دستاورد‌سازی برای دولت با قطع برق !

یوسف مشفق، گروه اقتصادی الف،   4030820045 ۱۴۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳۵ تکراری یا غیرقابل انتشار

دولت چهاردهم از همان آغاز به کار با مخابره سیگنال‌های ارزی و بیان صریح راهبرد دولت مبنی بر افزایش نرخ ارز، روشن‌کننده موتور تورمی بود که قریب به یقین سال آینده اثرات آن خودنمایی بیشتری خواهد داشت و علت آن چیزی نیست جز بودجه تنظیمی سال ۱۴۰۴ که رویکرد حاکم بر آن منجر به فشار بیشتر بر مردم خواهد شد. فارغ از این، دولت چهاردهم در همین ابتدای راه همان مسیرهای باریکی که اندک گشایشی برای عموم مردم و به‌واسطه تخصیص ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به کالاهای اساسی ایجاد می‌کرد را مسدود کرده که تبعات‌ آن پیش از تصویب و اجرای بودجه سال آتی و در سفره‌های مهم و سرسام‌آور شدن قیمت کالایی چون گوشت کاملاً نمایان است. 

در این بین، آنچه که بیشتر از همه تعجب را برانگیخته، واردشدن کشور به فاز خاموشی‌های زمستانه‌ای است که هیچ‌گاه سابقه نداشته و بر اساس اعلام سخنگوی دولت و به‌دلیل منع مازوت‌سوزی نیروگاه‌ها دولت تصمیم گرفته که خاموشی‌های زمستانه را به مصرف‌کنندگان خانگی تحمیل کند.شاید مدیریت مصرف برق در شرایط فعلی به این شیوه ناگزیر باشد اما نکته اینجاست که این رویکرد دولت به‌گونه‌ای بسته‌بندی و به افکار عمومی عرضه می‌شود که گویا در نهایت منفعت مردم را به‌دنبال دارد!

وقتی سخنگوی دولت تحمیل خاموشی‌های زمستانه به مردم را نوعی دستاورد – به‌دلیل منع نیروگاه‌ها از مازوت‌سوزی – تلقی می‌کند، گویا قرار است مسئله آلودگی هوا و مصائب و بیماری‌های ناشی از آن حل و فصل شود و متهم اصلی آلودگی هوا در دادگاه دولت به دست محاکمه سپرده شده و حالا با حل معضل آلودگی اگر مردم چند ساعتی با خاموشی و بی‌برقی مواجه شوند هم ایرادی ندارد. در صورتی که کلاف آلودگی هوا به‌قدری پیچیده و چندوجهی است که با منع مازوت‌سوزی نیروگاه‌ها هم به‌نظر نمی‌رسد تغییر چندانی در این حوزه رقم بخورد. این را در کنار هشدارها و انذارهای دو ماه قبل کارشناسان به دولت مبنی بر تلاش و پیداکردن راه‌حلی در جهت تامین سوخت نیروگاه‌ها برای جلوگیری از خاموشی‌های زمستانه بگذاریم تا وجه دیگری از اهمال در زندگی مردم عیان شود و از این روست که دولت مجبور است برای دستاوردسازی و عیان‌نشدن خطاهای خود تحمیل قطعی برق به مردم را نوعی دستاورد نامگذاری کند.

اگرچه نباید از یاد برد که مشکل ناترازی انرژی چند سالی است گریبان‌گیر کشور شده اما دلیل اصلی محسوس‌نبودن آن در دولت گذشته، ذخیره‌سازی سوخت نیروگاه‌ها در موعد خود، استفاده از دیگر منابع سوختی برای نیروگاه‌ها همچون مازوت و حتی قطع گاز صنایع بود که در نهایت فشار را از روی دوش مردم برمی‌داشت و برنامه مدون در این حوزه موجب شد که فصول مختلف سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ عموم مردم و مشترکان خانگی انرژی فشار بسیار کمی را متحمل شوند. اما آنچه در حال حاضر هویداست، ارجحیت تامین انرژی صنایع تولیدی بر مشترکان خانگی و همچنین منع‌کردن نیروگاه‌ها از مازوت‌سوزی است که دولت سعی دارد نتیجه آن را که تحمیل قطعی برق به مردم است، دستاورد بنامد!