پرتاب آزمایشی استارشیپ اسپیس‌ایکس با شکست همراه شد

  4031028062

اسپیس‌ایکس روز پنجشنبه راکت استارشیپ خود را در آخرین پرواز آزمایشی به فضا پرتاب کرد، اما این فضاپیما پس از جدایی از تقویت‌کننده و در پی نقصی غیرمنتظره نابود شد.

به گزارش تسنیم، اسپیس‌ایکس روز پنجشنبه راکت استارشیپ خود را در آخرین پرواز آزمایشی به فضا پرتاب کرد اما این فضاپیما پس از جدایی از تقویت‌کننده و در پی نقصی غیرمنتظره نابود شد.

شرکت اسپیس‌ایکس اعلام کرد که استارشیپ در جریان پرواز دچار «جداسازی سریع برنامه‌ریزی‌نشده» شد. این حادثه در حالی رخ داد که به نظر می‌رسید شش موتور فضاپیما در حین صعود یکی پس از دیگری خاموش شده و در نهایت تماس با فضاپیما تنها هشت و نیم دقیقه پس از پرتاب قطع شد.

این فضاپیما که مدل جدید و به‌روزشده‌ای از استارشیپ بود، قرار بود طی یک حلقه نزدیک از تگزاس، از خلیج مکزیک عبور کرده و به زمین بازگردد. اسپیس‌ایکس این مأموریت آزمایشی را با حمل 10 ماهواره ساختگی برای تمرین در رهاسازی آن‌ها برنامه‌ریزی کرده بود.

پیش از حادثه، موفقیتی قابل‌توجه در آزمایش این مأموریت ثبت شد؛ بازوهای مکانیکی برج پرتاب موفق شدند تقویت‌کننده بازگشتی را با دقت بگیرند، چیزی که پیش‌تر تنها یک‌بار محقق شده بود. این تقویت‌کننده، قبل از گرفتن توسط بازوهای مکانیکی موسوم به «چاپستیک»، روی سکوی پرتاب شناور شد.

با این حال، هیجان اولیه این دستاورد به‌سرعت جای خود را به ناامیدی داد؛ نه تنها برای اسپیس‌ایکس بلکه برای جمعیت حاضر در نوک جنوبی تگزاس که این رویداد را از نزدیک مشاهده می‌کردند.

"دان هوت" سخنگوی اسپیس‌ایکس، در بیانیه‌ای گفت: دیدن بازگشت تقویت‌کننده بسیار هیجان‌انگیز بود، اما واضح است که از سرنوشت فضاپیما ناراحت هستیم. این مأموریت همچنان یک آزمایش پروازی و استارشیپ همچنان یک وسیله آزمایشی است.

آخرین داده‌های ثبت‌شده از فضاپیما نشان می‌دهند که پیش از حادثه، به ارتفاع 146 کیلومتری و سرعت 21٬317 کیلومتر بر ساعت رسیده بود.

ایلان ماسک، مدیرعامل اسپیس‌ایکس، در بیانیه‌ای که در شبکه اجتماعی X منتشر کرد، اعلام کرد: تجزیه و تحلیل اولیه حاکی از آن است که نشت سوخت ممکن است باعث ایجاد فشار در حفره بالای دیوار آتش موتور شده باشد؛ اقداماتی از جمله افزایش تهویه و بررسی‌های مضاعف برای جلوگیری از نشتی در پرتاب‌های آینده انجام خواهد شد.

این موشک 123 متری عصر پنجشنبه از سکوی بوکا چیکا در نزدیکی مرز مکزیک پرتاب شد. هدف مأموریت، تکمیل پروازی در نیم‌کره جنوبی زمین و بازگشت به اقیانوس هند بود؛ اما فضاپیما هرگز موفق به رسیدن به این هدف نشد.

اسپیس‌ایکس برای این مأموریت، مدل جدیدی از استارشیپ را با ماهواره‌های آزمایشی که مشابه ماهواره‌های اینترنتی استارلینک بودند، تجهیز کرده بود. این ماهواره‌ها به همراه فضاپیما، طبق برنامه، در هنگام بازگشت به زمین نابود می‌شدند.

ماسک اعلام کرده است که پیش از انتقال محموله‌های واقعی و در نهایت خدمه به استارشیپ، برنامه دارد از این وسیله برای پرتاب ماهواره‌های واقعی استارلینک استفاده کند.

این پرواز هفتمین آزمایش برای بزرگ‌ترین و قدرتمندترین راکت جهان به‌شمار می‌رود. در همین حال، ناسا دو فروند استارشیپ را برای مأموریت فرود فضانوردان در ماه تا اواخر این دهه رزرو کرده است، در حالی که هدف نهایی ماسک ارسال این فضاپیما به مریخ است.