عسل طبیعی محصولی است که توسط زنبوران عسل با استفاده از شهد گیاهان مختلف تولید میشود و به دلیل طعم خوب و خواص گسترده برای سلامتی، بسیار مورد توجه قرار میگیرد. متاسفانه وجود عسلهای غیر طبیعی و فیک در بازار باعث شده است تا بسیاری از افراد در هنگام خرید این محصول با این سوال مهم مواجه شوند که تشخیص عسل طبیعی چگونه است؟
عسل میتواند جایگزین فوقالعادهای برای شکر تصفیهشده و دیگر شیرین کنندههای پرکالری و صنعتی باشد. شیرین کنندههایی مثل شکر فقط منبعی است خالص از کالری و متاسفانه هیچ ارزش غذایی دیگری ندارد. اما عسل طبیعی، این ماده شیرین و دوست داشتنی که مادر طبیعت و سخاوتمندی زنبورهای عسل به ما هدیه داده، نه تنها میتواند زندگی ما را شیرین کند، بلکه دارای مواد معدنی، مواد مغذی و آنزیمهای زندهای است که منافع بیشماری برای بدن ما دارد.
البته توجه کنید که بهرهمندی از این منافع به شرطی است که از عسل طبیعی و خالص استفاده کنید. عسل کاملا طبیعی ممکن است در پروسههای بستهبندی صنعتی، بسیاری از خواص و منافع واقعی خود را از دست بدهد. بنابراین باید قبل از خرید به خلوص و اصالت عسل توجه کنید و معیاری برای تشخیص عسل طبیعی داشته باشید.
کیفیت غذاهایی که ما مصرف میکنیم بسیار مهم است زیرا تأثیر مستقیم بر سلامت ما دارد. محصولات غذایی تقلبی باعث عوارض جانبی کوتاه مدت و بلند مدت میشود. عسل یک ماده غذایی بسیار غنی و پرخاصیت است. این محصول بدون چربی، بدون کلسترول و بدون سدیم است. در عین حال همین ماده عاری از چربی، کلسترول و سدیم انرژی قابل توجهی به شما میدهد.
عسل به عنوان عصاره شیرین طبیعت نامیده میشود. این مایع غلیظ، شیرین و چسبناک کمتر از یک اکسیر برای حیات نیست. بنابراین استفاده از نمونه خالص و باکیفیت این ماده غذایی و دارویی در نوع خود ضروری به نظر میرسد.
خواص عسل طبیعی
- درمان گلو درد
- درمان بیماریهای ویروسی و باکتریایی
- بهبود سیستم گوارش
- ضد سرطان
- زیبایی پوست و مو
- درمان اختلالات ریوی
- درمان اختلالات کلیوی
- افزایش قوای جنسی
- تقویت سیستم ایمنی
دیگر خواص عسل طبیعی
منبع مواد مغذی حیاتی برای ارتقاء سلامت
21 گرم عسل خام، منبع 64 کالری و 17 گرم شکر است. عسل خام همچنین سرشار از مواد مغذی شامل؛ کلسیم، منیزیم، منگنز، نیاسین، اسید پانتوتنیک، فسفر، پتاسیم، ریبوفلاوین، فلز روی، اسید آمینه و انواع آنزیم است.
منبع عناصر آنتی اکسیدان
رادیکالهای آزاد به روند پیری و توسعه بیماریهای مزمن مانند سرطان و بیماریهای قلبی کمک میکنند. ترکیبات آنتی اکسیدان در عسل خام به نام پلی فنولها دارای اثرات ضد التهابی هستند که میتوانند در محافظت از سلامت شما در برابر شرایط مرتبط با استرس اکسیداتیو مفید باشند.
دارای خواص ضد باکتری و ضد قارچی
پروپولیس در عسل خام دارای منبع ضد قارچ و ضد باکتریایی است. اثربخشی عسل به عنوان یک ماده ضد باکتری یا ضد قارچی بسته به نوع عسل متفاوت است. اما بسیاری از گونههای این محصول برای استفادههای خاص درمانی مانند عفونت مفید است.
تقویتکننده دستگاه گوارشی
عسل گاهی اوقات برای درمان عارضههای گوارشی مانند اسهال استفاده میشود. این ماده به عنوان یک درمان طبیعی برای باکتری هلیکوباکتر پیلوری که علت شایع زخم معده است، شناخته میشود. این ماده همچنین حاوی پرایوتیکهای مفید است که باکتریهای خوبی که در روده زندگی میکنند و برای هضم غذا و سلامت عمومی حیاتی هستند را، تغذیه میکنند.
بهبود سلامت مغز
یکی از خواص قابل توجه این محصول طبیعی، کمک به حفظ سلامت مغز است. قابلیت ضد التهابی عسل از سلامت بخشهای مختلف بدن از جمله مغز محافظت میکند.
تقلب در عسل آسان بسیار است. عسل تجاری را اغلب با محلول گلوکز، شربت با فروکتوز بالا و سایر موادی که ممکن است حتی درباره آنها ندانید مخلوط میکنند. گاهی اوقات وقتی در شیشه عسل را باز می کنید، صدای پاپ را میشنوید. حالتی که انگار در آن گاز جمع شده است. این صدا میتواند نشان دهد که در عسل تقلبی شده است. احتمال دارد فرآیند تخمیر در داخل آن اتفاق افتاده باشد. چیزی که در عسل خام و طبیعی اتفاق نمیافتد.
تشخیص عسل طبیعی با شکرک زدن
برخی افراد شکرک زدن را نشانه عسل تقلبی میدانند و برخی بر عکس. اما شکرک زدن عسل هیچ ارتباطی به خالص یا غیر خالص بودن آن ندارد.
دلایل شکرک زدن عسل
توجه داشته باشید که شکرک زدن عسل ارزش غذایی آن را کاهش نمیدهد. شما میتوانید عسل شکرک زده را به همان شکل نوش جان کنید و از مزایای مصرف آن برخوردار شوید. از جمله این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نوع گلهایی که زنبورها از آنها شهد جمعآوری کردهاند: عسلهایی که از شهد گلهای خاصی مانند یونجه و سیبزمینی تهیه میشوند، بیشتر از سایر عسلها شکرک میزنند.
- دمای نگهداری عسل: عسلهایی که در دمای پایین نگهداری میشوند، سریعتر از عسلهایی که در دمای بالا نگهداری میشوند، شکرک میزنند.
- مدت زمان نگهداری عسل: عسلهای قدیمیتر بیشتر از عسلهای تازهتر، شکرک میزنند.
تشخیص عسل طبیعی با آب سرد
برای این آزمایش یک قاشق چایی خوری عسل مورد نظر را بردارید و در لیوان پر از آب سرد بریزید.
عسل ناخالص یا تقلبی در آب حل میشود، در حالی که عسل خالص که بافت متراکمتری دارد، درست در ته لیوان به صورت توده تهنشین میشود.
عسل خالص متراکم است و فقط در یک مسیر ریزش میکند. بافت نرمی دارد، لایه لایه نمیشود و عطر و بوی شیرین متمایزی دارد.
تشخیص عسل طبیعی با عطر و بو
اگر درپوش عسل مدتی بسته باشد، بعد از باز کردن درپوش، بو و عطر عسل طبیعی را که مشابه گلهای طبیعت است را میتوانین احساس کنید.
تشخیص عسل طبیعی با مزه
عسل طبیعی مزه شکر نمیدهد و علاوه بر شیرینی خاص، دارای مزه و طعم ویژهای است. برای تشخیص عسل طبیعی از تقلبی، باید توجه داشت که عسل مصنوعی بیشتر طعم شکر میدهد، نه مزه خالص عسل.
عسل خام، که در خالصترین شکل عسل است، اغلب هنگام مصرف یک احساس سوزش خفیف در انتهای گلو ایجاد میکند.
تشخیص عسل طبیعی با استفاده از نان تست
اگر مقداری عسل خالص را روی نان تست بمالیم بعد از چند دقیقه نان سفت و سخت میشود. در صورتی که در نمونههای تقلبی به علت مواد افزودنی و همچنین رطوبت بالایی که وجود دارد نان حالت خیسی پیدا میکند.