دستکم مثل «نقی معمولی» تظاهر فرهنگی داشته باشیم !

سید حسین امامی، گروه اجتماعی الف،   4040119077 ۲۵ نظر، ۱ در صف انتشار و ۱۱ تکراری یا غیرقابل انتشار
دستکم مثل «نقی معمولی» تظاهر فرهنگی داشته باشیم !

سریال پربیننده و جذاب پایتخت در روزهای گذشته دردی از جامعه ما را برملا کرد که جای تأمل بسیاری دارد، امروزه در میان جوانان ما میل به ثروت و درآمد بالا فراوان است. مردم و خصوصاً جوانان در رؤیای ثروت به هر دری می‌زنند و بسیاری به دلالی و کارهای غیرتولیدی روی آوردند، برخی هم ترک تحصیل کرده اند و یا اگر دیپلم گرفتند دیگر در دانشگاه ادامه تحصیل نمی‌دهند تا به قول خودشان وقتشان را هدر ندهند و زودتر به آرزوهایشان برسند. 

درآمد و حقوق یک کارمند و یا معلم و یا حتی استاد دانشگاه با درآمد یک تعمیرکار ماشین و مکانیک و یک فردی که در کارهای تعمیرات و خدماتی مانند لوله کشی و حتی شغلهایی مانند رانندگی هست پایین‌تر است، دیده یا شنیده ایم که افرادی کار در اداره را رها و به رانندگی در اسنپ و غیره روی آورده‌اند و یا جوشکاری را دیده ام که می‌گفت دوست دارم پسرم در شغل‌های این چنینی، مثلاً بنایی، جوشکاری، گچ کاری و ... وارد شود چون کارمندان که حقوق چندانی ندارد. 

همه در مورد آمارهای تأمل برانگیز و تعجب‌آور معدل دانش‌آموزان دبیرستانی شنیده ایم، همه اینها نشان دهنده این است که دانش آموزان، آمال و آرزوهایشان را در جایی غیر از مکان های علمی می‌بینند. آن دسته از جوانانی هم که دانشجو شده اند باری به هر جهت به کلاس می‌روند و شب امتحان مطالعه ای دارند و نمره ای می گیرند تا درس را بگذرانند و دوره دانشجویی هم تمام شود و مدرکی بگیرند و ... . دانشجویی که به فکر مطالعه و آموختن سواد و دانش باشد و نمره برایش مهم نباشد و یا علم را برای علم بخواهد بسیار کم است. همه علم را برای چیز دیگری می خواهند، برای کار خوب و یا درآمد خوب.

دانشجوی درسخوان و باسواد وقتی می بیند نمی تواند کار مناسبی پیدا کند و دوست و همکلاسی او که بسیار ضعیف تر از او بوده با پارتی و ... به راحتی و در زمان کوتاهی بعد از فارغ التحصیلی کار خوب و حتی مهم و باکلاسی پیدا می کند رغبت به تحصیل را از دست می دهد.

به هر حال ارزش مطالعه و تحصیل و ... در جامعه ما به دلایل مختلفی که برخی از آنها بیان شد، پایین آمده است و دیگر جوانان رغبتی به تحصیل و حتی مطالعه آزاد ندارند، چون ارزشی در آنها نمی بینند. همان طور که همگان می دانند سرانه مطالعه در کشورمان پایین است و اگر کتابهایی به فروش می رسد بیشتر کتابهای رمانهای سطح پایین و حتی کتابهایی است که سبک زندگی جدید و افکار نادرستی که مخالف فرهنگ دینی ماست را رواج می دهد، همان طور که گفته شد کتابهای راه های کسب درآمد و ثروت فوری و روانشناسی فردی و اجتماعی زرد و ... هم که خواهان بسیاری دارد نشان دهنده مشکلات و آسیبهای مهمی است که باید بررسی شود.

با این همه واقعیت این است که حتی «نقی» سریال پایتخت که سواد چندانی ندارد و حتی دیپلم ندارد هم می داند که کتاب و مطالعه و سواد و داشتن علم و آگاهی چه ارزشی دارد و وقتی مهمانی دارد و می خواهد به آنها فخر بفروشد و یا افتخار و بزرگی خانواده را نشان دهد، به فرهنگ و علم توجه می کند. پیانو، کتاب و تاکسی پرنده سه چیزی هستند که با فرهنگ و علم ارتباط دارند و نقی هم آنها را به مهمان نشان می دهد. اما به نظر می رسد در جامعه ما همین مقدار از تظاهر فرهنگی هم در حال افول است و گاهی جهل و نادانی مقبول تر دانسته می شود ! 

فارغ از اینکه نقی، خالی از مطالعه بوده و در گفتگو نتوانسته شأن علمی و فرهنگی و فرهیختگی خود را نشان دهد، اما به هر حال این نکته قویا اثبات می شود که علم و دانش ذاتا ارزشمند است و این جفا در حق علم است که آن را با ثروتی که می آورد بسنجیم. ارزش علم به شغل و درآمدی نیست که از پی آن می آید. علم و حکمت باید گمشده هر انسانی باشد تا بتواند براساس آن به فهم و شناخت بهتری از خود، جهان و خالق جهان دست یابد و براساس آن بتواند سبک زندگی مناسبی را اتخاذ کند تا به سعادت دنیا و آخرت برسد. 

فقدان ارج و احترام به علم و دانش در جامعه ما تبعات بسیار ناگواری دارد که از همین حالا هم قابل مشاهده است. دستکم به اندازه نقی معمولی به علم و دانش احترام بگذاریم !

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۸۴۶۱۶۲۰۹:۱۴:۰۴ ۱۴۰۴/۱/۲۰
مثل همیشه خوب شروع میکنید ولی تهش میوفتید به شعار دادن. ادم گشنه کتاب رو کباب میخونه و سعادت دنیوی هم با پول بدست میاد
ناشناس۳۸۴۶۱۹۱۰۹:۲۹:۴۶ ۱۴۰۴/۱/۲۰
در دورانی لات بازی و قلدری رایج بود، در دوران اواسط انقلاب یعنی زمان خاتمی کمتر شده بود و می گفتن دوره اش گذشته ولی الان می بینم چند سالی است به شدت زیاد شده و بر خلاف دوران قبل که لات ها اصولی داشتند و اگر می زدن هم حرفه ای بود الان هیچ اصولی هم ندارند!
ناشناس۳۸۴۶۲۰۰۰۹:۳۴:۴۸ ۱۴۰۴/۱/۲۰
موافقم
ناشناس۳۸۴۶۴۸۲۱۳:۰۸:۳۵ ۱۴۰۴/۱/۲۰
بله ولی بایستی قدر این هنرمندان نخبه رادانست که در هر شرایطی پیام ومنظور اصلی را می رسانند وهمین است که کار جذاب میشود افسوس که صدا وسیما از داشتن بسیاری از آنان مردم را محروم کرد
ناشناس۳۸۴۶۲۰۵۰۹:۳۶:۲۸ ۱۴۰۴/۱/۲۰
همین بنگاهاها و دلالها و کارخونه دارها و طلافروش ها و در یک کلام پولدارها وقتی کرونا اومد دست به دامن دانشمندا شدن که جونشونو نجات بدن. خودشون با دلالی می تونستن زنده بمونن؟ علم همیشه جایگاه خودشو داره و کشوری که ازش فاصله بگیری به بدبختی می افته شک نکنین
ناشناس۳۸۴۶۲۲۱۰۹:۴۵:۰۹ ۱۴۰۴/۱/۲۰
متاسفانه تظاهر سواد و فرهنگ ، پدر مملکت را درآورده و سریال پایتخت این معضل را به صورت طنز به چالش کشیده . نگاهی به عملکرد مسئولان در حکمرانی کشور کاملا این مسئله را نشان میدهد . همه ادعای سواد و داشتن دکترا ولی در عمل این وضعیت بانکداری ، این وضعیت نرخ ارز و تورم ، این وضعیت برنامه ریزی برای جمعیت ( ۲۰ سال تلاش برای نابود کردن جمعیت ایران توسط باسواد ترین قشر مملکت یعنی نظام پزشکی کشور و همه دستگاههای دیگر ) و الی ماشاالله گند کاری های بزرگ با ادعای سواد !!! اگر مسئولان به جای این همه ادعا ، لا اقل بلد بودند روی دست این و آن نگاه کنند و کارهای خوب تجربه شده را یاد بگیرند و اجرا کنند الآن وضع کشور خیلی بهتر بود .
ناشناس۳۸۴۶۲۲۳۰۹:۴۶:۳۸ ۱۴۰۴/۱/۲۰
کارمند نشدن و پشت میز که یک دوره ای زیادی تبلیغ شد یک چیز عالی هست و کار کردن بهتر می شود
ناشناس۳۸۴۶۲۶۰۱۰:۰۱:۱۶ ۱۴۰۴/۱/۲۰
مقاله مفیدی بود. به عنوان عضو هیئت علمی دانشگاه، مایلم به این نکته نیز اشاره کنم که متأسفانه، فضای دانشگاه نیز از تبعیض مصون نیست. استخدام برخی اعضای هیئت علمی از طریق رانت و اعمال نفوذ رئیس دانشگاه، با اولویت‌دهی به افراد خاص و نامه‌نگاری‌های غیرشفاف به وزارت علوم صورت می‌گیرد. این افراد، که اغلب دارای سوابق تحصیلی ضعیف هستند، به دنبال کسب پست‌های مدیریتی و بهره‌مندی از رانت و لابی‌گری هستند.
ناشناس۳۸۴۶۳۷۲۱۱:۱۸:۰۲ ۱۴۰۴/۱/۲۰
کاملا درسته
ناشناس۳۸۴۶۲۶۹۱۰:۰۷:۱۱ ۱۴۰۴/۱/۲۰
وقتی تصمیم گیران یک کشور فاقد تحصیلات عالیه واقعی (نه داشتن مدرک تحصیلی ! و مطالعه هستند معلوم است که دیگر سواد و مطالعه ارزش ندارد ! برای اینکه این موضوع را درک کنید بروید ببینید که کدام یک از نمایندگان مجلس و وزرای فعلی در رشته خود دارای تخصصی بالا بوده اند و در آن رشته سرآمد بوده اند ! آنها دارای مدرک تحصیلی هستند ولی مدرک را فقط برای دستیابی به پست و مقام گرفته اند و هیچ سابقه کاری ندارند! بروید از نمایندگان مجلس بپرسید که سرانه مطالعه آنها چقدر است ! بروید از مدیران دولتی بپرسید سرانه مطالعه انها چقدر است! کسی مثل بابک زنجانی دارای تخصص بود! ولی چقدر از وزرا و مسئولان برایش نامه نوشتند و تاییدش کردند! چون پول داشت ! شهرام جزایری و ... هم همینطوز
ناشناس۳۸۴۶۲۸۷۱۰:۲۴:۲۲ ۱۴۰۴/۱/۲۰
من لیسانس مهندسی آبیاری و آبادانی دارم. 30 سال در شرکت مهندسین مشاور به عنوان مهندس طراح، مهندس ناظر و مدیر پروژه کار کردم. بعد از 30 سال خودم را بازنشسته کردم و دوباره در همان شرکت در حال کار هستم. ولی سطح درآمد و زندگی من از برادرم که تولیدی پوشاک دارد خیلی پایین تر است.
ناشناس۳۸۴۶۳۰۲۱۰:۲۸:۴۴ ۱۴۰۴/۱/۲۰
نگارنده ی مقاله فراموش نموده که مطابق علم جامعه شناسی مردم تقریبا تابع سیاست گزاری های مدیران جامعه در زمینه های مختلف هستند .
ناشناس۳۸۴۶۳۱۴۱۰:۳۷:۳۲ ۱۴۰۴/۱/۲۰
علم بسیار زیباست. اما نباید از این نکته غافل شد که برای علوم پایه در کشور ما هیچ شغلی وجود ندارد. مگر اینکه دکترا بگیرند و با هزار اما و اگر استاد دانشگاه شوند. من یک دهه شصتی هستم با دو مدرک لیسانس و عمیقا علم و کتاب را دوست دارم. ولی وقتی میبینم کسانی که وارد کارای دیگه مثل آرایشگری یا دلالی می‌شوند و با زبان بازی و دروغ درامد بالایی به دست می‌اورند به بچه های دهه ۸۰ حق میدهم که کمتر به دنبال علم ودانش باشند. همه به یک سقف و به یک حداقل مالی در زندگی نیاز دارند که با رفتن به سمت علم کمترینش نصیبشان می‌شود. البته به غیر از پزشکان عزیز و نخبه
ناشناس۳۸۴۶۳۴۱۱۰:۵۲:۱۴ ۱۴۰۴/۱/۲۰
مطالعه و اگاهی باعث میشه مردم زیر بار ظلم و دروغ نروند .
ناشناس۳۸۴۶۳۵۶۱۱:۰۸:۲۱ ۱۴۰۴/۱/۲۰
از متن مقاله : « ... ديگر جوانان رغبتي به تحصيل ندارند چون ارزشي در آنها نمي بينند ... » ------------------------------------------------------------------------------ چند وقت پيش يك كليپي از نوع صوتي شنيدم كه بنده خدايي مي گفت : من كه يك فرد تحصيل كرده در رشته دكترا هستم و استاد فلسفه مي باشم و در رشته فلسفه به به مقامي رسيده ام ، [ و قاعدتاً بايد فيلسوفي باشم ] امروز اجاره نشين و در آرزوي داشتن يك آپارتمان كوچك و يك ماشين معمولي و نيز استادي گمنام مي باشم و در صورتي كه مثلاً فلان فوتباليست،امروز از راه توپ و فوتبال صاحب آن همه ثروت افسانه اي و چندين مدل ماشين و صاحبان آن آپارتمان ها و خانه هاي آنچناني وووو .. و از همه مهمتر صاحب آن همه شهرت جهاني ... كه [ كه حتي كودكان دبستاني هم آنها را مي شناسند ] ... به نظر اين حقير فقير اين واقعيت ،بايد واقعيت تلخي باشد كه دنياي امروز را فرا گرفته است !! در ضمن فوتبال دوستان دو آتشه بدشان نيايد ! بنده از دوستداران دو آتشه قهرمانان تيم ملي مي باشم !
ناشناس۳۸۴۶۴۶۸۱۲:۵۹:۳۷ ۱۴۰۴/۱/۲۰
امام علی علیه السلام می فرمایند شرفی مانند شرف علم نیست. این به جای خود درست که علم همیشه نگه دار صاحب خود است؛ اما متاسفانه در جامعه ما سهمیه و رابطه جای شایستگی و توانمندی را گرفته و دو مورد اول شرط اساسی برای گرفتن مشاغل دولتی است .
عباس۳۸۴۶۴۶۹۱۲:۵۹:۵۷ ۱۴۰۴/۱/۲۰
این مطلب شما هم در تایید رویا فروشی هست تعداد زیادی جوان رو پشت کنکور نگه میدارید و بعد میرن دانشگاه و مدرک الکی میدین دستشون بهتر نیست همون اول جوون بفهمه استعدادش گچ کاری یا مکانیک خودرو مگه هر کی نرفت دانشگاه با سواد و بی استعداده؟
ناشناس۳۸۴۶۴۷۱۱۳:۰۱:۳۸ ۱۴۰۴/۱/۲۰
کجای این سریال جذاب است فقط دنبال پول بودن تمامی عوامل برنامه... خدا رحمت کند خشایار الوند نویسنده قسمتهای قبلی این برنامه را.
ناشناس۳۸۴۶۶۳۱۱۶:۰۵:۱۵ ۱۴۰۴/۱/۲۰
این سری این سریال هیچ چیزی برای گفتن نداشت.
ناشناس۳۸۴۶۵۱۱۱۳:۳۰:۱۷ ۱۴۰۴/۱/۲۰
سریال نقی معمولی فقط باعث افزایش قیمت شهاب سنگ های تقلبی در بازار شده !
ناشناس۳۸۴۶۶۰۹۱۵:۳۴:۱۱ ۱۴۰۴/۱/۲۰
پاراگراف اول هیچ ربطبه بقیه مطلب نداره: «... امروزه در میان جوانان ما میل به ثروت و درآمد بالا فراوان است. مردم و خصوصاً جوانان در رؤیای ثروت به هر دری می‌زنند و بسیاری به دلالی و کارهای غیرتولیدی روی آوردند، برخی هم ترک تحصیل کرده اند و یا اگر دیپلم گرفتند دیگر در دانشگاه ادامه تحصیل نمی‌دهند تا به قول خودشان وقتشان را هدر ندهند و زودتر به آرزوهایشان برسند.» دلالی و ثروت بادآورده هیچ ربطی به کارهای فنی و تولیدی نداره. اینکه یک جوان به جای رفتن به دانشگاه یه مکانیک خوب بشه یا یه آشپز مجرب، چه ایرادی داره؟ اتفاقا الان درد و مشکل کشور ما تحصیل کردگان بدون مهارت یا مدرک داران بی سواده نه افراد دارای مهارت.
ناشناس۳۸۴۶۸۴۳۱۹:۱۲:۲۴ ۱۴۰۴/۱/۲۰
نویسنده اصلا توانایی نوشتن یک متن درست و منطقی را ندارد، کارهای فنی رو با کارمندی و اسنپ مقایسه کرده، یک متن فاقد انسجام
ایرانی۳۸۴۶۷۲۰۱۷:۳۳:۲۷ ۱۴۰۴/۱/۲۰
وقتی افرادی که با پارتی و رانت شغل پیدا کردند ولی افرادی که دانشگاه رفتند و حتی سربازی هم رفتند بیکارند رغبتی برای ماندن در این کشور نمی ماند
احمد۳۸۴۷۰۱۴۲۱:۵۴:۴۶ ۱۴۰۴/۱/۲۰
ارج و قرب نداشتن علم و دانش واقعی نه مدرک، نتیجه ی فاجعه باری خواهد داشت که آینده ی مملکت را نابود می کند، اینکه عالم و دانشمند پنجش گرو شیشش باشه، و دیگرانی الگوی زندگی افراد یک جامعه بشوند نتیجه اش این است که در آینده ای نه چندان دور کارگزاران و مسئولان جامعه و فرهنگ و علم و اقتصاد و سبک زندگی مردم از جماعتی خواهند شد که از حداقل های شایستگی تهی هستند .
ناشناس۳۸۴۷۴۲۴۰۸:۵۵:۰۹ ۱۴۰۴/۱/۲۱
چه سریال کم مایه و کم ارزشی از لحاظ محتوا و بازیگر و صحنه
yektanetتریبون

آخرین عناوین