صعود بهمن دیزل به رده دوم تولید بعد از ایران خودرو دیزل بدلیل عدم تخصیص ارز مورد نیاز

  4030718088

تولید خودروهای تجاری در گروه بهمن در شرایطی افت کرده که این اتفاق، متناسب با روند کلی تولید خودرو در کشور طی نیمسال رخ داده و هرگز پدیده عجیب و منحصر به این شرکت متعلق به بخش خصوصی نیست.

به گزارش الف به نقل از خودرونامه، بهمن دیزل در شش ماه نخست امسال با افت تولید نسبت به مدت مشابه سال گذشته مواجه شده است. اینکه چرا بهمن دیزل به عنوان شرکتی متعلق به بخش خصوصی با افت تولید در نیمه نخست امسال مواجه شده، از سوی برخی مورد نقد قرار گرفته است. این در حالی است که نزولی شدن تولید خودروهای تجاری در گروه بهمن، باید به عنوان جزئی از کل روند تولید شش ماه نخست امسال خودروسازی کشور مورد بررسی قرار گیرد.

به عبارت بهتر، افت تولید تنها مخصوص بهمن دیزل به تنهایی نبوده و دیگر خودروسازان کشور (تا جایی که آمار و ارقام گواهی می دهد) نیز روندی نزولی در تولید طی نیمه نخست امسال داشته اند.

از ایران خودرو به عنوان بزرگترین خودروساز کشور تا سایپا به عنوان خودروساز دوم و ایران خودرودیزل و سایپادیزل به عنوان تجاری سازان وابسته به خودروسازان بزرگ و دولتی، همه کاهش تیراژ را در نیمسال به خود دیده اند.

به عبارت بهتر، کل صنعت خودرو در نیمه ابتدایی سال دچار مرض افت شده و این تنها مخصوص گروه بهمن و بهمن دیزل نیست.

نکته دیگر اینجاست که افت تولید خودروهای تجاری که بهمن دیزل نیز یکی از ستون های اصلی صنعت خودروهای تجاری کشور محسوب می شود، به دلایلی مانند کمبود ارز و ضعف تقاضا در بازار و البته برخی سیاست ها (به خصوص تعرفه اندک واردات خودروهای تجاری دست دوم) مربوط می شود که هیچ کدام از آنها تقصیر خاصی را متوجه تولیدکننده نمی کند.

محصولات بهمن دیزل مانند دیگر تجاری سازان کشور وابستگی قابل توجهی به واردات دارد، بنابراین طبیعی است وقتی ارز تخصیص یافته به تجاری سازان کم باشد، تولید، افت کند.

از طرفی، ضعف تقاضا در بازار نیز به دلایل مختلف به خصوص رکود کلی در اقتصاد کشور و همچنین قدرت خرید پایین مشتریان رخ داده که چالشی عام برای همه تجاری سازان است نه فقط مخصوص یک شرکت مانند بهمن دیزل.

در کنار اینها، نباید فراموش کرد که بهمن دیزل با وجود افت تولید (مانند دیگر تجاری سازان) در حال حاضر دومین تجاری ساز بزرگ کشور پس از ایران خودرودیزل محسوب می شود و تیراژ آن فاصله قابل توجهی با تجاری ساز سوم –سایپادیزل- دارد. بنابراین بهمن دیزل با وجود حضور شرکت های تجاری ساز مختلف در عرصه تولید، توانسته خود را به عنوان شرکتی متعلق به بخش خصوصی، تا رده دوم جدول تولید بالا بکشد و فاصله زیادی با تجاری سازان پشت سر خود ایجاد کند.

از طرفی، سهم بهمن دیزل از کل تولید سه تجاری ساز اصلی کشور طی نیمه نخست امسال، حدود 30 درصد است، بنابراین تقریبا یک سوم تولید خودروهای تجاری مانند کامیون و کامیونت در این شرکت تولید می شود. طبعا اگر چالش های تولید برطرف شود، بهمن دیزل با توجه به ظرفیت موجود، می تواند تولید بسیار بالاتری داشته باشد و حتی سهم خود را از بازار نیز افزایش دهد.

به هر حال، افت تولید در بهمن دیزل طی نیمه ابتدایی امسال، مسئله عجیب و حاشیه داری نیست و این شرکت در روند کلی تولید نیمسال _روند نزولی- دچار کاهش تولید شده است. حتی خودروهای سواری کشور نیز طی نیمسال، با کاهش حدودا 10 درصدی نسبت به نیمه نخست پارسال مواجه شده اند و تقریبا هیچ خودروسازی در کشور نتوانسته کارنامه مثبتی در تولید طی شش ماه ابتدایی سال جاری از خود به جا بگذارد.