کاهش قیمت ها یا افزایش درآمد ! 

مجید انتظاری، گروه اقتصادی الف،   4040123069 ۲۴ نظر، ۳ در صف انتشار و ۷ تکراری یا غیرقابل انتشار
کاهش قیمت ها یا افزایش درآمد ! 

قیمت کالاهای مصرفی جامعه را عمدتا نرخ ارز تعیین می کند و دولت ها از گذشته تا حال برای رضایت جامعه و  جلوگیری از تنش های سیاسی نرخ ارز را پایین نگه می داشتند (بخوانید سرکوب می کردند) این روال تا دهه شصت هم ادامه یافت و کشور به ارزانی شهره بود ، خارج رفته های آن روزها از قدرت خریدشان در خارج از کشور و چمدان های پروپیمانشان خاطره های شیرین ! دارند و اینکه همه چیز ارزان بود و صرف می کرد از خارج بخری و بیاوری داخل. 
  
 عقلانی تر شدن تصمیمات دولت ها و شرایط سیاسی ایجاد شده برای کشور به تدریج فشار را روی این فنر سرکوب شده ارز کاهش داد و باعث شد قیمت ارز به تدریج بالا برود و به اصطلاح به قیمت های منطقی خودش برسد.  این تعدیل قیمت به تدریج باعث رونق صادرات و تولید ملی شد و واردات کالاهای ساخته شده  را از رونق انداخت.  خرید ناچیز مسافران خارج رفته و چمدان های خالی آن ها نشان دهنده وگویای این است که  همه چیز را اگر در داخل بخری بصرفه تر است. 

توسعه صادرات غیر نفتی و افزایش تولید ملی نیز از دیگر برکات این تعدیل و رهاسازی نرخ ارز است. 

این جراحی و تغییر اساسی به تدریج برکات خودش را علیرغم همه درد و رنج ها و نامهربانی ها و سطحی نگری هایی که بعضا  شنیده می شود نشان خواهد داد و در یک کلمه درستی این موضوع که "ارز" نیز یک کالا است و قیمت آن را بازار باید تعیین کند به اثبات خواهد رسید. 

نکته اساسی در این ارتباط این است که در کنار برکات مترتب بر این آزاد سازی، قشری از جامعه که درآمد ثابت دارند مثل کارگران و کارکنان دولت و بخش خصوصی تحت فشار قرار می گیرند و با درآمد ثابتشان از پس هزینه  ها و افزایش قیمت کالاها برنمی آیند که موضوع درست و قابل لمسی است. 

در این ارتباط 2 نوع استراتژی را  نظام می تواند در پیش بگیرد:  

-1 دنبال بگیر و به بند و سرکوب قیمت ها باشد چیزی که متاسفانه علیرغم جواب ندادن مرتبا تکرار  می شود. 

-2 افزایش و تعدیل درآمد کارکنان و کارگرانی که درآمد ثابت دارند را بپذیرد و طبیعی تلقی کند ، امری که در خیلی از کشورها امری پذیرفته شده است، بعنوان مثال در همین کشور همجوارمان ترکیه بدلیل تورم بالا حقوق کارگران و کارکنان فصلی تعدیل می شود. 

و در یک کلمه بپذیریم که تعدیل قیمت ها و نزدیک کردن آن ها به قیمت های بین المللی امری درست و گریز  ناپذیر است ، آنچه باید انجام شود عقب نشینی از این سیاست و راهبرد درست نیست، بلکه افزایش درآمد شاغلینی است که درآمد ثابت دارند. 
.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۸۵۰۱۰۱۱۶:۰۳:۵۳ ۱۴۰۴/۱/۲۳
قیمت لبنیات چند روزی است که دوباره بالا رفته است. پنیر 60 هزارتومانی شده 70 هزار تومان. شیر یک لیتری شده 43 هزار تومان. خدا می داند تا آخر سال چند بار دیگر قیمت کالاها افزایش می یابند.
ناشناس۳۸۵۰۵۰۹۲۲:۱۶:۱۳ ۱۴۰۴/۱/۲۳
اولین درخواست ترامپ برای هر گونه بازسازی روابط و کاهش تنش و راستی ازمایی تحویل سفارت امریکا در تهران به آمریکا هست.
ناشناس۳۸۵۰۱۰۳۱۶:۰۴:۴۴ ۱۴۰۴/۱/۲۳
واحد پول کشور را حذف کنید و مانند گذشته های دور کار در مقابل کالا و کالا در مقابل کالا را رواج دهید .
ناشناس۳۸۵۰۳۹۷۲۰:۱۶:۳۳ ۱۴۰۴/۱/۲۳
کالی به کالی مثلا گندم بدهی خروس بستانی مرغ بدهی پشم بگیری
ناشناس۳۸۵۰۴۱۲۲۰:۲۲:۲۹ ۱۴۰۴/۱/۲۳
آچار فرانسه بدیم لاستیک بگیریم
ناشناس۳۸۵۰۱۰۶۱۶:۰۵:۰۱ ۱۴۰۴/۱/۲۳
آنانی که در روابط خارجی دائماً سنگ اندازی می کنند باید جوابگوی بالا رفتن قیمت ارز و در نتیجه قیمت کالاها باشند.
ناشناس۳۸۵۰۲۱۸۱۷:۴۵:۵۳ ۱۴۰۴/۱/۲۳
وقتی که ایام به کامشان است برای چی جوابگو باشند؟
ناشناس۳۸۵۰۵۷۲۲۳:۲۷:۵۸ ۱۴۰۴/۱/۲۳
دولت محترم به هدفش برای مذاکره رسید و مداخله ارزی کرد در همین چندروز و الان با مداخله بیشتر به 88 هزار تومان ولی همچنان نرخ سازی است !!!
ناشناس۳۸۵۰۱۱۰۱۶:۰۷:۰۴ ۱۴۰۴/۱/۲۳
تا زمانی که ایران و امریکا با یکدیگر به تفاهم نرسند، قیمت ارز بطور مداوم بالا رفته و اقتصاد ایران سر و سامان نمی یابد.
ناشناس۳۸۵۰۴۰۶۲۰:۱۸:۴۸ ۱۴۰۴/۱/۲۳
حالا فک کردی دلار بیاد پایین قیمت اجناس هم میاد پایین؟؟؟
ناشناس۳۸۵۰۱۱۱۱۶:۰۷:۱۷ ۱۴۰۴/۱/۲۳
بجای پول اعتبار خرید به حقوق بگیران بدهید که بتوانند تمام ضروریات زندگی را با قیمت های های مناسب و با کیفیت بخرند
ناشناس۳۸۵۰۱۱۴۱۶:۰۸:۰۰ ۱۴۰۴/۱/۲۳
کشوری که در آن آرامش سیاسی و اقتصادی وجود نداشته باشد، هرگز به ثبات اقتصادی دست نمی یابد.
محمد۳۸۵۰۱۲۹۱۶:۲۱:۰۸ ۱۴۰۴/۱/۲۳
مشکل ما دو چیز است ، فساد ناشی از اقتصاد دولتی و رانتی .
ناشناس۳۸۵۰۱۳۹۱۶:۳۹:۳۴ ۱۴۰۴/۱/۲۳
دولت پزشکیان همانند دولت روحانی نرخ سازی کاذب و بیشتر از تورم کرده و باعث افزایش فقر شده
ناشناس۳۸۵۰۱۷۲۱۷:۰۲:۳۶ ۱۴۰۴/۱/۲۳
در دولت سیزدهم با وعده گرانی فقط ۴ قلم کالا ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کردند تا آنرا مستقیم به دست مردم برسانند. نه تنها چنین ارزی به دست مردم نرسید بلکه بیشترکالاها حداقل ۴ برابر گران‌تر شدند.
ناشناس۳۸۵۰۲۲۹۱۷:۵۵:۱۹ ۱۴۰۴/۱/۲۳
حقوق هم بر اندازه تورم و قدرت خرید مجموع کالا و خدمات افزایش یافت تقریبا و نرخ سازی ارزی نشد و آن ارز حذف نمی شد تورم بالا می زد
ناشناس۳۸۵۰۶۲۰۰۰:۳۵:۲۲ ۱۴۰۴/۱/۲۴
نگاهی به درصد افزایش حقوق و تورم در اون سه سال ، خلاف گفته شما را نشان می‌دهد.
ناشناس۳۸۵۰۱۷۴۱۷:۰۳:۳۴ ۱۴۰۴/۱/۲۳
یک راهکار ساده اینه که حقوق ها بر مبنای دلار داده بشه و اینجوری دیگه تعدیل هم نمی‌خواد. مگر نه اینکه که الان قیمت ارز آزاد شده و با بازار قیمت گذاری میشه و در پی آن همه اجناس قیمت گذاری میشه خوب حقوق هم همینطوری برمبنای قیمت ارز باید محاسبه بشه
ناشناس۳۸۵۰۱۷۶۱۷:۰۵:۰۱ ۱۴۰۴/۱/۲۳
در همه جای دنیا ارزش پول ملی را اعتبار دولت و امضا کنندگان تعیین می کنند ای کاش ذره ای درک میشد که بی اعتبار شدن مداوم ارزش پول ملی سبب حذف آن در تبادلات کشور میشود که خسارت آن بیشتر از هر چیزی است! واقعا باید تاسف خورد ! بله با بگیر و ببند حل نمی شود ولی ارزش پول ملی نباید از چاپ آن پایین تر بیاید باید ریشه های کاهش ارزش پول ملی شناسایی شود! نه اینکه بازار رها شود!
ناشناس۳۸۵۰۱۹۰۱۷:۱۸:۴۰ ۱۴۰۴/۱/۲۳
کجای دنیا قیمتها دلاری است ولی حداکثر حقوق و درامد کشور زیر هزار دلار ؟
امید یاوری دارانی۳۸۵۰۲۶۴۱۸:۳۰:۲۵ ۱۴۰۴/۱/۲۳
افزایش دستمزد کارگران در همین چند روز فروردین بی اثر شد . به همین سادگی شیرینی افزایش دستمزد مثل یخهای یخ فروش در تابستان تمام شد .
کارگر تراشکار۳۸۵۰۵۸۴۲۳:۴۶:۳۴ ۱۴۰۴/۱/۲۳
حداقل دستمزد پارسال فروردین ۱۲۰ دلار حداقل دستمزد امسال فروردین ۱۰۰ دلار این کجایش افزایش دستمزد است؟
ناشناس۳۸۵۰۶۲۳۰۰:۳۸:۵۰ ۱۴۰۴/۱/۲۴
ایضا افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان.
کارگر تراشکار۳۸۵۰۵۸۳۲۳:۴۴:۵۵ ۱۴۰۴/۱/۲۳
جناب نویسنده من کارگری هستم که از قضا اقتصاد خوانده‌ام. چرا طوری می‌نویسی انگار که افت ارزش پول و فقر کارگران به هم ربطی ندارد؟ چرا ترکیه را با ایران مقایسه می‌کنی؟ نوسانات پنج‌شش سال گذشته ترکیه یک استثنا در آن کشور است. سیاست ترکیه همواره مبتنی بر افزایش مزدهای واقعی بوده. و از قضا دیوید ریکاردو (پدر علم اقتصاد) ثابت کرده افزایش دستمزدهای واقعی باعث کاهش تورم می‌شود. هیچ یک از اقتصاددان‌های بعدی هم این حکم اثبات‌شده‌ی ریکاردو را نفی نکردند. حتی نولیبرال‌هایی همچون هایک و فریدمن هم روی حرف ریکاردو حرفی نزده‌اند. این یک اصل اثبات‌شده‌ی اقتصادی است که کاهش دستمزدهای واقعی باعث تورم سنگین می‌شود. چرا؟ چون کاهش قیمت کار باعث می‌گردد تولید دستی از تولید ماشینی پیشی بگیرد. خب همه می‌دانند بارآوری تولید ماشینی خیلی بیشتر است. همه می‌دانند کالاهای تولید ماشینی ارزان‌تر در می‌آیند. این را همه می‌دانند. شما کاهش مزدهای واقعی را نگاه کن. این را هم ببین که مثلا تعداد تراکتورهای مجتمع‌های کشت و صنعت از دهه‌ی شصت تا الان چقدر کمتر شده. ببین ماشین‌آلات صنعت کفش کجا رفتند؟ ببین سرانه‌ی ماشین‌های صنعت ساختمان (یعنی برای مثال وزن کل ماشین‌ها تقسیم بر تعداد کارگران) چقدر کاهش یافته است. آن وقت شاید بفهمی چرا دهه شصت همه چیز ارزان بود و چرا الان همه چیز گران است...

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

آخرین عناوین