حکایت چرخی که هزاران بار اختراع می شود!..

سعیده اسکندری، گروه اقتصادی الف،   4021223053 ۳۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

«جنجال کسب سود ۲۰ میلیونی از تخصیص سهمیه ۱۰۰۰ یورویی ارز مسافرتی، بسیاری را واداشته که این سوال را مطرح کنند که اساسا چرا سیاستگذاران اقتصادی از گذشته درس نمی گیرند و اشتباهات تاریخی را مدام تکرار می کنند؟»

حکایت چرخی که هزاران بار اختراع می شود!..

 در روزهای گذشته، رسیدنِ مابه‌التفاوت قیمت ارز دولتی و آزاد به عدد 20 هزار تومان و 20 میلیونی شدنِ سود ناشی از دریافت سهمیه 1000 یورویی ارز مسافرتی، با بازتاب ها و تحلیل و تفسیرهای مختلفی در کشورمان همراه شده است. رویدادی که برخی از آن در بحبوحه شرایط اقتصادی کنونی کشورمان به مثابه جلوه ای عینی از ضعف‌عملکرد و عدم تدبیر یاد کرده و نقدهای جدی را به آن وارد دانسته اند. 

در این راستا، گزارش های مختلفی در مورد شیوه های مختلفی که برخی سودجویان با استفاده از آن ها اقدام به دریافت سهمیه 1000 یورویی ارز مسافرتی و کسب سود می کنند نیز منتشر شده است. کار به جایی رسید که برخی نمایندگان مجلس از ضرورت توقف سریع توزیع رانت جدید در قالب تخصیص ارز مسافرتی سخن گفته و برخی دیگر نیز از برخورد قاطع با سودجویان در این حوزه خبر داده اند. 

با این همه، آنچه به تازگی در قالب جنجال های اخیر با محوریت سود ناشی از تخصیص ارز مسافرتی شاهد بوده‌ایم، به هیچ عنوان رویداد تازه ای نبوده و پیشتر نیز در چندین نوبت شاهد این چالش بوده ایم. در این رابطه، یک سوال محوری مطرح می شود و آن این است که چرا آسیب شناسی درستی از سیاست های پیشین و عدم تکرار اشتباهات پرهزینه در آینده صورت نمی گیرد؟ موضوعی که خود موجب اتلاف منابع ارزی کشور آن هم در شرایطی می شود که چندین سال است ایران هدفِ یک جنگ اقتصادی گسترده و فراگیر از سوی قدرت های غربی و متحدان بین المللی آن ها قرار دارد. 

در حقیقت، درس نگرفتن از مسائل و معادلات پیشین در قالب اقتصاد کشورمان، نه تنها چالش های اقتصادیِ کشور را تشدید و تعمیق می کند بلکه در نوع خود فضای منفی را نیز در جامعه ایجاد می کند که نقطه اصلی تاکید آن توسعه بی عدالتی و تبعیض است. اساسا در بحبوحه جنجالی های اخیر بود که برخی منتقدان و تحلیلگران به این مساله اشاره داشتند که در شرایطی که بخش قابل توجهی از مردم کشورمان با چالش های جدی اقتصادی دست به گریبان هستند، تخصیص رانت در قالب ارز مسافرتی، نوعی ناامیدی و جو منفی را در جامعه ایجاد می‌کند. 

با این همه، شاید یکی از عینی ترین پیام های آنچه به تازگی در قالب جنجال های مرتبط با تخصیص ارز مسافرتی شاهد بوده ایم این است که به نظر می رسد اساسا اصلِ برخی چالش های اقتصادی کشورمان از سوی سیاستگذاران و تصمیم سازان مرتبط، به مثابه یک اولویت و مشکل شناسایی نشده است. والا اکنون نباید با شرایط رو به رو می‌بودیم که انگار ضروری است چرخ هزاران بار اختراع شود. 

دیدگاه کاربران

عمران۳۴۲۲۰۵۰۱۲:۳۴:۱۷ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
افرادی که توانایی سفر خارجی دارند به ارز دولتی و تخفیفی نیاز ندارند.
ناشناس۳۴۲۲۱۰۲۱۳:۲۰:۵۳ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
مردم این کشور با اینهمه ثروت و نعمت خدادای باید بهترین را در جهان تجربه کنند نه اینکه عده ای در مسیر ترکیه و یونان برای مهاجرت به اروپا یادآور یک کشور جنگ زده و عقب مانده باشند. مردم این کشور با اینهمه منابع لایق بهترین زندگی هستند این ناتوانی و بی لیاقتی مسئولین و مدیران ناتوان این کشور هست که باعث شده این کشور اینهمه خسارت ببینه و مردمش هر روز فقیرتر شوند تا اینچنین عزت نفس خودشون رو فدای چند هزار دلار پول کنند
ناشناس۳۴۲۲۳۶۹۱۸:۴۰:۲۹ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
اصلاً بحث نیاز یا عدم نیاز اقشار بی درد و مرفّح جامعه نیست عده‌ای خائن که اتفاقاً شریان‌های کلان تولید و استخراج و توزیع و اقتصاد و معیشت تحت تصرفشان است ، ارز بویژه دلار را بر همه‌ی عرصه‌های زندگی مردم تحمیل کرده‌اند به محض مخالفت یا مقاومت جدی از سوی دولت ، امنیت روانی جامعه را به شدت به خطر میاندازند و مردم و حاکمیت را با چالش‌های امنیتی مواجه میکنند
امیر۳۴۲۲۲۰۴۱۵:۰۵:۴۵ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
نیازی ندارند. حالا ارز از کجا بخرن؟ وقتی که خرید و فروش ارزدر کشور ممنوع هست؟
ناشناس۳۴۲۲۴۸۶۲۲:۱۱:۲۹ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
از صرافی
ناشناس۳۴۲۲۰۵۸۱۲:۴۱:۳۷ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
همین کارها رو ونزوئلا کرد و اقتصادش سقوط آزاد کرد جالبه که میگن آزموده را آزمودن خطاست در مورد کشور ما صدق نمیکنه و ما خطاها را بارها و بارها انجام میدیم اصلا هم چیزی یاد نمیگیرم تو کشوری که بالای 80 میلیون جمعیت داره حتما آدمهای توانمندی داریم که بتونن این کشور با اینهمه نعمت و ثروت را آباد کنند تا مردم اینچنین شان و عزت نفس خودشون رو با صف ایستادن و ارز گرفتن پایین نیارند چرا مردم ما باید اینگونه زندگی کنند
ناشناس۳۴۲۲۱۶۷۱۴:۲۴:۵۰ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
قبل از انتخابات آقایون هزاران صفحه برنامه داشتند و بد و بیراه میگفتند به مسئولین وقت و بی عرضه می خواندند اونها رو. حالا معلوم شد اون چند هزار صفحه برنامه، کاغذ باطله ای بیش نبود .
ناشناس۳۴۲۲۴۰۲۱۹:۴۸:۳۲ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
یکی یکی دارند انجام می‌دهد اول از همه بدتر شدن جلوگیری می شود و دیگر در ترازنامه ها و مالیات ها مانور می‌دهند البته هنوز کج روی هست مانند ارزهای چند نرخی یا بنزین
ناشناس۳۴۲۲۰۵۹۱۲:۴۳:۳۵ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
۱۰۰۰ دلار در دنیای امروز پولی نیست. کنترل کنند کسی سو استفاده نکند ولی مردم را مجبور به مراجعه به دلالان نکنند.
ناشناس۳۴۲۲۱۶۱۱۴:۱۹:۲۲ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
هزار دلار برای امثال شما پولی نیست برای من کارگر حقوق ۵ ماهمه
ناشناس۳۴۲۲۰۶۸۱۲:۵۲:۲۹ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
مضحک تر از این نیست که می‌گویند چون فشار به بازار آزاد می آورد ما ارز رانتی می دهیم!! یعنی کل علم اقتصاد را را زیر و رو کردن!!!
ناشناس۳۴۲۲۰۸۳۱۳:۰۶:۰۰ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
نظام حکمرانی انسجام و هماهنگی لازم را ندارد. هر قسمتی ساز خودش را می نوازد.بخاطر همین است که بین قدرت نظامی با قدرت اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی ما زمین تا آسمان فاصله است. کسی که میخواد بره دوبی و ترکیه عشق و حال کنه چرا باید دلار بهش داد؟
ناشناس۳۴۲۲۰۹۴۱۳:۱۴:۰۵ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
خود سایت الف بارها در مورد ارز 4200 و 28500 مقاله زده و تببین می کرده که کاری درست بوده در اقتصاد در حالی که همین ارزها منشا تورم و فساد بوده!
علی۳۴۲۲۱۰۱۱۳:۱۸:۴۵ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
یکی از عجیب ترین ایده هایی بود که دولت برای کنترل قیمت ارز اجرا کرد! مثل روز روشن‌ بود که تبدیل به رانت میشه ولی دولت اجراش کرد و حالا معلوم نیست چجوری میخواد اینهمه دلار و یوروی بربادرفته رو پس بگیره
ناشناس۳۴۲۲۱۸۵۱۴:۴۸:۳۸ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
این که چیزی نیست دولت قبل حدود 100 میلیارد دلار رانتی 4200 تومانی را به جیب دلالان ریخت و دسته بیل و سنگ قبر و سنگ پا و غیره وارد شد.
ناشناس۳۴۲۲۲۱۴۱۵:۱۲:۰۵ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
بخاطر همین بعد از حذفش قیمت کالاهای اساسی تا ۱۰ برابر افزایش داشت؟؟
ناشناس۳۴۲۲۴۹۵۲۲:۲۰:۱۷ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
به خاطر این بود که ارز واقعی رقم آن 10 برابر شده اما با دوپینگ ارز همان قبلی داده می شد و یکی از دلایل اینکه تورم روی 40 باقی می ماند و داشت افزایش می یافت همین بود یعنی هر چه قدر اختلاف بین آن ارز پایین و بازار آزاد بیشتر شود نیاز به سرمایه بیشتری برای تامین آن نیاز خواهد و ارز 28500 فعلا چون.....!
ناشناس۳۴۲۲۱۱۰۱۳:۲۶:۲۴ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
۱۰۰۰ دلار پول بسیار کمی است و مشکل از آنجا شروع شد که دولت با ایجاد بازار آزاد و فروش ارز در آن و بردن سود کلان با گران کردن هر روز آن ، گاهی دچار تناقض با دلالی خودش میشود، جالبه کسی نمیپرسه چرا دلار آزاد هر روز گران می‌شود و تورم بالا میرود ولی میپرسند چرا دولت به مردم گاهی در وجه ناچیز دلار دولتی میفروشد،
ناشناس۳۴۲۲۱۲۱۱۳:۳۵:۰۶ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
این ‌کاسبی هایی است ‌که برخی مسوولین برای خود،فرزندان وبستگانشان به راه می اندازند؟وگرنه سفر خارج چه ربطی به بدبخت بیچاره ها دارد؟
ناشناس۳۴۲۲۴۱۵۲۰:۱۴:۰۲ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
بله. اشتباهی که چندبار تکرار شود دیگر اشتباه نیست. برنامه است.
ناشناس۳۴۲۲۱۲۹۱۳:۴۶:۱۵ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
چرا سياستگذاران اقتصادي از گذشته درس نمي گيرند و اشتباهات تاريخي را تكرار مي كنند ! ------------------------------ معلومه برادر ! براي اين كه تعدادي و يا اندكي و يا بيشتري از آنها نه سياستگذارند و نه اقتصاد دان ! آخه وقتي مي گوييم « سياستگذاران اقتصادي » پس بايد طرف هم علم اقتصاد را بداند و هم خوب سياست اقتصادي داشته باشد ! به نظرم اين است و جز اين نيست ! ... مگه نه ؟
ارادتمند شما اصغر !۳۴۲۲۱۴۵۱۴:۰۵:۰۱ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
اميد است انشا الله تعالي تمامي « سياستگزاران اقتصادي » و نيز تمامي « سياستگزاران سياسي » و البته تمامي « سياستگزاران فرهنگي و هنري » و ديگر سياستگزاران همه و همه در تمامي بلاد و ممالك از گذشته هاي تاريخ درس بگيرند و اشتباهات تاريخي را تكرار نكنند ! كه از قديم و نديم گفته اند « آزموده را آزمودن خطاست » !!
ناشناس۳۴۲۲۱۶۴۱۴:۲۲:۱۶ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
این درحالی است که برای تعیین نرخ واقعی حقوق کارگر دست دولتمردان میلرزد با ادعای اینکه تورم زاست حقوق قانونی کارگران را نمی دهند. تورم زا قیمت خدمات دولتی و مانند اینهاست که یه شبه دو برابر میشود نرخ آب و برق و گاز و ... را هم که جای خود دارد
علی۳۴۲۲۱۶۶۱۴:۲۴:۲۸ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
سوالی که باید پرسید این است که آیا ما اصولا کارشناس و کاردان در راس امور اقتصادی داریم .
ناشناس۳۴۲۲۱۷۱۱۴:۲۸:۵۴ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
اندر حكايت « سياستگزار اقتصادي » و « سياستگذار اقتصادي » ! --------------------- -- عرض مي كنم چرا اين سياستگزاران اقتصادي از گذشته تاريخي درس نمي گيرند و اشتباهات تاريخي را تكرار مي كنند ؟ -- خب معلومه اخوي ! حتماً اين عده « سياستگذار اقتصادي » هستند ، يعني از سياستگزاري اقتصادي عبور كرده اند ، گذشته اند ... دور زده اند ! عطايش را به لقايش بخشيده اند ! باور بفرما !
o r۳۴۲۲۱۹۳۱۴:۵۵:۵۱ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
هرکی بی نظمی ایجاد میکند یا آنرا برطرف نمیکند مطمین باشید از ان سود میبرد . وقتی بانک ها به ویژه بانک مرکزی بازار ارز را نامنظم میکند یا نمیخواهد به آن سرو سامان دهد حتما سود سرشاری برای بسیاری در آن نهفته است . تقصیر انرا به گردن مردم نیاندازید
ناشناس۳۴۲۲۲۸۰۱۶:۲۰:۴۱ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
چرا نمی کویید دولت شما در عرض دو سال قیمت دلار رو از 26 تومان به 60 تومان رسانده؟ گناه مردم چیست؟ اگر کسی می خواهد مسافرت کند ارز از کجا باید تهیه کند. یک مسئول تو این کشور نیست پاسخ دهد؟
ناشناس۳۴۲۲۳۳۶۱۷:۴۸:۴۱ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
کشف کردم!! چاره کار «نظارت» است. اول برای شرکت های هواپیمایی ناظر بگذاریم. بعد برای صرافی های اختصاص دهنده ارز، بعد برای شعب فرودگاهی، بعد برای کسانی که ادعا می کنند می خواهند به مسافران خارجی بروند، بعد نظارت کنیم بر کشورهای مقصد که مطمئن شویم که مسافر در آنها ارز تخصیص شده را واقعا خرج می کند و ... خلاصه اینکه همه کار بکنیم تا خدای ناکرده قیمت ارز توسط «دست خبیث» بازار کشف نشود.
علی۳۴۲۲۳۴۸۱۷:۵۹:۴۳ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
اگر ارز مسافرتی ندهند برای خرید افراد مراجعه می‌کنند به دلال و قیمت ارز سر به فلک می‌کشد البته بانک مرکزی لیست افرادی را که ارز گرفتند و سفر خود را لغو کردند را از فرودگاه خواسته تا حساب‌های آنها را قفل کند و...
ناشناس۳۴۲۲۴۲۴۲۰:۲۵:۲۹ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
چون اگر برای ملت آب نداره ، ولی برای خودشان و کس و کارشان نون داره
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. جابجایی مرزهای وقاحت!

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  6. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

  7. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  8. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

  9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  10. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  13. درد بیمار و ناز طبیبان !

  14. فرزندان ظریف کجا هستند؟

  15. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  16. یارانه‌ها واریز شد

  17. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

  18. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  19. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

  20. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  21. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

  22.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

  23. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  24. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  25. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

پربحث‌های هفته

  1. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  2. یارانه‌ها واریز شد

  3. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  4. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  5. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  6. هجوم تهرانی ها به این منطقه برای خرید مسکن/ واحدهای کوچک هم نایاب شد  

  7. یارانه آبان واریز نشد/زمان واریز؛ نامعلوم!

  8. خودروسازی ایران؛ از دست ایلان ماسک هم کاری ساخته نیست !

  9. همتی: معتقد به اقتصاد دستوری نیستیم

  10. تصمیم اخیر دولت، قیمت خودروهای ایرانی را نجومی‌تر کرد + جدول قیمت

  11. جزئیات جدید از دلیل عدم واریز یارانه آبان ماه

  12. تداوم حیات خودروسازان با پول مردم

  13. افزایش نرخ عوارض ۵ آزاد راه کشور از اول آذر+ نرخ جدید 

  14. قیمت‌های جدید محصولات ایران خودرو و سایپا ابلاغ شد

  15. رونمایی از یک نامه جنجالی/ قیمت خودرو را ۸۰ درصد گران کنید  

  16. توضیحات اتابک درباره افزایش قیمت خودروهای ایران خودرو و سایپا  

  17. موافقت کمیسیون تلفیق با کاهش تعرفه واردات خودرو به ۶۰درصد

  18. گرانی ۴۰ درصدی بنزین، خبر قطعی یا تشویش اذهان عمومی؟

  19. آقای همتی! بالاخره نقدینگی کم است یا زیاد؟

  20. وضعیت پرداخت مفسده‌انگیز حق مأموریت ارزی، به دوران قبل از شهید رئیسی برگشت!

  21. کارمندان دولت حتما بخوانند/ میزان افزایش حقوق ۱۴۰۴ کارمندان ۳۰ درصد می‌شود؟  

  22.  یارانه نقدی ۱۴۰۴ با افزایش ۳۵درصدی ارز ترجیحی زیاد می‌شود؟

  23. قالیباف: همه در کشور برای خلق ثروت جدید تلاش کنیم

  24. فرزین: ۱۲۰۰ همت خلق پول جدید داشتیم

  25.  امکان تک نرخی کردن ارز با توجه به شرایط جامعه وجود ندارد

آخرین عناوین