راه‌حل ماجرای روحانی و شورای نگهبان چیست؟/ نظر ضرغامی درباره گسترش شادی و نشاط در جامعه

  4030217109 ۵۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

هر روز اخبار فراوانی در رسانه‌ها منتشر می‌شود که دنبال کردن آن‌ها ـ حتی برای آنانی که اهل مطالعه اخبار هستند ـ کار دشواری است. بسته خبری ـ تحلیلی الف، با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل‌های صورت گرفته در این زمینه، مخاطبان خود را از مهم‌ترین وقایع روز آگاه می‌کند.

راه‌حل ماجرای روحانی و شورای نگهبان چیست؟

فرهیختگان نوشت: «حسن روحانی، رئیس دولت‌های یازدهم و دوازدهم و نماینده مجلس خبرگان دوره‌های سوم، چهارم و پنجم که حالا از راهیابی به دوره ششم این مجلس جامانده بود، روز چهارم بهمن‌ماه 1402 با انتشار نامه‌ای از رد صلاحیت خود برای شرکت در انتخابات مجلس خبرگان رهبری خبر داد. روحانی طی این نامه، اعتراض خود را نسبت به حکمی که شورای نگهبان هنوز آن را منتشر نکرده بود اعلام و این شورا را به «رعایت نکردن بی‌طرفی سیاسی» متهم کرد. همچنین روحانی از شورای نگهبان درخواست کرد که دلایل رد صلاحیتش را اعلام کند...

 هادی طحان‌نظیف، سخنگوی شورای نگهبان در اولین واکنش خود نسبت به نامه روحانی اعلام کرد که «اولویت شورای نگهبان با بررسی صلاحیت کسانی است که شکایت داشتند، نسبت به کسانی که شکایت نداشتند.» طحان‌نظیف پیش‌تر در دی‌‌ماه همان سال با اشاره به اینکه برای انتشار عمومی دلایل ردصلاحیت‌ها به مجوز قانونی نیاز است، گفته بود: «اگر روزی قانون اصلاح شود و مجوزی به ما داده شود، پایبند به قانون هستیم و دلایل را منتشر خواهیم کرد.»

البته در دوره‌های سابق هم شورای نگهبان اعلام کرده بود که دلایل رد صلاحیت را به خود کاندیداها اعلام می‌کند اما درخصوص اعلام عمومی این دلایل معذوریت قانونی دارد...

تقریبا چهار ماه است که مردم شاهد عدم شفافیت این کنش و واکنش‌ها میان روحانی و شورای نگهبان هستند و ظاهرا بازنده این بازی هیچ‌کس جز افکار عمومی نخواهد بود.

در یک سمت، شورای نگهبان مدعی است که دلایل رد صلاحیت را به شخص کاندیداها اعلام می‌کند و آنها مختارند که در صورت صلاح‌دیدشان، ادله را به‌صورت عمومی منتشر کنند. در سمت دیگر اما کاندیدای ردصلاحیت‌شده تا مدتی ضمن عدم اعلام دلایل رد صلاحیتش به مردم، از این موقعیت استفاده می‌کند تا افکار عمومی را تحت فشار قرار داده و آن را به سمت خود بکشد.

در ادامه هم مجددا شورای نگهبان مجبور به پاسخگویی و «شفافیت حداقلی» شده و این چرخه ادامه پیدا می‌کند.

 اینجا یک علامت سوال بزرگی در کنار «افکار عمومی» ایجاد می‌شود که با توجه به تشدید اهمیت این موضوع در سال‌های اخیر، باید پاسخ مناسبی به آن داده شود. «شفافیت» یک راهبرد مهم در پاسخ به این مساله است.

اصلاح قانون و اعطای مجوز به شورای نگهبان می‌تواند از شکل‌گیری این مسائل جلوگیری کند. از طرف دیگر حسن روحانی هم به‌عنوان شخصی که سابقه دو دوره ریاست‌جمهوری و سه دوره نمایندگی مجلس خبرگان را در کارنامه خود دارد، می‌تواند به‌صورت شفاف از «موارد متعددی که محدود به موارد گفته‌شده نیست» پرده‌برداری کند. به هرحال باید توجه داشت که دود این تنش‌های سیاسی نه‌تنها جاده توسعه کشور را سیاه می‌کند بلکه به‌سرعت در لایه‌های اجتماع نیز نفوذ خواهد کرد.»

عصرایران در این زمینه نوشت: «سخن‌گوی شورای نگهبان در واکنش به نامه‌ها و نظرات رییس جمهوری پیشین ایران درباره رد صلاحیت خود در انتخابات مجلس خبرگان رهبری سه جمله گفته: اول این که بررسی صلاحیت خبرگان رهبری با فقهای شورای نگهبان است ( یعنی به من که عضو حقوق‌دان هستم ربطی ندارد) اما تأکید فقها همواره بر اجرای قانون بوده است. دوم این که این حرف‌ها تازگی ندارد و سوم هم ( به طعنه) این که وقتی تایید می‌شوند سطح درک شورای نگهبان بالاست اما وقتی رد می‌شوند حرف دیگری دارند...

سخن‌گوی شورای نگهبان سخن‎گوی نهاد شورای نگهبان است. درست است که ایشان عضو حقوق‌دان است و عضو فقها نیست و طبعا در جلسات مربوطه نبوده اما قرار نیست سخن‌گو تنها درباره موضوعاتی توضیح و پاسخ دهد که خود در آنها نقش داشته باشد و از ایشان انتظار می‌رفت توضیح بدهد یا توضیح فقها را منعکس کند یا بخواند...

معلوم است که افراد به تایید صلاحیت خود ایراد نمی‌گیرند بلکه به رد خود انتقاد وارد می‌کنند. از آقای روحانی قطعا می‌توان انتقاد کرد که چرا همین حساسیت را در مقام رییس جمهوری در قبال رد نامزدهای دیگر نشان ندادید ولی نمی‌توان گفت چطور وقتی تأیید شد خوب بود و حالا بد شد؟!»

***

توضیح سردار رادان درباره علت برخورد انتظامی با بی‌حجابی

به گزارش خبرگزاری پلیس، سردار احمدرضا رادان در نشست هم اندیشی معاونین و مدیران کل امور مجلس وزارتخانه ها با بیان اینکه یکی از کارویژه های هر نظام امنیت اجتماعی و امنیت است و این مبنای سنجش و کارآمدی هر نظامی محسوب می شود اظهار داشت: دشمن امروز به همین سبب به دنبال کارزار خیابانی است و از این طریق می خواهد اذهان را تسخیر و جامعه را نا امن جلوه دهد‌.

وی با بیان اینکه دشمنان به دنبال این هستند که موضوع عفاف و حجاب را امنیتی و انتظامی جلوه دهند و جامعه را ناامن کنند، افزود: بارها اعلام کرده ایم که این موضوع کاملا اجتماعی و فرهنگی است ولی هنگامی که سرریز می‌شود باید با اقدام انتظامی از آسیب بیشتر آن جلوگیری کرد.

فرمانده کل انتظامی کشور با بیان اینکه امنیت محصول جمعی  است و به هیچ عنوان نباید آن را کار ویژه یک دستگاه دانست افزود: برآیند همه فعالیت ها در همه حوزه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و نقش تاثیر گذار همه این ها می شود امنیت که باید آن را حفظ و ارتقا بخشیم.

عالی ترین مقام انتظامی کشور افزود: در موضوع عفاف و حجاب همگان شاهدند که دشمن تا پشت درب خانه های ما آمده و به دنبال گرفتن چادر از بانوان است که امروز به عنوان پرچم کشورمان محسوب می شوند و در اینجا ما باید پای کار باشیم و این اجازه را به دشمن ندهیم.

وی ادامه داد: امروز فراجا ۴۰ ماموریت و وظیفه مشخص شده در قانون دارد که هرکدام از این ماموریت ها ۱۰ الی ۱۵ پیش نیاز دارد یعنی باید این ها باشد تا بتوان آن ۴۰ ماموریت را به درستی انجام داد و یکی از این ها برخورد با بی حجابی است.

***

نظر ضرغامی درباره گسترش شادی و نشاط در جامعه

عزت‌الله ضرغامی در گفت‌وگو با ایلنا، درباره انتقادها به اتفاقاتی که برای فستیوال کوچه افتاد و اینکه برخی آن را با جشن هنر شیراز در پیش از انقلاب مقایسه می‌کنند و به برخی کج سلیقگی‌ها نسبت به رویدادهای فرهنگی کشور، گفت: جشن فرهنگ و هنر شیراز یک موضوع دیگری است و یک طراحی فساد عمیق شکل گرفت برای این‌که کلاً به نام هنر یک چیز دیگر را به خورد ملت بدهند و مشاهده کردید این اتفاق هم از ریشه‌هایی بود که انقلاب ایجاد شد، مردم ما آن رفتاری که در جشن و هنر شیراز صورت گرفت را نمی‌پذیرند.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خاطرنشان کرد: رویدادهای هنری که در کشور انجام می‌شود همه ارزشمند هستند و باید تقویت شوند و دستگاه‌های کشور باید کمک کنند، حال هرکدام ممکن است حاشیه و اشکالی داشته باشد که باید رفع شود. کما این‌که همین الان بسیاری از اتفاقات فرهنگی و هنری در کشور رخ می‌دهد. مثلاً ۵۰ هزار نفر به روستای پالانگان رفتند و مراسم «هزار دف» در یک روستا برگزار شد، یک گزارش منفی نیامد و همه گزارش‌ها مثبت و نشاندهنده شادی مردم است و این رفتار فرهنگی است که مردم از خودشان بروز می‌دهند. 

ضرغامی تاکید کرد: اگر اشکالی پیش می‌آید، ما قبل از این که جنجال و هیاهو راه بیندازیم باید بررسی کرده و متولیان را متوجه کنیم. 

ضرغامی با بیان این‌که همه باید همدل باشیم، یادآور شد: آن چیزی که مردم نیاز دارند شادی است و تمام تلاش دولت و حاکمیت باید این باشد که مردم را شاد کنند. این همه درباره بودجه یا قانون و مصوبات بحث می‌شود باید برای این باشد که یک لبخند به لب مردم بیاورد.

وی اظهار داشت: آن وقت کسانی که با من هم عقیده هستند به جای این که روشنگری کنند، روی حقایق را می‌پوشانند و من یک اشکالی به بعضی از جریان‌های سیاسی منتقد مانند اصلاح‌طلبان دارم، اصلاح‌طلبان خیلی سعی می‌کنند اتفاقا روی خیلی از حقایق را بپوشانند، خب شما می‌بینید این رفتار، رفتاری است که شما ادعایش را می‌کنید، زمانی که شما ادعایی می‌کنید باید مسئله را تبیین و حمایت کنید. هرچند که الان اصلاح‌طلب و اصولگرا کلا  ماجرایشان  شده و اصلا مردم به این چیزها کاری ندارند.

***

انتقاد اژه‌ای از تکمیل نشدن سامانه تجارت

غلامحسین محسنی اژه‌ای در نشست شورای‌عالی قوه قضاییه، با عنایت به سفر اخیر هیئت عالی قضایی به استان هرمزگان و بازدید مجدد خود از بندر شهید رجایی، ضمن آسیب‌شناسی مقوله‌ی ساماندهی وضعیت بنادر، گمرکات و انبار‌های اموال «تملیکی» و «توقیفی»، دستورات ویژه‌ای را در این حوزه صادر کرد و گفت:: وضعیت بنادر، گمرکات و انبار‌های اموال «تملیکی» و «توقیفی» در سراسر کشور، بویژه استان هرمزگان، با گذشته قابل مقایسه نیست و وضع این مراکز بسیار بهتر شده است؛ البته هنوز با نقطه مطلوب فاصله داریم.

رئیس دستگاه قضا در ادامه با اشاره به برخی نقاط ضعف مشهود در بنادر و گمرکات، بیان داشت: در جریان سفر به هرمزگان و بازدید میدانی از بندر شهید رجایی، بعنوان یکی از مهمترین کریدور‌های ترانزیتی بین‌المللی و از قطب‌های واردات کالا به کشور، علی‌رغم مشاهده پیشرفت‌های محسوس و چشمگیر، نقاط ضعفی را نیز مشاهده و احصاء کردم که از جمله آن‌ها می‌توان به عدم تکمیل سامانه‌های برخط و عدم اتصال آن‌ها به یکدیگر و همچنین عدم اتصال آن‌ها به سامانه جامع تجارت اشاره کرد؛ بدون‌تردید با ایجاد سامانه واحد میان گمرکات، بنادر و سازمان اموال تملیکی و اتصال این سامانه به سامانه جامع تجارت از بسیاری از نواقص و ناهماهنگی‌ها که سبب عدم ترخیص کالا‌ها می‌شود، جلوگیری به عمل می‌آید؛ لذا در همین راستا به سازمان بازرسی دستور می‌دهم که این موضوع را تا تحقق کامل از دستگاه‌های مسئول پیگیری کند.

***

کیهان: 165 کاندیدای اصلاح طلب و اعتدالی در انتخابات مجلس تایید شده بودند

کیهان نوشت: «شمار زیادی از مدعیان اصلاحات پیش از انتخابات مجلس به دروغ می‌گفتند نامزد نداریم و لیست نمی‌دهیم؛ حتی با گستاخی به نظام تهمت خالص‌سازی زدند؛ این فریبکاری با نشانه‌های متعدد، همان زمان آشکار بود، حتی پیش از انتخابات رسانه‌های این طیف فهرستی از نامزد‌های اصلاح‌طلب شامل ۱۶۵ نفر را منتشر کردند و همچنین پس از انتخابات اعتراف کردند که مجلس یکدست نیست که ثابت کرد خالص‌سازی یک تهمت و نامزد نداشتن در انتخابات دروغ است....

باید از مدعیان اصلاحات پرسید؛ این چه خالص سازی و نداشتن نامزد بود که به اعتراف خودتان در مرحله اول انتخابات حدود 80 نفر از این طیف منتخب شده و امیدوار هستید پس از مرحله دوم تعداد آنها به 100 نفر برسد؟ با نامزدهایی که نداشتید چگونه می‌خواهید فراکسیون تشکیل دهید؟!...

بار دیگر باید از امتداد داخلی دشمن و مدعیان اصلاحات پرسید؛ اگر انتخابات مهندسی شده و غیر رقابتی بود، چگونه آن ۱۶۵ نفر تایید شدند و این عده به مجلس راه یافتند؟»

در این زمینه باید یادآور شد تعداد نمایندگان مجلس شورای اسلامی 290 است و طبیعتا عدد 165 با 290 اختلاف فاحشی دارد.

***

واکنش علی مطهری به ماجرای خانم دف‌زن در مراسم شهید مطهری

علی مطهری در کانال تلگرام خود نوشت: «در برنامه بزرگداشت سالگرد شهادت آيت‌الله مطهری در خانه موزه آن شهيد، مديريت اين خانه‌موزه برای خواندن شعری از حافظ كه مورد توجه استاد شهيد بوده يك برنامه دف و نی‌زنی تدارك ديده بود كه دف‌زن يك خانم و نی‌زن يك آقا بود.

وقتی اين دو در جاي خود قرار گرفتند چند تن از خانمها نسبت به لاك غليظ ناخنهای كاشته آن خانم اعتراض داشتند. مدير خانه‌موزه بدون آن كه با من مشورت كند، آقايی را كه همكار و استاد خانم دف‌زن بود جايگزين وي كرد و طبعاً خوشايند آن خانم نبود.

سپس آن خانمهای معترض از او دلجويی و عذرخواهی كردند. من هم در پايان برنامه از وی عذرخواهی كردم و رفع كدورت شد و با لبخند و مزاح خداحافظی كرديم و احساس من اين بود كه ديگر دلگير نيست. 

معلوم نيست افرادی كه از واقعيت ماجرا خبر ندارند چرا قضاوتهای نادرست مي‌كنند و به اين بهانه به اسلام و انقلاب و روحانيت می‌تازند. قرآن می‌فرمايد: «لاتقف ما ليس لك به علم» درباره چيزی كه به آن علم نداری قضاوت نكن. »

***

روایت تسنیم از 4گزینه ریاست مجلس

اگرچه حدود 10 نماینده از نمایندگان منتخب برای ریاست مجلس آتی، در حال تلاش و رایزنی‌ هستند اما طبق بررسی‌ها و پیگیری‌های خبرنگاران تسنیم از گروه‌های مختلف سیاسی، 4 نامزد بالقوه برای ریاست آتی مجلس شورای اسلامی مطرح هستند و تلاش برخی دیگر از نمایندگان منتخب برای این مهم، ممکن است حتی به کاندیداتوری هم نکشد.

بنا بر این گزارش، محمدباقر قالیباف با سابقه ریاست مجلس در 4 سال گذشته، علی نیکزاد با سابقه دودوره‌ای وزارت و نائب‌رئیسی مجلس، منوچهر متکی با سابقه یک دوره سکانداری وزارت امور خارجه و حجت‌الاسلام مجتبی ذوالنور با سابقه نائب‌رئیسی مجلس یازدهم، 4 گزینه اصلی برای ریاست مجلس دوازدهم هستند که ممکن است بر اثر رایزنی‌هایی که اکنون در حال انجام است، در نهایت 2 گزینه برای رأی‌گیری در صحن علنی باقی بمانند.

این افراد هم‌اکنون در حال رایزنی‌ با منتخبان مجلس دوازدهم برای جلب نظر آنها هستند و یک منبع آگاه و مطلع نیز به خبرنگار تسنیم گفته است که این 4 گزینه علاوه بر رایزنی‌ با نمایندگان منتخب، همزمان با یکدیگر نیز در حال رایزنی‌ هستند تا شاید بتوانند یکی از گزینه‌ها را به‌نفع خود از صحنه رقابت کنار بزنند.

همچنین برخی نمایندگان تصور می‌‌کنند که ممکن است سید محمود نبویان نماینده فعلی و منتخب اول تهران، گزینه پیش‌بینی‌نشده و غافلگیرکننده انتخابات ریاست مجلس باشد اما پیگیری‌های خبرنگار تسنیم حاکی از این است که آقای نبویان در گفت‌وگوهایی که با چند نماینده منتخب مجلس داشته تصریح کرده است که تمایلی برای ریاست مجلس ندارد.

البته در این میان، برخی منتخبان مجلس دوازدهم هم هستند که  می‌گویند یک نماینده منتخب دیگر، تمایل وافری برای برای ریاست مجلس دارد اما تاکنون نتوانسته است حتی به‌تعداد انگشتان 2 دست، نظر نمایندگان منتخب را جلب کند.