معمای ارز در ایران و ۲ سوال راهبردی

سعیده اسکندری، گروه اقتصادی الف،   4031107144 ۴۷ نظر، ۸ در صف انتشار و ۱۵ تکراری یا غیرقابل انتشار
معمای ارز در ایران و ۲ سوال راهبردی

در روزهای اخیر شاهد افزایش ملموس و پله‌کانی قیمت ارز در کشورمان بوده ایم. در این راستا، قیمت هر دلار آمریکا به بیش از 84 هزار تومان افزایش یافته است. موضوعی که با انتقادات مختلفی همراه شده و بسیاری بر این باورند که مدیریت بازار ارز باید به شیوه ای دیگر اعمال شود. 

در این رابطه حتی برخی از منتقدان با حمله به وزیر اقتصاد و تیم بانک مرکزی معتقدند که رویکردهای آن ها در مدیریت بازار ارز، راهگشا نیست و دستاوردی جز افزایش بیشترِ قیمت ارز را به دنبال نخواهد داشت. جالب اینکه در همین فضا، برخی منتقدان دولت از امکان کاهش قیمت ارز تا 20 هزار تومان صحبت می کنند و برخی دیگر نظیر محمد هاشمی هم تاکید کرده اند که تداوم وضعیت فعلی می تواند به افزایش قیمت دلار تا مرز 110 هزار تومان تا شب عید ختم شود. این  موضع گیری های متفاوت، علامت سوال های زیادی را برای افکار عمومی در مورد معادله ارز در ایران ایجاد کرده است.»

با این حال، باید اذعان کنیم که مساله ارز و قیمت آن و به طور کلی، نحوه تعیین ارزش پول ملی، به طور خاص در سال های اخیر که شاهد جهش ارزی قابل توجهی در اقتصاد ایران بوده ایم، برای طیف های گسترده ای از مردم کشورمان به یک مساله مهم تبدیل شده است. از این رو، عجیب نیست که شاهدیم شمار قابل توجهی از افکار عمومی ایران دیدگاه روشنی نسبت به بازار ارز و مکانیسم های موثر فعال در قالب آن ندارند. موضوعی که تا حد زیادی ریشه در ماهیت تخصصی اصلِ موضوع دارد. از این رو، در تحلیل معادله ارز در ایران، توجه به 2 گزاره ضروری است. گزاره‌هایی که می توانند برای افکار عمومی نیز روشنگر باشند. 

1: ارزش پولِ ملی در اقتصادهای مختلف جهان چگونه تعیین می شود؟  

در سطح بنیادین و پایه، ارزش هر ارز، به واسطه دو مولفه عرضه و تقاضا برای آن تعیین می شود. موضوعی که هم در بُعد داخلی و هم خارجی معنا و مفهوم می یابد. افزایش تقاضا برای یک ارز خاص، ارزش آن را بالا می برد این در حالی است که افزایش عرضه یک ارز، ارزش آن را کاهش می دهد. ورای این ها، مولفه های بسیاری در تعیین قیمت یک ارز اثرگذار هستند که می توان به 2 مورد از آن ها اشاره کرد. 

اولا، کشورهایی که نرخ های بهره بالاتری را ارائه می کنند، ارز آن ها ( واحد پول شان) گرایش بیشتری به افزایش ارزش دارد. دلیل این مساله نیز این است که سرمایه گذاران با درآمد ثابت به نرخ های بهره بالاتر هجوم می برند که این مساله تقاضا و ارزش یک ارز را افزایش می دهد. 

دوم، مولفه تورم است. تورم بالا سبب می شود تا قدرت خرید دارنده یک ارز کاهش یابد و البته که هزینه تولید کشورها افزایش می یابد. کشورهایی که تجربه تورم بالا را دارند، با کاهش تقتاضا برای ارز خود رو به رو می شوند و در نتیجه ارزش پول ملی آن ها کاهش می یابد. 

سوم، جریان سرمایه است. جریان سرمایه نماینده میزان تقاضا برای یک ارز خاص است. جریان سرمیاه بالا وقتی به سمت هر کشوری سرازیر باشد، موجب افزایش ارزش آن می شود این در حالی است که خروج سرمایه از کشورها باعث کاهش تقاضا برای پول و ارز یک کشور می شود و در نتیجه ارزش آن را نیز کاهش می دهد. 

و در نهایت چهارم اینکه باید به عرضه پول در کشورها اشاره کرد. هر چه عرضه پول در اقتصاد یک کشور بیشتر باشد، ارزش آن کاهش می یابد و روند معکوس، ارزش آن ارز را بالا می برد. 

وقتی به چهار نکته ای که پیشتر به آن ها اشاره شد دقت می کنیم، می بینیم که اقتصاد ایران در سال های گذشته با مشکلاتی نظیر چاپ پول(عرضه فزاینده پول)، خروج جریان سرمایه، تورم بالا، و چالش در مساله نرخ بهره رو به رو بوده است. درست به همین دلیل است که سال به سال شاهد کاهش فزاینده ارزش پول ملی کشورمان در برابر دیگر ارزهای بین المللی بوده ایم. 

2: ایران و سردرگمی در مساله ارز

تحریم های خارجی در نوع خود بر اقتصاد ایران و به طور خاص تحمیل جهش ارزی به کشورمان، اثرگذاری زیادی دارند. در واقع، جهان غرب و به طور خاص دولت آمریکا با وضع تحریم های گسترده علیه تجارت بین المللی و مراودات اقتصادی خارجی ایران، سعی در فلج کردن جریان ورود ارز و درآمد به ایران داشته و دارند. 

فرآیندی که هم محروم سازی سیستماتیک ایران از نظام بانکی بین المللی و هم طرح تهدیدات معتبر و جدی علیه بازیگران تجاری مختلف در اقصی نقاط جهان که به دنبال تجارت با ایران هستند را در دستورکار دارد. از این رو، کاهش ورود ارز به ایران، خود به مولفه ای برای افزایش قیمت آن در داخل و کم ارزش شدن پول ملی کشورمان تبدیل شده است. البته که همین تحریم ها نقشی مهم در خروج سرمایه ها از کشورمان و البته تحمیل تورم به اقتصاد ایران و تضعیف بخش تولید در این کشور بازی کرده اند. 

با این همه، یکی از نکات قابل تامل و مهم در مورد حکمرانی اقتصادی ایران که در نوع خود به افزایش قیمت ارز و کم ارزش شدن پول ملی کشورمان نیز ختم شده این است که هنوز در عرصه حکمرانی این حوزه، تکلیف ما با خودمان مشخص نیست. در طی دولت های مختلف ایران در سال های گذشته، دیدگاه های مختلف اقتصادی، امکان مطرح شدن و تسلط بر حکمرانی اقتصادی ایران را یافته‌‎اند و البته که نتوانسته اند یک روند پایدار و منطقی را در سطح اقتصاد کلان ایران و البته در حوزه ارزی کشورمان ایجاد کنند. 

از این رو در شرایطی که در دوره ای شاهد قدرت‌گیری حامیان اقتصاد لیبرالی در ایران بوده ایم، در دوره ای دیگر حامیان اقتصاد اسلامی و توجه به بلوک قدرت های نوظهور دنیا و تلاش برای دلار زدایی از مراودات تجارت بین‌المللی ایران قدرت یافته اند. هیچکدام از حامیان این دو ایده نیز یکدیگر را قبول ندارند. معادله ای که جز تلف‌شدن سرمایه ها و زمان برای اقتصاد ایران را به همراه نداشته است. 

از این رو، تحریم های خارجی و بلاتکلیفی چند ساله کشورمان در حوزه سیاست های ارزی نیز در ایجاد چالش برای اقتصاد ایران در حوزه ارزی و وقوع جهش های ارزی مختلف، ایفای نقش جدی داشته است. 

دیدگاه کاربران

سعید۳۷۵۸۲۲۶۰۹:۱۳:۲۵ ۱۴۰۳/۱۱/۸
اگر دندان طمع از رانت و فساد موجود در قاچاق نفت و منابع کشور به اسم دور زدن تحریم بکشید معمایی وجود ندارد.
ناشناس۳۷۵۸۳۰۶۱۰:۲۰:۱۸ ۱۴۰۳/۱۱/۸
حل معمای ارز ساده است: 1) گفتگوی مستقیم با آمریکا و حل مسایل موجود. 2) گرفتن تریبون از آنانی که با سخنان خود بر جو التهاب در جامعه و سطح بین الملل می دمند.
ناشناس۳۷۵۸۴۰۵۱۱:۱۵:۴۷ ۱۴۰۳/۱۱/۸
از دو ماه قبل از سوگند خوردن ترامپ، قیمت دلار با روند بیشتری افزایشی شد. هنوز ترامپ برنامه های خودش را اعلام نکرده، اوضاع چنین است. اگر برنامه هایش را اعلام کند، شیب افزایش دلار از این هم بیشتر خواهد شد!
ناشناس۳۷۵۸۴۶۵۱۱:۵۱:۲۳ ۱۴۰۳/۱۱/۸
سال پیش در چنین روزهایی دلار در محدوده 45 هزار تومان بود و پیش بینی 50 هزار تومان عید می شد. اکنون هم دلار 100 هزار تومانی تا شب عید، دور از انتظار نیست.
ناشناس۳۷۵۸۶۶۹۱۳:۵۷:۵۶ ۱۴۰۳/۱۱/۸
در این شرایط بد سیاسی کسی را هم که از اقتصاد فقط چندتا فرمول بلده و از معیشت و زندگی مردم خبری نداره کردند وزیر اقتصاد
ناشناس۳۷۵۸۷۵۴۱۴:۴۴:۴۳ ۱۴۰۳/۱۱/۸
همتی با حذف ارز نیما و حذف ارز 28500 دلار و طلا را به عمد گران می کند به ترامپ مربوط نیست.
ناشناس۳۷۵۸۴۰۹۱۱:۲۱:۳۸ ۱۴۰۳/۱۱/۸
با آمریکا گفتگو شد در دهه 90 که اقتصاد به کل نابود شد!
ناشناس۳۷۵۸۴۸۳۱۲:۰۱:۵۶ ۱۴۰۳/۱۱/۸
نتایج سخنان آقای ظریف برای مذاکرات جدید در داووس این شده که جو ویلسون، نماینده مجلس نمایندگان آمریکا این سخنان ظریف را نشانه ضعف ایران دانسته و به ترامپ پیشنهاد تشدید تحریم ها رو داده
ناشناس۳۷۵۸۷۲۹۱۴:۲۵:۱۶ ۱۴۰۳/۱۱/۸
اگر اقتصاد کشور ملی شود دیگر اعتباری در دست مردم نیست که بخواهند با آن اقتصاد کشور را بهم ریزند اقتصاد کشور یکبار برای همیشه باید ملی و از نو بر اساس اصول اقتصاد اسلامی از اساس و بنیان ساخته شود.و ان لیس للانسان الا ما سعی و برای انسان بهره ای جز سعی و تلاش نیست
ناشناس۳۷۵۸۸۱۷۱۵:۳۴:۲۱ ۱۴۰۳/۱۱/۸
ظریف پاس گل به دشمن داده است.
ناشناس۳۷۵۸۳۱۴۱۰:۲۹:۳۶ ۱۴۰۳/۱۱/۸
وقتی این مملکت در میان 198 کشور دنیا، به جز روسیه، چین، کوبا، ونزوئلا و کره شمالی، با بیشتر کشور دیگر سازگاری نداشته و با همه مشکل و اختلاف ریز و درشت دارد، توقع دارید که مشکل ارز نداشته باشد؟ دلار، پوند، یورو...... مربوط به کشورهایی است که دائماً مورد نکوهش مقامات هستند.
ناشناس۳۷۵۸۳۸۷۱۱:۰۴:۱۳ ۱۴۰۳/۱۱/۸
مرحوم رییسی در سفر خود به آفریقا قراردادی را امضا کرد که بر اساس آن نیسان آبی صادر و در عوض آن گوشت وارد کشور شود. پس چرا اوضاع گوشت اکنون این چنین است؟
ناشناس۳۷۵۸۵۹۳۱۳:۰۹:۰۶ ۱۴۰۳/۱۱/۸
چون پزشکیان اومد!
ناشناس۳۷۵۸۶۶۵۱۳:۵۴:۲۵ ۱۴۰۳/۱۱/۸
قراردادهای خارجی با تغییر دولت ها ابطال نمی شوند.
ناشناس۳۷۵۸۸۸۱۱۶:۱۲:۲۳ ۱۴۰۳/۱۱/۸
پس چرا برجام با تغییر دولت امریکا ابطال شد ؟!
ناشناس۳۷۵۸۷۵۸۱۴:۴۶:۳۵ ۱۴۰۳/۱۱/۸
در دولت شهید رئیسی گوشت وارداتی تنظیم بازاری در فروشگاه ها فراوان بود اما در 3 ماه گذشته گوشت تنظیم بازاری نایاب شده است.
ناشناس۳۷۵۸۴۰۱۱۱:۱۲:۱۱ ۱۴۰۳/۱۱/۸
واحد پول کشوری که «شیطان بزرگ» نام بر آن نهاده اند را متر و معیار اقتصاد خود کرده اند و دائماً از بالا رفتن نرخ برابری آن با ریال اظهار نگرانی می کنند!!
ناشناس۳۷۵۸۷۰۰۱۴:۱۳:۲۸ ۱۴۰۳/۱۱/۸
تمامی ارزهای دنیا بر اساس دلار قیمت گذاری میشوند حالا شما بگو میخوام با روبل، روپیه ویوان چین معامله کنم ، هیچ فرقی نمیکنه! ارزش پول ما در مقابل تمام ارزها کم میشود نه فقط دلار!!!
ناشناس۳۷۵۸۴۰۸۱۱:۲۰:۴۹ ۱۴۰۳/۱۱/۸
چرا 60 سال هست تورم ایران دو رقمی هست؟
ناشناس۳۷۵۸۴۵۹۱۱:۴۸:۵۹ ۱۴۰۳/۱۱/۸
آمار تمام آن سالها به تفکیک در اینترنت موجود است.
ناشناس۳۷۵۸۴۸۶۱۲:۰۳:۵۶ ۱۴۰۳/۱۱/۸
برعکس گفتی چند کشور با ایران مشکل دارند
ناشناس۳۷۵۸۳۲۷۱۰:۳۵:۲۵ ۱۴۰۳/۱۱/۸
از مقامات . مسئولانی که بعد از این همه سال نمی توانند قیمت سیب زمینی، برنج، گوشت، اجاره خانه....... را تنظیم کنند، توقع دارید که قیمت دلار و پوند و یورو را تنظیم کنند؟!
ناشناس۳۷۵۸۵۲۷۱۲:۳۶:۰۹ ۱۴۰۳/۱۱/۸
علی حسینی، عضو شورای ملی زعفران: قیمت زعفران در سه ماه گذشته از کیلویی ۶۵ میلیون تومان به بالای ۱۰۰ میلیون تومان رسیده است.
ناشناس۳۷۵۸۲۴۰۰۹:۲۱:۲۰ ۱۴۰۳/۱۱/۸
پس چرا قوه قضائیه قیمت سکه های مهریه رو بر اساس قیمت ارز آزاد محاسبه می کند
ناشناس۳۷۵۸۲۵۲۰۹:۳۱:۵۱ ۱۴۰۳/۱۱/۸
دولت با این کارها داره بدهی اوراق قرضه را میده
ناشناس۳۷۵۸۲۵۷۰۹:۳۴:۲۹ ۱۴۰۳/۱۱/۸
فرمول دارد، اختلاف تورم کشور شما با واحد ارزی کشور مدنظر =تورم 33 درصد ایران و 3 درصد امریکا یعنی 30 درصد افزایش نسبت به سال گذشته، یعنی 79 الی 78 هزار تومان هر عدد دیگری پایین تر یعنی دستکاری شده و بالاتر آن رها شده توسط مسوولین اما جناب همتی یک نکته کلیدی گفتند و فرمودن از 2 سال گذشته نرخ 73 هزار تومان هست این درحالی هست که از 2 سال قبل محاسبه شود 85 هزار تومان هست ولی دولت رییسی به خاطر کار همین جناب همتی در سال 97 که ارزش دلار زیر 7 هزار ارزش داشت به 14 هزار تومان رساندن یک مقداری تعدیل کردن و کمتر از تورم افزایش دادن و اگر می‌خواهند همان 85 تومان باشد....!
ناشناس۳۷۵۸۲۸۵۰۹:۵۵:۴۱ ۱۴۰۳/۱۱/۸
تحریم جدید نیامده . نرخ رفته بالا . سوال اینه که همه سیگنال مثبت می دهند پس چرا دارد بالا می رود؟ مجلس هم که خواب است، دولت که ظاهراً دست پخت خودش است. الان تکلیف چیست؟ چه چیزی نسبت به دولت قبلی در این چند ماه تغییر کرده که ما به این رقم رسیدیم؟ تنها متغیر خود دولت است
ناشناس۳۷۵۸۲۹۴۱۰:۰۲:۱۱ ۱۴۰۳/۱۱/۸
بلوکهای ژئوپلوتیک و اقتصادی نظیر بریکس حدود ۲۴ درصد اقتصاد بین الملل را در اختیار دارند که حتی در مقابل گروه ۷ نصف اندازه اقتصاد این گروه هم نمیشوند. لذا پیوستن ایران به سایر کشورهای شرقی مشکل مسئله درامد ارزی را حل نمیکند. بعلاوه به فرض درست بودن مفهوم دلار زدایی اگر به معنی تجارت با ارز های غیر از دلار باشد که خواه ناخواه تجارت را هم به بیرون حوزه دلار محدود میکند، مسئله تحریمها را حل نمیکند. یعنی شاید بتوان دلار زدایی کرد اما بدون رفع تحریم نمیتوان!!! زیرا اولا برخی تحریمهای بین المللی است، ثانیا بخش غیر دلاری منزوی از بخش دلاری نیست و اجزاء دلاری کالاهای غیر دلاری را شامل تحریم میکند و روابط وابستگی حوزه غیر دلاری به حوزه دلاری را با مخاطره مواجه میکند. این روابط ارزش اقتصادی بیشتری از حفظ رابطه حوزه غیر دلاری با ایران دارد!!! بنابر این تحریم در حوزه غیر دلاری نفوذ دارد! و برتری و نفوذ آنها به برتری و نفوذ تکنولوژیک بر میگردد نه نوع ارز. نتیجه اینکه کشور به سمت اقتصاد غیر شفاف تر حرکت کرده و هزینه مبادلات تجاری اش بیشتر و رقابت پذیری صادراتش مخدوش و درامد ارزیش کم و کم تر و قدرت چانه زنی صادراتی اش کمتر و تورم و ورشکستگی اقتصادی نصیبش خواهد شد! بدون رفع تحریمها تجارت غیر دلاری فرضی هم از بین خواهد رفت!!!! بعلاوه دلار زدایی با همه پیش فرضهای غیر واقع بینانه اش یک چیز دیگر را حل نمیکند. ارزش ریال تنها در برابر دلار افت ندارد. در مقابل سایر ارزها هم افت دارد. دلیل آن بالا بودن مصرف ارزی عمدتا در کالاها یا هزینه هایی است که حتی ثبت و اعلام هم نمیشود و فقدان درامد ارزی قابل وصول و وارد شدن به خزانه به همان میزان است.
ناشناس۳۷۵۸۲۹۶۱۰:۰۴:۵۹ ۱۴۰۳/۱۱/۸
ما در برآورد ارزش پول ملی در قیاس با ارزهای خارجی نیاز داریم آیتم های زیر و اثرات این عوامل برهم کلا با هم بررسی گردند نگاه یک سویه ومنفعل، دیدگاه غلط ارائه می دهد و منجر به نظریه اشتباه می شود و این مقاله هم نادرست می باشد چرا که به عوامل زیر بصورت تحلیلی توجهی نشده است . افزایش تورم سالیانه -برنامه بودجه کشور در سال مربوطه- تحلیل نوع تورم موجود -چاپ پول توسط بانک مرکزی - افزایش رشد اقتصادی و تولید ناخالص - رشد بهره بانکی -سرانه هزینه و سرانه دریافتی - هزینه خدمات عمومی صندوق ها و نظام بیمه و خدمات عمومی غیر ارز آور -رشد تولید صنایع و مشاغل خدمات ارز آور - گردش پول ارزی سیستم بانکی و ارتباطات آن با سیستم های بانکی خارجی معتبر- میزان ذخایر ارزهای خارجی در نزد بانک های خارجی معتبر و بانک مرکزی کشور -میزان بهره وری سرانه انرژی - نوع سیاست و استراتژی بلند مدت اقتصادی کشور در نظام اقتصاد جهانی با توجه به منابع ،جمعیت ، پتانسیلهای موجود در کشور -تحولات در کشورهای مهم و صاحب اقتصاد خارجی -بافت جمعیت و جمعیت فعال و غیر فعال - نوع فعالیت گروههای جمعیتی و نقش آنها در اقتصاد همه موارد ذکر شده ارتباط نزدیکی با هم دارند سیاستمداران و مدیران ارشد بایستی همه این فاکتورها را باهم تحلیل کنند و مسیر استراتژی کلان اقتصاد و پولی کشور را برنامه ریزی کنند . درسته تحلیل ساده منجر به فهم و تحلیل راحت می شود ولی این نوع تحلیل ناقص در این مقاله از واقعیتهای موجود دور می باشد.
ناشناس۳۷۵۸۲۹۷۱۰:۰۹:۴۲ ۱۴۰۳/۱۱/۸
فرمولی نداره دولت بخاطرکسری بودجه مجبور به ایجاد تورم است تمام.
ناشناس۳۷۵۸۳۰۹۱۰:۲۳:۲۸ ۱۴۰۳/۱۱/۸
به مدد همتی بچه ها و رفقا دلارهاشونو به بالاترین رقم تو بازار آب کردن و سودهای میلیاردی بردن.
امید یاوری دارانی۳۷۵۸۳۳۷۱۰:۳۹:۱۸ ۱۴۰۳/۱۱/۸
کاش یک نفر در این کشور اعم از اساتید علم اقتصاد و یا از دولتمردان و یا حتی از اعضای محترم کمیسیون اقتصادی مجلس و یا روسای فعلی و اسبق بانک مرکزی به این سوال پاسخ بدهند که چرا نرخ برابری ریال جمهوری اسلامی ایران در برابر ارز سه کشور عراق و افغانستان و سوریه اینقدر بی ارزش است و حتی روزانه نیز بیشتر کاهش پیدا می کند ؟ سه کشور جنگ زده و فاقد دولت مرکزی مقتدر چه دارند که ایران ما ندارد؟
ناشناس۳۷۵۸۵۲۸۱۲:۳۶:۵۲ ۱۴۰۳/۱۱/۸
جانا از زبان ماهم سخن گفتي ، خدا عمر و عزتت را زيادتر كنه !!
ناشناس۳۷۵۸۸۴۹۱۵:۴۷:۴۷ ۱۴۰۳/۱۱/۸
مردم اون کشورها میروند در خارج کار میکنند و پولهایشان را به کشورشان میفرستند .
ناشناس۳۷۵۸۳۶۷۱۰:۵۰:۰۶ ۱۴۰۳/۱۱/۸
علت اصلی اینه که در ایران آفت زده تصمیم گیری واحدی وجود نداره. دولت در ضعیف ترین جایگاه نسبت به دیگر ارگان هاست ولی مردم همه چیز را به حساب دولت میزارن وطلبکار دولتن
ناشناس۳۷۵۸۴۸۹۱۲:۰۶:۰۵ ۱۴۰۳/۱۱/۸
فعلا که دولت داره یکه تازی می کنه و کسی هم جلودارش نیست از انتصاب غیر قانونی ظریف، گران سازی های متعدد و ...
ناشناس۳۷۵۸۳۸۱۱۰:۵۷:۰۴ ۱۴۰۳/۱۱/۸
اندر حكايت « معماي ارز » در ايران !! ---------------------------------------------- پزشكيان : « در به در به دنبال افرادي مي گرديم كه بتوانند مشكلات را حل كنند » !! نتيجه : « ارز » معما ندارد ! بقيه ممالك اين را نشان داده اند ، معما ، پيدا كردن همان افرادي است كه رئيس دولت به دنبال شان هست !! و خدا كنه اين پيدا كردن براي جناب پزشكيان معماي دو مجهولي و يا سه مجهولي و يا زبانم لال بيشتر مجهولي ، نباشد !
ناشناس۳۷۵۸۳۹۳۱۱:۰۸:۱۴ ۱۴۰۳/۱۱/۸
رابطه مستقیم با امریکا و حل چالش ها ، این معادله حل چالش دلار در ایران است و لاغیر.
ناشناس۳۷۵۸۴۹۵۱۲:۱۰:۴۵ ۱۴۰۳/۱۱/۸
در زمان آقای هاشمی رفسنجانی، آمریکا از ایران خواست تا برای آزاد شدن گروگان هایش در لبنان وساطت کند و در عوض آمریکا هم پول های بلوکه شده ایران را آزاد کند اما بعد از وساطت ایران و آزاد شدن گروگان ها، آمریکا زیر حرف خود زد. یک نمونه دیگر برجام که آمریکا از آن خارج شد. سه مورد دیگر هم هست که پالس مثبت ایران به آمریکا نتیجه نداشته
ناشناس۳۷۵۸۴۲۲۱۱:۳۱:۵۸ ۱۴۰۳/۱۱/۸
نیازی به تخصص نیست تا بدانیم چرا کشور هر روز با وجود منابع خدادادی فقیرتر می شود. کشور ما در دنیا چند دوست دارد؟ جواب : روسیه و چین. آیا در مواقع مورد نیاز این دو کشور کنار ما هستند؟ جواب خیر. مثال همراهی این دو کشور در مورد ادعای جزایر سه گانه ما توسط امارات.
ناشناس۳۷۵۸۴۸۴۱۲:۰۲:۳۷ ۱۴۰۳/۱۱/۸
دوتا راه نه فقط برای ارز برای همه چی ارز ،مسکن ،مواد غذایی، دارو و....وجود داره، اول ارتباط منطقی با دیگر کشور ها و رفع تحریمها،دوم عزم و اراده واقعی برای مقابله با دلالی در کشور و برگرداندن اقتصاد به مسیر صحیح خلق ثروت از طریق کار وتولید،الان جوری شده که از مسکن تا دارو و مواد غذایی و....مردم گروگان دلالها شده و عملا اونا قیمتها رو به دلخواه خودشون تعیین میکنن این وسط هم متاسفانه حاکمیت یا نمیتونه یا اراده جدی برای برخورد نداره!!!!!!!
ناشناس۳۷۵۸۵۹۷۱۳:۱۱:۲۲ ۱۴۰۳/۱۱/۸
نگارنده محترم به درستی به نقش تحریم‌ها در کاهش ارزش پول ملی اشاره کرد چیزی که تا پیش از این و حتی هنوز هم از سوی غالبا گروه‌های اصولگرا انکار شده و هزینه‌های سهمگینی به ملت تحمیل کرده.
ناشناس۳۷۵۸۶۳۷۱۳:۳۸:۵۵ ۱۴۰۳/۱۱/۸
یعنی اقتصاد رو دادیم دست یکی که فقط بلده دلار رو زیادی ببره بالا بعد حباب خالی کنه
ناشناس۳۷۵۸۶۳۹۱۳:۳۹:۳۵ ۱۴۰۳/۱۱/۸
طنز روزگار اینجاست طرف وزیر اقتصاده وظیفش حفظ ارزش پول کشوریه که توش صدارت داره بعد خودش قیمت دلار را می بره بالا
ناشناس۳۷۵۸۶۵۶۱۳:۴۹:۴۵ ۱۴۰۳/۱۱/۸
الحاق گرینلند و خلیج مکزیک به آمریکا بنظرم باعث عقب نشینی چین در تجارت با ایران شده و از رفتار ترامپ وحشت داره این واقعیت تلخ و احتمالا تمام پالایشگاه‌های که تا کنون نفت می گرفتن عقب نشینی می کنند
باهر۳۷۵۸۷۶۵۱۴:۵۴:۰۲ ۱۴۰۳/۱۱/۸
این ها و موارد مشابه همه از آثار تحریم و تحریم طلبی می باشد!!
ناشناس۳۷۵۸۸۳۳۱۵:۴۱:۰۷ ۱۴۰۳/۱۱/۸
مسئولان تا دیر نشده در فکر مذاکره برای نجات کشور و حفظ منافع ملی مردم با آمریکا باشند.

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

  1. معمای ارز در ایران و ۲ سوال راهبردی

  2. ثابتی: مساله شخص ظریف و چند نفر خاص نیستند، این مساله بخشی از پروژه نفوذ است

  3. آیا حضور سگ‌ در پارک‌ها برای شما اذیت‌‌کننده است؟!

  4. شایسته نیست که کارگزار نظام در یک مجمع جهانی حرف‌های دشمن شاد کن بزند

  5. رودرو کردن یک خانم بدحجاب با یکی از طراحان قانون حجاب!

  6. وزارت اطلاعات تابعیت مضاعف فرزندان ظریف را تایید کرد

  7. توهین بی‌بی‌سی‌ فارسی به شهدا بی‌پاسخ نماند+ عکس

  8. بابک زنجانی ابراز ندامت کرده و به او فرصت انجام اقدامات جبرانی داده شده است

  9. سقوط بیش از ۴۰۰ درصدی دستمزد کارگران در ده سال

  10. علت گرانی و کمبود سیب زمینی در بازار چیست؟

  11. تاکسی‌هوایی برای اولین بار در ایران به پرواز می‌آید

  12. صدمات ورزشگاه آزادی بعد از دیدار پرسپولیس - تراکتور

  13. زمستان سال آینده خاموشی برق نداریم

  14. سردار شادمانی: جنگنده «سوخو ۳۵» خریداری شده است

  15. آقای قالیباف! به ظریف انتقاد می کنید که چرا فلان حرف را زده، اما در برابر فحاشی‌ها به او سکوت می‌کنید؟ / سفر شما به اتیوپی چه توجیهی داشت؟

پربحث‌های هفته

  1. وقتی دختر، پدر را تخریب می کند!

  2. رئیس مجلس خواستار پیگیری انتصابات غیرقانونی در دولت شد

  3. همه نفوذی اند غیر از ما !

  4. فرصت ترامپ برای ایران !

  5. شکایت محمد خاتمی از کیهان / حسین شریعتمداری احضار شد

  6. تجمعاتی که سراسر ضرر است/ حمله آخوندی به قرارداد راهبردی ایران و روسیه/ لزوم همگرایی میانه‌روها

  7. شائبه‌ مذاکرات پنهانی؟/ آتش‌بیار معرکه نباشیم!/ مسئولیت پرونده کرسنت با خاتمی، زنگنه و روحانی است

  8. پزشکیان یک پست دیگر به ظریف داد

  9. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: هاشمی رابطه با آمریکا را ضروری می‌دانست/ همکاری ایران و روسیه به نفع مردم دو کشور است/ مقابله به مثل با اسرائیل، عاقلانه‌ترین کار است

  10. روایتی از نقش پخشان عزیزی در پژاک علیه ایران

  11. پزشکیان پوپولیست نیست/ ظریف نباید با جلیلی وارد چالش می‌شد/ بازگشت بابک زنجانی؟!

  12. سخنانی که فقط به نگرانی مردم دامن می‌زند

  13. رئیس‌الوزرای افغانستان: دستور داده‌ایم آب هیرمند به سوی ایران روانه شود/ برادران ایرانی‌مان را از آب محروم نمی‌کنیم

  14. ادعای تازه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره غنی‌سازی در ایران

  15. دکتر زرشناس: آقایان مسئول، آقایان اقتصاددان، چرا انقدر صبح تا شب دروغ می‌گویید؟

  16. تذکر قالیباف به ظریف؛ کارگزاران نظام مراقب حرف‌های خود باشند

  17. فائزه هاشمی: از بی‌حجاب حمایت می‌کنم/ پدرم به میدان اعتقادی نداشت!

  18. توصیف تند کیهان از سخنان ظریف در داووس؛ آفتابه نداره!

  19. معمای ارز در ایران و ۲ سوال راهبردی

  20. چرا صهیونیست‌ها سرانجام به آتش‌بس تن دادند؟

  21. رمزگشایی از توئیت مرموز ایلان ماسک

  22. دو طرف پرونده کرسنت آقایان زنگنه و جلیلی نیستند/ بازی‌های رسانه‌ای برای کم کردن فشار از روی متهم اصلی است

  23. علی مطهری‌: برقرای روابط با آمریکا به نفع آرمان‌های انقلاب است!

  24. پزشکیان دور بعد کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری نخواهد شد

  25. همتی:‌ نمی‌توانیم حقوق بیشتری به کارمندان پرداخت کنیم

آخرین عناوین