به گزارش ایسنا، این نشریه در مطلبی آورده است به نظر میآید عنصری شکبرانگیز در رژیم غذایی مدیترانهای وجود دارد و آن، روغن زیتون است.
روغن زیتون که به طلای مایع معروف است یکی از ارکان اصلی رژیم غذایی مدیترانهای است. این رژیم غذایی هفت سال پیدرپی در رتبه اول بهترین رژیمهای غذایی جهان جای گرفته است.
کارشناسان مواد غذایی از دیرباز به فواید بیشمار روغن زیتون برای سلامت اشاره کردهاند زیرا این روغن سرشار از چربیهای مفید و مواد مغذی است.
اما اکنون متخصصان در ایالات متحده هشدار میدهند که احتمال دارد تبلیغات درباره این چاشنی غذایی باعث شود که برخیها فواید روغن زیتون برای کاهش وزن را بیش از حد بزرگ کنند. در نتیجه، تلاشهای افرادی که از رژیم غذایی خاصی پیروی میکنند در اثر مصرف زیاد روغن زیتون بیثمر میماند و آنها اضافهوزن پیدا میکنند.
یکی از مراجعهکنندگان به دکتر «میشل روتنستاین»، متخصص تغذیه در نیویورک میگوید هر روز یک فنجان پر روغن زیتون میخورد زیرا به نظر او روغن زیتون بیهمتا و بسیار سالم است. اما روتنستاین معتقد است این رژیم غذایی می تواند اثر منفی هم داشته باشد.
روتنستاین میگوید: این رژیم افراطی نهتنها مانع کاهش وزن این مراجعهکننده شد بلکه روی میزان کلسترول خون او نیز اثر منفی گذاشت. این حجم از روغن زیتون میتواند حاوی چربی اشباعشده زیادی باشد که با مزیتهای گفتهشده درباره این ماده غذایی در تضاد قرار میگیرد.
با همه اینها، اتفاقنظر بر این است که روغن زیتون برای سلامت بدن نسبتا خوب است به ویژه اگر در پختوپز استفاده شود.
«کتلین لوپز»، متخصص تغذیه نیز در این باره میگوید: اگر از منظر خطر یا فایده و هزینه به موضوع بنگریم، مصرف روغن زیتون فرابکر بسیار کمخطر است و با توجه به تاثیر مثبتش بر نشانههای خطر (بیماریهای قلبی) و التهاب، به احتمال زیاد برای اغلب مردم مفید است.
یک پژوهش نشان داده است که افزودن روغن زیتون بیشتر به رژیم غذایی ممکن است خطر مرگ در اثر زوال عقل را کاهش دهد.
به گفته آن «جولی تسیر»، یکی دیگر از متخصصان تغذیه، طبق پژوهشها مصرف روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون توصیه میشود زیرا این روغنها نه تنها برای سلامت قلب مفیدند بلکه به سلامت مغز نیز کمک میکنند.
با توجه به پژوهشهای صورتگرفته، استفاده منظم از روغن زیتون در رژیم غذایی به جای مصرف چربیهای حیوانی یا فراوریشده به طور کلی رژیم غذایی سالمتری است.
تسیر میگوید: برخی ترکیبهای آنتیاکسیدانی در روغن زیتون میتوانند از سد خونی مغز عبور کنند و بالقوه روی مغز اثر مستقیم بگذارند. این امکان هم هست که روغن زیتون با توجه به مزیتی که برای سلامت قلب و عروق دارد، تاثیر غیرمستقیم بر سلامت مغز داشته باشد.
برخی از یافتههای پژوهشی دیگر نیز حاکی از آن است که خوردن نصف قاشق غذاخوری روغن زیتون میتواند خطر مرگ ناشی از سرطان و خطر ابتلا به بیماری زوال عصبی و بیماریهای تنفسی را کاهش دهد.
بنابراین بخش زیادی از نگرانی متخصصان تغذیه در آمریکا ناشی از تبلیغات گسترده افراد مشهور و با نفوذ در شبکههای اجتماعی در مورد مصرف روغن زیتون است. برخی از این افراد این روغن سرشار از چربیهای غیراشباعشده را روی بستنی یا داخل قهوه میریزند یا یک قاشق غذاخوری پر از آن میخورند. یک شرکت معروف زنجیرهای در آمریکا نیز امسال تبلیغات و عرضه نوشیدنیهای حاوی روغن زیتون (نوشیدنیهای دمکرده با روغن زیتون فرابکر) را آغاز کرده و رشد این تبلیغات موجب نگرانی متخصصان از ادامه این روند شده است.