ملاقات دو و نیم ساعته 3 هزار دانشجو با مقام معظم رهبری در واپسین روزهای ماه مبارک رمضان حاوی نکات ارزشمندی برای جامعه دانشگاهی و تشکلهای دانشجویی بود که بازخوانی آن خالی از لطف نیست.
امام خامنهای 5 وظیفه کلیدی برای جامعه دانشگاهی در شرایط کنونی برشمردند که با بازخوانی آن باید دید آیا نهاد علم و جامعه علمی ما در دانشگاه در این مسیر طی طریق میکند؟
1- تربیت عالم ، تولیدعلم و جهت دادن به این دو ،وظیفه اصلی دانشگاه است.
2- پیشنهاد جامعه دانشگاهی برای حل مشکلات ، باید واقعبینانه و پخته و در عین حال با یک پشتوانه عمیق فکری و نظری باشد.
3- جامعه دانشگاهی باید نسبت به آینده کشور فعال و حساس باشد و یک منظومه کاری و ارزشی را تنظیم نماید.
4- نظام و کشور و موقعیت آن را باید شناخت و به سمت فردای بهتر حرکت کرد.
5- برای اداره کشور به شیوه اسلامی و ارائه الگویی برای مردم جهان، کار و تلاش صورت گیرد.
***
مخاطب رهبری در این 5 وظیفه هم دانشجویان و هم اساتید و هم مجموعه دستگاههایی است که متکفل نهاد علم در کشور است، می باشد.
اما امام خامنهای برای تشکلهای دانشجویی نیز 4 وظیفه ویژه یادآور شدند که به عنوان پیشگامان عمل به این وظایف ، مخاطبان اصلی باید در صف اول قرار گیرند.
1- تشکلهای دانشجویی یک فرصت برای کشور است. اختلاف نظر بین تشکلها اشکال ندارد اما در هیچ سطحی نباید به دعوا و گریبانگیری منجر شود.
2- از دنبالهروی غرب پرهیز کنید.
3- به پیشرفتهای کشور افتخار کنید. نگاه نقادانه خود را همراه نگاه سرافرازانه به پیشرفتهای کشور دنبال کنید.
4- تفکر انقلابی را با پشتوانه قوی فکری دنبال کنید.
***
با سقوط طاغوت در ایران ، چهار حفره عمیق در سطوح حکمرانی در ایران پدید آمد حفره نظامی و امنیتی، حفره فرهنگی و اجتماعی ، حفره اقتصادی و حفره سیاسی ، نهاد علم باید این حفره ها را پر میکرد.
رشتههای فنی و مهندسی و پزشکی نهاد علم در کشور به سرعت وارد کارزار شدند. برخی از حفرهها و به ویژه نظامی و امنیتی را پر کردند. امروز ایران پرقدرتترین ارتش جهان در منطقه را دارد و پشت دروازههای ناتو در غرب آسیا بهویژه مرزهای سرزمینهای اشغالی خیمه زده است.
در مورد پرکردن حفره فرهنگی و اجتماعی، حوزههای علمیه به کمک نهاد علم در دانشگاه آمد و فرهنگ انقلابی و اسلامی را تقویت کردند . این فرهنگ جنگ داخلی و 8 سال دفاع مقدس و نیز سه نبرد نرم دشمن را به نفع ملت مغلوبه کرد.اما در حفره اقتصادی و حفره سیاسی، نهاد علم در دانشگاهها کوتاهیهایی داشته که باید این قصور را جبران کند. بخشی از نهاد علم در حفره سیاسی به بیراهه رفت و حتی با دشمن در نبرد نرم همراهی کرد! امام خمینی (ره) و امام خامنهای بارها جامعه دانشگاهی را مورد خطاب قرار دادند و نکات راهبردی برای پرکردن حفرههای یاد شده ، در حکمرانی را یادآور شدهاند. اگر به این نکات توجه میشد،کشور با شتاب بیشتر به سوی آرمانهای انقلاب اسلامی جهش میکرد. وظایف و تکالیفی که رهبری در این نشست نورانی و صمیمانه یادآور شدند هرچند نکات جدیدی داشت اما در حقیقت بازخوانی و بازتولید اغلب مطالبی بود که در گذشته هم در جوامع دانشگاهی از سوی معظمله مطرح شده بود.اکنون که کشور به سمت پیشرفت و تعالی در حال جهش است باید نکات مطرح شده از سوی رهبری در این دیدار با انرژی مضاعفی عملیاتی شود.