مجازات پخش کردن عکس و فیلم خصوصی دیگران چیست؟

  4021114069

مجازات پخش کردن عکس و فیلم خصوصی دیگران و صدای افراد، بدون اجازه آنها و مجازات گذاشتن عکس بدون اجازه در اینستاگرام، حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات خواهد بود. تغییر و سپس، انتشار عکس و فیلم و صدای افراد نیز جرم بوده و مجازات حبس و جزای نقدی یا هر دوی آنها را داد.

متأسفانه این روزها، به علت گسترش استفاده از فضای مجازی، جرایم مربوط به این حوزه نیز افزایش داشته و باب سوءاستفاده و اخاذی برای برخی مجرمان این حوزه، باز شده است. به‌طوری‌که در بسیاری از موارد، مجرمان فضای مجازی، صرفاً با تهدید در خصوص موارد مرتبط با آبروی افراد، اقدام به درخواست مبالغ کلان و اخذ آن، از قربانیان خود می‌کنند. به همین دلیل در این مطلب به مجازات پخش کردن عکس و فیلم خصوصی دیگران می‌پردازیم.

مجازات پخش کردن عکس و فیلم خصوصی دیگران بدون اجازه آنها

گاهی برخی افراد، به علت‌های مختلفی، نظیر دشمنی، انتقام‌جویی یا اخاذی، اقدام به گذاشتن عکس بدون اجازه در اینستاگرام، تغییر و پخش کردن یا صرفاً، انتشار عکس و فیلم‌های خصوصی دیگران می‌کنند که این کار، باعث نابودی زندگی چندین نفر می‌شود.

لکه‌دار کردن آبروی دیگران، با گذاشتن عکس بدون اجازه در اینستاگرام، تغییر و انتشار و یا صرفاً پخش کردن عکس و فیلم خصوصی آن‌ها و یا ساختن پیج‌های جعلی، باعث شده است که قانون‌گذار، برای حفظ حیثیت شهروندان جامعه و جلوگیری از جرایم در این زمینه، مقرراتی را پیش‌بینی کند تا افرادی که اقدام به انجام این قبیل اعمال غیرقانونی می‌کنند، به مجازات عمل ناشایست خود برسند.

مجازات گذاشتن عکس بدون اجازه در اینستاگرام، مجازات پخش کردن عکس و فیلم خصوصی دیگران، همچنین، صدای افراد و مجازات تغییر و سپس انتشار این موارد، بدون اجازه صاحبان آن‌ها نیز در قانون، پیش‌بینی‌شده است. ماده ۱۷ قانون جرایم رایانه‌ای، در خصوص مجازات پخش کردن عکس و فیلم خصوصی دیگران، همچنین، صدای افراد، بدون اجازه آن‌ها، مقرر می‌دارد:

"هر کس، به‌وسیله سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی، صوت یا تصویر یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او، جز در موارد قانونی، منتشر کند یا دسترس دیگران قرار دهد، به‌نحوی‌که منجر به ضرر یا عرفاً، موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا چهل میلیون (۴۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات، محکوم خواهد شد."

البته، فرد متخلف، در صورتی به مجازات پخش کردن عکس و فیلم خصوصی و صدای افراد محکوم می‌شود که به فرد مقابل، ضرری وارد شود یا عرفاً، این عمل، سبب هتک حیثیت وی بشود.

مجازات پخش کردن عکس و فیلم خصوصی دیگران و تهدید به آن

انتشار فیلم‌ها و عکس‌های خصوصی دیگران و تهدید به پخش کردن عکس و فیلم خصوصی دیگران به‌موجب مواد ۷۴۴ و ۷۴۵ قانون مجازات اسلامی و یا همان مواد ۱۶ و ۱۷ قانون جرایم رایانه‌ای، جرم محسوب شده است. حکم مجازات تهدید به پخش کردن عکس و فیلم خصوصی دیگران، همانند انتشار آن، حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا چهل میلیون (۴۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات است.

پخش کردن عکس و فیلم خصوصی دیگران، یکی از جرایمی است که متأسفانه در سطح جامعه رواج پیدا کرده است. حتی در برخی از موارد، متهم جرم انتشار عکس و فیلم خصوصی دیگران، با استفاده از عکس و فیلمی و صدایی که از دیگری دارد، اقدام به اخاذی نیز کرده و معمولاً بزه‌دیده یعنی قربانی جرم، برای حفظ آبرو خواسته‌های غیرقانونی بزهکار را عملی می‌سازد .

البته قانون‌گذار همچون سایر جرایم، برای مقابله با جرم انتشار عکس و فیلم خصوصی، مقرراتی را وضع کرده است. این قواعد و مقررات از قربانیان جرم انتشار عکس و فیلم خصوصی حمایت کرده و مجازات‌های شدیدی را در مورد بزهکار اجرا می‌کند. حفظ آبروی اشخاص تااندازه‌ای برای قانون‌گذار اهمیت داشته که حتی تهدید به پخش کردن عکس و فیلم دیگری نیز جرم محسوب شده است .

مجازات پخش کردن عکس و فیلم خصوصی دیگران

یکی از جرایم شایعی که این روزها در دادسراها و محاکم کیفری مطرح می‌شود، سوءاستفاده از فیلم و عکس‌های خصوصی و خانوادگی دیگران و اخاذی از آنها در برخی موارد است.

ازآنجاکه پخش کردن عکس و فیلم خصوصی دیگران، بدون رضایت آنها، در اکثر مواقع موجب هتک حرمت افراد و بردن آبروی آنها می‌شود، قانون‌گذار نیز این عمل را جرم دانسته و برای آن مجازات تعیین کرده است تا بدین‌وسیله هم از قربانیان جرم انتشار فیلم‌ها و عکس‌های خصوصی دیگران حمایت کرده و هم تااندازه‌ای با ارعاب بزهکاران این جرم، از وقوع آن در جامعه جلوگیری نماید.

جرم پخش کردن عکس و فیلم خصوصی دیگران در ماده ۷۴۵ قانون مجازات اسلامی و یا همان ماده ۱۷ قانون جرایم رایانه‌ای، مورد تصریح قانون‌گذار قرار گرفته است.

به‌موجب این ماده: «هرکس به‌وسیله سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی صوت یا تصویر یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او جز در موارد قانونی منتشر کند یا در دسترس دیگران قرار دهد، به‌نحوی‌که منجر به ضرر یا عرفاً موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا چهل میلیون (۴۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»

لازم به ذکر است که به‌موجب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، مجازات حبس تعیین شده در ماده فوق به نصف کاهش‌یافته است.

مجازات تهدید به پخش کردن عکس و فیلم خصوصی دیگران

اما گاهی بزهکار، اقدام به پخش کردن عکس و فیلم خصوصی دیگران نکرده و صرفاً قربانی جرم را تهدید به انتشار عکس و فیلم خصوصی وی می‌کند.

جرم تهدید به پخش کردن عکس و فیلم خصوصی دیگران در ماده ۷۴۴ قانون مجازات اسلامی و یا همان ماده ۱۶ قانون جرایم رایانه‌ای، مورد تصریح قانون‌گذار قرار گرفته است.

به‌موجب این ماده: «هرکس به‌وسیله سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی، فیلم یا صوت یا تصویر دیگری را تغییر دهد یا تحریف کند و آن را منتشر یا با علم به تغییر یا تحریف منتشر کند، به‌نحوی‌که عرفاً موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا چهل میلیون (۴۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد. تبصره - چنانچه تغییر یا تحریف به‌صورت مستهجن باشد، مرتکب به حداکثر هر دو مجازات مقرر محکوم خواهد شد.».