خنداندن مخاطب چقدر می ارزد؟!

حمید امیدی سرور،   4030907114 ۱۱ نظر، ۳ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار
خنداندن مخاطب چقدر می ارزد؟!

باروی پرده رفتن فیلم «هفتاد سی» نخستین ساخته بهرام افشاری، سینمای ایران در اکران پاییزی خود به طور کامل تحت سیطره سینمای کمدی قرار گرفت. به این ترتیب سه فیلم زودپز (رامبد جوان) هفتاد سی (بهرام افشاری) و صبحانه با زرافه ها (سروش صحت) عمده سالن های مهم سینمایی را در اختیار خود دارند. در غیاب بسیاری گونه‌ها، سینمای اجتماعی و فیلمهای کودک از معدود گونه‌هایی هستند که هنوز بعضا فیلمسازان به آنها روی خوش نشان می‌دهند و در هر فصل از اکران سهم اندکی از فیلمهای روی پرده را به خود اختصاص می دهند. البته آنها نیز اغلب در رقابت با سینمای کمدی گیشه را به این رقیب قدرتمند واگذار می کنند که پیداست حالا حالا ها قرار نیست دست از میدان‌داری خود در سینمای ایران بردارد.

این درست که این اندازه رویکرد به سینمای کمدی باعث شده، تنوع گونه‌ها در سینمای ایران کمرنگ شده و شاهد یکدستی کسالتباری در مجموعه تولید و خاصه اکران فیلمها باشیم اما طبیعی است که سینماداران علاقمند به آثار پرمخاطب به این فیلمها توجه نشان داده و آن معدود آثار اجتماعی، جنگی و… نیز به شکلی در حاشیه چند فیلم کمدی اصلی روی پرده اکران شده و فرصتی برای عرض اندام پیدا نمی کنند. 

اینکه سینمای ایران تا این اندازه به آثار کمدی روی آورده است، فی نفسه محل ایراد نیست، البته به این شرط که چنان فیلمها را تحت الشعاع خود قرار ندهد که مجموعه این تولیدات یکدست، به دور از تنوع و متکی کلیشه‌هایی باشند که آنها را نه تنها خنثی که مبتذل ساخته است.

ترکیب فیلمهایی که در هفته های اخیر روی پرده رفته نشان از این واقعیت دارد که چه آن فیلمسازانی که صد درصد با رویکرد گیشه فیلم می‌سازند و چه آن فیلمسازانی که به نیت انجام کاری شسته و رفته به طبع آزمایی در این وادی پرداخته‌اند و حتی آنها که به زعم خود کوشیده‌اند یک کمدی متفاوت و روشنفکرانه را ارایه کنند، اغلب درگیر مسایل و مشکلات همانندی بوده‌اند. 

شکی نیست جامعه‌ی هدف مخاطبان یک کمدی متفاوت یا روشنفکرانه با یک کمدی عامه پسندِ زرد، متفاوت است. به همین دلیل هم کم نبودند مخاطبانی که فیلمهایی نظیر تگزاس ۳ و فسیل را پسندیده بودند و معتقد بودند فیلم صبحانه بازرافه ها به گرد پای فسیل هم نمیرسد! البته نظر آنها کاملا تابع سلیقه‌ای شخصی است که عمدتا کمدی های سطحی با شوخی های کلیشه ای و گل درشت را می پسندد. طبیعی است بسیاری از شوخی های فیلم صبحانه با زرافه ها از آن جنسی نیستند که موردپسند این مخاطبان قرار بگیرد. با این حال اما وقتی پای قیاس به میان می‌آید به لحاظ کیفی فاصله چنان قابل توجهی میان این فیلمها دیده نمی شود. نکته اینجاست که مجموعه شرایط حاکم بر سینمای ایران و این رویکرد پر رنگ به کمدی چنان تولیدات سینمایی را تحت تاثیر قرار داده است که نتیجه کار فیلمسازانی با گرایشهای مختلف را به یکدیگر بسیار نزدیک ساخته است. شاید طرح داستانی این فیلمها با یکدیگر تفاوتهایی داشته باشد امادر نحوه پرداخت آنها شباهت های گوناگونی وجود دارد. برای نمونه رقص و آواز به شکل مردانه اش و در حدودی که در سینمای ایران مجاز استُ پای ثابت همه این فیلمهاست. در فسیل، در زودپزُ در تمساح خونی و حتی در صبحانه با زرافه ها نیز وجود دارد. رقص آوازی که متضمن تحرک، نشاط و جذابیت فضای این فیلمهاست. توجه به جنس مخالف، متلک پرانی به آنها برای ایجاد موقعیت های جذاب که به اشکال مختلف در اغلب فیلمهای کمدی دیده می شود. اما از همه این ویژگی ها بدتر اتکا به شوخی های جنسی یا کلمات رکیکی است که به نیت گرفتن خنده از تماشاگر در دهان شخصیت ها گذاشته می شود.در این زمینه اغلب فیلمها تا حتی پیش رفته اند که بهتر است بچه های چشم و گوش بسته را به تماشای این فیلمها نبرد.

برخلاف تصور رایج در سینمای ایران که با شیوه‌هایی سردستی، کمدی های سطح پایین و مبتذل تولید می شود و اغلب براین باورند که ساخت فیلم کمدی کار چندان دشواری نیست اما حقیقت این است که ساخت فیلم کمدی بسیار دشوار است. البته نه از این جنس کمدی های تگزاسیِ فسیل شده‌ی سینمای ایران در این سالها، بلکه ساخت یک کمدی قابل دفاع، باخط و ربط درست فیلمنامه، با شخصیت هایی پرورش یافته که درست در جای خود قرار گرفته باشند و موقعیت‌های کمیک و به دور از الفاظ جنسی و رکیکی که به شکلی مبتذل تماشاگر عام را به خنده انداخته و ذوق زده می کند! این روزها جای کمدی هایی از جنس اجاره نشین ها ساخته داریوش مهرجویی بسیار خالی است….

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۸۰۰۸۷۱۳:۰۶:۵۲ ۱۴۰۳/۹/۱۱
این از سیاستهای وزارت ارشاد است که فیلمهای اجتماعی و سیاسی رو قلع و قمع میکنه
ناشناس۳۶۸۰۰۸۸۱۳:۰۷:۱۵ ۱۴۰۳/۹/۱۱
کمدی اگه بخواد فاخر باشه باید به مسائل روز اجتماعی بپردازد که اگه اینکارو بکنه مجوز ساخت و نمایش و هیچی نمیگیره و با جمله در شرایط حساس کنونی جلوی انتشارش رو میگیرن یا تمام شوخی ها و منهدم میکنند که یه وقت به کسی بر نخوره
ناشناس۳۶۸۰۱۸۹۱۴:۱۵:۱۳ ۱۴۰۳/۹/۱۱
دیگه از گشت ارشاد بدتر؟ با این بهانه ابتذال کمدی توجیه نمیشه...
ناشناس۳۶۸۰۱۱۰۱۳:۱۸:۲۵ ۱۴۰۳/۹/۱۱
وقتی همه راه ها را میبندید و سنگ جلوی پای سازندگان میگذارید نتیجه اش میشود این ملغمه ای که میبینیم.از طرف دیگر همه مثل هم فکر نمیکنند....اصرار به یک جور فکر کردن باعث ایجاد درروهایی میشود که سبک و سیاقش ارزان فروشی اجتماعی است.
ناشناس۳۶۸۰۱۱۱۱۳:۱۸:۳۳ ۱۴۰۳/۹/۱۱
اینا معلول هستند ، علت تولید این سبک فیلمها و علت استقبال ازشون رو باید در سیاست گذاری های وزارت ارشاد جستجو کرد . باید این سوال رو مطرح کنید که "وزارت ارشاد (یا سیاست گذاران ) چکار کرداند که به اینجا رسیدیم؟"
ناشناس۳۶۸۰۱۶۴۱۳:۵۴:۲۸ ۱۴۰۳/۹/۱۱
خیر باید علت استقبال ازین گونه به اصطلاح کمدی را در (( روحیه لذت جویی به هر قیمت )) مخاطب دانست ، دقیقا همان چیزی که بدتر از هر معضل اجتماعی و ریشه بیشتر مفاسد اخلاقی است .
مهدی۳۶۸۰۱۳۴۱۳:۳۶:۱۶ ۱۴۰۳/۹/۱۱
این مملکت متولی فرهنگی ندارد
ناشناس۳۶۸۰۱۵۷۱۳:۵۱:۳۱ ۱۴۰۳/۹/۱۱
اندر حكايت خنداندن ! -------------------------- البته خنديدن هم دوگونه است : الف : خنديدن ظاهري و يا خنديدن زوركي ! ب : خنديدن از ته دل !! خدا رحمت كنه قديمي ها ، حرف هاي خوبي مي زدند و يكي از اين حرفها هم اين بود كه : « خنديدن دل خوش مي خواهد » .. . رحمت الله عليهم اجمعين ! پس بنا به گفته قدما تا دل خوش نباشد ، خنده واقعي هم نيست ! ولو اين كه جوك دست اول تعريف كنند !! ...حالا شما حساب بفرماييد بنده دلم خوش نباشد و بخواهم بروم برخي از اين فيلم هاي خنده دار !! و يا به گفته امروزي ها « كمدي » هم تماشا كنم !!
ناشناس۳۶۸۰۱۹۱۱۴:۱۶:۳۵ ۱۴۰۳/۹/۱۱
مسأله ذائقه مخاطب از سویی و فقدان آدم کاربلد سینمایی از سوی دیگر است. ناتوانی وزارت فرهنگ هم موثر است
ناشناس۳۶۸۰۲۲۰۱۴:۳۷:۴۹ ۱۴۰۳/۹/۱۱
جامعه خسته، سینمایی که بجز گیشه ایران جای دیگه ای نداره، آموزش و پرورشی که مطلقا هیچ برنامه ای برای جذب افراد باهوش به هنر نداره، خانواده هایی که قبلاً بچه هاشونو هل میدان تو مهندسی و الان هل میدن تو پزشکی، سلیقه پایین مخاطب، جامعه ای که هیچ نهاد فرهنگی مردمی نداره که دغدغه سینما داشته باشه و .‌‌.. چه توقعی از این سینما دارید؟
ناشناس۳۶۸۰۲۲۴۱۴:۳۹:۲۴ ۱۴۰۳/۹/۱۱
مجوز ساخت فیلم های بی محتوا با شوخی های سخيف رو چه کسی صادر میکنه؟ وقتی اینگونه فیلم ها مجوز میگرن یعنی میخوان سطح درک و شعور مخاطب رو در همون حد بیارن پایین.

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. انتخاب دشوار غرب؛ ایران هسته ای با سلاح یا بدون سلاح؟!

  2. وزیر کشور:‌ دیگر توان پذیرایی از اتباع خارجی را نداریم‌

  3. توهین به قالیباف فقط به‌خاطر یادآوری قانون/ جنجال پسر پزشکیان/ دعوت مدام به چالش با رهبری نظام

  4. وقتی نقاب از چهره می افتد...

  5. هدف صهیونیست‌ها از پذیرش آتش‌بس با لبنان چیست؟

  6. انهدام ستونی از خودروهای زرهی تکفیری‌ها توسط نیروی هوایی سوریه

  7. سرلشکر سلامی: شکست خوردگان نبرد غزه و لبنان فرماندهی حملات وحشیانه به سوریه را در دست دارند

  8. نائب رئیس مجلس: رئیس‌جمهور بر سر بنزین با اعصاب مردم بازی نکند/ مجلس اجازه واردات یا گران کردن بنزین را نمی دهد

  9. پیروز كیست شكست‌خورده كدام است؟!

  10. واکنش رسمی ترکیه به تحولات سوریه

  11. بازگشت بعضی اتباع غیرمجاز با وجود ۲۱ بار طرد شدن

  12. زنگ خطر مصرف گاز به صدا درآمد

  13. تروئیکای اروپایی: گفت‌وگوهای دیپلماتیک با ایران ادامه دارد

  14. مقام آمریکایی: در وقایع سوریه نقش نداریم و غافلگیر شدیم!

  15. قتل شوهر و دختر به خاطر مهاجرت

  16. دومینوی توقیفی‌های ساترا/چرا برنامه صحت و فردوسی پور توقیف شد؟

  17. امانی : اتفاقات دهه۹۰ در حلب تکرار نخواهد شد

  18. رئیس امارات: تمام قد در کنار سوریه ایستاده ایم

  19. تصاویری از بازگشت زورگیران پل پارک وی به محل جرم | سارقان: غلط کردیم

  20. لحظه مواجهه تروریست‌های تحریرالشام با پرچم فلسطین

  21. سرگرم کردن ایران به مذاکره عملیات فریب اروپاست

  22. تصاویری از پیکر شهید کیومرث پورهاشمی

پربحث‌های هفته

  1. پایتخت جدیدایران؛ شهری غیر از شهرهای مهم !

  2. تکرار بازی سیاسی با مذاکره؟!

  3. انتخاب دشوار غرب؛ ایران هسته ای با سلاح یا بدون سلاح؟!

  4. مکالمه خيالي «جک» و «آرش»، فرداي تحقق بازدارندگي هسته ای!

  5. فردوسی‌پور و فرش قرمزی که پهن نشده!

  6. وزیر کشور:‌ دیگر توان پذیرایی از اتباع خارجی را نداریم‌

  7. جنگ در سوریه شعله‌ور شد / کنترل مناطق درگیر در سوریه با چه کسانی است؟

  8. بازگشت روحانی به سیاست با پرواز در خواب/ نسخه‌ جدید لاریجانی/ ادعای تازه درباره تابعیت فرزندان ظریف

  9. توهین به قالیباف فقط به‌خاطر یادآوری قانون/ جنجال پسر پزشکیان/ دعوت مدام به چالش با رهبری نظام

  10. ورود کاروان‌های عظیم غذایی به پایگاه «عین‌الاسد»/ این اقدام آمریکا نشانه‌ای از آغاز جنگ است؟

  11. فمینیسم ایرانی و عبور از سکولاریسم

  12. پزشکیان: نخواهیم گذاشت سفره و معیشت مردم دچار مشکل شود

  13. قانون عفاف و حجاب/ ۱۵ میلیون تومان جریمه برای دو بار پیامک «بی حجابی» در فضای حقیقی و مجازی/ جریمه ۱۶۵ میلیون تومانی در چه شرایطی اعمال می‌شود؟

  14. رسائی : ظریف هرهر می خندد و مجلس را مسخره می‌کند و می‌گوید قرار است من را عزل کنند!

  15. وقتی نقاب از چهره می افتد...

  16. مذاکره؛ نه تابو نه هدف / سالاد جلایی‌پور برای دولت/ هنوز ماه عسل شماست آقای عارف!

  17. دروغی که خود صهیونیست ها هم باور ندارند

  18. کلاهتان را قاضی کنید آقای میرسلیم !

  19. چرا اروپا دنبال آغاز مجدد گفت‌وگوها با ایران است؟

  20. پاسخ محکم ایران به اقدام اروپایی ها

  21. دختر صفدر حسینی در دولت پست گرفت / فاطمه حسینی کیست؟

  22. چرا صحبت‌های قالیباف بر مذاق اصلاح‌طلبان رادیکال خوش نیامد؟

  23. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: برجام نشان داد که منافع ملی ما با مذاکره تامین نمی‌شود/ اگر فردوسی‌پور استاد موقعیت‌شناسی است، صدا و سیما هم استاد موقعیت‌سوزی است

  24. قالیباف: انتصاب ظریف غیرقانونی است/ دولت تدبیر کند

  25. توضیح ساترا در باره جلوگیری از گزارش‌های فردوسی‌پور

آخرین عناوین