به گزارش ایسنا، مجید عشقی در نخستین همایش نهضت تأمین مالی شهر که صبح امروز در محل برج میلاد تهران برگزار شد، با اشاره به نیاز جدی شهرداریها به تامین مالی و مشارکت مردم در این عرصه اظهارکرد: نحوه تامین منابع مالی شهرداریها در کشورهای مختلف از جمله موضوعات مهم است؛ هرچند نوع خدمات شهرداریها در کشورهای مختلف، تفاوت دارد.
وی با بیان اینکه منابع بودجه سالیانه شهرداری به عنوان یک فرآیند مشخص، استقراض و ابزارهای مشارکتی از منابع مالی شهرداریها هستند، یادآور شد: از ۷۵۰ هزار میلیارد تومان اوراق سررسید نشده در بازار سرمایه تنها ۲۰ هزار میلیارد تومان آن مربوط به شهرداریهاست که ۲.۵ درصد کل اوراق را به خود اختصاص میدهد. با توجه به داراییهای شهرداریها و نیاز آنها باید در سالهای آینده از این اوراق استفاده شود.
عشقی با اعلام اینکه ظرفیتسازی و نهادسازی برای مشارکت چندان فراهم نشده است، گفت: سعی ما این بود ادبیات تامین مالی در بازار سرمایه به فعالان حوزه مدیریت شهری آموخته شود و از سویی دیگر نهادسازی نیز در این مسیر صورت بگیرد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد: در شهرداری تهران مجوز نهاد مالی مستقل صادر شده و راهاندازی خواهد شد تا در نوآوری و به ویژه در زمینه مشارکت و تبدیل داراییهای کلان به درگیر شدن منابع مالی گام برداشته شود. ذائقه مردم کماکان با سرمایهگذاری در حوزه مسکن است اما باید منابع با ابزارسازی در ساخت و ساز مورد استفاده قرار بگیرد که شهرداریها باید در حوزه املاک از این ظرفیت استفاده کنند.
وی با بیان اینکه شهرداریها میتوانند از ظرفیت اوراق مشارکت نیز استفاده کنند، یادآور شد: بهرههای بانکی در دنیا و کشور بسیار بالاست و شرایط ایجاد شده برای ترازنامه بانکها باعث شده بهره به بالاترین حد خود در سالهای اخیر برسد. فکر میکنیم نحوه تامین مالی از محل اوراق بدهی ناشی از این وضعیت، کوتاه مدت باشد.
عشقی اعلام کرد: مجوز دومین صندوق املاک و مستغلات نیز صادر شده و معتقدیم که این صندوقها در تمام شهرداریها قابل استفاده است که این ابزار برای سرمایهگذاری مستقیم شهرداریها خواهد بود.
وی با بیان اینکه مقدمات اوراق سلف فراهم شده و تا پایان سال منتشر خواهد شد تا مسکن متری و تامین واحدهای خرد عملیاتی شود، گفت: نهادهای مالی مرتبط با مدیریت شهری میتوانند در این مسیر کمک کنند و پیش قدم باشند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اعلام اینکه تسهیلات جدید پرداختی در شبکه بانکی هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان بوده است، گفت: این رقم در بازار سرمایه ۵۸۰ هزار میلیارد تومان بوده که ۳۰ درصد تسهیلات را به خود اختصاص میدهد.
وی با اشاره به محدودیت صورتهای مالی در شهرداریها، گفت: لازمه ورود به بازار سرمایه شفافیت و اطلاعرسانی است تا بتوان اعتماد عمومی را جلب کرد و کل شهرداریها باید اطلاعات مالی را در سامانه کدال ثبت کنند.
عشقی با تاکید بر ارتقاء تصویر شهرداریها در مشارکت با توسعه دهندهها با اقدامات ترویجی محقق شود، گفت: انواع صندوقهای سرمایهگذاری برای پروژههای خاص و دانشبنیان و صندوقهای درآمد ثابت ایجاد شده و امکان استفاده از آن وجود دارد.
وی افزود: به دنبال این هستیم که ابزارهای جدید را به شورای عالی بورس ارائه دهیم و از اوراق بهادار جدید برای ارائه به توسعهدهندهها استقبال میکنیم.