سیدستار هاشمی با اشاره به اینکه در موضوع رفع فیلترینگ طرحهای مختلفی به مرکز ملی فضای مجازی واصل شد، بیان داشت: طرح فعلی برای رفع فیلترینگ به صورت چند مرحلهای است که در مرکز ملی فضای مجازی نهایی و سپس در شورای عالی فضای مجازی مطرح شد؛ این طرح پس از بحث و بررسی و رایگیری، مورد موافقت قرار گرفت. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تصریح کرد: مرحله نخست این طرح مرحلهای، «بازگشایی» بود که بلافاصله اتفاق افتاد. وی افزود: موضوعات مطرح شده در شورای عالی فضای مجازی میتواند به زیستبوم تولید محتوا کمک شایانی کند، بدین معنا که مشوقهای خوبی برای سکوهای تولیدکننده محتوا و همچنین صاحبان محتوا درنظر گرفته شده و کارهای کارشناسی این بخش از طرح در حال نهایی شدن است.
*امید آغاز شد اما..
رئیسجمهور کشورمان در نشست چهارشنبه ۲۳ آبانماه هیات دولت درمورد رفع فیلترینگ بیان داشت: نتایج ارزیابیهای علمی و تحلیل اثرات اجتماعی فیلترینگ نشان میدهد که هیچیک از اهداف این طرح محقق نشده بلکه مضرات و مشکلات دیگری نیز ایجاد کرده، اما تعجبآور است که ما همچنان نسبت به ادامه این روند پرضرر و بینتیجه اصرار داریم. پزشکیان با بیان اینکه دولت به دنبال ایجاد نگاه مشترک با دیگر نهادهای حاکمیتی درباره رفع فیلترینگ است، بر ضرورت تسریع در اجرای مصوبه جلسه شورایعالی فضای مجازی و تشکیل کارگروه ویژه به منظور بررسی ابعاد مختلف این موضوع، رفع دغدغهها و نگرانیها در این زمینه و ارائه نتیجه به جلسه بعدی این شورا برای تصمیمگیری نهایی تأکید کرد. زمان گذشت و با پیگیریهای شخص مسعود پزشکیان و بعد از ماهها چانیزنی او و دولتمردانش با اعضای شورای عالی فضای مجازی -که اکثرشان حامی فیلترینگ بودند- واتساپ و گوگلپلی رفع فیلتر شد. واتساپ و گوگلپلی رفع فیلتر شدند اما تقاضا برای ادامه این مسیر زیاد بود و هست. محمد مهاجری فعال سیاسی اصولگرا در واکنش به رفع فیلترینگ واتساپ و گوگلپلی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: قابل فهم است که دولت برای رفع فیلتر گوگلپلی و واتساپ چه زحمتی کشیده اما بسنده کردن به این دو یعنی کمفروشی. مطالبه مردم این نبود. باز هم مجبوریم از فیلترشکن استفاده کنیم. چه واتساپ و گوگلپلی فیلتر باشد چه نباشد. حکمرانی فضایمجازی هنوز در دست فروشندگان فیلترشکن است. گفتنی است فراگیرترین دلیل استفاده مردم از فیلترشکنها -که آثار بسیار ناگوار امنیتی، اخلاقی و اقتصادی دارد- این است که مهمترین پلتفرمهای مورد استفاده اکثریت مردم ایران فیلتر شدهاند. بنابراین، اگر یک یا دو مورد از این پلتفرمها رفع فیلترینگ شوند، باز برای مراجعه به بقیهشان، نیاز به فیلترشکن خواهد بود و عملا شرّ فیلترشکنها از سر خانوادههای ایرانی کم نخواهد شد. بنابراین، رفع فیلتر پلتفرمهای پرکاربرد و در راس آنها اینستاگرم و تلگرام، پیش نیاز اساسی برای بینیازکردن دهها میلیون ایرانی از فیلترشکن است.
* خداحافظی با فیلتر
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی میگوید: پلتفرمهایی که با شورای عالی فضای مجازی و سیاستهای ۱۰ گانه آن هماهنگ باشند، به ترتیب رفع فیلتر میشوند، که در گام اولیه واتساپ و گوگلپلی شروط ایران را پذیرفتند و رفع فیلتر شدند. حسینعلی امیری توضیح داده بود: برنامهریزی انجام شده از سوی شورای عالی فضای مجازی برای رفع فیلترینگ شامل ۱۰ سیاست و ۳۰ گام اجرایی است. بر اساس این سیاستهای ۱۰ گانه تدوین شده در شورای عالی فضای مجازی، پلتفرمهایی که با این شورا و سیاستهای ۱۰ گانه آن هماهنگ باشند، به ترتیب رفع فیلتر میشوند، که در گام اولیه واتساپ و گوگل پلی شروط ایران را پذیرفتند و رفع فیلتر شدند.
*مخالفان هنوز مخالفند
مخالفان رفع فیلتر که بعضا در شبکههای اجتماعی فیلترشده فعالیت دارند اما اقدام دولت در رفع فیلتر را به ابزار هجمه به دولت تبدیل کردهاند. کیهان نوشته است: «آنچه در تمام تحلیلهای مدعیان اعتدال و اصلاحات مفقود است، این واقعیت است که پیامرسانهایی مثل اینستاگرام و تلگرام و واتساپ و... یا کاملا در قبضه برخی دولتهای متخاصم غربی قرار دارند و یا به شدت از سوی آنها تحت فشار و حسابرسی و بازخواست قرار دارند تا کاملا به قوانین و حاکمیت ملی آنها احترام بگذارند. در چند مورد بازداشت و بازجویی مدیر تلگرام در فرانسه و مجبورکردن وی به همکاری با دولت برای در اختیارگذاشتن اطلاعات مورد نظر و تنظیم خود با قوانین و مطالبات حکومت فرانسه، نمونه کوچکی از رویکرد غرب به موضوع پیامرسانها و سکوهای مجازی است. همچنان که اینستاگرام در تبعیت محض از دولت آمریکا به سرکوب و قلع برخی اکانتهای اسلامی و یا منطبق با گفتمان مقاومت در منطقه و حتی مظلومیت مردم غزه میپردازد. در نوع کشورهای غربی، هر گاه پیامرسانها بستری برای سوءاستفاده، ایجاد ناامنی و جنایت و خشونت شوند، مورد بازخواست یا محدودیت قرار میگیرند. از سوی دیگر برخی از همین پیامرسانها در سالهای نه چندان دور در خدمت آشوبافکنی و اقدامات ترویستی و تجزیهطلبان و آموزش جنایت و آدمکشی و همچنین بیثباتسازی بازار و التهابافکنی در افکار عمومی در متن «جنگ ترکیبی» آمریکا و غرب علیه ملت ایران بوده و به همین علت هم فیلتر شدهاند. هر چند که در اینجا هم در اثر برخی خیانتها در دولت دوازدهم، مسیر دورزدن فیلتر و سرویسدهی به سکوهای متخاصم تعمدا بازگذاشته شد. و در نهایت نتیجه میگیرد: روزنامههای حامی دولت میگویند آقای پزشکیان با رفع فیلتر از پیامرسان واتساپ و گوگلپلی، به تعهد خود عمل کرد و حال آنکه تعهد اصلی رئیسجمهور و دولت، صیانت از حکمرانی در فضای مجازی ولنگار است و این تعهد همچنان بر زمین مانده است.»