توضیحات سخنگوی دولت درباره لزوم تغییر ساعت رسمی

  4040123016 ۳۰ نظر، ۶ در صف انتشار و ۱۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

فاطمه مهاجرانی در یادداشتی در شرح علل و الزامات لایحه‌ی جدید دولت که پیرامون مسئله اختیار تغییر ساعت رسمی کشور و مدیریت مصرف انرژی است، توضیحاتی ارائه داد.

توضیحات سخنگوی دولت درباره لزوم تغییر ساعت رسمی

به گزارش تسنیم، فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت چهاردهم طی یادداشت هفتگی در ارگان رسانه‌ای دولت به ارائه‌ی توضیحاتی پیرامون لایحه جدید دولت برای تعیین و تغییر ساعت رسمی کشور و ارتباط آن با مدیریت مصرف انرژی در کشور پرداخته است.

متن این یادداشت به شرح زیر است:

تغییر ساعت رسمی کشور موضوعی است که در سال‌های اخیر همواره محل بحث و نظر بوده است. اما آنچه اکنون دولت در یک لایحه به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرده است، تفاوتی محتوایی با قوانین سابق دارد. در شرایط فعلی که ناترازی انرژی در ایران به مرحله بحرانی رسیده است، اهمیت تغییر ساعات رسمی کشور بیش از گذشته مشخص شده و این امر می‌تواند به عبور از این بحران کمک کند. در لایحه دولت، برخلاف رویه گذشته که تغییر ساعت رسمی کشور به صورت سالانه و الزام‌آور انجام می‌شد، در اختیار و انعطاف لازم برای تصمیم‌گیری متناسب با شرایط واقعی کشور، به دولت واگذار می‌شود. این تصمیم نه تنها گامی در راستای بهره‌وری انرژی است، بلکه جلوه‌ای از حکمرانی مقتدرانه و متناسب با واقعیت‌های متغیر است.

چرا این لایحه ضروری است؟

1. مصرف بهینه انرژی:

بررسی‌های تخصصی نشان می‌دهد تطبیق ساعات کاری اداری با روشنایی طبیعی روز کاهش چشمگیری در مصرف انرژی را به دنبال دارد. بنا بر گزارش شرکت مدیریت شبکه برق ایران، اجرای تغییر ساعت رسمی به‌طور متوسط روزانه باعث کاهش 905 مگاوات مصرف برق در اوج بار و صرفه‌جویی 2 هزار و 513 مگاوات ساعت انرژی شده است. این میزان معادل ظرفیت تولید یک نیروگاه هزار و 300 مگاواتی است. به عبارت دیگر در صورت استفاده به‌موقع از این ابزار یعنی نور خورشید، می‌توان از هزینه‌های کلان ساخت یک نیروگاه جدید اجتناب کرد.

2. کاهش فشار بر شبکه برق در ساعات اوج مصرف:

یکی از مزایای مهم تغییر در ساعت رسمی کشور، توزیع بهتر بار مصرف در طول شبانه‌روز است. اوج مصرف برق عمدتاً در ساعات صبح‌ و عصر رخ می‌دهد. اگر ساعات کاری با ساعات روشنی روز تطبیق یابد، در زمان‌های اوج مصرف فشار و بار از روی شبکه برق برداشته می‌شود و مدیریت شبکه آسان‌تر خواهد بود.

3. سازگاری با تغییرات اقلیمی و بحران‌های پیش‌بینی‌نشده:

ایران ما که با تنش‌های انرژی، آلودگی هوا، خشکسالی و پدیده‌های غیرمترقبه روبه‌رو است، نیازمند ابزارهایی انعطاف‌پذیر و هوشمند برای مقابله با این بحران‌هاست. لایحه پیشنهادی این امکان را به دولت می‌دهد تا به‌صورت موقعیتی و بسته به شرایط، تصمیم مقتضی را اتخاذ کند، بی‌آنکه گرفتار یک تقویم ثابت و خشک شود.

4. کاهش نیاز به سرمایش و گرمایش:

تطبیق ساعات کاری با زمان‌های خنک‌تر یا گرم‌تر روز، باعث کاهش نیاز به استفاده از سیستم‌های سرمایشی یا گرمایشی می‌شود. این موضوع بویژه در کلان‌شهرهایی که با بحران آلودگی هوا و مصرف بالای انرژی روبه‌رو هستند، اهمیت مضاعف دارد.

5. اثر مثبت بر حمل‌ونقل شهری و کاهش ترافیک:

تغییر ساعات اداری در برخی مواقع می‌تواند الگوی ترافیکی شهرها را بهبود بخشد. در صورتی که ساعات شروع و پایان کار با اوج ترافیک هماهنگ شود، جریان ترافیک روان‌تر خواهد شد و مصرف سوخت نیز کاهش می‌یابد. این امر به نوبه خود بر کاهش آلودگی هوا و زمان سفرهای درون‌شهری اثرگذار خواهد بود.

تفاوت اساسی با قانون قبلی

طبق قانون مصوب سال 1386، تغییر ساعت رسمی کشور به‌صورت خودکار و سالانه انجام می‌شد. به این صورت که در ابتدای فروردین ماه، یک ساعت به جلو کشیده می‌شد و در پایان شهریور ماه نیز به حالت قبل بازمی‌گشت. این قانون که سال‌ها اجرا می‌شد، در سال 1401 لغو و دولت از اختیار تغییر ساعت محروم شد. اما در لایحه پیشنهادی فعلی، دولت صرفاً در مواقع خاص و بر اساس نیاز مجاز به تغییر ساعت رسمی کشور خواهد بود. به دیگر سخن، این لایحه الزام‌آور نیست، بلکه ابزار مدیریتی در اختیار دولت قرار می‌دهد تا صرفاً در شرایطی نظیر بحران انرژی، آلودگی هوا، حوادث غیرمترقبه یا تغییرات اقلیمی از این اختیار استفاده کند. این اختیار مشروط دقیقاً نقطه تمایز لایحه جدید با قانون پیشین است.

حکمرانی منعطف

لایحه پیشنهادی دولت ابزاری هوشمند در اختیار مدیریت اجرایی کشور قرار می‌دهد. نگاهی نظام‌مند و شرایط ‌محور دارد. در دنیای پیچیده و در حال تغییر امروز که دولت‌ها نیازمند ابزارهای سریع و قابل تنظیم برای مدیریت شرایط بحرانی هستند، این لایحه پاسخی منطقی و علمی به این وضعیت خواهد بود.

تصمیم‌گیری درباره ساعت رسمی کشور نمی‌تواند صرفاً براساس عادت یا سنت گذشته باشد. این موضوع هم به مسأله انرژی مرتبط است، هم بُعد اقتصادی دارد و هم پیامدهای اجتماعی و محیط ‌زیستی. بنابراین دولت نیازمند ابزاری است تا بتواند همه این وجوه را به‌صورت پویا مدیریت کند. این لایحه دقیقاً با چنین رویکردی تدوین شده و بر اساس تجربه‌ها، مطالعات فنی و نیازهای روز، چهارچوبی جدید و کارآمد برای تعیین ساعات رسمی کشور ارائه می‌دهد. از این رو این لایحه را نه فقط به عنوان یک اصلاح قانونی، بلکه باید به عنوان گامی مؤثر در جهت حکمرانی منعطف، مسئولانه و علمی در حوزه انرژی و بهره‌وری ملی ارزیابی کرد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۸۴۹۶۴۴۱۰:۰۳:۰۵ ۱۴۰۴/۱/۲۳
دقیقاً مشخص شد تمام تصمیمات در این دولت و دولتهای سابق و همینطور مجلس با ۲۹۰ نماینده مثلاً متخصص بدون تحقیق و بررسی کارشناسی و باری بهرحال گرفته میشه.. چند ماه قبل تغییر ساعت را با چندین دلیل ملغی کردند و الان با چند تا دلیل دوباره میخوان اجراییش کنند. همینه که مملکت پیشرفت نمیکنه تصمیمات بدون کارشناسی و خلق الساعه. می دانید چرا اینجوریه ؟ برای اینکه هیچکسی و هیچی سر جاش نیست‌ .
ناشناس۳۸۵۰۳۴۱۱۹:۵۳:۱۷ ۱۴۰۴/۱/۲۳
چند ماه قبل ادعا فرمودند تغییر ساعت تاثیری در صرفه جویی انرژی ندارد و آن را ملغی کردند، بعد برای صرفه جویی در مصرف انرژی ملت را وادار کردند ساعت 6 صبح بروند سرکار!!!
ناشناس۳۸۵۰۴۱۹۲۰:۲۵:۱۸ ۱۴۰۴/۱/۲۳
عیب از ساعات رسمی کشور نیست ...
بهنام۳۸۴۹۶۶۵۱۰:۱۱:۱۵ ۱۴۰۴/۱/۲۳
چرا وزیر نیرو در دولت رئیسی میگفت تغییر ساعت هیچ تاثیری در کاهش مصرف برق ندارد؟
علیمراد مردانی۳۸۵۰۴۲۰۲۰:۲۷:۱۱ ۱۴۰۴/۱/۲۳
عیب از فرستنده است به گیرنده های خود دست نزنید. عیب از مدیریت اداره کشور است به ساعات رسمی کشور دست نزنید
ایرانی۳۸۴۹۹۵۹۱۴:۴۸:۲۵ ۱۴۰۴/۱/۲۳
چطور سال گذشته این‌همه ناترازی نداشتیم ساعت را تغییر میدهید که مصرف را کنترل بکنید ؟ خوب ساعت شروع بکار را بجای ۷ صبح از ۶ صبح شروع بکن از چراغ های زیاد ادارات کم‌ کن چراغ بسیاری از خیابان ها و جاده ها روز ها هم روشن است سیستم خودکار را درست بکن نیروگاه و پالایشگاه بساز ماینر های دولتی را خاموش بکن
ناشناس۳۸۵۰۴۲۴۲۰:۳۱:۱۸ ۱۴۰۴/۱/۲۳
از آقای پزشکیان انتظار میرفت همانگونه که آقای دبیری را برکنار کردند خانم سخنگوی دولت را هم که سفر آقای دبیری را تکذیب و انکار کردند برکنار مینمودند امید است هرچه سریعتر جبران مافات نمایند
ناشناس۳۸۴۹۹۷۷۱۴:۵۴:۴۸ ۱۴۰۴/۱/۲۳
واقعا مجلس فعلی چه کار مهمی کرده این از تغییر ساعت و آن هم از لایحه حجاب و آن هم از برکناری همتی برای ارزان تر کردن دلار کمی تفکر البته اگر فکر ی باشد
ناشناس۳۸۴۹۹۹۶۱۵:۰۱:۵۴ ۱۴۰۴/۱/۲۳
اگه یه روز پنج شنبه تعطیل می شددیگه نیازی به اینهمه توجیهات نبود ...
ناشناس۳۸۴۹۹۹۸۱۵:۰۲:۵۷ ۱۴۰۴/۱/۲۳
مورد جناب دبیر آن چنان بزرگ نبود بلکه با فشار سیاسی و رسانه ای بزرگ کردند . ریزش یاران رییس جمهور در برنامه کاری برخی است و بتدریج در حال اجراست . فرافکنی و کشیدن پای مردم و مایه گذاشتن از مردم و سواستفاده از وضعیت کشور بنظر عقلانی نیست و باعث دلسردی مسئولین و همه مردم متعهد خواهدشد . نشستن و کریه کردن و یا به سفر نرفتن مشکلی را حل نمی کند و نام آن همراهی نیست . در دام نیفتیم .
ناشناس۳۸۵۰۰۸۶۱۵:۵۵:۱۰ ۱۴۰۴/۱/۲۳
شما ساعت کار برای اصناف قرار بده ببین چه صرفه جویی در مصرف میشه .در اکثر کشورهای اروپایی ساعات کار اصناف تا ۷ بعد از ظهر است بجز رستورانها و کافه ها ولی ما تو ایران ساعت ۱۰ شب همه میرن پاساژ گردی !!!!
سعید۳۸۵۰۱۰۹۱۶:۰۶:۲۰ ۱۴۰۴/۱/۲۳
یک موضوع تکراری و کلیشه ای که هیچوقت نتیجه علمی آن مشخص شد و صرفا ریشه اش سیاسی هست
ایران۳۸۵۰۱۳۴۱۶:۳۰:۴۱ ۱۴۰۴/۱/۲۳
هر لحظه اجرا دیره فوری فوری
ناشناس۳۸۵۰۱۴۱۱۶:۴۱:۳۵ ۱۴۰۴/۱/۲۳
نیازی به تغییر ساعت نیست فکر اساسی برای تامین انرژی کنید
ناشناس۳۸۵۰۱۶۹۱۶:۵۹:۰۷ ۱۴۰۴/۱/۲۳
ساعت باید به جلو کشیده شود و به حالت تابستانی برگردد. صد در صد هم، در مصرف انرژی صرفه جویی می شود. ساعت را به جلو نکشیدن، یک اشتباه  بود. ساعت بیولوژیک بدن ما، حدود بیست سال بود که به ساعت تابستانه عادت کرده بود. این دوره زمونه نمیشه کمتر از ساعت ۱۲ یا ۱ شب خوابید. اگر ساعت را به جلو بکشند، نه نماز ما قضا می شود و نه باعث دردسر مردم و کارمندان و کارگران و... خواهد شد.‌
ناشناس۳۸۵۰۱۷۳۱۷:۰۳:۱۱ ۱۴۰۴/۱/۲۳
اتفاقاً اگر از اول بهار تا آخر تابستان ساعت به جلو برود، خیلی بهتر است. چون همه تکلیف خود را می دانند و برنامه ریزی می کنند.
آرش۳۸۵۰۲۰۵۱۷:۳۴:۰۰ ۱۴۰۴/۱/۲۳
یعنی هر روز باید اخبار رو چک کنیم که فردا ساعت عقب میره یا جلو ؟!!!
ناشناس۳۸۵۰۲۲۸۱۷:۵۴:۴۹ ۱۴۰۴/۱/۲۳
از موقعی که دولت پزشکیان البته دولت سوم روحانی اومدن راس کار گرفتاری مردم دو چندان شد دقیقا مثل دوران روحانی خدا بداد مردم برسه
مریم۳۸۵۰۲۳۲۱۸:۰۰:۰۴ ۱۴۰۴/۱/۲۳
فرق میکنه چه کسی رئیس جمهور باشه حالا قدر رئیسی رو مردم میدونند زمان رئیسی یک ساعت قطعی برق نداشتیم
ناشناس۳۸۵۰۲۶۲۱۸:۲۵:۱۲ ۱۴۰۴/۱/۲۳
سال۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ هم ساعتها تغییر نکرد و اینقدر خاموشی نداشتیم. دنبال بهانه نباشید
ناشناس۳۸۵۰۲۷۸۱۸:۴۹:۰۲ ۱۴۰۴/۱/۲۳
تغییر ساعت کاری نه تغییر ساعت رسمی کشور با خورشید تنظیم کنید مثلا نیم ساعت بعد از طلوع همونطور که بقیه آفریدگان هم تنظیم میکنند،مثل ساعت شرعی اینقدر سخت نیست!
ناشناس۳۸۵۰۳۰۰۱۹:۲۱:۱۶ ۱۴۰۴/۱/۲۳
تغییر ساعت رسمی کشور از دیرباز مخالفان و موافقان زیادی داشته و دارد، بهترين روش حکمرانی برای این موضوع نه دستکاری عرفی و روانی جامعه است و نه درگیر نهادهای حاکمیتی، اگر هدف تعدیل و مدیریت ناترازیهای مذکور است، ساعت کاری کارمندان و دستگاه‌های دولتی را یک ساعت زودتر اعلام کنید و از آن طرف یک ساعت زودتر تعطیل کنید. این همه نق و نوق داره. هر چند معتقدم نتیجه هر دو حالت یکی است و سود قابل توجهی عاید نخواهد شد.
رهگذر۳۸۵۰۳۰۹۱۹:۳۰:۴۷ ۱۴۰۴/۱/۲۳
غیراز امریکا؛چندکشور چنین تغییرساعتی را که قبلا اجرا میکردند،لغو کرده اند؟
علی۳۸۵۰۳۵۱۱۹:۵۶:۱۵ ۱۴۰۴/۱/۲۳
امیدوارم مجلس فریب نخوره چون تغییرساعت هیچ تاثیری نداره بجاش تایم کاری روبکنن ساعت۶ چیکارساعت رسمی دارن
ناشناس۳۸۵۰۴۲۳۲۰:۲۹:۲۵ ۱۴۰۴/۱/۲۳
یعنی جی کارمند ۶ صبح بیا اداره ...... خوب پنجشنبه رو تعطیل کنید
ناشناس۳۸۵۰۴۴۲۲۰:۵۴:۵۵ ۱۴۰۴/۱/۲۳
ساعت را تغییر ندهید. ساعت کار را تغییر بدهید
بی نام۳۸۵۰۴۶۳۲۱:۱۰:۱۰ ۱۴۰۴/۱/۲۳
خب... الان هم میتوانید ساعات کاری را تغییر بدهید...دیگه چرا میخواهید هر شش ماه یکبار ساعت زیستی ملت را تغییر بدهید و اعصاب و روان ملت را به هم بریزید؟؟؟!!!...
احمد۳۸۵۰۴۷۲۲۱:۲۶:۰۰ ۱۴۰۴/۱/۲۳
من تعجب می‌کنم چرا این همه اصرار به تغییر ساعت رسمی دارند. لزومی به تغییر ساعت نیست ساعت شروع به کار ادارات را یک ساعت زودتر اعلام کنند
ناشناس۳۸۵۰۴۹۲۲۲:۰۰:۰۳ ۱۴۰۴/۱/۲۳
با تغییر ساعت رسمی کشور هیچ مشکلی حل نمیشه، بجای اینکار ساعات کاری رو تغییر بدید.
حسین۳۸۵۰۵۳۰۲۲:۳۰:۳۴ ۱۴۰۴/۱/۲۳
تغییر ساعت فقط استرس درست می کنه

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

آخرین عناوین