علیاکبر محرابیان در جلسه اضطراری آب و زایندهرود در اصفهان که با حضور وزیر کشور، مسئولین استانی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و تعدادی از کشاورزان در محل استانداری اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: مشکلات فعلی حوزه آبریز زایندهرود تنها مختص به این حوزه نیست و سایر حوزههای آبریز کشور نیز شرایط مشابه دارند.
وی افزود: برنامه مدیریت حوضه آبریز زایندهرود تدوین شده و تمامی مطالعات انجام شده توسط محققان تاکنون توسط مشاوران وزارتخانه جمعآوری و تلاش شده تا در قالب یک برنامه کاملاً اصولی، بین منابع و مصارف تعادل ایجاد شود.
وزیر نیرو ادامه داد: باید قبول کنیم کشور در بخشهای مختلف از جمله جمعیت، اقتصاد، کشاورزی، بهداشت عمومی در مسیر رشد قرار دارد و همه کشورهایی که در این مسیر قرار گرفتهاند، شرایط مشابهای را تجربه کردهاند. حدود ۴۰ سال پیش، سهم سالانه هر ایرانی از آب تجدیدپذیر، شش هزار و ۵۰۰ متر مکعب بود که این میزان امروز به هزار و ۲۰۰ متر مکعب کاهش یافته است.
به گفته محرابیان، رشد جمعیت، کاهش بارشها و رشد شدید پارامترهای اقتصادی در حوزههای کشاورزی و صنعت از جمله مهمترین عوامل آن است. اگر حوضه آبریز منتهی به تهران را بررسی کنیم نشان میدهد روزها و سالهای گذشته این دشتها حاصلخیز و کشاورزان مشغول فعالیت بودند و با رشد جمعیت و صنعت شرایط دگرگون شده به نحوی که امروزه در تهران از مرکز تا غرب و شرق حوضههای آبریز فقط صرف تأمین آب شرب و بهداشت میشود و در نقاط مختلف کشور این شرایط وجود دارد.
مطالبه آب، به معنای رشد کشور و اشتغالزایی است
وزیر نیرو گفت: مطالبه آب، به معنای رشد کشور و ایجاد اشتغال است و باید تلاش کنیم تا با مدیریت منابع، اجرای پروژهها و روشهای مختلف پاسخگوی نیاز آبی مردم باشیم.
وی افزود: وزارت نیرو تلاش میکند مشکلات حوضههای آبریز کشور را به دو روش تدوین برنامه و اقدامات سازهای و اجرای پروژهها حل کند. مدیریت و اقدامات غیرسازهای برای مدیریت حوضههای آبریز کشور سبب میشود با حداقل منابع، بیشترین مصرف را داشته باشیم. اگر منابع آب را مدیریت نکنیم، امکان مدیریت دریاها نیز وجود ندارد. امروز با افتخار بیان میکنیم زایندهرود شرایطی دارد که میتوانیم منابع آبی را با استفاده از سیستم و متناسب با جدول مدیریت کنیم.
ضرورت رعایت عدالت، شفافیت و قانونگرایی
وزیر نیرو با تأکید بر اینکه باید در برنامهها سه اصل عدالت، شفافیت و قانونگرایی موردتوجه قرار بگیرد، گفت: عدالت حکم میکند در هر نقطه از حوضه، برداشتها باعدالت متناسب باشد نه بافاصله مکانی. در حوزه زایندهرود از هزاران نقطه هزاران برداشت صورت میگیرد و سهم هر کشاورز با استفاده از کنتور هوشمند از طریق دیسپاچینگ ملی، متناسب با حقابه و موجودی آب، مشخص شده و توانستیم مخزن سد زایندهرود را با وجود دو سال بسیار خشک، مدیریت کنیم.
محرابیان با اشاره به اینکه پمپاژ پروژه تونل کوهرنگ ۳ طبق هماهنگیهای انجام شده از فصل بارشی امسال شروع میشود، اظهار کرد: سه ایستگاه پمپاژ بسیار قوی برای آن پیشبینیشده است. همچنین اعتباری که برای آزادسازی زمینهای محل پروژه نیاز است از اعتبارات وزارت کشور تأمین میشود.
وی افزود: در ساخت کوهرنگ ۳ طی سالهای گذشته مشکلاتی وجود داشت و گزارشات زمینشناسی نشان میداد جانمایی سد فرار آبی شدیدی دارد و سد نمیتواند آب را نگهدارد؛ اما براساس گزارش شرکت مشاور طمینان داریم این ساختگاه هیچگونه مشکلی ندارد و بهزودی عملیات اجرایی آن آغاز میشود.
وزیر نیرو در خصوص پروژه خرسان نیز گفت: در حال حاضر در مرحله گمانهزنی برای بحثهای زمینشناسی پروژه خرسان هستیم. امیدوارم با مثبتبودن نتایج مطالعات و راهاندازی و بهرهبرداری از این سد، بتوانیم بخشی از ناترازی منابع و مصارف را با مدیریت استان مدیریت کنیم.
وی در خصوص پروژه بهشتآباد، اظهار کرد: در حال حاضر پروژه بهشتآباد مشکلات زیستمحیطی دارد که باید برطرف شود، این پروژه ۵۶ کیلومتر تونل دارد و با هر روشی که حفاری شود زمانبر است. اما پمپاژ کوهرنگ را از سه ماه دیگر آغاز خواهیم کرد.
وزیر نیرو به اقدامات انجام شده پیرامون احیای دائمی رودخانه زایندهرود اشاره کرده و گفت: در این راستا مطالعاتی انجام شده که نتیجه آن در ماه آینده مشخص خواهد شد و امیدواریم با مثبتبودن جواب آزمایشها، استان اصفهان صاحب سدی شود که بخش قابلتوجهی از ناترازی منابع و مصارف را تأمین میکند.
محرابیان در خصوص پروژه انتقال آب از دریای عمان به حوضه زایندهرود هم اظهار کرد: قرار است سالانه ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب از دریا انتقال یابد و صنعت کشور با بهرهبرداری از این پروژه، دغدغه دسترسی به آب را نخواهد داشت.
وی با بیان اینکه حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب از آب انتقال داده شده از دریا به کرمان و یزد مصرف شرب خواهد شد، گفت: دو معدن کشور در اختیار تأمین مالی بخش شرب این خطوط قرار گرفته است؛ در این زمینه صنایعی که در استان اصفهان، یزد و کرمان تا امروز از آب سطحی استفاده میکردند، تا پایان امسال باید مصارف خود را از شرب جدا کنند.