پس از سقوط بشار اسد، اختلاف ایران و روسیه عیان می‌شود؟

  4030921025 ۰ نظر، ۲ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

پس از جنگ اوكراين ايران در كنار مسكو به عنوان كنشگران تضعيف‌كننده نظم بين‌المللي به تصوير كشيده شده و از اين زاويه، نبود يك منفعت مشترك به نام سوريه مي‌تواند اختلاف‌هاي آنها را بيشتر عيان كند.

پس از سقوط بشار اسد، اختلاف ایران و روسیه عیان می‌شود؟

روزنامه اعتماد نوشت:

«تحولات منطقه پس از سقوط بشار اسد» عنوان یادداشت روزنامه اعتماد به قلم محمدجواد قهرمانی است که در آن آمده؛ در ادامه تحولات سریع در منطقه خاورمیانه طی ماه‌های اخیر، سقوط حکومت بشار اسد نقطه عطف دیگری به شمار می‌رود که نه تنها فی‌نفسه یک تحول بسیار مهم و تعیین‌کننده به شمار می‌رود، بلکه می‌تواند آغازگر تحولات و رخدادهای بعدی در منطقه نیز باشد. اگرچه عملا بحران در سوریه از سال 2011 آغاز شده بود، اما در کمتر از دو هفته از شروع عملیات‌های جدید، مخالفان حکومت به دمشق رسیدند و قابل توجه اینکه در این میان مقاومتی هم از طرف ارتش دولت مستقر سوریه وجود نداشت.

فارغ از اینکه چه مسائل و موضوعاتی، در نهایت به سقوط دولت انجامید، با قرار دادن این تحول برجسته در کنار سایر تحولات منطقه‌ای، درک آینده تحولات منطقه عیان‌تر و همچنین این موضوع که ایالات‌متحده امریکا چه ادراکی از این تحولات دارد، در رویکرد آینده این کشور نسبت به منطقه و جمهوری اسلامی ایران تعیین‌کننده خواهد بود.   سقوط دولت در سوریه می‌تواند نه تنها بر تحولات داخلی این کشور که بر تحولات منطقه‌ای نیز تاثیر جدی برجای بگذارد. در ارتباط با خود سوریه، سناریوهای مختلفی درخصوص آینده این کشور مطرح می‌شود، ازجمله برخی معتقدند امکان وقوع درگیری داخلی وجود دارد، برخی امکان شکل‌گیری چند کانتون مختلف یا فدرالیسم را مطرح می‌کنند، برخی نیز درخصوص آینده تحولات داخلی به سیاست‌ها و اقدامات رهبران جدید سوریه به ویژه شخص ابومحمد جولانی و تبعات احتمالی آن توجه می‌کنند، اما در بعد منطقه‌ای نیز از هم‌اکنون کنشگران مختلف تلاش می‌کنند جای پایی برای خود پیدا کنند. به عنوان مثال ترکیه که به عنوان حامی مخالفان سوری که از ادلب حرکت خود را آغاز کردند، قلمداد می‌شود، نقش‌آفرینی خود را ادامه خواهد داد.

فارغ از نزدیکی با این گروه‌ها، نزاع با کردها نیز محرک دیگری برای فعالیت این کشور  به شمار می‌رود. اسراییل، به دنبال تحولات داخلی در سوریه تاکنون سیاست ایجاد منطقه حائل و پیشروی در خاک سوریه را آغاز کرده و حمله به تجهیزات و تاسیسات نظامی سوری را به‌شدت افزایش داده است، امری که البته طی یک سال گذشته نیز به ‌طور مداوم آن را انجام داده است. در عین حال، تاکید بر داشتن ارتباط با برخی گروه‌های سوری از جمله کردها نیز مطرح است، چراکه نه تنها از این طریق توسعه نفوذ و اثرگذاری در سوریه را دنبال می‌کند، در عین حال این امر به عنوان اهرمی دراختیار آنها در برابر دیگر کنشگران ازجمله ترکیه عمل می‌کند. در کنار کنشگران منطقه‌ای، امریکا نیز کردها را یک شریک مهم قلمداد می‌کند و نگرانی از ظهور مجدد داعش را نیز ابراز داشته است.  اما این تحول اخیر دلالت‌های مهمی دارد که بیان آنها می‌تواند بر جهت‌دهی به سیاست دولت بعدی امریکا نیز تاثیرگذار باشد. روسیه عملا پس از حدود ده سال حضور در سوریه برای حمایت از دولت مرکزی، تصمیم به خروج گرفته و آن‌طور که اعلام شده، مقصد بشار اسد نیز پایتخت این کشور بوده است.

این موضوع به ‌طور کلی یکی از نتایج جنگ اوکراین قلمداد می‌شود، چراکه تمرکز بر اوکراین عملا سبب شده مسکو کمتر بتواند بر دیگر مناطق که برای خود به عنوان حوزه نفوذ تلقی کرده، تمرکز کند. این امر از این جهت برای جمهوری اسلامی ایران اهمیت دارد که به‌ طور کلی حداقل پس از جنگ اوکراین ایران در کنار مسکو به عنوان کنشگران تضعیف‌کننده نظم بین‌المللی به تصویر کشیده شده و از این زاویه، نبود یک منفعت مشترک به نام سوریه می‌تواند اختلاف‌های آنها را بیشتر عیان کند.   در کنار این موضوع، سوریه به عنوان یکی از نقاط کلیدی در پیوست جبهه مقاومت بوده و نقش اساسی در ارتباط میان ایران و حزب‌الله داشته است. اکنون در نتیجه سقوط دولت، دیگر کنشگران قطعا تلاش خواهند کرد نفوذ خود را در این حوزه افزایش دهند تا روند کنونی را بازگشت‌ناپذیر کنند. بنابراین می‌توان انتظار افزایش تحرکات کنشگران رقیب در هدف قرار دادن دیگر منافع جمهوری اسلامی ایران در منطقه یا شرکای تهران را داشت، امری که از آن با عنوان شکل‌دهی به نظم نوین در منطقه یاد می‌شود. به این معنا از نگاه آنها اکنون فرصت برای اتخاذ سیاست‌های مختلف در جهت فشارهای جدی‌تر بر ایران مهیا شده است.

اگر به اظهارات ترامپ پس از سقوط بشار اسد نیز توجه شود وی علاوه بر اشاره بر لزوم عدم مداخله امریکا، درخصوص چرایی این رخداد به ضعف روسیه و ایران به عنوان حامیان وی اشاره کرده است.   در کنار این تحولات که می‌تواند در ادراک تصمیم‌گیران امریکا درخصوص نوع سیاست اتخاذ شده در قبال جمهوری اسلامی ایران تاثیر مهمی داشته باشد، پیوند زدن آن با دیگر موضوعات نیز حایزاهمیت است. در اینجا به عنوان یک موضوع مهم، مساله هسته‌ای مطرح می‌شود، چراکه از این منظر جمهوری اسلامی ایران درنهایت متاثر از این تحولات منطقه، به گزینه بازدارندگی نهایی متوسل خواهد شد به این دلیل که عملا خط بازدارندگی ایران به مرزهای این کشور بازگشته است. علاوه بر اظهارات اخیر رافائل گروسی درخصوص غنی‌سازی ایران، ادعاهای مطرح شده در گزارش دفتر مدیر اطلاعات ملی امریکا درخصوص اقدامات ایران برای داشتن موقعیت بهتر در صورت تصمیم به حرکت به سمت تولید سلاح با توجه به میزان غنی‌سازی تهران در اینجا موضوعیت پیدا می‌کند، بنابراین، این تصور وجود دارد که این موضوع نیز در حال حاضر باید حل شود یا در غیر این صورت پیشنهاد استفاده از گزینه نظامی نیز عملا مطرح خواهد بود.  نکته مهم و قابل‌توجه این است که اگرچه درخصوص سیاست‌های احتمالی ترامپ به ادعاهای وی در کمپین‌های انتخاباتی استناد می‌شود اما نکته حائزاهمیت این است که باید تاثیر تحولات مختلف ازجمله تحولات منطقه‌ای را بسیار مورد توجه قرار داد که می‌تواند روندی که ترامپ از پیش اعلام کرده به دنبال آن است را تغییر بدهد. ادراکی که از موقعیت جمهوری اسلامی ایران پس از سقوط بشار اسد نیز وجود دارد، می‌تواند هدایتگر رویکرد وی باشد. همچنین نقش دیگر کنشگران ازجمله اسراییل در جهت شکل‌دهی به ذهنیت ترامپ در‌خصوص روند تحولات در منطقه نیز عاملی است که باید آن را مورد توجه قرار داد. همین مسائل می‌تواند عامل مهمی در تاکید وی بر فشار حداکثری باشد حتی اگر بخواهد به ادعاهای قبلی خود مبنی بر دسترس بودن توافق با ایران را نیز جامه عمل بپوشاند. 

دیدگاه کاربران


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. مطالبه به حق یا فشارِ ناحق؟!

  2. نماینده مجلس : بی حجابی ، اعتراض به عملکرد ماست / مردم ناراضی هستند، ابتدا باید مشکلات اقتصادی آنها را حل کنیم

  3. هیولای نئولیبرالیسم «اسد» را بلعید!

  4. عاقبت «با دشمنان مدارا»/ یک کنایه تند به شمخانی/ نگاه عبدی به ضعف شناختی‌ ایران پیرامون وقایع سوریه

  5. هشدار ربیعی درباره قانون حجاب: به سرنوشت قانون ماهواره دچار می‌شود

  6. تصاویر بازگشت آوارگان سوری از ترکیه

  7. سینمای ایران؛ کفگیری که به ته دیگ خورده است

  8. اتفاق عجیب در سلول‌های مخفی زندان «صیدنایا» در سوریه

  9. رهبر معارضان سوری: در مجازات افسران شکنجه کننده ملت سوریه کوتاهی نخواهیم کرد

  10. محسن رضایی: آماده فروش سلاح به کشورهای عربی برای ایجاد امنیت در منطقه‌ایم

  11. حملات اسرائیل به سوریه | تصاویری از استقرار تانک‌ها در دمشق

  12. فروپاشي سوريه از نظرگاه جنگ شناختي

  13. روزهای سیاه سوریه از غارت و ناامنی تا اشغال مناطق جنوبی

  14. وزیر نیرو: ۶۰ درصد انرژی در مسیر انتقال و مصرف تلف می‌شود

  15. به‌عنوان مجری قانون، ملاحظاتی درباره طرح عفاف و حجاب داریم/دوستان از سایه خارج شده تا گفت‌وگو کنیم

  16. دستگیری فردی با ۵۰ میلیون درآمد روزانه با ۵ کلاس سواد

پربحث‌های هفته

  1. چرا اسد رفت؟!

  2. ذوق زدگان وطنی در فردای سوریه !

  3. چرا ارتش سوریه نمی جنگد؟!

  4. مطالبه به حق یا فشارِ ناحق؟!

  5. نماینده مجلس : بی حجابی ، اعتراض به عملکرد ماست / مردم ناراضی هستند، ابتدا باید مشکلات اقتصادی آنها را حل کنیم

  6. کنایه‌های شمخانی به احمدی‌نژاد و جلیلی/ اظهارات عجیب فائزه هاشمی درباره حجاب/ زنگ خطر برای امنیت‌ ملی

  7. هیولای نئولیبرالیسم «اسد» را بلعید!

  8. آغاز «نمی‌گذارند»‌های پزشکیان/ کمی هم به اقتصاد بپردازید آقای همتی!/ توصیه زیدآبادی به افرادی که از سقوط بشار اسد شاد شده‌اند

  9. اجرای قانون حجاب به تاخیر افتاد/ جزئیات تصمیم شورای امنیت ملی کشور

  10. دردسرهای اردوغان با سوریه جدید

  11. اتهام‌افکنی‌های عجیب علیه قالیباف/ انتقاد شرق از سخنان جواد لاریجانی/ یک ادعا درباره رویگردانی بشار اسد از ایران

  12. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: قبل از آنکه دیر شود، ایران را به سلاح هسته‌ای مجهز کنید/ نیمی از بی‌حجابی‌ها ناشی از اعتراض به وضع موجود است

  13. سیمای صد روزه ۴ وزارتخانه کلیدی

  14. عاقبت «با دشمنان مدارا»/ یک کنایه تند به شمخانی/ نگاه عبدی به ضعف شناختی‌ ایران پیرامون وقایع سوریه

  15. تحلیل "نیویورک تایمز" از سقوط بشار اسد

  16. قانونی حساس و بازتاب هایی حساس تر !

  17. بزک کردن تروریست ها !

  18. رهبر انقلاب: وقایع سوریه محصول نقشه آمریکایی و صهیونیستی است/ یک دولت همسایه هم ایفای نقش می‌کند/ مناطق تصرف‌شده‌ به‌وسیله‌ جوانان سوری آزاد خواهد شد

  19. اردوغان:‌ رهبر واقعی یکی منم، یکی پوتین !

  20. جریمه‌ها در قانون حجاب بر چه اساسی تعیین شد؟

  21. راه پرپیچ و خم بنزینی به کجا ختم می‌شود؟

  22. نامه مجتبی ذوالنوری به ظریف: بدون هرگونه تعلل از سمت غیرقانونی خود کناره گیری کنید

  23. نظر «مهاجرانی» درباره اوضاع سوريه

  24. عوامل شهادت تکنیسین اورژانس ایرانشهر شناسایی شدند

  25. ظریف را آمریکا و اروپا تحریم کرده اند، ما هم در داخل تحریمش کنیم؟/گرانی ها بخاطر عملکرد دولت پزشکیان نیست

پربحث‌های هفته

  1. چرا اسد رفت؟!

  2. چرا ارتش سوریه نمی جنگد؟!

  3. هیولای نئولیبرالیسم «اسد» را بلعید!

  4. دردسرهای اردوغان با سوریه جدید

  5. تحلیل "نیویورک تایمز" از سقوط بشار اسد

  6. بزک کردن تروریست ها !

  7. بشار اسد از سوریه خارج شد؟!  

  8. سفارتخانه ایران در دمشق تعطیل نشده است

  9. دُم خروس شایسته‌سالاری در حکمرانی آمریکایی!

  10. تسلط معارضین مسلح سوری بر دمشق

  11. ورود مخالفان مسلح سوریه به سفارت ایران در سوریه

  12. روزگار غمبار دموکراسی آمریکایی!

  13. سرزمین سیاستمداران دروغگو!

  14. الجولانی: نخست‌وزیر سوریه مدیریت وزارتخانه‌ها را تا تحویل قدرت بر عهده دارد / شلیک هوایی در دمشق ممنوع است

  15. آخرین نقشه از وضعیت میدانی در سوریه/ عکس

  16. رهبر معارضان سوری: در مجازات افسران شکنجه کننده ملت سوریه کوتاهی نخواهیم کرد

  17. اولیانوف: روسیه خلاف آمریکا به دوستانش خیانت نمی‌کند؛ اسد در مسکو است

  18. بازیگران پیدا و پنهان در سوریه

  19. واکنش الجولانی به حملات اسرائیل: سوریه وارد جنگ جدید نخواهد شد

  20. شیخ نعیم قاسم: مقاومت و خون شهید نصرالله منجر به پیروزی ما شد/ در کنار سوریه هستیم

  21. تاس: بشار اسد وارد مسکو شد

  22. فروپاشي سوريه از نظرگاه جنگ شناختي

  23. روزهای سیاه سوریه از غارت و ناامنی تا اشغال مناطق جنوبی

  24. عراقچی: ارتش سوریه اسیر یک جنگ روانی شد

  25. واکنش ترامپ به سقوط بشار اسد

آخرین عناوین