درمان آفتاب سوختگی در خانه

  4030410123

پیاده‌روی در روزهای آفتابی، رانندگی با موتور یا دوچرخه سواری، فعالیت در ساعات گرم روزهای تابستان از مواردی است که فرد را دچار سوختگی با آفتاب می‌کند.

اگرچه آفتاب برای بدن مفید است اما قرار گرفتن بیش‌ از حد در معرض نور خورشید، گرم شدن بدن را به دنبال داشته و باعث ایجاد نوعی التهاب پوستی می‌شود که به آن آفتاب ‌سوختگی می‌گویند.

 

علائم آفتاب سوختگی

  • قرمزی پوست: اولین و شایع‌ترین علامت آفتاب‌سوختگی قرمزی پوست است. این قرمزی ممکن است ناگهانی ظاهر شود و در موارد شدیدتر، تا حدی که به صورت حباب‌های کوچک منجر می‌شود.
  • سوزش و درد: پوست آفتاب‌سوخته معمولاً حساس است و ممکن است باعث سوزش و درد شود. این احساس معمولاً در نواحی آفتاب‌سوخته حس می‌شود.
  • تورم پوست: مناطق آفتاب‌سوخته ممکن است به طور موقت تورم کنند و پوست آسیب‌دیده به نظر می‌آید.
  • حباب‌ها و حبابک‌ها: در موارد شدیدتر، ممکن است حباب‌ها یا حبابک‌ها روی سطح پوست ظاهر شوند. این حباب‌ها معمولاً مایع را در بر می‌گیرند و ممکن است ظاهری شفاف داشته باشند.
  • آسیب‌های جدی: در موارد خیلی شدید، آفتاب‌سوختگی می‌تواند به آسیب‌های جدی‌تری برای لایه‌های عمیق‌تر پوست منجر شود.
  • احساس حساسیت به لمس: پوست آفتاب‌سوخته ممکن است حساس به لمس شود و حتی یک لمس خفیف هم می‌تواند درد آور باشد.

 

علائم آفتاب سوختگی شدید

  •  حباب حباب شدن پوست: آفتاب‌سوختگی شدید ممکن است با ظهور حباب‌های بزرگ یا حبابک‌ها روی سطح پوست همراه باشد که حاوی مایع می‌شوند.
  •  درد و سوزش شدید: در آفتاب‌سوختگی شدید، درد و سوزش معمولاً بسیار شدیدتر از آفتاب‌سوختگی معمولی است.
  •  تورم قابل توجه پوست: پوست در نواحی آفتاب‌سوخته شده به شدت تورم می‌شود و ممکن است این تورم باعث مشکلات در جابجایی شود.
  •  درجه حرارت بالا: بخصوص در موارد سوختگی آفتابی شدید، ممکن است دما به شدت افزایش یابد و فرد حالت تب داشته باشد.
  •  احساس سردی پوست: گاهی اوقات در موارد شدیدتر، پوست ممکن است به نظر خنکی، احساس سردی یا حتی تحریک‌پذیری نسبت به لمس تغییر کند.
  •  آسیب‌های جدی عمیق‌تر: آفتاب‌سوختگی شدید ممکن است باعث آسیب‌های جلدی عمیق‌تری شود که به زخم‌ها یا سطوح باز پوست منجر می‌شوند.

 

برای پیشگیری از آفتاب سوختگی چه باید کرد؟

  • بین ساعت ۱۰ صبح تا ۳ عصر نور خورشید بسیار قدرتمند است؛ بنابراین قبل از بیرون رفتن حتماً کرم ضد آفتاب بزنید؛ و از کلاه و لباس مناسب استفاده کنید.
  • در برخی شرایط حتی اگر از خانه بیرون نمی‌روید کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
  • وقتی در فضای باز قرار دارید، از ضدآفتاب استفاده کنید.
  • در فضای باز از کلاه استفاده کنید.
  • از عینک آفتابی استفاده کنید.
  • مدت زمان کمتری در معرض نور خورشید قرار بگیرید.

 

درمان آفتاب سوختگی در خانه

قبل از اینکه درباره درمان آفتاب سوختگی در خانه صحبت کنیم بهتر است چند نکته را بیان کنیم.

  • هنگام آفتاب ‌سوختگی به‌هیچ‌عنوان از صابون استفاده نکنید. به‌این‌علت که صابون پوست شما را خشک کرده و مراحل درمان را کندتر می‌کند.
  • پوست‌ آسیب‌دیده خود را نسابید. این کار التهاب پوستی را افزایش می‌دهد.
  • تاول‌ها و بخش‌های پوسته پوسته شده را نکنید.
  • در صورت آفتاب ‌سوختگی سعی کنید که پوست خود را مرطوب نگه‌ دارید.
  • بعد از آفتاب سوختگی برای جبران آب از دست رفته، مقدار زیادی آب بنوشید و دوباره پوست‌تان را هیدراته کنید
  • پوست جدیدی که بعد از آفتاب‌ سوختگی ایجاد می‌شود، بسیار حساس‌تر از پوست قبلی است؛ بنابراین مراقبت از آن نسبت به قبل بسیار حساس‌تر می‌باشد.
  • لباس های نخی و گشاد بپوشید: پس از آفتاب سوختگی پوست مدام در حال ترمیم و بازسازی است، از این رو باید از پوشیدن لباس تنگ و آستین بلند پرهیز کرد تا بافت آسیب دیده بتواند به آسانی التیام یابد. همچنین توصیه می شود جنس لباس ها از الیاف طبیعی و پنبه با بافت نرم باشند تا سبب التهاب و حساسیت بیشتر پوست دست نشود.

     

درمان آفتاب سوختگی در خانه آیا ممکن است؟

آفتاب سوختگی معمولا خفیف است و با درمان‌های ساده خانگی بهبود پیدا می‌کند. این درمان‌ها درد، سوزش و تورم را کاهش می‌دهند. اما اگر دچار تاول شده‌اید، باید به پزشک مراجعه کنید. گاهی برای افتاب سوختگی شدید پزشک کرم کورتیکواستروئیدی تجویز می‌کند. اگر آفتاب سوختگی درجه سه باشد، نیاز است شخص در بیمارستان بستری شود. در مواقع نادر این عارضه نیاز به پیوند پوست دارد.

برخی روش‌های ساده در خانه می‌تواند به بهبود علائم آفتاب سوختگی کمک کند. درمان‌های خانگی درد، سوزش و تورم را کاهش می‌دهد و بهبود ناحیه سوختگی را تسریع می‌کنند.

برای درمان آفتاب سوختگی دست آب خنک را دست کم نگیرید!

اولین و ساده ترین راه برای درمان آفتاب سوختگی دست، استفاده از آب خنک روی پوست دست آسیب دیده است.

پریدن در آب دریاچه، دریا و یا استخر، در حین تفریح و یا مسافرت برای درمان آفتاب سوختگی دست می تواند کارساز و موثر باشد اما باید توجه شود که برخی از استخر ها دارای آب کلر دار هستند و از آنجایی که کلر سبب تحریک بیشتر پوست می شود، از تماس آب کلر دار در شرایطی که پوست ملتهب است خودداری کنید.

یکی دیگر از نکات قابل توجه این است که از قرار دادن مستقیم یخ روی سطح پوست دست بپرهیزید، زیرا در این شرایط پوست حساس تر است و بیشتر دچار تحریک می شود.

بهترین راه برای خنک کردن پوست در صورت امکان، استحمام با آب خنک است.

جوش شیرین و بلغور جو دوسر دو ماده ضد التهاب فوق العاده برای درمان آفتاب سوختگی دست

جوش شیرین یا بی کربنات سدیم یکی از ترکیباتی است که در فرمولاسیون محصولات بهداشتی مورد استفاده قرار گرفته و در فصل تابستان می تواند آفتاب سوختگی را تسکین داده و خارش، تورم و خشکی پوست دست را رفع کند. در نتیجه برای درمان آفتاب سوختگی دست مورد استفاده قرار می گیرد.

از طرفی دیگر جو دوسر دارای ماده ای ضد التهاب به نام بتاگلوکان است که در کاهش التهابات پوست موثر است. با توجه به این نکته جو دوسر نیز در درمان آفتاب سوختگی موثر است.

جهت درمان آفتاب سوختگی دست با جوش شیرین، ابتدا چند قاشق غذاخوری جوش شیرین را در یک وان پر از آب خنک به مدت 15 الی 20 دقیقه بریزید و سپس یک فنجان جو دو سر را به آن اضافه کنید و دست ها را درون وان قرار دهید. با انجام این کار پوست دست التیام یافته و رطوبت آن حفظ میشود.

لطفا توجه کنید که پس از استحمام پوست را با حوله نرم و لطیف به آرامی خشک کرده و از فشار دادن و مالش شدید پوست دست خودداری شود.

درمان آفتاب سوختگی در خانه با آلوئه ورا

یکی از  بهترین راهکارهای  طبیعی برای پیشگیری از آفتاب سوختگی و حتی درمان آن، استفاده از عصاره یا ژل گیاه آلوئه ‌ورا است.

اطبا طب سنتی ژل بی رنگ وسط برگ های گیاه‌ آلوئه ورا را بهترین داروی طبیعی برای آبرسانی به سلول‌های پوستی و درمان سوختگی‌ های ناشی از تابش نور خورشید می‌ دانند. بهترین راه برای استفاده از این ژل آن است که برگ آلوئه‌ ورا را از وسط بشکنید و ژل به دست آمده از آن را روی سطح پوست بمالید و  اجازه دهید به مدت 15 دقیقه روی پوست بماند تا خشک شود. در این مدت سلول ‌های پوست به خوبی از مواد مغذی موجود در عصاره آلو‌ئه ‌ورا تغذیه می‌کنند. پس از گذشت 15 دقیقه ژل خشک شده روی پوست را با آب نیمه ولرم بشویید.

روغن نارگیل

کمی روغن نارگیل را گرم کنید نه آنقدر که داغ شود. کمی از روغن را در ناحیه آفتاب سوخته بمالید و به آرامی آن را ماساژ دهید. این کار را سه بار در روز به مدت چند روز انجام دهید تا درمان انجام شود.

عسل

یک لایه نازک از عسل طبیعی را روی پوست بیمار بمالید و بگذارید به تنهایی خشک شود. وقتی رطوبت درون عسل جذب پوست می‌شود، التیام می‌یابد و درد را به حداقل می‎رساند. عسل دو یا سه بار در روز برای یک هفته استفاده کنید.
هم چنین یک قاشق سوپ خوری عسل را با یک لیوان آب ولرم سه بار در روز بخورید، تا سیستم ایمنی را تقویت کرده و درمان را تسریع کنید. در واقع می توانید عسل را به طور منظم بخورید تا از سلامتی خوب و پوست درخشان لذت ببرید.

درمان آفتاب سوختگی در خانه با سیب زمینی

دو عدد سیب زمینی بزرگ را بردارید و آن ها را به قطعات کوچک ببرید. تکه ها را در یک مخلوط کن ترکیب کنید تا خمیر شود. خمیر را روی پوست بیمار بمالید و بگذارید روی پوست خودش خشک شود. سپس دوش بگیرید.
این روند را یک بار برای چند روز تکرار کنید ، تا زمانی که تمام علائم شما از بین برود.

شیر

یک فنجان شیر بدون چربی را با چهار فنجان آب مخلوط کنید.
مقداری یخ را به مخلوط اضافه کنید. یک پارچه تمیز را در محلول فرو کنید و نیم ساعت آن را روی پوست آسیب دیده قرار دهید.
سپس به آرامی پوست خود را با یک حوله نرم نوازش کنید.
این فرآیند را هر چهار ساعت یک بار برای چند روز تکرار کنید تا درد و سوزش فروکش کند.
شیر علاوه بر بهبود زخم و التهاب آن، تیرگی که بر اثر آفتاب سوختگی پدید آمده است را هم از بین می برد.

درمان آفتاب سوختگی در خانه با خیار

خیار را پوست کنده و پوره کنید. سپس خیار پوره شده را مانند ماسک روی صورت قرار دهید. خمیر خیار به از بین رفتن حرارت پوست کمک می‌کند و دمای پوست‌تان را پایین می‌آورد.

چای سرد برای درمان آفتاب سوختگی

چای سرد حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی است که می‌تواند التهاب پوست را کاهش دهد. یک کیسه چای سبز را در آب جوشانده، سپس آن را خنک کنید و با یک پنبه به محل آفتاب‌سوختگی بزنید.

استفاده از کره طبیعی

کره یا روغن کره باعث نرمی پوست می‌شود. می‌توانید کمی کره طبیعی را به محل سوختگی بمالید.

استفاده از آب زیتون

آب زیتون حاوی ترکیبات ضد التهابی است. با یک پنبه، آب زیتون را به محل آفتاب‌سوختگی بزنید.

استفاده از گلابی

گلابی به عنوان یک آنتی‌اکسیدان قوی شناخته می‌شود. پوست گلابی را رنده کنید و با افزودن چند قاشق عسل، به محل سوختگی بمالید.

درمان آفتاب سوختگی در خانه با بابونه

عصاره گیاه بابونه علاوه بر آرامش بخش بودن، دارای خواص تسکین دهندگی و ضد التهابی نیز برای پوست می باشد، در نتیجه در التیام و کاهش التهاب و همچنین درمان افتاب سوختگی پوست دست موثر است.

برای مصرف خانگی این گیاه روی پوست دست آفتاب سوخته، ابتدا گیاه بابونه را دم کنید و پس از خنک شدن، یک پارچه تمیز را به چای بابونه آغشته کرده و سپس روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید.

ممکن است بدن افرادی که به گل و گیاه حساسیت دارند، نسبت به این گیاه واکنش نشان داده و دچار آلرژی شود، از این رو توصیه می شود اینگونه افراد از سایر راهکار ها جهت تسکین التهابات استفاده کنند.

استفاده از ماست

ماست غلیظ، یک ماده خنک‌کننده و آبرسان سریع پوست است. برای درمان آفتاب سوختگی خود می‌توانید از آن به صورت موضعی استفاده کنید.

افزون بر این، خواص ضد باکتری ماست از ایجاد عفونت در قسمت‌هایی از پوست که نمی‌توانید از خارش آن دست بردارید، جلوگیری می‌کند.

چند کپسول ویتامین E را باز کنید

آفتاب سوختگی‌ها دردناک‌اند. زیرا اشعه فرا بنفش در بدن شما رادیکال‌های آزاد تولید می‌کند. رادیکال‌های آزاد از مولکول‌های سالم بدنتان، الکترون می‌دزدند و به آن‌ها آسیب می‌زنند. می‌توانید برای جلوگیری از این فرایند از ویتامین E استفاده کنید.

مصرف ویتامین E یکی از بهترین انواع درمان‌ آفتاب سوختگی است. این ویتامین الکترون‌ها را برای رادیکال‌های آزاد فراهم می‌کند و مانع نابودی مولکول‌های بدن شما می‌شود.

می‌توانید ویتامین E را به صورت خوراکی مصرف کنید. ولی، برخی معتقدند که اثر استفاده موضعی آن بیشتر است.

روغن کنجد

یکی از موثرترین محصولات طبیعی که در درمان آفتاب سوختگی و رفع عوارض آن نقش دارد، روغن کنجد است. روغن کنجد در صورت استفاده منظم تمام عوارض و اثرات آفتاب سوختگی را از بین می‌برد. حتی برای از بین بردن جای سوختگی می‌توان از روغن کنجد استفاده کرد. کافی است هر روز یک تکه پنبه را به روغن کنجد آغشته کرده و بر روی جای سوختگی بمالید.