آقای اردوغان کمی تاریخ بخوانید

مرتضی مومیوند،   4040108017 ۱۵ نظر، ۱ در صف انتشار و ۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

اظهارات اخیر اردوغان درباره تبریز،اهانت آشکار به تمامیت ارضی کشورمان و قلمرو معنوی خواندن تبریز به‌ غایت خطرناک و تحریک‌آمیز است

آقای اردوغان کمی تاریخ بخوانید

 

تبریز قلب تپنده ایران، نه سرزمین خیالی اردوغان

 

در عصر گسترش آگاهی و قدرت رسانه، آن‌گاه که یک رئیس‌جمهور در قامت اردوغان، تبریز، کهن‌شهر ایرانی با قرن‌ها قدمت تاریخی و فرهنگی را بخشی از “قلمرو معنوی ترکیه” می‌خواند، سخن از یک اشتباه زبانی نیست، بلکه نمایانگر یک پروژه‌ی حساب‌شده‌ی تحریف تاریخی و مهندسی هویتی است که باید با صراحت، خرد و استنادات تاریخی با آن مقابله کرد.


منطقه خاورمیانه بیش از هر زمان دیگر تشنه هم‌زیستی، احترام متقابل و عقلانیت دیپلماتیک است، شنیدن سخنان رئیس‌جمهور ترکیه، رجب طیب اردوغان که تبریز، نگین آذربایجان ایران را بخشی از قلمرو معنوی خود خوانده، نه‌ تنها شگفت‌آور که به‌ غایت خطرناک و تحریک‌آمیز است.


چنین اظهاراتی، بی‌اعتنایی آشکار به اصول حسن همجواری، نادیده‌گرفتن تاریخ پرشکوه ایران و توهین به هويت میلیون‌ها ایرانی آزاده‌ است.

تبریز، از دیرباز در زمره‌ی ارکان هویتی، فرهنگی و سیاسی ایران‌زمین بوده‌ است. این شهر، نه‌ فقط مهد جنبش مشروطه و پایگاه بزرگان اندیشه و مقاومت، که نماد ایستادگی ملت ایران در برابر استعمار، ارتجاع و تفرقه‌افکنی بوده‌ است.
اردوغان اگر تاریخ را با چشمانی باز مطالعه می‌کرد، درمی‌یافت که تبریز را نه با شعار، بلكه با ايمان و خون و غیرت مردانی چون ستارخان و باقرخان می‌توان شناخت، مردانی که سینه‌ سپر کردند تا این خاک پاي بر جا بماند.

ادعای بي مبناي اردوغان، توهين به شعور تاریخی یک ملت است، ملتی که نه‌ فقط حافظ خاک، که حافظ روح، فرهنگ و هویت خویش بوده و هست. 


مردمان ایران سرزمین ترجمان بی بدیل حدیث شریف “حب‌الوطن من الایمان” هستند، اين مردم نه‌فقط با غيرت و تعصب پارسي، بلکه به وقت كارزار با ایمان عاشورايي از خاک‌شان پاسداری می‌کنند.

اين واژه‌سازی‌های عوام‌فریبانه، شیوه‌ای آشنا در پروپاگاندای سیاسی‌ست.


اصطلاح «قلمرو معنوی» که از سوی اردوغان برای توجیه ادعای مالكيت بر تبریز استفاده شد، در هیچ‌ یک از منابع معتبر علوم سیاسی، حقوق بین‌الملل و یا حتی مطالعات فرهنگی، تعریف مشخص و پذیرفته‌ شده‌ای ندارد.

در واژگان دیپلماتیک معاصر، مفاهیمی چون فرهنگ مشترک، نفوذ نرم یا پیوست‌های تاریخی-تمدنی مطرح می‌شوند، اما اين واژگان هیچ‌گاه به معنای مالکیت سیاسی، فرهنگی یا تاریخی بر سرزمین‌های دیگر نبوده‌اند.

‏( Joseph Nye, “Soft Power”, Harvard University Press, 2004 )

اگر قرار باشد چنین ادعایی مبنای سیاست مالكيت سرزميني قرار گیرد، ایرانِ امروز به‌عنوان وارث مستقیم امپراتوری‌های ماد، هخامنشی، اشکانی و ساسانی می‌تواند ده‌ها کشور را من جمله بخش‌هایی از هند، افغانستان، پاکستان، قفقاز، آسیای مرکزی، عراق، سوریه و حتی بخش‌هایی از شرق اروپا را “قلمرو معنوی” خود بخواند.

تبریز، با سابقه‌ای که به قرن ششم پیش از میلاد بازمی‌گردد، همواره بخشی از خاک ایران‌ زمین بوده است. از دوران اشکانیان، ساسانیان و حتی در زمان ایلخانان، تبريز یکی از کانون‌های اصلی حکومت، مهد دین و فرهنگ و هنرایرانی بوده است.
١- احمد کسروی، در کتاب تاریخ تبریز، با اتکا به منابع باستانی، بر پیشینه‌ی تبریز در عصر مادها و هخامنشیان اشاره می‌کند.
٢- احمد کسروی، «تاریخ تبریز»، نشر نگاه، ص ۴۸ تا ۹۳)

فراتر از آن، تبريز در دوران صفوی نه‌ تنها پایتخت ايران بلکه قلب تپنده اندیشه‌ی شیعی در برابر خلافت عثمانی بود. این شهر جایگاه علما، مجاهدان و فرهیختگان بزرگی چون شمس تبریزی، شيخ محمود شبستري، ركن الدين ابوالحسن مراغي، حكيم قطران تبريزي، همام تبريزي، صائب تبريزي و بعدتر، ستارخان و باقرخان و علامه قاضي طباطبايي و استاد محمد حسين بهجت (شهريار) و علامه محمد حسين طباطبايي و هنرمنداني همچون مير علي تبريزي و كمال الدين بهزاد بوده ايست. 


آیا می‌توان این هويت و  ریشه را نادیده گرفت و آن را به نام “قلمرو معنوی” به قومی نسبت داد که نه‌ تنها در این شهر ریشه ايي ندارند، بلکه زمانی‌ که تبریز در اوج تمدن و در اوج شکوفايي علم و فرهنگ و هنر بود، آنان با گردآوري گروه ها و قبايل قطاع الطريق بياباني و جنگلي، در پي تشكيل به اصطلاح حکومت بودند.

ادعای مالكيت اردوغان بر تبريز اگر بر پایهٔ میراث عثمانی‌ها باشد كه حكومت عثماني جز ویرانی، خون‌ریزی، تجاوز و غارت در تبریز چیزی برای یادآوری ندارد.

 

*دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی و پژوهشگر علوم انساني

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۸۳۵۱۹۵۰۳:۱۳:۵۴ ۱۴۰۴/۱/۸
صفویه وقاجار ترک زبان بودن اما ایران تحت حکومتشان بارها از جانب حکومت عثمانی تهدید شد و مورد تاخت و تاز قرار گرفت. امیرالمومنین علی بن ابی طالب در دوران حکومتش با هیچ نیروی خارج از جغرافیای اسلام نجنگید بلکه جنگش با دنیا طلبان جمل، منافقان شام و متحجران خشک مغز بود
شهرزاد ایرانی۳۸۳۵۲۲۲۰۵:۰۳:۴۳ ۱۴۰۴/۱/۸
سپاس از پاسخ صریح و قاطع شما، ولی ما منتظر چنین پاسخی از مسئولین وزارت خارجه هستیم. برای چنین گستاخی حداقل سفیر آنها باید احضار شود.
ناشناس۳۸۳۵۲۲۹۰۶:۲۱:۵۲ ۱۴۰۴/۱/۸
اگر اینطوریه ، آمریکا هم باید تاریخ بخواند . اسراییل هم همینطور . موضوع این نیست که اینها از سر بی اطلاعی یا با اطلاعی حرف می زنند ، موضوع اینست که ما هر چه در داخل بیشتر دچار تشت ، تفرقه ، فقر ، بی انضباطی اجتماعی ، بی برنامگی و ... باشیم ، دیگران فضا را بیشتر مهیا می بینند برای سور چرانی ... برق ورزشگاه قطع شد ، حتی یک تشر خشک و خالی هم کسی به کسی نزد چه برسد به توبیخ ، اخراج و دادگاه .
ناشناس۳۸۳۵۲۳۲۰۶:۳۹:۵۸ ۱۴۰۴/۱/۸
ترکیه یک کشور جعلیست که تازه از ۱۲۰ ساله. قبایل ترک ۳۰۰ سال بعد از حمله چنگیز کم کم وارد این مناطق شدند.
ناشناس۳۸۳۵۲۵۸۰۸:۵۶:۰۷ ۱۴۰۴/۱/۸
ممنون از مقاله خوبتون جای چنین مقالاتی در سایت الف واقعا خالیه به جای بحثها و تحلیل‌های جناحی بیشتر به مسائل ملی بپردازید.
ناشناس۳۸۳۵۲۵۹۰۹:۰۰:۰۱ ۱۴۰۴/۱/۸
۳۰ میلیون کرد ترکیه از لحاظ زبانی نژادی ایرانی هستن
راهکار ساده۳۸۳۵۲۷۴۰۹:۳۰:۱۴ ۱۴۰۴/۱/۸
آقای اردوغان باید بداند کشوری که در آن هست نصفش رومی و نصفش ایرانی بوده و برای پیدا کردن هویت اصلی خود با تاریخ دانان بزرگ کشورش مشورت فرمایند.
ناشناس۳۸۳۵۲۸۲۰۹:۵۲:۳۵ ۱۴۰۴/۱/۸
بسیار عالی نوشتید. سپاس
ناشناس۳۸۳۵۲۹۵۱۰:۱۱:۱۰ ۱۴۰۴/۱/۸
ادعای مصر هم کردن ؟
ناشناس۳۸۳۵۳۰۱۱۰:۲۹:۰۴ ۱۴۰۴/۱/۸
همه باید تاریخ بخوانیم
ناشناس۳۸۳۵۳۰۴۱۰:۳۷:۱۳ ۱۴۰۴/۱/۸
رو قوی شو گر راحت جهان طلبی ...که در قاموس طبیعت ضعیف پایمال است ..
ناشناس۳۸۳۵۳۸۸۱۴:۴۱:۱۵ ۱۴۰۴/۱/۸
بله قوی شدن خوب است به شرط اینکه همه جانبه باشد، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و نظامی
مهدی۳۸۳۵۳۶۸۱۳:۵۶:۰۰ ۱۴۰۴/۱/۸
کشور را وقتی ضعیف بکنی هر تازه به دوران رسیده ای مدعی بخشی از آن می‌شود. اقتصاد ضعیف یعنی کشور ضعیف حتی اگر صد تا بمب اتم داشته باشی
ناشناس۳۸۳۵۴۳۸۱۶:۱۶:۰۷ ۱۴۰۴/۱/۸
اتفاقا برعکس وقتی در مسیر کسب قدرت هستی این زبان درازی ها و لگد پرانی ها بیشتر هم خواهد شد. عاقبت ترکیه جز ویرانی و تجزیه نیست
ناشناس۳۸۳۵۴۰۶۱۵:۰۳:۰۲ ۱۴۰۴/۱/۸
ترکیه کشوری ساختگی هست و هویت ملی نداره شرق ترکیه جزو ایران و غربش جزو یونان و روم شرقی بوده و ترکان سلجوقی قرن ۴ هجری رفتند ترکیه و زبان و فرهنگشون رو عوض کردند یک خط یک کتیبه قبل از قرن چهارم به خط ترکی پیدا کنید

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

آخرین عناوین