آیا ایران تعادل نخبگانی در مهاجرفرستی و مهاجرپذیری دارد؟

  4020806072

دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور گفت: مهاجرت از کشور برخلاف تصور عمومی بالا نیست اما تعادل نخبگانی در مهاجر فرستی و مهاجرپذیری نداریم. 

صالح قاسمی امروز ششم آبان ماه در همایش تبیین تهدیدات در حوزه باروری و جوانی جمعیت که در استانداری کرمان برگزار شد، با طرح این سؤال که چرا برخی موضوع جمعیت را ابر بحران می‌دانند؟ گفت: همه شاخص‌های جمعیت‌شناسی کشور رکورد منفی ثبت کرده‌اند و نرخ رشد جمعیت ایران ۰.۶ درصد شده که هیچ گاه در ایران چنین نرخ باروری کمی نداشته‌ایم و باید مدنظر داشت که این عدد به صفر میل می‌کند.

او تاکید کرد: با این روند نرخ رشد جمعیت ایران هیچ گاه به ۱۰۰ میلیون نفر و بالاتر نخواهد رسید و از حدود ۹۱ میلیون نفر بیشتر نمی‌شود.

دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور بیان کرد: متاسفانه روند موالید با سرعت محسوسی کاهش می‌یابد و در بازه زمانی شش یا هفت ساله نیم میلیون کاهش یافته است.

او از افزایش بیش از سه برابری نسبت جمعیت سالمندان در ایران از سال ۲۰۲۰ تا سال ۲۰۵۰ سخن گفت و افزود: اکنون ۱۲ درصد جمعیت کشور بالای ۶۰ سال است و در سال ۲۰۵۰ به حدود ۳۰ درصد خواهد رسید.

قاسمی از رشد سالخوردگی در ایران سخن به میان آورد و تصریح کرد: در سایر کشورها سالمندی پس از توسعه اتفاق افتاده اما ایران پیش از توسعه سالمند می‌شود لذا پیامدهای سالمندی جمعیت چند برابر خواهد شد. در حالی که جمعیت همه کشورهای همسایه جوان است.

او با بیان این مطلب که ایران یک کشور میانسال است، اظهار کرد: ناباروری در ایران بالاست و این دلایل مختلفی دارد و متاسفانه سهم ناباروری نوع دو، از یک پیشی گرفته است. طبق مطالعات انجام شده، ۸۶ درصد افرادی که ناباروری نوع دو داشتند تصور این را داشتند که فرصت فرزندآوری برای آنها همیشه مهیاست.

دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور از در دسترس بودن داروهای سقط جنین انتقاد کرد و در ادامه با اشاره به اینکه مردم پیامدهای سقط را نمی‌دانند، عنوان کرد: غربالگری باید علمی‌سازی و استانداردسازی شود زیرا خطاها بالاست.

او تصریح کرد: مهاجرت کشور برخلاف تصور عمومی بالا نیست اما تعادل نخبگانی در مهاجر فرستی و مهاجرپذیری نداریم.