قرص ایروکاست برای آنها که درگیر بیماریهای آلرژیک و آسم هستند نامی آشنا است. این دارو تنها باید با تجویز پزشک مورد استفاده قرار گیرد. ایروکاست یکی از رایجترین قرصهایی است که برای بهبود تنفس بیماران مبتلا به آسم، حساسیت و گرفتگی گلو مفید است. کسب اطلاعات درباره داروها کمک میکند تا همه بتوانند با دقت و توجه بیشتری آنها را مصرف کنند. در ادامه درباره نحوه مصرف، عوارض جانبی و همچنین مشخصات این دارو اطلاعاتی آورده شده است.
مونته لوکاست یا ایروکاست
قرص ایروکاست نام تجاری این دارو است و بیشترین مصرف آن برای درمان بیماری آسم در سنین مختلف است. در واقع، نام آن مونته لوکاست است که در گروه داروهای تحت عنوان آنتاگونیستهای گیرنده لکوترین جای میگیرد. این دارو میتواند کارکرد موادی مثل لکوترینها که در بدن موجب بروز علائم بیماری آسم و مشابه آن میشوند مسدود کند. این مواد در زمان واکنشهای آلرژیک موجب التهاب راههای تنفسی میشوند. این دارو مانع از انقباض ریهها میشود و از علائم بیماریهای تنفسی میکاهد. در نهایت هم بهبود تنفس را به دنبال دارد.
به طور کل، این قرص برای درمان خس خس سینه، مشکلات تنفسی، گرفتگی قفسه سینه و سرفههای آسم تجویز میشود. ورزشکارانی که در حین ورزش دچار مشکلات تنفسی میشوند، میتوانند برای رفع آن از این قرص با دستور پزشک استفاده کنند. علاوه بر آسم، این قرص برای درمان رینیت آلرژیک (بیماری که به گرفتگی، آبریزش یا خارش بینی منجر میشود و با عطسه همراه است) نیز داروی مناسبی تلقی میشود. قرص ایروکاست برای درمان علائم فصلی نیز کارکرد مفیدی دارد. اما انتخاب اول برای کنترل علائم آلرژی مانند آبریزش بینی حساسیتی مدام یا فصلی نیست.
مصرف قرص ایروکاست
قرص ایروکاست باید با دستور پزشک و بعد از تجویز او مورد مصرف قرار گیرد. زمان و دوز مصرفی این قرص با توجه به این که برای چه عارضهای توصیه شده متفاوت است. به عنوان مثال، اگر دارو برای بیمار مبتلا به آسم تجویز شود، باید عصر یا شب (طبق دستور پزشک) مورد استفاده قرار گیرد. اگر دارو برای بیماریهای ناشی از ورزش تجویز شده باشد، باید پیش از شروع فعالیت ورزشی مصرف شود. برای درمان رینیت آلرژیک میتوان در هر ساعتی از روز آن را مصرف کرد و هیچ محدودیت زمانی برای آن وجود نخواهد داشت.
نکته مهم درباره این دارو این است که باید به طور منظم و در زمان تعیین شده مصرف شود. ضمن این که مصرف آن باید مطابق با دستور پزشک باشد و مصرف بیشتر یا کمتر آن خارج از تجویز مجاز نیست.
نکته مهم دیگر درباره قرص ایروکاست این است که برای درمان حملههای ناگهانی آسم کاربردی ندارد. به طور معمول پزشکان برای کسانی که دچار این حملهها میشوند اسپری تجویز میکنند. پیش از قطع مصرف این دارو باید با پزشک مشورت شود. ایروکاست تنها به صورت قرص نیست و به شکلهای دیگر نیز در بازار موجود است. این دارو به صورت قرص در دوزها و شکلهای گوناگون برای سنین مختلف توصیه میشود. مصرف آن در صورتی که پزشک تشخیص دهد، برای کودکان بالای ۶ ماه مجاز است.
عوارض جانبی قرص ایروکاست
قرص ایروکاست مثل بقیه داروها بدون عوارض جانبی نیست. تأثیر مصرف این دارو ممکن است در مدت یک روز بعد از شروع مشخص شود. اما تأثیرات کامل آن به زمان بیشتری حتی در مواردی تا چند هفته نیاز دارد. عوارض این دارو برای همه یکسان نیست و در موارد بسیار کمی دیده میشود. این عوارض میتواند شامل اسهال، تب و سردرد باشد. احتمال بروز معده درد، تهوع یا استفراغ نیز وجود دارد. در موارد بسیار نادر هم ممکن است عوارض دیگر مثل توهم یا هذیان، مشکل در تمرکز و لکنت دیده شود.
از دیگر عوارض نادر این دارو میتوان به احساس لرزش در قسمتهای مختلف بدن و ضربان سریع قلب اشاره کرد. در زمان شیردهی و بارداری نباید بدون مشورت پزشک مصرف شود و این مسئله اهمیت زیادی دارد. هر چند گاهی عوارض حملههای آسم روی جنین بیشتر از عوارض مصرف دارو است. حتی در موقع مصرف قرص ایروکاست عوارضی مثل تغییرات خلقی، افسردگی، افکار خودکشی، تغییرات رفتاری و اختلال در خوابیدن نیز مشاهده شده است که باید به پزشک گزارش شوند.
نکتههای مهم درباره مصرف قرص ایروکاست
-
در زمان بارداری و شیردهی قرص ایروکاست هرگز نباید بدون مشورت با پزشک مصرف شود.
-
احتمال تداخل دارویی این قرص با داروهای دیگر وجود دارد. بهتر است در زمان مراجعه به پزشک درباره داروهای مصرفی با او مشورت شود.
-
در صورت داشتن حساسیت به این دارو یا داروهای مشابه پزشک باید در جریان قرار گیرد.
-
خوب است که مصرف این دارو زیر نظر پزشک انجام گیرد تا او بتواند روند بهبودی تنفس را به طور کامل بررسی کند.
-
سیگار کشیدن به وضوح بیماریهای تنفسی را شدت میبخشد و از تأثیرات مثبت داروها میکاهد.
-
در مواقع بروز علائمی مشابه سرماخوردگی یا آنفولانزا همراه با گزگز و بیحسی دست و تنگی نفس باید به پزشک مراجعه شود تا عوارض جانبی دارو مورد بررسی قرار گیرد.
-
در بهبود بیماری آسم هر کدام از داروها جایگاه درمانی خود را دارند و نباید قرص ایروکاست را بدون مشورت با پزشک جایگزین داروهای دیگر کرد.
-
در صورتی که بیمار فراموش کند یک دوز از دارو را در موعد مقرر مصرف کند، نباید در نوبت بعدی آن را دوبرابر بخورد و بهتر است دوز فراموش شده خالی بماند.
-
میتوان این قرص را همراه غذا یا بدون آن مصرف کرد.
منبع: مجله سلامتی نبض