یک وکیل دادگستری: «تفهیم اتهام» ابتدایی‌ترین حقوق بازداشت شدگان حج امسال است

  4030431077

یک وکیل دادگستری با بیان ویژگی‌های دادرسی عادلانه گفت: با گذشت بیش از ۳۰ روز از بازداشت محمدخزائی در مراسم حج امسال، هنوز مشخص نیست او به چه اتهامی بازداشت شده؛ این در حالی است که گام نخست در دادرسی عادلانه‌، تفهیم اتهام است.

حمیدرضا محمدی، وکیل پایه یک دادگستری در گفتگو با خبرنگار قضائی خبرگزاری فارس با اشاره به بازداشت «محمد خزائی» یکی از حجاج بازداشت شده در عربستان ضمن تشریح ویژگی‌های دادرسی عادلانه اظهار کرد: در هر سیستم دادرسی عادلانه‌ای، حق اخذ وکیل وجود دارد. همچنین محاکم باید به صورت علنی برگزار شود و حقوق متهم همانند دسترسی او به درمان و... رعایت شود. محمدی گفت: متاسفانه بیش از یک ماه است که از وضعیت بازداشت‌شدگان حج امسال بی‌اطلاع هستیم و اطلاعی از وضعیت آن‌ها نداریم. و هنوز نتوانستیم از سلامتی آنها اطلاعی کسب کنیم. وی در ادامه بیان کرد: گام نخست در دادرسی عادلانه‌، تفهیم اتهام است. اینکه به متهم گفته شود مرتکب چه عمل مجرمانه‌ای شده است. در خصوص افراد بازداشت‌شده در حج امسال اعلام نشده که جرم آنها چه بود. همراهان آقای خزائی عنوان کرده اند که علت دستگیری او می تواند برافراشتن پرچم کشور مظلوم فلسطین است. این وکیل پایه یک دادگستری تصریح کرد: همراه داشتن و برافراشتن پرچم کشورها جرم نیست. ما شاهد پرچم کشورها بر روی لباس مردم دنیا در کشورهای مختلف هستیم به‌طور مثال یک ایرانی به اروپا سفر می کند، در این سفر می تواند پرچم کشور خود و یا کشور دیگری را همراه داشته باشد، این امر اشکالی ندارد چراکه اساسا این اقدام جرم‌انگاری نشده است.
محمدی با بیان این پرسش که آیا یک فرانسوی، ژاپنی و... در عربستان پرچم کشورش را بلند کند، دستگیر خواهد شد، تصریح کرد: خیر! چرا با برافراشتن پرچم فلسطین فرد مجرم شناخته و دستگیر می‌شود؟ در هیچ کشوری با این موضوع برخورد نمی‌شود. قطعا در کشور عربستان نیز همین‌گونه است و تمام کسانی که به این کشور سفر می‌کنند حق دارند که پرچم کشور خود و یا دیگر کشورها را همراه داشته باشند، هیچ وقت به این موضوع ایرادی گرفته نشده و نمی‌شود و اگر همراه داشتن پرچم جرم انگاری شده، باید این موضوع از قبل به زوار اطلاع داده می‌شد.
این وکیل پایه یک دادگستری با اشاره به قاعده «قبح عقاب بلابیان» اظهار کرد: بر اساس این قاعده فقهی باید مواردی که منجر به تنبیه می‌شود، اطلاع داده شود. بر اساس این قاعده فقهی اگر کسی را تنبیه کنند بدون اینکه از قبل به او گفته باشند عمل او جرم است‌، این اقدام قبیح است. حتما باید اطلاع‌رسانی شود که این اقدام جرم انگاری شده است.
وی افزود: آیا به زائران ما اعلام شده که برافراشتن پرچم فلسطین جرم است؟ اگر این موضوع به زائران اعلام شده بود، دستگیری آن‌ها وجاهت دارد. تا کنون گفته نشده که برافراشتن پرچم فلسطین و یا هر کشور دیگری جرم انگاری شده است مگر کشورهایی که متخاصم محسوب می‌شوند و در حال جنگ و درگیری هستند به طور مثال کشورهای روسیه و اکراین . اگر کسی در کشور روسیه ، پرچم اکراین را بلند کند، ممکن است روسیه این اقدام را جرم بشناسد چرا که با آن کشور در حال جنگ است و برافراشتن پرچم اکراین، توهین به روسیه است‌.
محمدی گفت: در حال حاضر عربستان و فلسطین در حال تخاصم نیستند و این اقدام عربستان در حالی انجام شده که آن‌ها مدعی‌اند که خادم حرم شریف هستند و مدعی سرپرستی مسلمین جهان هستند، عربستان نه تنها از سرزمین های اسلامی دفاع نمی‌کند؛ بلکه کشور فلسطین را چگونه دشمن فرض می‌کنند که برافراشتن پرچم این کشور را جرم انگاری کرده اند؟ اگر برافراشتن پرچمی جرم است باید از قبل به مسئولان کشور ما اطلاع رسانی می شد. متأسفانه جای خالی شهید امیرعبداللهیان بیش از گذشته احساس می شود. این وکیل پایه یک دادگستری با اشاره به تماس تلفنی «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی با «مسعود پزشکیان» رئیس جمهور منتخب ایران گفت: در این مکالمه، درخواست افزایش همکاری بین دو کشور مطرح شد اما از جزئیات این مکالمکه تلفنی مطلع نیستیم امیدواریم این گفتگوها منجر به نتیجه شود و عزیزان ما زودتر به آزاد شوند و به‌صورت بدوا از وضعیت سلامت خبر دار شویم.
وی با تأکید بر لزوم پیگیری آزادیِ باقیِ ایرانیانِ بازداشت شدهِ حج امسال در عربستان از سوی وزارت امور خارجه کشورمان بیان کرد: باید این موضوع پیگیری شود تا عزیزانی که هیچ جرمی مرتکب نشده اند مگر اینکه از اسلام و سرزمین اسلام دفاع کرده اند، آزاد شوند.
به گزارش فارس: محمد خزائی، دانشجوی دکتری حقوق عمومی، هنگام نماز مغرب در مسجدالحرام ۳۰خرداد ماه توسط ماموران عربستان بازداشت شد.به گفته همسفرانش خزائی در ایام حج با حاجیان سراسر دنیا به ویژه فلسطین درباره آزادی قدس اشغالی گفتگو می‌کرد و همواره شجاعانه با نام کاربری شخصی در توئیتر و در جهت حمایت از فلسطین فعالیت داشت. تاکنون هیچ خبر، ملاقات یا تماسی با او برقرار نشده و خانواده اش از او بی خبر و نگران هستند. گفتنی است در همین رابطه پویشی با عنوان«» در بخش فارس من خبرگزاری فارس نیز به ثبت رسیده است.  یکی از همسفران محمد خزائی با انتشار عکس از او در حالی که با لباس احرام پرچم فلسطین را در دست دارد، در فضای مجازی نوشت: پرچمی که بلافاصله بعد از این عکس توسط ماموران عربستان با ثبت کارت شناسایی ضبط شد و حساب توییتری که با اسم واقعی رصد شد با بازداشت در مسجدالحرام روایت حج برائت نیمه کاره باقی مانده است.