و حقوق آن ها در فرانسه با واکنش قالب توجهی در این کشور رو به رو نمی شود.
تردیدی نیست که تفکر فمنیستی باید از حجاب زنان در کشوری نظیر فرانسه نیز حمایت کند و آن را در نقطه مقابل آمال و ایده آل های خود تعریف نکند. باید بپذیریم که برخورد با حجاب در فرانسه تا حد زیادی به نمودی از رویه های ریاکارانه غرب در مواجهه با مسلمانان تبدیل شده است. این استدلال واقعا مضحک است که بعضا در فرانسه گفته می شود، حجاب سبب می شود تا زنان ضعیف تر به نظر برسند. نباید فراموش کرد که مقابله با حجاب در فرانسه تا حد زیادی تحت تاثیر قواعد و قوانین اسلام هراسانه در این کشور نیز است. فرانسه در سالهای گذشته یکی از کانون های اصلی اسلام هراسی در اروپا بوده است.
در عین حال، اگر غرب و به طور خاص دولت فرانسه به برابری اهمیت می دهد، باید از آن پرسید که محروم کردن دختران محجبه از حضور در مدارس فرانسه، چه نسبتی با تعهد به برقراری برابری دارد؟ رویکردهای اینچنینی فقط و فقط مسلمانان را در مضیقه بیشتر قرار می دهند و بر آن هستند تا کار را به جایی برسانند که این طیف را با این انتخاب راهبردی رو به رو کنند که یا باید پا روی اعتقادات خود بگذارند و از خدمات عمومی نظیر آموزش برخوردار شوند و یا اگر چنین نمی کنند، محرومیت و عقب ماندگی تحمیلی علیه خود را بپذیرند. این همان چیزی است که فمنیسم غربی به زنان مسلمان ارائه می کند.
فمنیسم غربی ماهیت تبعیض آمیز زیادی دارد و استانداردهای دوگانه ای را نیز در پیش می گیرد. در این نقطه، لازم است که افکار عمومی جهان از خود بپرسند که چرا در کشورهای غربی، توجه به مسائل زنان در سایر مناطق دنیا، بسیار بیشتر از وضعیت نامناسب آن ها در خودِ کشورهای غربی است!؟»
لینک:
https://www.newarab.com/opinion/global-hypocrisy-display-after-french-schools-abaya-ban