تفکیک پس از ادغام تلاش برای ترمیم زخمی که دولت احمدی‌نژاد بر جای گذاشت

  4031022099 ۲۳ نظر، ۴ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

مجلس شورای‌اسلامی در نظر دارد تا طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی را در دستور کار قرار دهد؛ وزارت‌خانه‌ای که ذیل راهبرد ادغامی وزارت‌خانه‌ها در دولت محمود احمدی‌نژاد، ۱۳ سال قبل متولد شد و بسیاری از کارشناسان این رویکرد ادغام‌محور را به‌‌ مثابه زخمی بر پیکرده نهاد دولت تلقی می‌کردند.

تلاش برای ترمیم زخمی که دولت احمدی‌نژاد بر جای گذاشت

به گزارش الف، مجلس شورای‌‌اسلامی در جلسه علنی هفته گذشته، طرح یک‌فوریت تفکیک وزارت راه و شهرسازی را به تصویب رساند؛ وزارت‌خانه‌ای از تشکیل آن زمان زیادی نمی‌گذرد و پس از ۱۳ سال، ممکن است به شکل گذشته خود بازگردد.

در اوایل سال ۱۳۹۰ بود که دولت دهم توانست موافقت مجلس هشتم را برای ادغام وزارت‌خانه‌های راه و ترابری با مسکن، صنایع و معادن با بازرگانی، تعاون، کار و امور اجتماعی با رفاه و تأمین اجتماعی اخذ کند و بدین ترتیب، وزارت‌خانه‌های «راه و شهرسازی»، «صنعت، معدن و تجارت» و «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» متولد شد. از همان ابتدا و پیش از موافقت مجلس با ایده دولت دهم، بسیاری از منتقدین این ادغام‌ها را فاقد پشتوانه کارشناسی دانسته و حتی برخی دیگر آن را در راستای عمل به توصیه‌ نهادهایی چون بانک‌جهانی مبنی بر کوچک‌سازی دولت‌ها عنوان کردند.

گذر زمان ثابت کرد که ادغام وزارت‌خانه‌ها زودتر از آنچه کارشناسان عنوان می‌کردند، با مشکلات عدیده‌ای مواجه شده و در اواسط دهه ۹۰، دولت‌ اعتدال تلاش کرد تا برای تفکیک مجدد برخی وزارت‌خانه‌ها دست به کار شود. در آن مقطع تفکیک بخش بازرگانی از وزارت صمت و تشکیل مجدد وزارت بازرگانی مهم‌ترین دستور کار دولت در حوزه تشکیلاتی بود که به سرانجام نرسید و حتی این اقدام در دولت شهید رئیسی هم دنبال شد که عمر کوتاه دولت سیزدهم این طرح را ناتمام گذاشت.

حالا چند ماهی پس از تشکیل دولت چهاردهم و مجلس دوازدهم، نمایندگان خانه‌ملت طرحی را مبنی بر تفکیک وزارت راه‌ و شهرسازی در دستور کار دارند که هفته گذشته، یک‌فوریت آن رای آورد و بدین ترتیب بررسی این طرح به زودی در دستور کار نمایندگان مجلس قرار می‌گیرد. هر چند که هنوز دولت نسبت به این طرح موضعی اتخاذ نکرده اما تلاش برای تفکیک این وزارت‌خانه مسبوق به سابقه است و در دولت دوم روحانی هم لایحه تفکیک وزارت‌خانه‌های راه و شهرسازی، صنعت، معدن و تجارت و ورزش و جوانان تقدیم مجلس دهم شد که نمایندگان قوه‌مقننه به دلیل بار مالی ایجاد‌شده این لایحه با آن مخالفت کردند.

* موافقان و مخالفان چه می‌گویند؟

طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی، موافقان و مخالفانی در مجلس دارد که هر کدام استدلال‌های خود را مطرح می‌کنند. 

محمدرضا رضایی کوچی، رئیس کمیسیون عمران مجلس در موافقت با این طرح می‌گوید: «در زمان وزرای گذشته این موضوع در کمیسیون عمران مطرح شد که نه تنها نمایندگان کمیسیون عمران بلکه بسیاری از فعالان حوزه عمرانی از جمله معاونان وزیر، مدیران کل، کارشناسان مرکز پژوهش‌ها و نمایندگان مجلس با این موضوع موافق بوده که تفکیک وزارت راه و شهرسازی به نفع کشور است.»

نماینده مردم جهرم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در برنامه هفتم رشد هشت درصدی اقتصاد کشور مد نظر بود، ادامه داد: «۲ درصد از این هشتدرصد به حوزه حمل و نقل و مسکن اختصاص داشت، با ارزیابی وضعیت موجود وزارت راه و شهرسازی هر وزیری که در این جایگاه قرار گیرد حتما دچار مشکل می‌شود. در شرایطی که وزارتخانه‌ای ۲۳ معاون و همچنین رئیس سازمان دارد کدام وزیر چندین ماه فرصت دارد که یکی از این معاونت‌ها یا روسای سازمان‌های خود را ملاقات کند؟»

رضایی اضافه کرد: «حوزه مسکن و شهرسازی حوزه وسیعی است. ساخت یک میلیون مسکن در سال که در قانون جهش تولید مسکن و در برنامه هفتم برای دولت تکلیف شده است، بیش از ۲۰ میلیون نفر از مردم در بافت‌های فرسوده و آسیب پذیر زندگی می‌کنند، کیفیت مصالح ساختمانی و نظام مهندسی کشور که بیش از ۵۰۰ هزار مهندس در حوزه عمرانی در کشور مسئول هستند و قائدتا باید وزارت مسکن و شهرسازی بر این حوزه نظارت کند.»

مهرداد لاهوتی، نماینده مردم لنگرود در مجلس، جزو مخالفین این طرح است و می‌گوید: «یک بار این ادغام را انجام دادیم و این سوال وجود دارد که چرا انجام دادیم که خودش قابل بررسی است.»

وی معتقد است: «وزارت مسکن وظیفه‌اش سیاست‌گذاری در بخش مسکن است و قرار نیست که ما وزارت مسکن داشته باشیم و برای مردم مستقیماً مسکن بسازد.»

موافقان تفکیک وزارت راه و شهرسازی به گستردگی این وزارتخانه با توجه به ۲۳ معاونت آن اشاره دارند، اما مخالفان می‌گویند تفکیک یعنی حجیم شدن بیشتر دولت که هزینه‌بر است و بروکراسی جدید ایجاد می‌کند.

* تلاش برای ترمیم زخمی که احمدی‌نژاد برجای گذاشت

باید دید حالا که مجلس این طرح را با قید یک فوریت در دستور کار دارد بالاخره اولین تفکیک پس از دوران ادغام وزارت‌خانه‌ها به سرانجام خواهد رسید یا نه اما نکته‌ مهم‌تر در این میان، رفت و برگشت‌های بیهوده و آزمون و خطاهای بسیاری است که طی این سال‌ها انجام شده است. گذشت زمان نشان داد که طرح ادغام وزارت‌خانه‌ها،‌ آن‌هم وزارت‌خانه‌هایی که وظایف بسیار مهم و گسترده‌ای داشتند، فرجام مطلوبی نداشته و ادغام آنان، زخمی بزرگ بر پیکره نهاد دولت زده است. از این روست که در دولت‌های یازدهم،‌دوازدهم و سیزدهم و حتی در مجلس یازدهم و دوازدهم، تلاش‌های بسیاری برای تفکیک مجدد برخی وزارت‌خانه‌های ادغامی انجام شد.

دولت محمود احمدی‌نژاد و مجلس هشتم بدون توجه به نظر کارشناسان طرح ادغام وزارت‌خانه‌ها را در جهت کوچک‌سازی دولت به سرانجام رساندند که نه‌تنها این امر منجر به چابک‌سازی نهاد دولت و کارآمدی بیشتر نشد، بلکه تداخل وظایف در وزارت‌خانه‌های ادغامی، سد بزرگی در برابر کارآمدی مدنظر ایجاد کرد. حالا نظام سیاسی برای بازیابی تشکیلات دولت باید هزینه گزافی را متحمل شود و این یکی از میراث نامطلوبی است که دولت احمدی‌نژاد از خود بر جای گذاشت. 

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۷۳۸۱۷۸۱۴:۴۲:۳۲ ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
مشکلات مملکت از زمان ریاست جمهوری احمدی نژاد چند برابر شد.
ناشناس۳۷۳۸۲۴۸۱۵:۱۸:۴۵ ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
در زمان احمدی نژاد 7 سال نرخ تورم تک رقمی بود و قیمت دلار فقط 2 هزار تومان گران شد مشکلات اقتصادی بعد از فتنه و اشوب غربگرایان در سال 88 بوجود اومد.
ناشناس۳۷۳۸۲۵۴۱۵:۲۱:۴۲ ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
مشکلات اقتصادی از وقتی شروع شد که در دولت هاشمی نرخ ارز دولتی از 7 تومان به 144 تومان افزایش یافت یعنی 21 برابر گران شد.
ناشناس۳۷۳۸۲۶۱۱۵:۲۵:۴۰ ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
تحریم های بانکی و نفتی که بسترساز مشکلات اقتصادی برای مردم و کشور شد نتیجه فتنه و اشوب افراطیون غربگرا در سال 88 است.
ناشناس۳۷۳۸۲۸۸۱۵:۳۸:۴۸ ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
700 میلیارد پول فروش نفت در 8 سال ریاست جمهوری احمدی نژاد، معادل نصف کل درآمدی های نفتی این مملکت بود.
ناشناس۳۷۳۸۲۹۶۱۵:۴۴:۲۲ ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
3 هزار نفر بورسیه غیر قانونی در دولت احمدی نژاد، موضوع بسیار تکان دهنده ای بود. بسیار از آنها با اخذ مدرک دکترا، بعدها وارد چرخه مدیریت کشور شدند. بسیاری از مشکلات کنونی کشور حاصل تصمیم گیری های این مدیران است.
ناشناس۳۷۳۸۳۲۰۱۵:۵۸:۰۴ ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
مشکلات مملکت از زمان روحانی چندین برابر شد زیرا قیمت ارز و طلا و مسکن و خودرو و موبایل و غیره بیش از 10 برابر شد و دچار ناترازی های گسترده در برق و گاز و بنزین شدیم در زمان احمدی نژاد اینقدر ناترازی و مشکلات جور واجور نداشتیم.
ناشناس۳۷۳۸۱۸۷۱۴:۴۶:۳۳ ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
ادغام چند وزارخانه، تعطیل کردن سازمان برنامه و بوجه، دشمن تراشی بین المللی ، حذف سوبسیدها و برقراری یارانه های نقدی، و هزاران اقدام خسارت بار دیگر حاصل ۸ سال ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد بود.
ناشناس۳۷۳۸۲۵۱۱۵:۲۰:۱۱ ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
دشمن تراشی بین المللی کار اصلاح طلبان تندرو بود .
ناشناس۳۷۳۸۲۵۶۱۵:۲۳:۳۲ ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
اگر همین الان با احمدی نژاد و خاتمی و روحانی انتخابات برگزار کنیم احمدی نژاد بیشترین رای را دارد.
ناشناس۳۷۳۸۲۷۴۱۵:۳۱:۱۰ ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
در زمان خاتمی چرا از سوی جرج بوش محور شرارت خطاب شدیم ؟!
ناشناس۳۷۳۸۲۷۵۱۵:۳۱:۵۸ ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
و البته خسارت بسیار بزرگتر حمایت بی چون و چرای صدا و سیما و بقیه مسئولان رده های مختلف کشور از طرح های احمدی نژاد و تفکرات احمدی نژاد
ناشناس۳۷۳۸۳۰۳۱۵:۴۹:۳۳ ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
کاری که در سال 88 شروع شد توسط عده ای... و بهانه دست دشمن هم دادن برای اعمال تحریم اما در آن 8 سال اقتصاد کشور یک سروگردن از 8 سال بعدش بالاتر بود هیچ منافع ملی هم واگذار نکرد حتی آن ادغام ها باعث رونق مسکن سازی و جاده سازی و دیگر زیر ساخت سازی ها شد و صادرات هم برای اولین بار نسبت به واردات هم افزایش یافت در بخش غیر نفتی
ناشناس۳۷۳۸۱۹۵۱۴:۴۸:۵۶ ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
ادعام ۲ وزارتخانه راه و ترابری با مسکن و شهرسازی همانند ادغام ۲ وزارتخانه بازرگانی و صنایع کار بسیار اشتباهی بود که انجام شد ولی در این بین فقط محمود احمدی نژاد مقصر نیست بلکه ۲۹۰ نماینده مجلس تمام و کمال و البته تا حد کمی شورای نگهبان هم مقصر هستند که این پیشنهاد دولت را مصوب کردند پس نتیجه اینکه به آدمهای اشتباه و کارنابلد چه در مسند نماینده مجلس و چه در منصب ریاست جمهوری رای دادیم..
ناشناس۳۷۳۸۲۰۴۱۴:۵۳:۳۶ ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
ادغام دو وزارتخانه در دولت دکتر احمدی نژاد کار درستی بود دولت کارمندان بسیار زیادی دارد که بخش زیادی از بودجه برای پرداخت حقوق و مزایای انها به هدر می رود.
ناشناس۳۷۳۸۲۰۷۱۴:۵۴:۳۹ ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
--- حالا اين زخم احمدي نژادي چه بوده ؟ زخم احمدي نژادي يا زخم هاي احمدي نژادي ؟ --- برادر جان ، شاعر فرموده : « از دي كه گذشت هيچ از او ياد مكن » ! ... فعلاً بايد حال را در نظر بگيريم ! دوست عزيز امروز چيزي شنيدم كه خيلي نا اميد شدم ! خيلي پكر و افسرده شدم ! حالم گرفته شد ! ... ميدوني اون خبر چيه ؟ ... يكي از مسئولان مربوطه گفته : « آلودگي هوا از زمان كشف آتش بوده » ! حالا اگر اين سخن من يا شما گفته بوديم عيبي نداشت ... اما يك مسئول اين حرف بزنه خيلي مطلبه ! چه ميگي دوست عزيز در اين مقوله ؟ --- چه گويم ؟ چه گويم كه ناگفتنم بهتر است !!
ناشناس۳۷۳۸۲۱۰۱۴:۵۶:۰۳ ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
دولت احمدی نژاد 4 میلیون مسکن مهر ساخت و خیلی از مردمو صاحبخانه کرد این کار مثبتی بود که در هیچ دولت دیگری صورت نگرفت.
ناشناس۳۷۳۸۲۱۸۱۴:۵۸:۲۷ ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
زخمی که دولت روحانی با کسری 22 هزار مگاواتی برق برجای گذاشت عمیق تر بود در دولت احمدی نژاد حتی در اوج تحریمها قطعی برق نداشتیم.

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. آتشی که به جان حکمرانان آمریکایی افتاد

  2. پادگان شهری به نام اسرائیل

  3. کیهان: آتش لُس‌آنجلس، آهِ کودکان غزه است

  4. انتقادها‌ به یکجانبه‌شدن وفاق / چه کسانی از پشت به مردم خنجر می‌زنند؟/ خطای باکو

  5. انقلابی بودن هیچ نسبتی با مطلق گرایی ندارد

  6. آهنگساز مشهور ایرانی درگذشت

  7. قالیباف: نیازی به اعمال ماده ۲۳۴ درباره انتصاب ظریف نیست

  8. راهپیمایی موتوری مطالبه گران انقلابی

  9. اعلام آمادگی ایران برای کمک به حادثه‌دیدگان در آتش‌سوزی لس‌آنجلس

  10. نامه دانشجویان بسیجی به پزشکیان درباره عملکرد دولت/ برخی رویکرد‌ها حاکی از نگاه به دهان شیطان اکبر است/ توهم چراغ سبز، برخی کارگزاران را شیدا کرده!

  11. ادعای جنجالی مجری تلویزیون در آنتن زنده: حمید فرخ‌نژاد در آمریکا مسافرکشی می‌کند

  12. آتشفشان خفته در شهر موشکی جدید ایران

  13. ابراز همدردی عارف با حادثه دیدگان آتش سوزی در کالیفرنیا

  14. قیمت دلار و سکه بازهم افزایشی شد

  15. روایت کمتر شنیده شده از غر زدن های سیاسی همسر «هاشمی»

  16. باکو در حال گسترش توان خود برای حمله به جرموک

  17. روایت وزیر سابق کار از افزایش دستمزد ۵۷ درصدی کارگران و واکنش شهید رئیسی

  18. از سال‌های دور برای نبردهای بزرگ آماده شده‌ایم/ موشک‌های ما به‌روز و در حال افزایش است/ وعده‌های صادق بخش کوچکی از نمایش عظمت ایران بود

  19. مژگان شجریان: در آمریکا ۳۶ساعته که برق نداریم

پربحث‌های هفته

  1. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  2. آتشی که به جان حکمرانان آمریکایی افتاد

  3. هشدار جمهوری اسلامی درباره تهدیدهای جدی در مرزهای کشور: مسئولین هوشیار باشید!

  4. تمرین کشت بادمجان !

  5. بیانیه دفتر «عبدالحمید» درباره اهانت اخیر یک مداح

  6. لایحه عفاف و حجاب در مجلس حاشیه ساز شد

  7. بهشت زمان شاه !

  8. بن‌بست ترامپ در پرونده اتمی ایران

  9. توضیح درباره همسر عراقچی

  10. نماینده مجلس : ۷ میلیون تبعه خارجی در ایران هستند؛ لااقل نیمی از این‌ها به دلیل نداشتن ظرفیت، مازاد هستند/ اگر همه اتباع بروند، بسیاری از تولیدی‌ها تعطیل می‌شوند

  11. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  12. توصیه به ترامپ برای توافق با ایران / مکران؟ شوخی می‌کنید آقای عارف؟!/ یک مشت بنجل خارجی گرانقیمت!

  13. راه نجات

  14. سردار نقدی: باید آماده باشیم و خود را برای حوادث بزرگ آماده کنیم

  15. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: باید به سلاح هسته‌ای و موشک قاره پیما مجهز شویم/ استیضاح وزرای دولت، سیاسی نیست

  16. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  17. کجا با این عجله؟!

  18. پادگان شهری به نام اسرائیل

  19. هراس اسرائیل از قدرت نفوذ ایران

  20. پس‌لرزه‌ اظهارات جبرائیلی/ استیضاح وزرای نفت و اقتصاد از منظر حامیان دولت/ برنامه ای برای تبیین وفاق

  21. راه حل‌های طلایی برای ناترازی برق

  22. رهبر معظم انقلاب: آمریکایی ها درباره ایران غالبا دچار خطای محاسباتی شدند

  23. همتی: عده‌ای نمی‌خواهند قیمت ارز پایین آید/ فرزین: نرخ ارز کانال‌ها غیرواقعی است

  24. با ترامپ و ترامپیست ها چه کنیم؟

  25. اظهارات عجیب محسن هاشمی درباره فوت آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی تمامی ندارد

آخرین عناوین