صالحی: ایران و آمریکا برای رسیدن به نتیجه مثبت در مذاکرات اراده دارند

  4040125021 ۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۹ تکراری یا غیرقابل انتشار

رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی گفت که ایران و آمریکا اراده‌شان بر این است که این مذاکرات به یک جمع‌بندی مثبت برسد، چون اگر غیر از این باشد، مسائل بغرنج‌تر می‌شود و هر چه زمان بگذرد به پیچیدگی این مسائل افزوده می‌شود.

صالحی: ایران و آمریکا برای رسیدن به نتیجه مثبت در مذاکرات اراده دارند

به گزارش ایسنا، روز شنبه ۲۳ فروردین و بعد از سه سال به طور جدی و متفاوت از روند مذاکرات برجامی و احیای برجام در دوره‌های قبل، ایران و آمریکا برای حل مساله هسته‌ای و رسیدن به راه‌حلی مرضی‌الطرفین در مسقط پایتخت عمان به تبادل نظر پرداختند.

مذاکرات بیش از دو ساعت مقامات ارشد ایران و آمریکا که با واسطه‌گری وزیر امور خارجه عمان و تبادل پیام‌های مکتوب در منزل شخصی «سید بدر البوسعیدی» انجام شد، اولین دور مذاکرات دو کشور بعد از خروج آمریکا از برجام است. این مذاکرات در حالی انجام می شود که طرفین برجام و آمریکا بر این مساله توافق دارند که محتوای توافق هسته‌ای امکان اجرا شدن ندارد، با این حال چارچوب سیاسی، فنی و حقوقی برجام برای هر گونه توافق با زمان‌بندی جدید مورد نظر همه طرف‌هاست.

روسای هیات‌های مذاکره‌کننده ایران و آمریکا در پایان مذاکرات، روند را «مثبت و سازنده» دانستند و اعلام کردند که شنبه آینده مذاکرات با میانجی‌گری عمان ادامه خواهد یافت.

«سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه و رئیس هیات ایرانی در مسقط در پایان مذاکرات روز شنبه اعلام کرد که در جلسه بعدی وارد چهارچوب کلی که یک توافق می‌تواند داشته باشد خواهیم شد.

وی خاطرنشان کرد: مسلما نه ما و نه طرف مقابل خواهان یک مذاکره بی‌حاصل، گفت‌وگو برای گفت‌وگو، اتلاف وقت و مذاکرات فرسایشی اصلا نیستیم. هم ما و هم طرف آمریکایی مطلوب‌مان توافقی است که در کوتاه‌ترین زمان به دست بیاید. ولی این کار آسانی نخواهد بود و نیاز به اراده کامل از هر دو طرف دارد.

«استیو ویتکاف» فرستاده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا نیز در اولین اظهارات خود پس از گفت‌وگوی غیرمستقیم با ایران تصریح کرد: ما یک گفت‌وگو بسیار مثبت و سازنده داشتیم.

هم‌چنین «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا روز شنبه به خبرنگاران گفت: معتقدم (مذاکرات) به صورت خوبی پیش می‌رود. هیچ چیزی مهم نیست تا اینکه (مذاکرات) به پایان برسد. به همین دلیل دوست ندارم درباره آن صحبت کنم اما کارها با ایران، بسیار خوب پیش می‌رود.

 

 دیدار روز شنبه وزیران خارجه ایران و عمان در مسقط
 

ترامپ بی‌جهت آمریکا را درگیر نمی‌کند

«علی‌اکبر صالحی» رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی در گفت‌وگو با ایسنا درباره مذاکرات ایران و آمریکا به میزبانی عمان، گفت: فضای کلی مذاکرات آن طور که در رسانه‌های ملی و بین‌المللی دیدیم و شنیدیم، نشان از مثبت بودن آن دارد. به نظرم هم جمهوری اسلامی ایران و هم آمریکا اراده‌شان بر این قرار گرفته است که این مذاکرات به یک جمع‌بندی «مثبت» برسد، چون اگر غیر از این باشد، قطعا مسائل بغرنج‌تر می‌شود و هر چه زمان بگذرد به پیچیدگی این مسائل افزوده می‌شود و به کلافی سردرگم‌تر از وضعیت موجود تبدیل می شود.

وی با اشاره به شعار انتخاباتی دونالد ترامپ مبنی بر "America First" گفت: اگر به هر حال تصمیماتی خلاف تدبیر و عقلانیت از طرف آمریکایی‌ها اتخاذ شود، ممکن است این شعار به "America Last" تبدیل شود. اگر خودشان شرایطی را ایجاد کنند یا کسانی دیگر مثل نتانیاهو باعث شود که شرایط از این وضعیت موجودی که هر دو خواهان رسیدن به نتیجه مثبت هستند، منحرف شود قطعا دود آن به چشم همه خواهد رفت و عواقب ناخوشایندی را به دنبال خواهد داشت، به گونه‌ای که در سه سال و اندی باقی مانده از دولت ترامپ، او آنچنان گرفتار خواهد شد که دیگر شعار «آمریکا اول» است فراموش شده و تبدیل به حقیقت «آمریکا آخر» است، می‌شود.

صالحی افزود: تجربه آمریکا در عراق و افغانستان را شاهد بودیم و در گذشته نیز تجربه دردناک ویتنام که هیچ کدام از آن‌ها تجارب مثبتی برای آمریکا نبوده است. از طرفی با توجه به برداشتی که از کتاب‌های ترامپ می‌توان داشت، به نظرم او فردی است که ریسک حساب نشده نمی‌کند تا آمریکا را بی جهت درگیر کند و کشورش را وارد باتلاقی کند تا دیگران که رقیب جدی او در جهان هستند، نهایت استفاده را از  شرایط ایجاد شده ببرند. 

رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی با تاکید بر اینکه «امکان درگیری آمریکا با ایران را بسیار ضعیف می‌بینم»، گفت: سوال این است که آمریکا از درگیری در منطقه و با ایران چه چیز به دست می‌آورد؟ اگر فکر می‌کنند که این درگیری سریع است و با سرعت به اهدافشان می‌رسند، فرض نادرست و غیرمنطقی است و لذا این درگیری، آمریکا را برای سال‌ها گرفتار خواهد کرد. 

نه باید در مذاکرات تعجیل و نه تأجیل کرد

وی با اشاره به ادعای آمریکا مبنی بر نگرانی از اینکه «ایران به دنبال سلاح هسته‌ای برود» گفت: آن‌ها گفته‌اند که نمی‌خواهند ایران از سلاح هسته‌ای برخوردار شود، یا به این سمت حرکت کند؛ این مساله پاسخ فنی دارد و می‌توان تضمین‌هایی ارائه کرد تا آن‌ها قانع شوند و موضوع پیچیده‌ای نیست. ما در داخل کشور فتوای رهبری و حکم حکومتی داریم که به سمت سلاح هسته‌ای حرکت نکنیم. مساله بی‌اعتمادی آن‌هاست. رفع این مشکل از طریق یک مذاکرات فنی روشن و سریع قابل تحقق است. 

این عضو پیشین تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان در پاسخ به این پرسش که «اصرار تیم مذاکره کننده آمریکا برای تسریع در مذاکرات و دستیابی به نتیجه، به نفع مذاکرات است یا به ضرر آن؟»، اظهار کرد: با توجه به اینکه شرایط جهانی پیچیده و درهم تنیده شده است و یک عنصر غیرقابل پیش‌بینی مثل نتانیاهو را داریم که به هیچ یک از مقررات بین‌المللی و جهانی پایبند نیست و هر لحظه ممکن است در کار اختلال ایجاد کند؛ نه باید در مذاکرات تعجیل و نه تأجیل کرد و به عبارتی نباید فکر کنیم که زمان زیادی در اختیار داریم و کار را به تاخیر بیندازیم؛ باید حد وسط را گرفت و به علاوه موضوع را توأم با مسائل منطقه‌ای و جهانی به طور یک‌پارچه در نظر بگیریم. 

صالحی تاکید کرد که گروه مذاکره کننده ضمن برخورداری از تجارب ارزشمند، چارچوبی روشن برای مذاکرات و حل مساله در اختیار دارد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۸۵۲۲۵۰۰۹:۲۹:۱۳ ۱۴۰۴/۱/۲۵
هدف ترامپ از ادعای مذاکره در آوردن برگ برنده گریز هسته ای از دستان ایران باشد زیرا در حال حاضر احتمال گریز هسته ای ایران در صورت حمله که میتواند با خروج ایران از NPT و ساختن بمب آغاز شود عملا بعنوان عامل بازدارنده در قبال حمله عمل میکند لذا آنها بدنبال استراتژی فریب مرحله ای هستند.
ناشناس۳۸۵۲۲۵۴۰۹:۳۱:۵۱ ۱۴۰۴/۱/۲۵
تسنیم : «برخی چهره‌های اصلاح طلب که بعضاً در دولت نیز حضور دارند با طرح اظهارات هیجانی، وجهه پکیج فروشی را از خود می‌سازند که از طریق رویاپردازی‌ برای خود کسب منفعت می‌کنند. به نظر می‌رسد همین رویکرد، این بار برای کسب منفعت سیاسی مورد استفاده قرار گرفته‌ است اما تجربه دولت روحانی نشان داد که عاقبت چنین خام اندیشی‌هایی چیزی جز از بین رفتن سرمایه اجتماعی دولت نیست..ادعای سرمایه‌گذاری‌های عظیم خارجی در ایران، به‌ویژه از سوی آمریکا، در شرایطی مطرح می‌شود که کشور تحت تحریم‌های سنگین اقتصادی قرار دارد و روابط دیپلماتیک با ایالات متحده به دلیل سال‌ها تنش سیاسی و اقتصادی در پایین‌ترین سطح خود است..این رویکرد، که به نظر می‌رسد ریشه در رقابت سیاسی داخلی و تلاش برای جلب توجه عمومی دارد، با واقعیت‌های اقتصادی جهان فاصله زیادی دارد. برای مثال، بودجه سالانه ایالات متحده در سال گذشته حدود 6.8 هزار میلیارد دلار بوده که 1.8 هزار میلیارد دلار آن کسری داشته است. این بدان معناست که حتی اگر آمریکا قصد سرمایه‌گذاری در ایران را داشت، تأمین چنین ارقام کلانی عملاً غیرممکن است..تجربه دولت حسن روحانی نمونه روشنی از این پیامدها را نشان می‌دهد. در آن دوره، مذاکرات هسته‌ای و وعده‌های رفع تحریم‌ها به شرطی‌سازی اقتصاد منجر شد و زمانی که توافق برجام به نتیجه نرسید و نتایج مورد انتظار را به همراه نداشت، جامعه با سرخوردگی شدیدی مواجه شد و سرمایه اجتماعی دولت به شدت کاهش یافت تا حدی که عبدالناصر همتی، رئیس وقت بانک مرکزی، در مناظرات انتخاباتی 1400 سعی کرد خود را از این رویکرد جدا کند، اما واقعیت این بود که شرطی‌سازی اقتصاد، اثرات منفی بلندمدتی بر اعتماد عمومی و ثبات اقتصادی گذاشت....» صحبتهای خود آقای روحانی درباره مذاکره برجام ۱ بعد از پاره کردن تعهدات یکجانبه برجام دست پخت خودش ودو تابعیتی ها.. که گفت: ....«داستان مضحکی اتفاق افتاده؛ می‌گویند تعهدی که قبلا بستیم، فعلا محکم نباشد، درباره موضوع دیگری حرف بزنیم! آمریکا با زبان و عمل می‌گوید اهل مذاکره و تعهد نیست، اما به برخی کشورها می‌گوید بیا با ما مذاکره کن؛ مگر دیوانه‌اند که با شما مذاکره کنند؟ شما به مذاکره‌ای که به تایید سازمان ملل رسیده، پایبند نیستید
ناشناس۳۸۵۲۲۵۶۰۹:۳۴:۱۴ ۱۴۰۴/۱/۲۵
۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷، دونالد ترامپ تصمیم گرفت تا به‌صورت یکجانبه از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ این کشور با ایران و ۵ کشور دیگر خارج شود. رئیس‌جمهور آمریکا در جریان سخنرانی ۱۱ دقیقه‌ای خود، اعلام کرد که کشورش از برجام خارج شده و تحریم‌هایی که در چهارچوب این توافق لغو شده بودند را بار دیگر علیه تهران به اجرا می‌گذارد...حسن روحانی در واکنش به تصمیم ترامپ گفت: «امشب ما شاهد یک تجربۀ مهم بودیم و به همان نتیجه‌ای رسیدیم که در چهل سال گذشته شاهد آن بودیم؛ اینکه ایران به تعهدات خود پایبند است و آمریکا هیچ‌گاه به تعهدات خود پایبند نبوده است.»...
ناشناس۳۸۵۲۲۵۷۰۹:۳۵:۰۴ ۱۴۰۴/۱/۲۵
در زمانیکه آمریکا در جنگ تجاری با دنیا و هم‌پیمانان سنتی خود در بدترین وضعیت اقتصادی و از سوی دیگر در آستانه درگیری نظامی و اقتصادی با چین است و دنبال امیال امپریالیستی در مالکیت معادن عناصر کمیاب اوکراین است آنوقت برخی از سرمایه گذاری آمریکا در ایران صحبت میکنند ...خود آمریکا عربستان و امارات را مجبور به چند صد میلیارد دلار در آمریکا سرمایه گذاری کنند آنوقت انتظار دارید برای شما سرمایه گذاری کند آنها بدنبال سلب و خارج کردن برگ گریز از آستانه هسته ای یا همان اورانیوم های ۶۰ درصد از طریق روسیه از دستان ایران و سپس با یک بهانه جویی نظیر لبنان و سوریه و غزه شاهد حملات و تجاوزات هوایی آنها خواهیم بود قدرت متعارف و نامتعارف در این دنیای مبتنی بر زور ضروری انهم در خاورمیانه....
ناشناس۳۸۵۲۲۹۴۱۰:۰۸:۰۹ ۱۴۰۴/۱/۲۵
بعد دبه شدن چه اراده ای هست؟!!!
ناشناس۳۸۵۲۳۱۲۱۰:۲۷:۳۲ ۱۴۰۴/۱/۲۵
مگر نمی‌بینید کنگره مستمرا مستقل از ترامپ انواع تحریم ها را وضع میکند...
ناشناس۳۸۵۲۳۷۱۱۱:۰۴:۵۸ ۱۴۰۴/۱/۲۵
باید بحث مذاکره و هسته ای را به همه پرسی بگذارید. ملاک نظر مردم است.
yektanetتریبون

آخرین عناوین