دوران ترامپ و گام های کليدی در بازدارندگی هسته‌ ای ایران

محمد مونسان (عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي شاهرود)، گروه سیاسی الف،   4030820092 ۶۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۱ تکراری یا غیرقابل انتشار
دوران ترامپ و گام های کليدی در بازدارندگی هسته‌ ای ایران


راي آوردن ترامپ در انتخابات اخير آمريکا همگان را شوکه نمود و نگراني‌هايي را در همه جهان و حتي در اروپا و آسیا ايجاد کرده است. کسي که تعادل رواني نداشته و به گفته خودش دوست دارد که او را ديوانه بنامند!. اين موضوع وقتي براي ايران حادتر مي‌شود که دقيقا در ميانه کشاکش درگيري مستقيم با اسرائيل فردي راي مي‌آورد که حامي صد در صد و بدون قيد و شرط اسرائيل است. همچنين دشمني ترامپ با ايران در خروج از برجام، ترور ناباورانه و جنايتکارانه سردار سليماني و تقبل صريح مسئوليت آن و همچنين چند برابر نمودن تحرم‌هاي سختگيرانه عليه ايران بر همگان واضح است.

 ترامپ انساني زياده‌خواه و اهل معامله است. اگر ايران در دوران جديد رياست جمهوري ترامپ که ممکن است ۸ سال بطول بيانجامد، گزينه‌هاي بيشتري مانند بازدارندگي هسته‌اي و افزايش برد موشک‌ها را روی ميز نگذارد، مجبور است فشارهای مضاعف روي بديهی ترين ارکان قدرت خود را تحمل کند. اعلام پیشدستانه این گزینه ها و سپس مذاکره بر روی آنها میتواند به منزله یک پیروزی خیالی برای فردی مانند ترامپ قلمداد شود که البته هدف ایران را نیز برآورده میکند. تهاجم مستقيم اسرائيل به ايران و ترکيب آن با روحيه تهاجمي ترامپ و راي آوردن همزمان جمهوري‌خواهان در هر دو مجلس سنا و نمايندگان و قبضه قدرت در آمريکا توسط جمهوري‌خواهان جنگ‌طلب بايد فورا اين زنگ هشدار را براي ايران به صدا درآورد که اگر هرچه زودتر خود را به بازدارندگي هسته‌ای نرساند بايد عواقب خطرناک آن را تحمل کند. به عقيده تحليل‌گران، يکي از گزينه‌های ترامپ براي امتيازگيرس همه‌جانبه از ايران و نشاندن ايران به پاي ميز مذاکره، باز گذاشتن دست اسرائيل براي انجام هرگونه اقدام تهاجمی عليه ايران است. حتي بيم آن مي‌رود که طبق تهديدهای صريح مقامات اسرائيل، ايران با تهاجم هسته اي مواجه شود. کشوري که از هيچ‌گونه جنايتي در غزه و لبنان فروگذاری نکرده و از هيچ‌گونه خرابکاري در سيستم هسته‌اي ايران که مي‌توانسته منجر به ايجاد آلودگي هسته‌اي گسترده شود، دريغ ننموده، هيچ بعيد نيست که از فرصت کم‌نظير يک‌دست شدن قدرت به دست جمهوري‌خواهان جنگ‌طلب در آمريکا به بدترين شکل ممکن استفاده نمايد. شايد هرگز کسي تصور آن را نمي‌کرد که روزگاري برسد که اسرائيل مستقيما و صراحتا اهدافي را در عمق خاک ايران (از اطراف تهران گرفته تا شاهرود و ايلام و خوزستان) مورد هدف قرار دهد، ولي اين اتفاق افتاد. اگر پدافند ايران موفق عمل نمي کرد، مطمئنا خسارات بسيار سنگينتري بر ايران تحميل شد.

امروز هم باید احتمال تهاجم هسته ای از سوی اسرائیل را بدهد و برای آن چاره اندیشی کند. هم اکنون ايران بايد هرچه سريع‌تر واقعيات روز دنيا و تحولات سياسي و نظامي روزانه منطقه را به‌دور از تعارفات کليشه‌اي و شعارهاي خودفريب بپذيرد و فرصت‌هاي از دست رفته گذشته را هرچه سريع‌تر جبران کند. آنچه در عمل اتفاق افتاده اینست که تک تک رهبران بلندپایه حماس و حزب الله یک به یک ترور شدند و حتی یکی از آنها با هدف تحقیر دردناک ایران، در دل تهران ترور شد.

درک ناقص تاريخي ايران از موضوع بازدارندگي ايران بايد بپذيرد که بازدارندگي و عوامل و ارکان آن يک ماهيت پويا و روزآمد دارد و نمي‌تواند با عوامل بازدارنده چند دهه گذشته، امروز نيز بازدارندگي ايجاد کند. مثلا يک زماني بازدارندگي بر اساس تعداد جنگجويان و نيزه و کمان تعريف مي‌شد و به ترتيب پس از آن بر اساس تعداد اسلحه سرپُر و سپس تعداد ارّاده توپخانه و سپس بر اساس تعداد هواپيماهاي ملخ‌دار و سپس بر اساس موشکها و جنگنده‌هاي جت و سپس ناوهاي هواپيمابر و ناوهاي سنگين و در آخر، تسليحات هسته‌اي تعريف ميشده است. يکي از اشکالات و اشتباهات عجیب ايرانيان در چندصد سال اخير که منجر به چند مرتبه تهاجم ابرقدرت‌ها به ايران و اشغال ایران و جداکردن بخش‌هايي از ايران شده، اين بوده است که ايران همواره از «تجهيزات بازدارنده روز» يک مرحله عقبتر بوده است. مثلاً در زمان فتحعلي شاه قاجار وقتي دشمن داراي توپخانه بود ايران با سلاح سبک مي‌جنگيد و وقتي دشمن در زمان احمدشاه قاجار در جنگ جهاني اول با هواپيما به ايران حمله و آن را اشغال کرد، ايران با قدرت توپخانه مي‌جنگيد و وقتي در زمان رضاشاه در جنگ جهاني دوم، دشمن با ناوها و تسليحات سنگين و پيشرفته به ايران حمله کرد، ايران با هواپيماهاي سبک ملخی قديمي و توپخانه قديمي ميخواست از خود دفاع کند و در دوران جنگ تحميلي، وقتي عراق با موشک به ايران حمله کرد ايران اصلا موشکي براي مقابله نداشت تا اينکه بزرگاني چون شهيد طهراني‌مقدم شروع به ايجاد زمينه‌هاي آن کردند.

ولي هنوز هم بايد بدانيم و درک کنيم که آن بازدارندگي متعلق به ۴۰ سال پيش و در برابر کشوري مانند عراق کارايي داشت و امروزه در برابر تسليحات کشتار جمعي قدرت‌هاي منطقه‌اي و فرامنطقه‌اي تاثير محسوس و بازدارندهای در معادلات جنگ ندارد. اين بدين معني است که حتي همين امروز نيز ايران همچون قرون گذشته و مانند هميشه يک پله از «تجهيزات بازدارنده روز» عقب است و دچار تعارفات و ملاحظات انساني عجيبي است که در دنياي وحشي امروز هيچ جايگاهي ندارد. بيش از يک سال است که زنان و کودکان در غزه زير آوارهاي ساختمان‌ها زنده به گور مي‌شوند. انواع سلاحهای ممنوعه خوشه ای و فسفری برای ذوب کردن بدن انسانها و بمبهای چند تنی برای فروریختن یکباره ساختمانهای مسکونی براحتی استفاده شد. آيا هيچ قدرتي توانسته است در اين يکسال، جنايات رژيم صهيونيستي را متوقف کند؟ ضمن اینکه ابرقدرت‌ها از همه امکانات تسليحاتي، اطلاعاتي و اقتصادي به نفع اسرائيل استفاده کردند. این در حالی بوده است که گروههای مقاومت میتوانستند به نوع دیگری مقابله به مثل کنند و کشتار کودکان را با تسلیحات شیمیایی و میکروبی بدست آمده از تغییرات شیمیایی در آفت کشهای کشاورزی تلافی کنند و کاری کنند که سرزمینهای اشغالی برای دهها یا صدها سال غیرقابل استفاده شود ولی این کار را هرگز انجام ندادند؛ نه در عمل و نه در تهدید و نه در تبلیغ. ولی نتیجه کار تا به امروز این بوده است که اسرائیل و غربیها همیشه از این خویشتنداری مسلمانان به بدترین نحوی سوء استفاده کرده اند.

آن زمان که اسرائيلي‌ها با ويروس استاکس‌نت به سانتريفيوژهای ايران حمله کردند و حتي برنامه انفجار دکل‌هاي انتقال برق به تاسیسات هسته ای نطنز را اجرا کردند و حتي ايجاد انفجار مستقيم در نطنز را باعث شدند، آيا هيچ ملاحظه‌اي کردند که در صورت موفقيت هريک از اين اقدامات جنایتکارانه، مرکز ايران دچار يک آلودگي وحشتناک تشعشعات هسته‌اي مي‌شد و گسترش آن مي‌توانست چند ميليون قرباني داشته باشد و بخش‌هاي بزرگي از مساحت ايران را براي هميشه غيرمسکوني نمايد و فاجعه‌اي خيلي شديدتر و گسترده‌تر از فاجعه چرنوبيل را باعث شود و شهرهاي پرجمعيتي مانند اصفهان مجبور به تخليه مي‌شدند؟!

حال سوال مهم اينجاست که وقتي در جنايات فوق هيچ ملاحظه انساني وجود ندارد و ابرقدرتهاي دنيا کاملا از اقدامات ضدبشري فوق حمايت و پشتيباني مي‌کنند، چرا بايد ايران بطور يک‌طرفه خود را پايبند به چنان اصولی  بداند؟ آيا کساني که در ايران و غزه و لبنان و يمن و ... زندگي ميکنند جزء انسان نيستند؟ آيا اين تکرار کردن اشتباه قاجاريه در جنگ جهاني اول نيست که نيمي از جمعيت ايران در جنگي که هيچ نقشي در آن نداشتند قرباني شدند؟ آيا نبايد از تاريخ درس گرفت؟ هميشه مي‌گويند کساني که از تاريخ درس نمي‌گيرند مجبور هستند بارها و بارها تاريخ و پيامدهاي تلخ آن را تجربه کنند. شايد يکي از نقاط ضعف ايراني‌ها هميشه اين بوده است که تعارفات بي دليل و ملاحظات جانبي را با واقعيات روز به‌خصوص در حوزه حساس نظامي مخلوط و عجين نموده‌اند.

شش گام کليدي در «زنجيره بازدارندگی هسته ای»
بازدارندگی هسته ای واقعي صرفا يک آزمايش اتمي نيست بلکه نيازمند يک زنجيره به نام «زنجيره بازدارندگي هسته ای» است که در ادامه مطلب سعي ميکنيم اين زنجيره را در شش گام اساسي تشريح کنيم. نکته جالب در اين است که ايران فناوري هر شش گام ذيل را بطور کامل يا نسبي در اختيار دارد و فقط کافيست که همانند نخ تسبيح، اين دانه هاي جدا از هم را به يکديگر متصل کند. ايران حدود ۱۰۰ روز تا روي کارآمدن ترامپ فرصت دارد و در اين مدت بايد بتواند قدمهاي کليدي زير را هرچه زودتر شروع کرده و با اعلان عمومي و تبليغات کافي به پيش ببرد تا پس از به قدرت رسيدن ترامپ، گزينه هاي پيش‌رونده‌اي را براي تقابل با زياده‌خواهي‌هاي ترامپ روي ميز بگذارد. گام‌هاي «زنجيره بازدارندگي هسته اي» به ترتيب زير تشريح مي‌شوند:

گام اول) ساخت فوري کلاهک هسته‌اي و رساندن تعداد آنها به ده‌ها عدد و اعلام رسمي دستيابي ايران به تسليحات اتمي براي ايجاد بازدارندگي اوليه و تغيير محاسبات تهاجمي دشمن.
اين مرحله خود شامل فناوريهاي زير است: فناوري غني سازي اورانيوم تا 95 درصد، تهيه اورانيوم فلزي (که فناوري آن را هم اکنون دارد)، مکانيزم رساندن جرم اورانيوم فلزي به جرم بحراني براي شروع و فعالسازي واپاشي هسته اي و مينياتوري کردن آن بطوريکه در داخل يک کلاهک موشک قابل جاسازي باشد. پس از اين اعلان و انجام يک انفجار اتمي کنترل شده به همه دنيا اثبات خواهد شد که ايران به تسليحات اتمي دست يافته و تهاجم به آن، معادل جنگ ويرانگر اتمي در پي خواهد داشت. پس از اين اعلان اوليه، ايران يک چتر امنيتي نسبي و فرصت کافي براي تامين قدم‌هاي کليدي بعدي و «تشکيل زنجيره بازدارندگي هسته اي» در اختيار خواهد داشت.

قدرت انفجاري کوچکترين کلاهک اتمي دنيا معادل با قدرت انفجاري بيش از 20 هزار موشک بالستيک غير اتمي! است. مثلا بمب اتمي هيروشيما (سال 1945) داراي قدرت 15 کيلوتن ( هر کيلوتن معادل يک ميليون کيلوگرم TNT)، بمب ناکازاکي (سال 1945) داراي قدرت 21 کيلوتن، بمب ليکورن فرانسه (سال 1970) داراي قدرت 1000 کيلوتن و بمب براوو آمريکا (سال 1954) داراي قدرت 15 هزار کيلوتن و بمب تزار (قويترين بمب اتمي- سال1961) داراي قدرت 50 هزار کيلوتن است. اگر وزن خرج انفجاري يک موشک بالستيک معمولي را معادل 1000 کيلوگرم TNT در نظر بگيريم، قدرت بمب تزار معادل قدرت انفجاري تعداد 50 ميليون فروند موشک بالستيک معمولي! است.   

موضوع ديگر در اين است که هيچ کشوري فقط با يک يا 3-2 عدد بمب اتمي نميتواند دلخوش به بازدارندگي هسته ای باشد چراکه آن بمب ممکن است هرگز به مقصد نرسد و در ميانه راه منهدم گردد. هم اکنون کره شمالي که داراي کمترين تعداد بمب اتمي است، حداقل 20 بمب اتمي دارد. اسرائيل 90، پاکستان 165، هند 160، انگليس 125، فرانسه 290، چين 350، آمريکا 5428 و روسيه 5977 بمب اتمي دارند.  

گام دوم) ساخت موشک‌هاي قاره‌پيما با برد بيش از ۴۵۰۰ کيلومتر تا ۱۱۰۰۰ کيلومتر براي دسترسي به قاره اروپا و قاره آمريکا
براي ايجاد بازدارندگي هسته اي نياز به پرتاب موفق و مطمئن سلاح هسته اي ميباشد که به آن، «سه گانه هسته اي» گويند که عبارت است از: موشکهاي بالستيک قاره پيماي زميني (ICBM)، موشکهاي بالستيک زيردريايي (SLBM) و بمب افکنهاي استراتژيک با بمبها و موشکهاي هسته اي. يعني قابليت «دسترسي به خاک دشمن» به اندازه ساخت خود بمب اتمي اهميت دارد. در اين مورد، سخن وزير خارجه اسبق آمريکا در مورد اهميت دسترسي به خاک دشمن جالب است. مايک پمپئو، وزير خارجه وقت آمريکا در سال 1397 در پاسخ به اين پرسش که «چرا شرايط و ادبيات حرف زدن شما با کره شمالي و ايران اينقدر متفاوت است؟» گفت: «شرايط ايران و کره شمالي کاملا متفاوت است. کره شمالي تسليحات هسته دارد که قابليت رسيدن به خاک آمريکا را دارد». يعني او صراحتا ادبيات و رفتار غيرتهديد آميز عليه کره شمالي (بر خلاف رفتار کاملا تهديد آميز عليه ايران) را دو چيز عنوان ميکند: 1) داشتن سلاح اتمي 2)قابليت رسيدن به سرزمين آمريکا. بنابراين ميتوان بروشني فهميد که چرا آمريکاييها مستقيما مهمترين سردار ايراني، سردار سليماني را ترور ميکنند و مسئوليت آن را صراحتا بر عهده ميگيرند و حتي فيلم اين ترور را هم پخش ميکنند و هيچ ترسي از عکس العمل ايران ندارند ولي در مقابل کره شمالي هرگز چنين خطايي نمي کنند!!. 

ایران چاره ای ندارد که در کنار موشکهای تاکتیکی به موشکهای استراتژیک نیز روی آورد؛ موشکهای متناسب با استراتژی بازدارندگی هسته ای. 

ايران در حوزه طراحي و ساخت بومي موشکهاي بالستيک داراي نقطه قوت مناسبي بوده است که البته آن نيز بدليل يک محدوديت خودخواسته و براي اعلام حسن همجواري با اروپا و برخي ملاحظات سياسي تا برد 2000 کيلومتر محدود بوده است. اين در حاليست که براي دسترسي به موقعیتهای بهتر حداقل نياز به برد 4500 کيلومتر و براي دسترسي به خاک آمريکا نياز به برد بيش از 11000 کيلومتر از خاک ايران ميباشد. اروپا در وقايع اخير اسرائيل، حمايتهاي تسليحاتي از آن و مشارکت اساسي در رهگيري و انهدام موشکهاي ايران در وعده صادق 1 و 2 نشان داد که منافع و حيثيت ايران برايش کوچکترين ارزشي ندارد. پس محدود کردن برد موشکهاي ايران براي اعلام حسن همجواري با اروپا مطلقا دليلي ندارد. در اين بين، ايران بايد پس از رسيدن به برد بيشتر، فورا اعلام کند که به موشک‌هاي با برد 4500 کيلومتر و بيشتر رسيده است. اين موشک‌ها بايد سه خاصيت مهم داشته باشند: 1) قابليت حمل کلاهک اتمي: ايران بايد صراحتا و علنا اعلام کند که اين موشکها داراي قابليت نصب کلاهک اتمي هستند، چراکه اصلاً معني نمي‌دهد که يک موشک، فاصله مثلا 11 هزار کيلومتري را طي کند و وقتي به هدف مي‌رسد صرفاً يک ساختمان را تخريب کند. چنين چيزي اصلا توجيه نظامي ندارد. 2) رسيدن به سرعت بیش از ۲۰ ماخ براي رسيدن به هدف در حداقل زمان ممکن و غافل‌گيرکردن دشمن و دشوار نمودن رديابي موشک. 3) استفاده از کلاهک‌هاي هسته‌اي بارشي هوشمند براي به حداقل رساندن احتمال رهگيري و افزايش احتمال اصابت به هدف. به عنوان مثال موشک استراتژیک اتمی RS-24 Yars روسیه یک موشک سوخت جامد 49 تنی با طول 20 متر و قطر 2 متر و برد 2000 کیلومتر تا 12000 کیلومتر است. سرعت آن 25-20 ماخ بوده و داخل کلاهک آن 4 کلاهک اتمی هوشمند و هدایت شونده 100 تا 300 کیلوتن TNT (یعنی 300 میلیون کیلوگرم TNT یا معادل قدرت انفجاری حداقل 300 هزار موشک بالستیک معمولی!) یا 10 کلاهک اتمی کوچکتر است و تاکنون 50 فروند موشک از این نوع ساخته شده است (دقت شود که نیاز به صدها یا هزاران فروند از این نوع موشکهای استراتژیک همانند

موشکهای تاکتیکی نیست بلکه چند ده فروند از آنها برای تضمین بازدارندگی اتمی کفایت میکند). احتمالا دسترسي به اين گام با توجه به موجود بودن دانش فنی کافي در طراحي و ساخت موشک در کشور، ظرف 3-2 سال امکانپذير است (که البته ممکن است هم اکنون نیز نمونه هایی از آن طراحی و ساخته شده باشد!).

گام سوم) ساخت موشک‌هاي بالستيک با قابليت پرتاب از زيردريايي با برد حداقل ۲۰۰۰ کيلومتري
براي دسترسي مطمئن به خاک دشمن، نياز به «پلتفرمهاي پرتاب فراسرزميني» است. هرچه کشوري داراي پلتفرمهاي پرتاب متعدد در فواصل دور از سرزمين اصلی خود باشد، احتمال دسترسي به خاک دشمن را افزايش داده است. هيچ کشوري نميتواند صرفا با پرتاب موشک از داخل چارچوب مرزهاي سرزميني خود به بازدارندگي مطمئني برسد. براي پرتاب فراسرزميني، زيردريايي يک گزينه کاملا ايده آل است چراکه بطور کاملا مخفي ميتواند در هر نقطه اي از آبهاي جهان حضور يابد. اما پرتاب موشک از زير آب نيازمند موشکهاي خاصي است که از 50 متر زير آب پرتاب ميشوند (البته در برخي از طرحها با پرتاب از داخل برجک زيردريايي در حالت حرکت سطحي زيردريايي ميتوان از موشکهاي معمولي نيز استفاده نمود). این موشکها برای جا شدن در داخل زیردریایی دارای طول کمتر و قطر بیشتر از موشکهای معمولی اتمی هستند. مثلا موشک آمریکایی ترایدنت دارای طول تقریبا 10 متر و قطر 1.8 متر و برد 7500 کیلومتر است. موشک کره شمالی پوکوکسونگ دارای طول 7 متر و قطر 1 متر و برد 2500 کیلومتر است و در داخل زیردریایی های دیزل الکتریک جانمایی میشود. ايران فعلا چنين موشکي ندارد و بايد روي طراحي و ساخت آن تمرکز کند. احتمالا دسترسي به اين گام با توجه به موجود بودن دانش فني کافي در طراحي و ساخت موشک در کشور و از طرفي، پيچيدگي خاص اين موشکها، ظرف 5-4 سال امکانپذير است.

گام چهارم) تجهيز زيردريايي‌هاي ايران به لانچرهاي عمودي به گونه‌اي که زنجيره پرتاب فراسرزميني توسط زيردريايي‌ها تکميل شود 
زيردريايي‌هاي ايران مي‌توانند به عنوان «سکوهاي فراسرزميني» پرتاب موشک‌هاي اتمي و تکميل کننده «زنجيره بازدارندگي هسته اي» ايفاي نقش کنند. در شرايط فعلي مي‌‌توان با اعمال تغييراتي، از زيردريايي‌هاي در حال ساخت «فاتح» نيز استفاده نمود. اين زيردرياييها که طبق اعلان رسانه اي فرماندهان نيروي دريايي ارتش در حال ساخت مي‌باشند، هريک مي‌توانند حداقل يک لانچر عمودي داشته باشند. برد زيردريايي‌ فاتح به گونه‌اي است که مي‌تواند خود را به درياي سرخ نيز برسانند، ولي مشکل آنها تناژ نسبتاً کم ۵۰۰ تني براي پرتاب يک موشک سنگین در شرايط مواج دريا مي‌باشد و اين يک محدوديت اعمال ميکند. شايد بتوان يک زيردريايي با تناژ حدود ۱۵۰۰ تا 2000 تن را در نظر گرفت که داراي ۲ يا ۳ لانچر عمودي پرتاب موشک باشد. همانند زيردريايي بعثت که طراحي و ساخت آن از سوي فرماندهان نيروي دريايي ارتش اعلام شده است. بدين ترتيب ايران مي‌تواند از زيردريايي هاي ديزل الکتريک خود به عنوان سکوي پرتاب فراسرزميني موشکهاي بالستيک اتمي استفاده کند و تهاجم خود را از چهارچوب مرزهاي سرزميني به عمق اقيانوسهاي فراسرزميني منتقل نمايد. نمونه چنين طرحهايي مانند زيردريايي Sinpo کره شمالي ميباشد. در سالهاي اخير نيز کره شمالي يک زيردريايي ديزل الکتريک ديگر با نام «هيرو کيم کان اوک» را رونمايي کرده که قابليت حمل و پرتاب سه موشک اتمي را دارد.
مسلماً اشتباه‌ترين کار ممکن اينست که ايران به جاي تجهيز زيردريايي‌هاي متوسط و نيمه سنگين به لانچرهاي عمودي به سمت طراحي و ساخت زيردريايي‌هاي فوق سنگين چندهزار تني و پرهزينه با سيستم رانش اتمي برود. چراکه در اين صورت زمان و هزينه بسيار زيادي را هدر خواهد داد و از طرفي بجاي زيردريايي‌هاي پرتعداد مجبور است به يک فروند زيردريايي فوق سنگين قناعت کند. تجهيز زيردريايي‌هاي ديزل‌الکتريک متوسط و نيمه سنگين به لانچرهاي عمودي ظرف حدود ۵ سال امکان‌پذير است چراکه ايران بطور کامل، دانش طراحي و ساخت زيردريايي‌هاي ديزل الکتريک را در اختيار دارد و الزامات آن را مي‌داند ولي تجربه‌اي براي ساخت و تامين تجهيزات زيردريايي‌هاي فوق سنگين با سيستم رانش اتمي را ندارد و مسلماً طراحي و ساخت آن نياز به ۲۰ سال زمان و صرف بودجه‌هاي هنگفت دارد. قطعا اگر زيردريايي با قابليت پرتاب موشک بالستيک اتمي فقط محدود به يک فروند باشد، همان يک فروند در دل اقيانوس براحتي و بصورت مخفي مورد تهاجم قرار مي‌گيرد، ولي اگر ايران داراي زيردرياييهاي متعدد ولي کوچکتر و با قابليت نصب لانچرهاي عمودي باشد، تهاجم و نابود کردن يکباره آنها ممکن نيست. ضمن اينکه براي تهاجم به دشمن، ميتوان از نقاط متعددي در اقيانوسها و درياها اقدام نمود.

ساخت موشکهاي پرتاب شونده از زيردريايي (SLBM) و ساخت خود زيردريايي هاي داراي لانچر عمودي، لازم و ملزوم يکديگر براي ايجاد سکوهاي زيرسطحي پرتاب فراسرزميني موشکهاي اتمي هستند. 

گام پنجم) تجهيز کليه ناوهای پشتيبانی سنگين ايران به لانچرهای عمودی متناسب براي پرتاب موشک‌های قاره‌پيمای اتمی
یکی از اقدامات جالب ایران در سالهای اخیر، تبدیل کشتیهای تجاری اقیانوس پیما به ناوهای پشتیبانی بوده است مانند ناوبندر مکران، ناو شهید رودکی، ناو شهید باقری و ناو شهید مهدوی و تعداد دیگری که در حال انجام است. این ناوهای پشتیبانی بدلیل ابعاد بزرگ و تناژ بسیار زیاد، دارای پایداری بسیار خوبی به عنوان «سکوهای پرتاب فراسرزمینی» برای پرتاب موشک هستند لذا همه این ناوها باید به لانچرهای موشکهای قاره پیما مجهز شوند. از آنجاکه این ناوها امکان حضور در همه اقیانوسهای جهان را دارند و سابقه حضور در آمریکای جنوبی و غرب اروپا را نیز در کارنامه دارند، لذا در روز مبادا میتوانند همانند جزایر متحرک و پراکنده ایران برای تهاجم به دشمن استفاده شوند و «زنجیره بازدارندگی هسته ای» ایران را کامل کنند. لانچرهای این ناوها حتی اگر خالی هم باشد یا حتی اگر صرفا با موشکهای غیرهسته ای هم تجهیز شوند، باز هم این ترس و تردید را در دل دشمنان می اندازند که اگر روزی ایران بخواهد، میتواند از آنها برای پرتاب موشکهای اتمی از هر نقطه ای از دنیا و به هر نقطه دلخواه اقدام کند. البته بدیهی است که این ناوها هرگز اختفاء و بازدارندگی زیردریایی ها را ندارند ولی بالاخره میتوانند گزینهای از گزینه های موجود باشند. 

گام ششم) افزايش قابليتهای نظامی و تجسسی ماهواره‌های ايراني و ايجاد منظومه ماهواره‌ای برای تامين GPS ملی
بايد بدرستي به اين امر مهم توجه نمود که ايجاد بازدارندگي هسته‌اي نياز به سکوهاي پرتاب فراسرزميني دارد و دسترسي، تبادل اطلاعات و تامين هماهنگي بين سکوهای پرتاب فراسرزميني نيز مسلماً و قطعاً نيازمند ارتباطات ماهواره‌اي ملي مي‌باشد. همچنين موقعيت‌يابي مکاني ماهواره‌اي با تکيه بر GPS آمريکايي و گلوناس روسي ممکن نمي‌باشد. بنابراين طرح‌هايي مانند منظومه ماهواره‌اي شهيد سليماني بايد بطور جدي و به عنوان يک نياز زيرساختي اساسی در تامین زنجیره بازدارندگي هسته‌اي موثر در نظر گرفته شوند. از آنجاکه ایران در سالهای اخیر چندین فروند ماهواره نظامی و تجسسی پرتاب نموده است لذا انتظار میرود این امر مهم در یک بازه زمانی 5 ساله محقق شود.

فرداي روز بعد از اعلام بازدارندگی هسته‌ای
وقتي ايران به بازدارندگي هسته‌ای دست يابد از آن پس مي‌تواند گزاره‌های متعددی را براي مذاکره و تعامل با غرب و چانه‌زنی با آمريکا روی ميز بگذارد مانند:تعداد کلاهک‌های هسته‌ای و قدرت انفجاری آنها، برد موشک‌های هسته‌ای، محل استقرار آنها در کشورهاي عضو محور مقاومت، تسليح کردن کشورهاي آمريکاي لاتين در کنار گوش آمريکا به تسليحات اتمي، تسليح سوريه به تسليحات اتمي در کنار گوش اروپا و همچنين ده‌ها گزينه مشابه ديگر که مي‌تواند جايگزين زياده‌خواهي‌هاي فعلي غرب در مواردی همچون صرف نظر کردن از فناوری صلح‌آميز هسته‌ای، محدود کردن تعداد سانتریفیوژها، محدود کردن درصد غنی سازی، محدودیت برد و نوع موشک‌هاي معمولی ايران، حمايت از گروه مقاومت در کشورهاي مختلف شود. همچنين میتوان با این گزینه های جدید، غرب را مجبور به دست کشيدن از گروه‌های تروريستی و تجزيه‌طلب در اطراف ايران کرد.

همچنين بازدارندگی هسته‌ای باعث ثبات بي‌سابقه و پايداری مطمئن در اقتصاد کشور خواهد شد. نمونه آن را مي‌توان در تهاجمات پينگ‌پنگی ايران و اسرائيل در ماه‌هاي اخير مشاهده کرد که منجر به نوسانات شديد ارز و طلا در ايران شده است. از آن طرف مي‌توان مشاهده کرد که کشورهای هسته‌ای درگير در مناقشات بين‌المللی با آمريکا و غرب مانند روسيه در جنگ اوکراين، هرگز تا اين حد دستخوش تغييرات و افت ارزش پول ملي نشدند. آنچه پشتوانه محکمي براي مذاکره با غرب و امتيازگيری از آنها مي‌باشد، قدرت نظامي و بخصوص توانايي هسته‌ای است که اتفاقا بسيار مورد علاقه غرب‌گرايان ایران براي نشستن بر سر ميز مذاکره با آمريکا است. تاریخ ثابت کرده است که غربی ها برای لبخند و مصافحه و تعارفات کوچکترین ارزش واحترامی قائل نیستند. فقط افراد ساده لوح و کوتاه اندیش چنین تصوراتی دارند. مردم ايران هرگز فراموش نمي‌کنند که قهقهه‌های با مکرون و جانسون و مصافحه با اوباما و مودب دانستن او، جز بي‌اثری برجام، افزايش چندبرابری تحريم‌ها، ترور سردار سليماني و تحقير مستقيم ايران نتيجه‌ای در پی نداشت و حتی نتوانست باک سوخت هواپیمای وزیر امور خارجه وقت را پر کند.

هرگز نبايد از اين امر غافل شد که غرب هرگز راههای مذاکره مستقيم و تبادل نظر با يک کشور اتمی قدرتمند را مسدود نخواهد کرد، هرگز او را تهدید و تحقیر نخواهد کرد، هرگز به متحدین او دست درازی نخواهد کرد، هرگز از خطوط قرمز او عبور نخواهد کرد و هرگز در پی عصبانی نمودن دشمن مجهز خود نخواهد بود.

 همانند اتفاقي که در دوران جنگ سرد بين آمريکا و شوروي افتاد به گونه‌اي که در بدترين کشاکش‌هاي آن دوران، ارتباط مستقيم بين دو قدرت اتمي هرگز از بين نرفت و هرگز خطوط قرمز دو طرف نقض نشد.
ایران امروز  در جایگاهی ایستاده که باید یکی از این دو راه را انتخاب کند:

 راه اول) ادامه راه گذشته و اتمی نشدن، تحمل بدترین تحریمهای تاریخ (حتی بیشتر از کره شمالی)، تهدیدات پی در پی نظامی و حتی حمله مستقیم به خاک ایران، ترور و بمباران مستقیم متحدین ایران، تحمل نوسانات پیوسته اقتصادی ناشی از تهدیدات مستقیم دشمنان.  

راه دوم) اتمی شدن و تکمیل زنجیره شش گانه فوق برای بازدارندگی اتمی، پایان همه کشاکشهای فوق، پایان تهدیدهای نظامی، امکان انجام مذاکرات مستقیم با قدرتهای جهانی بدون نیاز به معامله کردن بر سر منافع و حقوق بدیهی ایران بلکه مذاکره بر سر محدود کردن گستره قدرت اتمی ایران در نزدیکی مرزهای سرزمینی دشمنان.    

دیدگاه کاربران

علی هاشمی۳۶۵۸۸۳۰۰۹:۲۳:۲۹ ۱۴۰۳/۸/۲۱
با سلام و عرض ادب به یاران الف نخست ، طبق قانون اساسی ایالات متحده صرفنظر از زمان دوره ریاست جمهوری ، کاخ سفید میهمان فقط دو دوره ریاست جمهوری هر فرد است ‌. سوال مهم. آیا قدرت‌های جهانی و حتی همسایگان ما اینچنین اقداماتی را از طرف ما تحمل می‌کنند. مسلح کردن سوریه و کشورهای آمریکای جنوبی به سلاح هسته‌ای؟؟؟؟آیا این اعلام جنگ با کل آسیا، ا وپا و قاره آمریکا نیست ؟ شگفت انگیز است .
ناشناس۳۶۵۸۹۲۲۱۰:۴۴:۴۶ ۱۴۰۳/۸/۲۱
عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي شاهرود، بهتر است به کار تدریس خود بپردازد.
ناشناس۳۶۵۸۹۸۷۱۱:۵۰:۳۳ ۱۴۰۳/۸/۲۱
مسلماً این نوشتار تنها بیان نظرات شخصی ایشان بوده و دارای ایرادات اساسی می باشد. مهمترین ایراد آن نگاه محض به دنیا از پشت عینک نظامی و امنیتی است.
ناشناس۳۶۵۹۰۳۴۱۲:۴۵:۰۸ ۱۴۰۳/۸/۲۱
در دنیای امروز قانون جنگل حاکم است و ضعیف ترها توسط قویتر ها بلعیده می شوند نمونه بارز اون فلسطین و اوکراین است.
ناشناس۳۶۵۹۰۶۱۱۳:۰۳:۱۱ ۱۴۰۳/۸/۲۱
اتفاقاً دنیا به سوی قانون گرایی در حال گذر است.
ناشناس۳۶۵۹۰۹۱۱۳:۲۴:۰۴ ۱۴۰۳/۸/۲۱
توسعه تک بعدی، مثلاً در حوزه نظامی هیچگاه موجب پیشرفت و سعادت یک کشور نمی شود. توسعه باید در همه حوزه ها و به صورت متعادل صورت گیرد. کشوری که سلاح هسته ای دارد اما فاقد آب و برق کافی و هزار مشکل ریز و درشت دیگر است، کشور سعادتمندی نیست.
ناشناس۳۶۵۹۱۱۶۱۳:۵۲:۴۷ ۱۴۰۳/۸/۲۱
بله قانون گرایی در فلسطین و لبنان و اوکراین و سوریه کاملا مشهود است !!!!
ناشناس۳۶۵۹۰۵۹۱۳:۰۱:۳۹ ۱۴۰۳/۸/۲۱
تاثیر سیاست و خرد ورزی به مراتب از تاثیر زور و زور ورزی مهمتر و بیشتر است. ستون سترگ و پایداری که از باد و باران هرگز نبیند گزند، بنیاد آن بر خردورزی استوار است.
ناشناس۳۶۵۹۴۵۹۱۹:۳۵:۳۸ ۱۴۰۳/۸/۲۱
بله. سیاست و خردورزی به ما آموخت که در مقابل زورگو باید از جنبه نظامی قوی باشی تا زیر بار زور نروی. روشن است که قدرت نظامی کافی نیست و قوی شدن در همه حوزه‌ها به ویژه اقتصادی ضروری است.
ناشناس۳۶۵۹۰۱۹۱۲:۲۷:۲۸ ۱۴۰۳/۸/۲۱
ساخت موشک قاره پیما و سلاح هسته ای در جهت بازدارندگی از جنگ اوجب واجبات است.
ناشناس۳۶۵۹۰۶۵۱۳:۰۶:۳۳ ۱۴۰۳/۸/۲۱
سلاح هیچگاه بازدارندگی نمی آورد. افتادن در شاهراه مسابقات تسلیحاتی، فقط و فقط باعث خالی شدن خزانه و آسیب های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی یک کشور می شود.
ناشناس۳۶۵۹۱۱۷۱۳:۵۴:۰۹ ۱۴۰۳/۸/۲۱
خزانه با برجام منفی شد و اقتصاد کشور ویران شد.
ناشناس۳۶۵۹۱۷۰۱۴:۵۶:۱۳ ۱۴۰۳/۸/۲۱
هیچ هم واجب نیست.
مهندس۳۶۵۹۵۲۸۲۰:۵۵:۲۱ ۱۴۰۳/۸/۲۱
یک نفر هیات علمی پیدا شده که بجای مقاله نویسی بی هدف، چار کلمه حرف حساب زده. دمش گرم.
ناشناس۳۶۵۸۹۲۸۱۰:۵۰:۳۳ ۱۴۰۳/۸/۲۱
اگر ما یک دهه است که در زمینه غنی سازی هسته ای به پیشرفتهایی دست پیدا کرده ایم، آمریکا در سال 1945 ژاپن را بمباران هسته ای کرد و در سال 1969 با موشک آپولو، فضانورد در کره ماه پیاده کرد. بنابر این آمریکا از نظر تکنولوژی هسته ای و موشکی بسیار از ما جلوتر است.
ناشناس۳۶۵۹۰۲۱۱۲:۳۰:۳۷ ۱۴۰۳/۸/۲۱
باید درک کنیم که امریکا در ژاپن و ویتنام و عراق و افغانستان و لیبی و سوریه و یمن و غیره میلیون ها انسان بیگناه را قتل عام کرده است. برو قوی شو اگر راحت جهان طلبی که در نظام طبیعت ضعیف پایمال است.
ناشناس۳۶۵۹۰۶۹۱۳:۰۹:۰۱ ۱۴۰۳/۸/۲۱
قوی شدن قرص ویتامین نیست که با خوردن آن در مدت کوتاهی قوی شویم. قوی شدن بدون همکاری های اقتصادی، علمی و سیاسی با کشورهای مهم دنیا امری محال و دست نیافتنی است.
ناشناس۳۶۵۹۲۵۴۱۶:۰۴:۱۷ ۱۴۰۳/۸/۲۱
قوی شدن با تولید موشک قاره پیما و بمب اتم میسر است.
ناشناس۳۶۵۹۴۶۰۱۹:۳۷:۲۷ ۱۴۰۳/۸/۲۱
یعنی کشورهای پیشرفته هم با جایی همکاری کردن یا خودشون تولید علم و فن‌اوری کردند؟
ناشناس۳۶۵۹۰۳۸۱۲:۴۶:۴۳ ۱۴۰۳/۸/۲۱
حتی خود امریکا جرات تعرض به کره شمالی را ندارد ایران باید به سلاح اتمی دست یابد تا تحریم و تهدید و ترور پایان یابد.
ناشناس۳۶۵۹۰۷۱۱۳:۱۲:۱۴ ۱۴۰۳/۸/۲۱
اولاً کره شمالی از نظر جغرافیایی در دامن کشور چین قرار دارد. دوماً آمریکا چرا باید کره شمالی را نابود کند؟ کره شمالی همه اقتصاد خودش را فدای ساختن بمب و موشک کرده است و چیزی برای نابود شدن باقی نگذاشته است!
ناشناس۳۶۵۹۱۲۱۱۳:۵۶:۲۴ ۱۴۰۳/۸/۲۱
امریکا اگر می توانست همانند افغانستان و عراق بی محابا به کره شمالی حمله می کرد اما قدرت بازدارندگی اتمی کره شمالی مانع حمله ی امریکا شده است.
ناشناس۳۶۵۹۴۶۱۱۹:۳۸:۳۰ ۱۴۰۳/۸/۲۱
زندگی مردم کره شمالی از خیلی از کشورها و حتی بعضی کشورهای اروپایی بهتر است
پول۳۶۵۹۵۲۳۲۰:۵۰:۵۵ ۱۴۰۳/۸/۲۱
آمریکا به بهانه کره شمالی بیخ گوش چین در ژاپن و کره جنوبی پایگاه زده و سالانه ده ها میلیارد دلار این دو کشور را به بهانه کره شمالی سرکیسه میکنه تا الان چیزی حدود 500 میلیارد دلار در این نیم قرن این دو کشور را سر کسیه کرده به نظرت حالا بودن کره شمالی بهتره برای آمریکا یا از بین بردنش....
ناشناس۳۶۵۹۰۵۳۱۲:۵۶:۴۳ ۱۴۰۳/۸/۲۱
ایران خیلی چیزهای تکنولوژی را از اول اختراع نکرده و بلکه دور زده و سریع جلو رفته در ضمن همه چیز هم تکنولوژی نیست وگرنه حماس از اسرائیل در تکنولوژی خیلی فاصله دارد اما آنان را اسیر خود کرده و دوباره می جوشد
ناشناس۳۶۵۹۰۷۰۱۳:۱۰:۲۴ ۱۴۰۳/۸/۲۱
غیر موشک که براوردی از هزینه تولید آن نداریم و عملکرد آنرا در مقایسه با محصولات مشابه خارجی نمی دانیم کدام محصول را ما با استفاده از دور زدن تکنولوژی غرب ساخته ایم که در دنیا برند شده ؟ خودرو ؟ کامپیوتر ؟ لوازم خانگی ؟ دارو . واکسن ؟ ماشین آلات تولید و کشاورزی ؟
ناشناس۳۶۵۹۱۴۸۱۴:۲۶:۰۱ ۱۴۰۳/۸/۲۱
سهم نظامیان در بودجه 5 درصد هست که یک چیز کاملا کم!
ناشناس۳۶۵۹۰۷۴۱۳:۱۳:۵۸ ۱۴۰۳/۸/۲۱
با کپی سازی محصولات دیگران هیچگاه کشوری پیشرفت نمی کند. نمونه اش صنعت خودوسازی که سالها است در جا می زند.
ناشناس۳۶۵۹۱۵۰۱۴:۲۶:۵۷ ۱۴۰۳/۸/۲۱
کپی کاری یعنی همان شکل اما توسعه دادن را نمی‌گویند کپی!! صنعت خودرو سیاسی شده
ناشناس۳۶۵۹۰۲۴۱۲:۳۴:۳۲ ۱۴۰۳/۸/۲۱
در مقابل وحوش صهیونیست ساخت سلاح هسته ای اجتناب ناپذیر است.
ناشناس۳۶۵۹۲۲۱۱۵:۴۳:۲۴ ۱۴۰۳/۸/۲۱
واقعا تحریمهای ایران بیشتر از کره شمالی نیست؟
مهاجر۳۶۵۸۸۵۳۰۹:۴۹:۱۱ ۱۴۰۳/۸/۲۱
بعد از عملیات های غرور آفرین وعده صادق یک و دو الان همه دنیا دیدند که ما با کسی شوخی نداریم و هر زمان که بخواهیم هر کاری می کنیم . الان مذاکره با آمریکا زمانی است که جنسمان جور است. قدرت بازدارندگی داریم ، قدرت نظامی ما تاثیرگذار است و هر کسی با مرزهای عقیدتی و جغرافیایی ما شوخی کند به سختی تنبیه می شود. مذاکره با ترامپ تاجر مسلک راحتتر از مذاکره با بایدن سیاست مدار است ترامپ را اگر بفهمید راحتتر امتیاز میدهد
ناشناس۳۶۵۹۰۱۰۱۲:۱۸:۲۹ ۱۴۰۳/۸/۲۱
در منطقه همه مسلمانیم و به یک خدا و قران و پیامبر اعتقاد داریم تابستان گرفتار برقیم و زمستان گرفتار برق و گاز از ارزش پول ملی و اعتبار پاسپورت ایرانی هم خیلی چیزها می شه فهمید اگر اهل بررسی و تعقل باشیم .
ناشناس۳۶۵۸۸۶۳۰۹:۵۳:۲۹ ۱۴۰۳/۸/۲۱
ایران نیازی به سلاح هسته ای ندارد به خاطر قدرت نظامی بسیار بالایی که دارد ولی داشته باشد هم بد نیست
ناشناس۳۶۵۸۸۶۵۰۹:۵۳:۵۲ ۱۴۰۳/۸/۲۱
اگر بمب هسته ای بازدارنده است پس چطور در وعده های صادق ۱ و ۲ صدها موشک روانه اسرائیل کردید؟ و وعده صاق ۳ هم در راهه؟ این چه بازدارندگیه که حزب الله یک ساله هر روز هزاران موشک روانه اسرائیل میکنه؟
ناشناس۳۶۵۹۰۲۳۱۲:۳۳:۴۵ ۱۴۰۳/۸/۲۱
اسرائیل و کره شمالی و روسیه اگر در تنگنا قرار بگیرند از بمب اتم استفاده خواهند کرد استفاده از سلاح اتمی اخرین گزینه است.
ناشناس۳۶۵۹۲۰۲۱۵:۳۱:۲۸ ۱۴۰۳/۸/۲۱
خب بعد از اینکه از بمب اتمی استفاده کردیم چی میشه؟
ناشناس۳۶۵۸۸۶۸۰۹:۵۵:۰۸ ۱۴۰۳/۸/۲۱
مقاله نویس محترم حداقل کاری که میتونه بکنه و نکرده اینه که یه مقدار درباره تحریم های کره شمالی مطالعه کنه.
ناشناس۳۶۵۸۹۱۲۱۰:۳۸:۵۷ ۱۴۰۳/۸/۲۱
یک نمونه از تحریم های کره شمالی اینه که هر کشتی در بنادر کره شمالی پهلو بگیره اجازه پهلو گرفتن در سایر بنادر کشورها رو نداره. کسانی که میگن هسته ای بسازیم نظرشون درباره این تحریم چیه؟ چند درصد نیاز کشور با کشتی وارد میشه؟
ناشناس۳۶۵۸۹۶۶۱۱:۲۲:۰۱ ۱۴۰۳/۸/۲۱
ایران را همین کار را می خواستند بکنند که تحریم شکن شد با قدرت
ناشناس۳۶۵۹۰۲۶۱۲:۳۶:۳۶ ۱۴۰۳/۸/۲۱
خود جان کری گفته بود تحریم های کره شمالی به قدر تحریم های ایران شدید نیست زیرا یانکی ها از قدرت اتمی پیونگ یانگ وحشت دارند.
ناشناس۳۶۵۸۸۶۹۰۹:۵۷:۳۱ ۱۴۰۳/۸/۲۱
شوروی ۲۰ هزار کلاهک هسته ای و موشک های قاره پیما داشت. اما شوروی رو تهدید نظامی از بین نبرد. بلکه چون مردمش انقدر فقیر شدند که به راحتی فرو پاشید.
ناشناس۳۶۵۸۹۰۳۱۰:۳۳:۰۰ ۱۴۰۳/۸/۲۱
چرا کوبا کره شمالی هنوز هستند وبا اینکه کمونیستی؟ چون مانند شوروی مذاکره و توافق نکردن با آمریکا!!
ناشناس۳۶۵۸۹۴۵۱۱:۰۳:۳۴ ۱۴۰۳/۸/۲۱
چون کره شمالی و کوبا اهداف بین المللی ندارند و فقط خودشون را باید اداره کنند ولی شوروی می خواست در کشورهای مختلف اعلام نفوذ و هزینه کند و نتیجه اش فروپاشی از درون بود.
ناشناس۳۶۵۹۰۲۷۱۲:۳۸:۳۱ ۱۴۰۳/۸/۲۱
اتحاد جماهیر شوروی وقتی با غرب توافق کرد دچار فروپاشی شد گورباچف سبب فروپاشی شوروی سابق شد.
ناشناس۳۶۵۸۹۶۹۱۱:۲۳:۰۲ ۱۴۰۳/۸/۲۱
کوبا و کره شمالی در فقر مطلق هستند !
ناشناس۳۶۵۸۹۹۶۱۱:۵۵:۵۸ ۱۴۰۳/۸/۲۱
حداقل قبل حرف زدن یه سرچ کن کوبا و کره شمالی رو ببین. سوپر مارکت های کوبا رو ببین. درآمد مردم کوبا کمتر از ۲۰ دلار در ماه هست و ماشین هایی که سوار میشن بیشتر از ۷۰ سال عمر دارن
ناشناس۳۶۵۹۰۳۱۱۲:۴۱:۱۱ ۱۴۰۳/۸/۲۱
ایران هیچ وقت به سرنوشت کوبا و کره شمالی دچار نمی شود ایران با داشتن سلاح هسته ای همانند روسیه و انگلیس و فرانسه قدرتمند می شود.
ناشناس۳۶۵۹۰۴۹۱۲:۵۲:۴۲ ۱۴۰۳/۸/۲۱
جالب هست اول هم گفتم کمونیستی آن وقت این ها جواب چی دادن!!! اقتصاد کمونیستی یعنی همین .... دوم هم چرا لیبی و عراق و اوکراین به این روز افتادن وقتی قبل آن با آمریکا توافق کردن و چه وزنه ای در صحنه بین الملل بودن؟!!! ایران هم قبل برجام به هر نحوی حتی با تحریم اقتصادش داشت بالا می رفت اما بعد برجام......!! درس نگیرید محکوم به شکست هستید
ناشناس۳۶۵۸۸۷۲۱۰:۰۱:۲۵ ۱۴۰۳/۸/۲۱
چرا نباید ایران در قبال تهدیدی که مکرراً شده موازنه قدرت را برقرار کند چرا بقیه که سوابق حمله به بیمارستان و مدارس و کشتار زنان و بچه ها را در پرونده دارند و داشته اند و خواهند داشت باید مسلح به انواع زرادخانه های متعارف و نامتعارف باشند آنوقت ایران خیر و اعلام کنید تمام ..چرا تمام ..اگر دوستان تحمیلگر برجام 1 شما مانع ایران قدرت متعارف و نامتعارف ایران نشده بودند آنوقت نه تهدید می‌شدیم و نه تحریم بلکه قطعا با ایران دارای قدرت وارد مذاکره میشدند نه وارد تهدید مکرر ...آزموده را آزمودن خطاست
ناشناس۳۶۵۸۸۷۳۱۰:۰۲:۳۰ ۱۴۰۳/۸/۲۱
ایران باید بدلیل تهدید مکرر نامتعارف اسراییل به توازن قوا در دو بعد سلاح های متعارف و نامتعارف هسته ای دست یابد اولا این دستیابی موجبات قطع طمع نابودی تاسیسات ایران را بدنبال خواهد داشت ثانیا موجب قطع انگیزه تحریم های بیشتر در جهت تخریب تاسیسات اتمی ایران را موجب خواهد شدو آنها بجای پلانهای توطئه برای تاسیسات و تحریم به سمت قبول قدرت منطقه ای رو خواهند آوردو این باید در پنجره موجود فرصت جهانی موجود که غرب و شرق در گیر بحرانهای متعدد هستند صورت گیرد و نه فردا دیر است .
ناشناس۳۶۵۹۲۲۵۱۵:۴۷:۲۵ ۱۴۰۳/۸/۲۱
دستیابی ایران به قدرت نامتعارف میخ ثبات ایران خواهد شد زیرا از بین آنکه این تجهیزات در صورت تلاش آنها برای توطئه علیه ایران دست چه کسانی میافتد دست از توطئه بخواهند داشت ..
ناشناس۳۶۵۸۸۷۶۱۰:۰۳:۱۱ ۱۴۰۳/۸/۲۱
دکترین «خردمندی بی خردی» راهبردی است که کیسینجر برای دونالد ترامپ طراحی کرده تا بوسیله آن در قالب یک مرد دیوانه ایفای نقش کند.می توان ساعت ها و روزها بحث کرد که در سال های آتی برای مواجهه با دکترین خردمندی بی خردی چه راهبردها و تاکتیک هایی باید اتخاذ کرد، اما پیش از هرچیز برای ورود به چنین مباحثه طولانی و لازم و بعد یافتن تحلیل و استراتژی برای رویارویی با کسی که در نقش مرد دیوانه بازی می کند باید در خصوص یک چیز توافق کرد و آن‌ اینکه ترامپ واقعا دیوانه نیست.استراتژی بلوف و حمله در بین سرمایه گذاران صنعت قمار...
ناشناس۳۶۵۸۹۰۴۱۰:۳۴:۴۶ ۱۴۰۳/۸/۲۱
فعلا جواب گستاخی را عقب نیاندازند....!
ناشناس۳۶۵۸۹۶۲۱۱:۲۱:۱۱ ۱۴۰۳/۸/۲۱
و هم در عملیات صادق 3 می توان کل توان نظامی اسراییل را منهدم کرد البته اگر آقایان خواسته باشند!
ناشناس۳۶۵۸۹۰۸۱۰:۳۶:۵۲ ۱۴۰۳/۸/۲۱
برق هم که هر روز قطع میشه !
ناشناس۳۶۵۸۹۱۶۱۰:۴۱:۲۰ ۱۴۰۳/۸/۲۱
همین بمب هایی که آرزوش را می کنید مگر کره شمالی ندارد؟ مگر ترامپ با رهبر کره مذاکره نکرد؟ چرا فکر می کنی هنوز هم کشوری وجود دارد که بخواهد هزینه کند و کشور دیگر را فتح کند. مگر اسرائیل کلاهک هسته ای ندارد بمب اتمی ندارد چرا ما را که دو بار 400 تا موشک و پهباد فرستادیم را با بمب اتمی نزد؟
ناشناس۳۶۵۸۹۹۷۱۱:۵۷:۴۴ ۱۴۰۳/۸/۲۱
وقتی دو طرف بمب اتمی داشته باشن همه میدونن که بمب اتمی عملا معناش رو از دست میده‌. اونوقت ما میمونیم و تحریم هایی در سطح کره شمالی
ناشناس۳۶۵۹۰۸۷۱۳:۲۱:۴۸ ۱۴۰۳/۸/۲۱
خود جان کری گفته بود تحریم های ایران از کره شمالی شدیدتر است.
ناشناس۳۶۵۸۹۴۷۱۱:۰۷:۳۰ ۱۴۰۳/۸/۲۱
داشتن سلاح اتمی برای کره شمالی پیشرفت آورد؟ شوروی در سال 1975 موشک SS20 داشت که 10 بار کره زمین را دور می زد!! آیا برایش امنیت و دوام آورد؟
ناشناس۳۶۵۹۰۳۳۱۲:۴۳:۲۲ ۱۴۰۳/۸/۲۱
سلاح اتمی برای کره شمالی امنیت ایجاد کرد کره اگر سلاح اتمی نداشت تا حالا صدها بار توسط امریکا نابود شده بود.
ناشناس۳۶۵۹۲۰۴۱۵:۳۲:۳۳ ۱۴۰۳/۸/۲۱
الان تورم کره شمالی از ما کمتره. تحریم هاش هم کمتره. عجیب نیست؟ خب چرا ما اتمی نشیم؟ بالاتر از سیاهی هم رنگی هست؟
ناشناس۳۶۵۹۱۴۰۱۴:۲۰:۳۲ ۱۴۰۳/۸/۲۱
امنیت مدل کره شمالی به چه درد من ساکن در ایران میخورد.
ناشناس۳۶۵۹۱۴۹۱۴:۲۶:۴۲ ۱۴۰۳/۸/۲۱
ترامپ این بار دو مرحله ای نیست و با توجه به کبر سن یک مرحله بیشتر نمی تواند رییس جمهوری آمریکا باشد. ترامپ با بایدن فرقی ندارد بلکه ترامپ مصداق سیاست عریان آمریکاست. ترامپ هم مانند بایدن و در همان محدود هر کمکی که بتواند به اسراییل انجام خواهد داد. و لذا ضمن بازدارندگی باید به همان شیوه قبلی پاسخ اسراییل و همدستانش داده شود. در صورت لزوم نیم نگاهی هم به ساخت بمب اتم و موشک های با برد بسیار بلند داشت تا در صورت لزوم تولید و مورد استفاده قرار گیرد. ترامپ معامله گر است و لذا این امکان وجود دارد که بدون دادن تعهد مانند برجام با او وارد معامله شد. بایدن به جز تحریم عزمی بر هیچ چیز نداشت . ترامپ هم الان فهمیده که تحریم، بیشتر از این کارساز نیست برای از این به بعد باید یا فکر جنگ باشه که قطعا برایش هزینه برداره و یا سکوت و عمل به راه بایدن.
ناشناس۳۶۵۹۲۰۷۱۵:۳۵:۲۸ ۱۴۰۳/۸/۲۱
شک نکن با سیاست ها و تبلیغاتش دور دوم هم رای میاره
ناشناس۳۶۵۹۱۸۲۱۵:۰۹:۳۰ ۱۴۰۳/۸/۲۱
طبق قانون اساسی امریکا ترامپ یکدوره دیگر می تواند رییس جمهور باشد .
سمیرا۳۶۵۹۲۰۱۱۵:۳۱:۱۶ ۱۴۰۳/۸/۲۱
من خودم فارغ التحصیل دکترای رشته علوم سیاسی هستم ولی واقعا متنی به این جامع و کاملی کمتر دیده ام. بعد سیاسی، نظامی و اقتصادی را باهم دیده و اطلاعات جالبی ارائه کرده ولی یک اشکال بزرگ دارد و آن اینست که بیش از حد خشن و با نگاه نظامی و میلیتاری موضوع را دیده. با این نگاه نمیشود پای میز مذاکره با غرب نشست. ولی در مجموع من هم معتقدم برای مذاکره با غرب باید با دست پر نشست وگرنه مجبور به امتیاز دادنهای یکطرفه میشویم مثل گذشته. باید روی گزینه های جدید برای چانه زنی فکر کرد.
ناشناس۳۶۵۹۳۹۷۱۸:۴۳:۴۱ ۱۴۰۳/۸/۲۱
دست پر در حال حاضر اقتصاد است که ما نداریم.
ناشناس۳۶۵۹۳۱۱۱۷:۰۱:۲۷ ۱۴۰۳/۸/۲۱
یک راه دیگر هم هست ، راه دوستی که از همه بدون هزینه تر است .
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

  2. محمد مهاجری به عراقچی: قرار نیست مملکت را از این وضع نجات دهید؟ /حمله گازانبری علیه ما شروع شده است

  3. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

  4. فضائلی: رهبری مخالف اصلاح قانون تابعیت‌های غیرقهری هستند

  5.   مهاجرت ۲۵درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید  

  6. توضیحات اتابک درباره افزایش قیمت خودروهای ایران خودرو و سایپا  

  7. گرانی‌ها به کشور ضربه می‌زند مسئولان باید به داد مردم برسند

  8. جنایت هولناک در پارک قیطریه/پیاده‌روی بامدادی رنگ خون گرفت!

  9. حسین شریعتمداری عذرخواهی کرد /انتشار یک مطلب اشتباه و تکذیب آن از سوی عضو دفتر رهبری

  10. پزشکیان:حل مشکل ناترازی‌ها با روند‌های اداری امکان‌پذیر نیست

  11.  یارانه نقدی ۱۴۰۴ با افزایش ۳۵درصدی ارز ترجیحی زیاد می‌شود؟

  12. واکنش عضو شورای شهر تهران به طرح شهرداری برای جداسازی بزرگراه‌ها برای خودروهای پرسرنشین  

  13. راه اندازی بوستان کودکان اتیسم در منطقه ۲/ پیگیری مناسب سازی بخشی از بوستانهای تهران برای معلولان  

پربحث‌های هفته

  1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

  6. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  7. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  8. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  9. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

  10. بدهکاران، طلبکار شدند!

  11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  13. درد بیمار و ناز طبیبان !

  14. فرزندان ظریف کجا هستند؟

  15. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  16. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  17. یارانه‌ها واریز شد

  18. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  19. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

  20. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  21. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  22. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

  23. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  24. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

  25. واکنش تند روزنامه جمهوری اسلامی به کلینیک بی حجابی

پربحث‌های هفته

  1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  6. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

  7. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  8. فرزندان ظریف کجا هستند؟

  9. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  10. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  11. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  12. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

  13. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

  14. نفوذی‌ها چه کسانی و در کجاها هستند؟

  15. محمد مهاجری به عراقچی: قرار نیست مملکت را از این وضع نجات دهید؟ /حمله گازانبری علیه ما شروع شده است

  16. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

  17. تشکیل اسرائیل، ادامه ایده هیتلر !

  18. نامه مجلس به رهبری درباره ساماندهی کارکنان

  19. گستاخ؛ اما کوچک و آسیب پذیر !

  20. فضائلی: رهبری مخالف اصلاح قانون تابعیت‌های غیرقهری هستند

  21. حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت توسط لاهه صادر شد

  22. روایت عجیب حسن روحانی از نامزدی اش در انتخابات/ خواب سیدمحمد خاتمی را دیدم!/ خاتمی را زیر بالم گرفتم و به آسمان بردم!

  23. اتحادیه اروپا کشتیرانی ایران را تحریم کرد

  24. تحلیل معاون پزشکیان از «کلینیک ترک بی حجابی»

  25. مرکز «بازی‌ جنگ سپاه» افتتاح شد

آخرین عناوین