تیر معاندان به سنگ خورد
روزنامه ایران در گزارشی نوشت :دولت سیزدهم در مسیر احیای ظرفیتهای گردشگری در دو سال موفق به جذب ۷.۱ میلیون گردشگر و کسب درآمد ۸.۷ میلیارد دلاری شد. این رخداد بیسابقه درحالی اتفاق افتاد که شیوع ویروس کرونا بسیاری از کسب و کارها از جمله کسب و کارهای حوزه گردشگری را به تعطیلی و حتی ورشکستگی کشانده بود.
درآمد ۸.۷ میلیارد دلاری
طبق آمار، گردشگران خارجی ۶.۲ میلیارد دلار در ایران طی سال ۲۰۲۲ هزینه کردهاند که این رقم نسبت به سال قبل از آن ۷۳.۵ درصد رشد داشته است. همچنین خارجیها در سال ۲۰۲۱ بیشاز ۲.۵ میلیارد دلار در ایران خرج کردهاند، رقمی حدود ۸.۷ میلیارد دلار در دو سال؛ البته هزینهکرد گردشگران داخلی ایران را هم باید به این ارقام اضافه کنیم.
ایرانیها در سال ۲۰۲۱ برای سفرهای داخلی ۲۲۵ هزار میلیارد تومان و در سال ۲۰۲۲ نیز بیشاز ۳۱۶ هزار میلیارد تومان هزینه کردهاند که این رقم نسبت به سال قبل از آن با رشد ۴۰.۱ درصدی مواجه شده است.
رشد ۳۱۵ درصدی
طبق گزارش سازمان جهانی گردشگری(UNWTO) در سال ۲۰۲۲ ورود گردشگران خارجی به ایران رشد قابلتوجهی داشته است. در این سال ۴.۱ میلیون سفر توسط گردشگران خارجی به مقصد ایران انجام شده است که این رقم نسبت به سال قبل از آن ۳۱۵ درصد رشد داشته، یعنی بیشاز۴ برابر شده است. رشد ۳۱۵ درصدی ورود گردشگران خارجی به ایران در سال ۲۰۲۲ در حالی است که در سال ۲۰۲۰ با شیوع کرونا شاهد افت ۸۳ درصدی و در سال ۲۰۲۱ نیز شاهد افت حدود ۳۰ درصدی ورود گردشگران خارجی به ایران بودیم.
صدور ۸۴۹ مجوز بومگردی
وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در شهریورسال گذشته، گزارشی آماری و مقایسهای از اقدامات دو سال گذشته خود ارائه کرد که علاوهبر افزایش ۳۱۳ هتل در کشور(بدون احتساب مناطق آزاد) برای فعالیت ۸۴۹ اقامتگاه بومگردی مجوز صادر کرده است.
رشد ۱۸ برابری سرمایهگذاری خارجی
سرمایهگذاری خارجی در حوزه گردشگری از ابتدای دولت سیزدهم ۱۸ برابر رشد داشت و تا پایان سال ۱۴۰۲ به رقم ۲۵۶ میلیون دلار رسید.
صعود ۲رتبهای ثبت جهانی
در دولت سیزدهم، ۴۲۷ اثر منقول، ۵۹۵ اثر غیرمنقول، ۳۰۲ اثر طبیعی و ۴۷۶ اثر ناملموس و در مجموع ۱۸۰۰ اثر در فهرست آثار ملی ثبت شد که این اقدامات در دو سال اتفاق افتاده است.
بر این اساس، در سال ۱۴۰۰ یک پرونده برنامه ملی حفاظت از خوشنویسی در فهرست جهانی قرار گرفت،
همچنین در جهشی کمنظیر در سال ۱۴۰۲ چهار پرونده بینالمللی مشترک یلدا(چله)، مهارت ساختن و نواختن ساز عود، پرورش کرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم برای بافندگی و هنر سوزندوزی ترکمن در اجلاسیه شهر رباط کشور مغرب، مُهر تأیید گرفت و منجر به ارتقای جهانی ایران به رتبه ششم در فهرست جهانی میراث ناملموس یونسکو شد.
در گام اول وزارت میراثفرهنگی سند چشمانداز ۱۰ سالانه ثبت جهانی میراث ناملموس را تدوین کرد،
در گام دوم شورای سیاستگذاری ثبت جهانی با حضور خبرگان، پیشکسوتان میراث فرهنگی برای نخستین بار تشکیل شد، نتایج این دو اقدام، بررسی، اولویت بندی و تشکیل ۲۰۰ پرونده میراث فرهنگی برای ثبت جهانی است. سال ۱۴۰۰ پرونده برنامه پاسداری از خوشنویسی در یونسکو ثبت شد، در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ در ۲ سال متوالی، با ثبت جهانی ۷ پرونده در فهرست جهانی میراث فرهنگی ناملموس یونسکو در دولت سیزدهم، ایران در این فهرست با ۲ رتبه صعود اکنون در جایگاه پنجم ثبت آثار جهانی قرار گرفت. پارسال سه پرونده هنر تذهیب، افطار و سنتهای فرهنگی اجتماعی آن و جشن سده در اجلاس جمهوری بوتسوانا در آفریقا، به صورت بینالمللی و مشترک تصویب و در فهرست جهانی قرار گرفت.
ثبت در ایسسکو
ایران برای نخستین بار ۵ اثر منظر فرهنگی ماسوله، منظر فرهنگی الموت، گنبد علویان، مجموعه بسطام، مجموعه تربت جام را در فهرست میراث جهان اسلام ایسسکو ثبت کرد، همچنین پرونده ۵ اثر مجموعه زیارتی آستان حضرت معصومه(س)، پردیس مرکزی دانشگاه تهران، مسجد جامع بروجرد، شهر تاریخی اردکان و شهر تاریخی حریره هرمزگان تدوین شده است که امسال به ایسسکو (سازمان جهانی اسلامی برای آموزش و پرورش، علوم و فرهنگ) ارسال خواهد شد.
راهاندازی ۵۳ موزه جدید
براساس آمار از ابتدای دولت سیزدهم تا تیرماه ۱۴۰۲ میانگین ماهانه تعداد بازدیدکنندگان از موزهها به بیش از ۳ هزار نفر رسیده است که میانگین ۴۰ هزار بازدیدکننده در طول سال قبل را نشان میدهد این رقم از همه سالهای قبل بالاتر است. همچنین در دو سال گذشته ۵۳ موزه به مجموعه موزههای کشور افزوده شده است، طبق گزارشهای آماری در دو سال گذشته، ۴۲۷ اثر منقول، ۵۹۵ اثر غیرمنقول، ۳۰۲ اثر طبیعی و ۴۷۶ اثر ناملموس و در مجموع ۱۸۰۰ اثر در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
معافیت مالیاتی مرمت آثار تاریخی
یکی دیگرازاتفاقات مهم در دولت سیزدهم این است که چنانچه شخص، شرکت یا نهادی در خصوص تعمیر، مرمت یا احیای اماکن گردشگری هزینهای متحمل شود، با تأییدیه وزارت میراثفرهنگی و صندوق توسعه و احیا، این هزینه میتواند معادل هزینههای مالیاتهای آن شخص یا نهاد از سوی سازمان امور مالیاتی پذیرفته شود.
احیای میدان مشق
برنامهریزی برای احیای میدان مشق یکی دیگر از اقدامات مهم دولت در حوزه میراثفرهنگی به شمار میرود. رئیسجمهور شهید از میدان مشق به صورت میدانی بازدید کرد و دستوراتی را برای احیای این میدان تاریخی ارائه کرد.
کارنامه موفق دولت مردمی در صنایعدستی
ثبت ملی ۲۳ شهر و روستای صنایعدستی و باز زندهسازی ۳۵ رشته در حال فراموشی صنایعدستی یکی دیگر ازبخشهای فعالیتهای مهم این دولت به شمار میرود. مصوبه حذف پیمان سپاری ارزی در هیأت دولت، استفاده از ظرفیت بیمه کشاورزان، روستائیان و عشایر به همراه بیمه سلامت برای پوشش بیمه درمان و بازنشستگی هنرمندان وهمچنین پوشش بیمه تکمیل درمان از طریق عقد قرارداد تشکلها و واحدهای تولیدی با جمعیت بالاتر از ۱۰۰ نفر با شرکتهای بیمه از دیگر اقدامات مؤثر دولت سیزدهم در حوزه صنایعدستی است.