مصرف میوه، یکی از خوشمزهترین روشهای برطرف کردن گرسنگی و البته دریافت مواد مغذی روزانه است. اما از آنجاییکه بیشتر میوهها حاوی قند هستند، این سوال پیش میآید که آیا افراد مبتلا به دیابت میتوانند هر میوهای را با خیال راحت مصرف کنند؟
میوهها منبعی غنی از مواد مغذی و حاوی ویتامینها، مواد معدنی، فیبر و انواع مواد گیاهی هستند که به مبارزه با بیماریها کمک میکنند. شواهد نشان میدهند مصرف روزانه حدود دو فنجان میوه خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، سرطان و دیگر تهدیدهای سلامتی را کاهش میدهد.
با این حال، میوهها طعم شیرین خود را از نوعی قند طبیعی به نام فروکتوز میگیرند. بدن شما به سرعت این کربوهیدرات را به گلوکز تبدیل میکند که میتواند باعث افزایش سطح قند خون شود، امری که هنگام مدیریت دیابت باید از آن پرهیز کنید. این بدان معنا نیست که باید از میوهها دوری کنید. در واقع، این مواد غذایی خوشمزه باید بخشی معمول از رژیم غذایی شما باشند.
چه میوه هایی قند خون را بالا میبرد؟
میوهها حاوی قند طبیعی (فروکتوز) هستند و میتوانند قند خون را بالا ببرند، اما نوع و مقدار آن مهم است. میوههایی با شاخص گلیسمی پایینتر، به آرامی قند خون را افزایش میدهند و برای افراد دیابتی گزینههای بهتری محسوب میشوند. از طرفی، میوههای شیرینتر و با شاخص گلیسمی بالاتر، مانند انگور و انبه، ممکن است باعث افزایش سریعتری در قند خون شوند. بنابراین، کنترل نوع و مقدار مصرف میوه برای مدیریت بهتر قند خون اهمیت دارد. این دسته از میوهها عبارتند از:
- موز به ویژه موزهای رسیده میتوانند باعث افزایش سریع قند خون شوند.
- انگور حاوی قند طبیعی بالا است و میتواند قند خون را به سرعت افزایش دهد.
- خرما قند بسیار بالایی دارد و مصرف زیاد آن میتواند قند خون را افزایش دهد.
- آناناس
- انار
- میوههای خشک مانند کشمش و زردآلو خشک که دارای غلظت قند بالایی هستند.
میوه های مضر برای دیابت که به آنها میوه های بالا برنده قند خون یا میوه های مضر برای دیابت نوع 2 نیز میگویند
- هندوانه
- آلو برقان
- کیوی
- گلابی
- میوههای خشک
- آناناس
- انجیر
- نارنگی
- انبه
- انگور
- موز
- گیلاس
انگور
یک انگور کوچک حاوی یک گرم کربوهیدرات است. این بدان معنا است که با خوردن ۱۵ دانه انگور واحد کامل میوه خود در روز را دریافت نمودهاید.
برای خوردن کمتر آن بهتر است انگو را دانه نموده و در یک کاسه کوچک قرار دهید.
اما به طور کلی در صورتی که دیابت دارید در خوردن انگور دقت زیادی نمایید.
گیلاس
بسیاری از افراد یک ظرف را پر از گیلاس مینمایند و در هنگام شروع به خوردن دست از آن نمی کشند. که این امر این میوه باعث افزایش قند خون میگردد.
همانند انگور یک گیلاس حاوی یک گرم کربوهیدرات است و افراد دیابتی از مصرف زیاد آن باید پرهیز نمایند.
آناناس
آناناس تازه خوشمزه و شیرین است، به ویژه هنگامی که بسیار رسیده باشد. که باعث میشود شاخص گلیسمی بالایی داشته باشد. برای کاهش مقدار قند مصرفی میتوانید ضخامت برشهای خود را کاهش دهید.
از مصرف آناناسهای کنسرو شده که با شکر شیرین شدهاند نیز اجتناب نمائید.
انبه
انبه حاوی فیبر و دیگر مواد مغذی مورد نیاز بدن است. اما این میوه حاوی قند طبیعی نیز هم میباشد که تا حدی میزان قند آن بیشتر از سایر میوهها است.
یک انبه حدود ۳۰ گرم کربوهیدرات و حدود ۲۶ گرم قند دارد.
موز
ممکن است شنیده باشید که موز خیلی شیرین است. یک موز متوسط حاوی ۱۴ گرم قند است.
با توجه به اینکه موز از جمله میوههای مضر برای افراد دیابتی میباشد بهتر است نصف یک موز را در وعده صبحانه مصرف نمائید.
میوههای خشک شده
کالری و کربوهیدرات موجود در میوههای خشک نسبت به میوههای تازه (با وزن برابر) چهار تا پنج برابر بیشتر است.
چنانچه مقدار کربوهیدراتهای موجود در آنها به درستی شمارش نشود، میتوانند باعث افزایش قند خون گردند.
سعی کنید میوههای خشکی را انتخاب کنید که به آن شکر اضافه نشده یا مقدار بسیار کمی شکر افزوده شده باشد.
زغال اخته خشک و کشمش معمولاً بالاترین محتوای کربوهیدرات را دارند، در حالی که نارگیل خشک حاوی حداقل مقدار کل کربوهیدرات است.
آب میوه
گرفتن آبمیوهها باعث غلیظ شدن میوه میشود. یک فنجان آب پرتقال حاوی ۳۰ گرم کربوهیدرات، ۳۰ گرم قند و بدون فیبر است.
در هنگام مصرف آب میوه بدن لازم نیست کار زیادی انجام دهد تا شکر را در آب حل کند، بنابراین به سرعت متابولیزه میشود و ظرف چند دقیقه باعث افزایش قند خون میشود.